Co když nemáte hudební sluch???
Pravidla fóra
Re: Co když nemáte hudební sluch???
Pavle díky za podporu, vím a jsem rád že máme stejné soucítění co se týká muziky a přístupu k ní.
S Atkinsem souhlasím co se týká intervalů jen z poloviny protože jsou lidi co slyší tony v hlavě, dokážou je na nástroji najít, mají třeba skwělý rytmický cítění ale zpívat prostě neumí a nebudou. Myslím že nejsou o nic míň "vybavenější" pro práci s nástrojem než ti co krákat umí. Pískání je to samý, já třeba nezapískám čistě nic.
S Atkinsem souhlasím co se týká intervalů jen z poloviny protože jsou lidi co slyší tony v hlavě, dokážou je na nástroji najít, mají třeba skwělý rytmický cítění ale zpívat prostě neumí a nebudou. Myslím že nejsou o nic míň "vybavenější" pro práci s nástrojem než ti co krákat umí. Pískání je to samý, já třeba nezapískám čistě nic.
O perfektnosti přece nebyla řeč a já to tehdá taky dal lámajícím se a mutujícím hláskem - o tom žádná disputace
Řeč je o chybějící povědomosti mezi ušima a patřičnou hlasivkou a ta mi jaksi v problému chybí.Nějak to považuji za velmi důležité.
A teď k jádru celýho pudla a vrátíme se k tématu,abychom nebyli celou stránku OT.
Při kvalitě a hlavně množství dnešních záznamových zařízení mi podobný dotaz v tiráži přijde silně vemenoidní,ba mne irituje - není nic jednoduššího než danej nápad okamžitě zaznamenat - ráno holt nezbývá než ho ušima najít.Pakliže někdo neví,jak to večer myslel,měl by skutečně třeba začít sbírat známky,případně v budoucnu kandidovat do sněmovny - je to tvrdý,ale je to tak...
Uživatel Atkins (ačkoli jsme se spolu nesčetněkrát chytili virtuálně pod krkem) je mi dikcí a cílenou ironií čím dál blížší a přesně rozumím tomu,jak to myslí.
Taky mne tohle nonverbální olizování mozků nadzdvihává ze židle - i když třeba chápu,že tazatel může býti malé dítě nemající věk na to,dát si věci do souvislostí.

A teď k jádru celýho pudla a vrátíme se k tématu,abychom nebyli celou stránku OT.
Při kvalitě a hlavně množství dnešních záznamových zařízení mi podobný dotaz v tiráži přijde silně vemenoidní,ba mne irituje - není nic jednoduššího než danej nápad okamžitě zaznamenat - ráno holt nezbývá než ho ušima najít.Pakliže někdo neví,jak to večer myslel,měl by skutečně třeba začít sbírat známky,případně v budoucnu kandidovat do sněmovny - je to tvrdý,ale je to tak...
Uživatel Atkins (ačkoli jsme se spolu nesčetněkrát chytili virtuálně pod krkem) je mi dikcí a cílenou ironií čím dál blížší a přesně rozumím tomu,jak to myslí.
Taky mne tohle nonverbální olizování mozků nadzdvihává ze židle - i když třeba chápu,že tazatel může býti malé dítě nemající věk na to,dát si věci do souvislostí.
ALOU CVIČIT HOLOTO !!!
- Atkins
- Kontaktovat uživatele:
No, vždyť se vraťme k prozaičtějšímu příkladu (a mohu vás ujistit, že tlamu budeme mít celou dobu zavřenou
)
Čistý bend! - A tady už jsme úplně na dřeni, protože pokud to někdo neslyší, tak tu sekundu nebo tercku jednoduše čistě (pro slovíčkaře temperovaně čistě) nedá.
Čistý bend! - A tady už jsme úplně na dřeni, protože pokud to někdo neslyší, tak tu sekundu nebo tercku jednoduše čistě (pro slovíčkaře temperovaně čistě) nedá.
Blues, folk, classic, jazz - nějaké akustiky a semiakustiky, basa a masterkeyboard..
Pehve rád tě vidím po dlouhým čase kamaráde
Inu děkovat mi nemusíš bo jsme spolu něco času proplkali a vím že 99% věcí vnímáme stejně - zbytek viz poslední post Wohmičovi
Inu děkovat mi nemusíš bo jsme spolu něco času proplkali a vím že 99% věcí vnímáme stejně - zbytek viz poslední post Wohmičovi
ALOU CVIČIT HOLOTO !!!
