Struny "ležící" na hmatníku
Pravidla fóra
Struny "ležící" na hmatníku
Před nějakou dobou jsem si chtěl vyměnit struny na elektrice. Struny jsem sundal a když jsem natáhnul tenké éčko tak se mi ta struna od 1. do 7. pražce položila na hmatník takže naprosto nehrála. Strunu jsem sundal a první věc co mě napadla je, že se příliš prodřela ta rýha na nultém pražci (nut.. víme o čem mluvím) a když sem to zkoumal, více méně omylem jsem ten nulťák sundal. Tenký éčko mi trochu drnčelo už předtím, tak sem to moc neřešil a říkal si, že při nejbližší cestě do hudebnin si ten nulťák koupím.
Dneska sem se dozvěděl, že u nás takové věci nemají, tak sem se začal starat znova a pro jistotu sem zkoušel natáhnout i hluboké E a k mému překvapení, i nejhlubší struna na hmatníku naprosto leží. Ne, že by drnčela, je tam prostě položená tak, že vůbec nehraje.
Tudíž moje otázka zní, co se to k***a stalo, protože si nejsem vědomej žádného mechanického zásahu do kytary, krom toho, že sem z ní sundal struny a dva týdny jsem na ní nešáhnul.
Zkoušel sem hýbat s výstuhou krku i výškou kobylky a efekt je naprosto žádný. Nut sem nalepil zpátky tak jak tam byl a nedokážu si představit co by se s nim muselo stát aby mi tohle udělal s výškou dohmatu...
Any ideas?
Dneska sem se dozvěděl, že u nás takové věci nemají, tak sem se začal starat znova a pro jistotu sem zkoušel natáhnout i hluboké E a k mému překvapení, i nejhlubší struna na hmatníku naprosto leží. Ne, že by drnčela, je tam prostě položená tak, že vůbec nehraje.
Tudíž moje otázka zní, co se to k***a stalo, protože si nejsem vědomej žádného mechanického zásahu do kytary, krom toho, že sem z ní sundal struny a dva týdny jsem na ní nešáhnul.
Zkoušel sem hýbat s výstuhou krku i výškou kobylky a efekt je naprosto žádný. Nut sem nalepil zpátky tak jak tam byl a nedokážu si představit co by se s nim muselo stát aby mi tohle udělal s výškou dohmatu...
Any ideas?
- Abu
- Bandzone: http://bandzone.cz/thedirtyraccoons
- Kontaktovat uživatele:
Re: Struny "ležící" na hmatníku
A uz si zkusil natahnout zpatky vsech 6 strun?
Trochu se nad tim zamysli, jedna struna ma tah (hodne zhruba) kolem 10kg, kdyz jich 5 sundas a das jen jednu, tak kde se asi projevi rozdil 50kg.... krk je serizenej (vyztuha) tak, aby mel spravnej tvar pri tahu vsech 6ti strun.
(je to poznat i kdyz treba prejdes na tlustsi struny = musis znovu seridit predpeti vyztuhy).
Trochu se nad tim zamysli, jedna struna ma tah (hodne zhruba) kolem 10kg, kdyz jich 5 sundas a das jen jednu, tak kde se asi projevi rozdil 50kg.... krk je serizenej (vyztuha) tak, aby mel spravnej tvar pri tahu vsech 6ti strun.
(je to poznat i kdyz treba prejdes na tlustsi struny = musis znovu seridit predpeti vyztuhy).
Naposledy upravil(a) Abu dne 30.06.2010 14:25, celkem upraveno 1 x.
Hraju výhradně na šrot.
-
woro90-1
Moc utažená výztuha a hnutý úhel krku vůči tělu. Nevím jak je to možné ale takhle se to projevuje.
Začal bych asi opravdu natažením všech šesti strun a pak se uvidí, co ten krk udělá.
kytary: Yamaha Pacifica 821D, J.J.Gtrs Warbeast, španěly Admira a 2 x J.J., J.J.Gtrs - 7string PRSo, steelstring J.J. ala Martin 00, Jolana Diamant
kombo: Mesa Boogie Nomad 55, Beaver 50W (kopie Valvestate)
apec: Beaver 100W (kopie JCM Slash), 200W bedna
nějaký efekty, kabely, trsátka atd.
kombo: Mesa Boogie Nomad 55, Beaver 50W (kopie Valvestate)
apec: Beaver 100W (kopie JCM Slash), 200W bedna
nějaký efekty, kabely, trsátka atd.
-
woro90-1
Jo, to asi jo. Myslel jsem že má natažené všechny a pořád to tam leží.
Tak kombinace těchto dvou rad pomohla, díky, ačkoliv tenké e mi pořád občas cinká.
Šlo o to, že struny sem měnil už nesčetněkrát a nikdy se mi nestalo, že by se mi takhle struna přilepila k hmatníku i když to byla první struna kterou sem natahoval.
Šlo o to, že struny sem měnil už nesčetněkrát a nikdy se mi nestalo, že by se mi takhle struna přilepila k hmatníku i když to byla první struna kterou sem natahoval.
no jestli si to nechal týden bez strun, tak se nediv, že se to trošku hnulo 
EDIT: díky za připomínku v následujícím příspěvku...jedním uchem (tady spíše okem) dovnitř druhým ven, jestli si rozumíme
EDIT: díky za připomínku v následujícím příspěvku...jedním uchem (tady spíše okem) dovnitř druhým ven, jestli si rozumíme
Naposledy upravil(a) loos dne 30.06.2010 23:09, celkem upraveno 1 x.
Epiphone Firebird VII, Blade Delta Classic (Telecaster), Hughes and Kettner ATTAX 100, Wah-Volume Michalík a spousta kravinek k tomu!
- fixja
- last.fm: http://www.last.fm/user/predatorjf
- Bandzone: http://bandzone.cz/letrourou
Mně přijde, že vůbec nečtete, co je v prvním příspěvku... Psal: "když jsem natáhnul tenké éčko..." a poté "...pro jistotu sem zkoušel natáhnout i hluboké E..." z toho usoudíme velice lehce, že neměl natažené všechny struny...
Také psal "krom toho, že sem z ní sundal struny a dva týdny jsem na ní nešáhnul." a na to loos reaguje "no jestli si to nechal týden bez strun"
Omlouvám se za odbočení od tématu, ale přišlo mi to vtipné...
Také psal "krom toho, že sem z ní sundal struny a dva týdny jsem na ní nešáhnul." a na to loos reaguje "no jestli si to nechal týden bez strun"
Omlouvám se za odbočení od tématu, ale přišlo mi to vtipné...
- Nero
- Rádce
- last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1
Nechávat 14 dní kytaru bez strun a bez povolené výztuhy krku je docela prasárna. To se pak nediv, že ti to dělá takovýhle neplechy. Teď si to prohnutí krku kontrolu, krk bude zase nějakou dobu reagovat na natažení strun a na to, že si hýbal s výztuhou.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."
PetrPeter 1975 - 2008