Atkins píše:No, vždyť se vraťme k prozaičtějšímu příkladu (a mohu vás ujistit, že tlamu budeme mít celou dobu zavřenou)
Souhlas naprostej a bez vyjímky....
ALOU CVIČIT HOLOTO !!!
-
blackwhite81
díky za postřehy , myslím si že skládat ve studiu se dá i bez hudebního sluchu a cítění něco jiného je ovšem hrát s kapelou ,je plno skladatelů populární hudby kteří nemají dostatečné hudební cítení proto je na podiu nikdy neuvidíme přesto se hudbou profesionálně živí , jinač jak bylo výše psáno chce to cičit cvičit a cvičit , myslím si že člověk který si říká že je kytarista by měl mít odehráno 10let 1hodinu denne což je 3650hodin ale samozřejmě záleží na talentu každého znás ,někdo se naučí skladbu za dva dny a druhý se jí bude učit třeba měsíc , ale nemyslím si že profesionální skladatel musí mít dokonalý hudební sluch jde to i bez toho ,ale trvá to všechno déle než ten kdo ho má, to je jako s fotbalem ,Nedvěd taky nebyl žádný talent ale dřínou a pílí se vypracoval na nejlepšího fotbalistu evropy a dostal zlatý míč ,jsou stovky geniálních talentů kteří nikdy nedosáhnou toho co Nedvěd ,a to samé platí i v muzice.
- Atkins
- Kontaktovat uživatele:
Mno, aniž bych Ti do toho nějak vstupoval ale co může psát takový hluchý skladatel? A tím samozřejmě nemám na mysli Smetanu nebo Cimrmana.
Konstrukce, lego, kostičky...
Jsem přesvědčen, že hluchý komponista nemůže napsat nosný part - tedy pokud jej neukradne.
Jsem přesvědčen, že hluchý komponista nemůže napsat nosný part - tedy pokud jej neukradne.
Blues, folk, classic, jazz - nějaké akustiky a semiakustiky, basa a masterkeyboard..
No tak pokud se bavime o profesionalech, tak to dnes asi z vetsi casti znamena skladatele popu a dalsich mainstreamovych zanru - R'n'B, hip-hop, disco a podobne. Tam se to da celkem utahnout i s lego kostickama, hlavne aby tam byl krutej beat a chytlavej refren 
PRS CE24, ENGL Blackmore, Orange PPC412, kotel efektů na pedalboardu
‘Men have become tools of their tools.’ ~Henry David Thoreau
Somnus Aeternus
‘Men have become tools of their tools.’ ~Henry David Thoreau
Somnus Aeternus
- Atkins
- Kontaktovat uživatele:
Asi tak
Mno chlapče........blackwhite81 píše:díky za postřehy , myslím si že skládat ve studiu se dá i bez hudebního sluchu a cítění něco jiného je ovšem hrát s kapelou ,je plno skladatelů populární hudby kteří nemají dostatečné hudební cítení proto je na podiu nikdy neuvidíme přesto se hudbou profesionálně živí , jinač jak bylo výše psáno chce to cičit cvičit a cvičit , myslím si že člověk který si říká že je kytarista by měl mít odehráno 10let 1hodinu denne což je 3650hodin ale samozřejmě záleží na talentu každého znás ,někdo se naučí skladbu za dva dny a druhý se jí bude učit třeba měsíc , ale nemyslím si že profesionální skladatel musí mít dokonalý hudební sluch jde to i bez toho ,ale trvá to všechno déle než ten kdo ho má, to je jako s fotbalem ,Nedvěd taky nebyl žádný talent ale dřínou a pílí se vypracoval na nejlepšího fotbalistu evropy a dostal zlatý míč ,jsou stovky geniálních talentů kteří nikdy nedosáhnou toho co Nedvěd ,a to samé platí i v muzice.
Teď jsi sice trefil hřebík na hlavičku,ale jen částečně a spíše jsi ho lízl - zarazit se ti ho nepodařilo.Napsat že skladatel ve studiu nemusím mít dokonalý sluch je silně zavádějící ba blbost - ponecháme-li stranou styly,kde se více méně lepí smyčky na sebe (prefabrikáty),musí mít uši jako sova.Nevím kolik jsi prolezl studií a jakou máš praxi,ale bubláš z mrákot
Nic ve zlým
Srovnáním s Nedvědem sis ale čéče naběhl na vidle totálně - mé celé příjmení jest Žaloudek a pocházím z Nýřan u Plzně - zbytek ti dopoví stejda gůgl.Takže hláškám o Pavlovu "netalentu" bych se vyvaroval,pokud nemáš povědomí o věcech za oponou - kdyby tenkrát stejda nepřesvědčil jeho rodinu o nutnosti na něj denně dohlížet a nenastěhoval by si ho co dítě do baráčku,kde spal na gauči v kuchyni vedle kamen na uhlí a necepoval do léta od rána do večera - mihl by se Pavel ve škodovce a v 25 kopal někde divizi.
A to ti dám písemně hele
ALOU CVIČIT HOLOTO !!!
jj, mě zase napadlo prověřit ušní cítění zahráním intervalu na bezpražcovém nástroji(asi housle)Atkins píše:No, vždyť se vraťme k prozaičtějšímu příkladu (a mohu vás ujistit, že tlamu budeme mít celou dobu zavřenou)
- pupack
- Bandzone: pupack
- Kontaktovat uživatele:
blackwhite81 píše:Zdravím všechny , možná je to blbej dotaz ,ale existuje nějaký software který by z audio nahrávky vizuálně zobrazil hru na hmatníku kytary ???????? čili já mám nějakej nápad ,zahraju ho na kytaře ,nahraju ho a druhej den si to pustím ale podle zvuku už ho nejsem schopen zahrát znova (asi nemám hudební sluch), proto by se hodil nějaký program ve kterém bych tu nahrávku pustil a on by mi vizuálně zobrazoval hru na hmatníku , asi je to úlet a pochybuji že něco takového bude ,ale přesto díky za názory .Chápu že většina zvás má hudební sluch a když něco na kytaře zahraje a ještě si to nahraje tak podle te nahrávky to zahraje znovu ,mě, to ale pokaždé nejde ,takže mějte pochopení pro kytarového analfabeta jako já . Ale kdyby nějaký takový programek náhodou existoval tak písněte , díky čau Filip
na to existuje jednoduchá věc, kterou používají všichni muzikanti... prostě jsi to co si nahráváš, pěkně ručně zapiš jako tabulaturu ještě v momentě kdy to nahráváš a víš jak to je...
člověk je línej tvor, ale časem oceníš, že si na ten zápis těch pár minut najdeš, navíc si třeba i najdeš svůj styl jak si zapsat rychleji, stručněji ...Takovej Phil Collins nehraje na bicí podle not, udajně je ani moc neumí, ale vymyslel si genialni zapis v číslech, podle ktereho je schopnej hrat i live
ono když pak budeš mít sbírku 30 riffů nebo nápadu v nejakym adresari, u kazdeho textak s tabulaturou, a budes chtit neco oprasit po delsi dobe, hooodne to ocenis, to mi věř.
a to nemluvim o tom, že takové zapisování ti zlepšuje orientaci na hmatníku... a nutí tě zapojit i mozek
svoje napady a muziku si zapisujou vsichni co to myslej vážně...
"Everybody’s going to remember your songs, it’s just that nobody’s gonna be able to play them" - Bob Dylan talking to The Edge
-
blackwhite81
máš pravdu nainstaluji si Guitar Pro a budu si to do tabulatury zapisovat nic jiného mi ani nezbývá
Nechce se mi zakládat kvůli takový slívovině nový téma, tak to dám sem. Dneska se mi stala divná věc. Po tejdnu jsem vzal do ruky španělu s nylonovýma strunama, ty se po tejdnu vždycky trochu rozladěj. Protože jsem mně nechtělo hledat ladičku, řekl jsem si, že to naladím jen podle ucha. Když jsem brnknul strunu A, tak mi sama o sobě zněla tak nějak blbě, tak jsem ji odhadem asi o čtvrt tónu vytáhl tak, aby mi to znělo dobře. Podle ní jsem doladil zbytek. Pak jsem jen ze zvědavosti zkusil najít ladičku, abych viděl, jak jsem to vlastně naladil a zjistil jsem, že jsem s tónem A přesně na 440+-tolerance klipsoidní ladičky. Myslíte, že je možný, že se mi nějak zlepšuje sluch nebo si jen mozek po delší době poslouchání na určitý frekvence zvykne a ostatní mu zněj blbě? Nebo je tu ještě jedna možnost, že to byla prostě náhoda. Když si totiž tu kytaru znovu úplně rozladím, tak se mi na to komorní A nějak nedaří zase trefit.
kytary: Yamaha Pacifica 821D, J.J.Gtrs Warbeast, španěly Admira a 2 x J.J., J.J.Gtrs - 7string PRSo, steelstring J.J. ala Martin 00, Jolana Diamant
kombo: Mesa Boogie Nomad 55, Beaver 50W (kopie Valvestate)
apec: Beaver 100W (kopie JCM Slash), 200W bedna
nějaký efekty, kabely, trsátka atd.
kombo: Mesa Boogie Nomad 55, Beaver 50W (kopie Valvestate)
apec: Beaver 100W (kopie JCM Slash), 200W bedna
nějaký efekty, kabely, trsátka atd.
Mohl to bejt haluz... nebo prostě slyšíš 
- Nero
- Rádce
- last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1
Pravděpodobně šlo o náhodu. Nicméně je fakt, že hlava má schopnost si tóny přibližně zapamatovat, a ty pak dle toho můžeš přibližně naladit. Taky bez ladičky chytnu při ladění jednotlivé tóny v toleranci +/- čtvrt tónu. i kdyby předtím byly všechny totálně mimo a každý jínak mimo.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."
PetrPeter 1975 - 2008
Od té doby, co hraju na kytaru, mám pocit, že skoro všichni v televizi (mám na mysli Superstar a tak...) zpívají místy docela falešně (při táhlých tónech) a přitom následně porota prohlásí, že to bylo bez chybičky.J.J. píše:Nechce se mi zakládat kvůli takový slívovině nový téma, tak to dám sem. Dneska se mi stala divná věc. Po tejdnu jsem vzal do ruky španělu s nylonovýma strunama, ty se po tejdnu vždycky trochu rozladěj. Protože jsem mně nechtělo hledat ladičku, řekl jsem si, že to naladím jen podle ucha. Když jsem brnknul strunu A, tak mi sama o sobě zněla tak nějak blbě, tak jsem ji odhadem asi o čtvrt tónu vytáhl tak, aby mi to znělo dobře. Podle ní jsem doladil zbytek. Pak jsem jen ze zvědavosti zkusil najít ladičku, abych viděl, jak jsem to vlastně naladil a zjistil jsem, že jsem s tónem A přesně na 440+-tolerance klipsoidní ladičky. Myslíte, že je možný, že se mi nějak zlepšuje sluch nebo si jen mozek po delší době poslouchání na určitý frekvence zvykne a ostatní mu zněj blbě? Nebo je tu ještě jedna možnost, že to byla prostě náhoda. Když si totiž tu kytaru znovu úplně rozladím, tak se mi na to komorní A nějak nedaří zase trefit.
Že bych tak úplně trefoval ladění, to se říct nedá, ale to můžu s docela klidným svědomím svést na kytaru nebo ladičku, protože ani s ladičkou mi to ladění moc nejde (laciná plastová Ibanezka - neklipová).
Naopak mám problém, pokud se mi na kytaře rozladí všechny struny více-méně stejně. To mi pak trvá docela dlouho než na to přijdu (pokud hraju sám).
Gibson Explorer '76 RI ● Cort M600 BCS ● Cort EVL Z4 (R.M. ColorSound, R.M. Custom AlNiCo) ● Ibanez RG570CT (olše+javor, SD SH-5) ● DIMAVERY PB-320 ● Hardwire CM-2 ● Michalík Wah-Volume ● Boss GEB-7 ● Hardwire CR-7 ● Hardwire TR-7 ● Hardwire DL-8 ● Laney VH100R ● 2x12" DIY bedna s Celestion G12-65 ● Peavey Bandit 112 Sheffield USA ● fake Shure SM58 ● M-Audio MobilePre USB mkII ● M-Audio Firewire 410
Bias je slovo, ne zkratka.
Bias je slovo, ne zkratka.
- Nero
- Rádce
- last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1
Tak to jsme na tom stejněBummer píše:[Od té doby, co hraju na kytaru, mám pocit, že skoro všichni v televizi (mám na mysli Superstar a tak...) zpívají místy docela falešně (při táhlých tónech) a přitom následně porota prohlásí, že to bylo bez chybičky.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."
PetrPeter 1975 - 2008
- Atkins
- Kontaktovat uživatele:
Mezi námi - oni ti porotci...někdy...no nic. 
Taky jsem si toho všiml ..
Epiphone Les Paul Special II (vyměněný kobylkáč za SH-4.. takže to aspoň trochu hraje)
Vox Valventronix VT30
Dunlop Tortex 1.0 (modré)
Vox Satchurator
Vox Valventronix VT30
Dunlop Tortex 1.0 (modré)
Vox Satchurator