Odhlučnění místnosti
Pravidla fóra
Re: Odhlučnění místnosti
Ted se spis pouziva mineralni vata nez skelna, je s tim i mnohem bezpecnejsi manipulace a rekl bych, ze je i lepe dostupna. Cenove to taky mozna vychazi lip, ale nevim, kolik stoji skelna.
Z hlediska zvukovyho utesneni vuci zbylymu prostoru bude nejvic delat utesneni - tlustsi stena muze tlumit i hur nez dobre udelany pricky s dostatkem mineralni vaty, ale to by muselo byt perfektne utesnene. Z tech dvou bych tedy bral to, co bude jednodussi ci levnejsi. Pokud je hluk v te druhe casti problem, tak spis bude kriticky vyber dveri, pokud maji tesnit opravdu dobre, tak levny nebudou.
Co se tyce toho stropu - nejsem zadnej stavar, ale pokud tam nezatyka, tak by to snad nemel byt problem.
Z hlediska zvukovyho utesneni vuci zbylymu prostoru bude nejvic delat utesneni - tlustsi stena muze tlumit i hur nez dobre udelany pricky s dostatkem mineralni vaty, ale to by muselo byt perfektne utesnene. Z tech dvou bych tedy bral to, co bude jednodussi ci levnejsi. Pokud je hluk v te druhe casti problem, tak spis bude kriticky vyber dveri, pokud maji tesnit opravdu dobre, tak levny nebudou.
Co se tyce toho stropu - nejsem zadnej stavar, ale pokud tam nezatyka, tak by to snad nemel byt problem.
PRS CE24, ENGL Blackmore, Orange PPC412, kotel efektů na pedalboardu
‘Men have become tools of their tools.’ ~Henry David Thoreau
Somnus Aeternus
Somnus Aeternus
- r.o.o.k.i.e
No tam jde o to, že je trop už hotovej. A je tam právě skelná vata... myslel sem že vrstva dřeva, skelný vaty, vzduchu a prken bude na odhlučnění střechy stačit, ale začínám být docela skeptický. Jinak skelná vata je za m^2 dražší asi o 10 korun. Takže by bylo lepší pořídit minerální vatu.
Ted me napada, ze pokud chces technicky stavebni detaily ,tak se zeptej na electrozone.cz, par lidi si tam svepomoci stavelo studia, takze budou vedet.
Somnus Aeternus
Somnus Aeternus
- r.o.o.k.i.e
Dík moc. Jak tak pročítám internet (ještě že máme google), tak se pomalu rozhoduju pro sádrokarton a minerální vatu. V nějakém bazaru by se to snad dalo sehnat za slušnej peníz. Dnes jdu zjistit rozměry tý místnosti.. to jsem zvědav, kolik to bude ve výsledku dělat 
- Stanley06
- Rádce
- Kontaktovat uživatele:
Zdravim, budeme stavět rodinný domek s podsklepením. Ve sklepě bych měl mít místnost (momentálně i pokoj, později pouze "domácí" zkušebna), chtěl bych se poradit o tom, co použít na odhlučnění této zkušebničky od zbytku domu... sklep bude stavěný z bedňáků, tvárnic, strop bude betonový skládaný... rozměr místnosti je asi 4x5x2,3m, umístněná bude v jednom rohu domu (2 stěny tedy sousedí se zbytkem sklepa, 2 se zemí)... co jsem tady zatím tak pročítal... asi bych to zkusil vyřešit postavením místnosti v místnosti - tedy zvuková a tepelná izolace z nějakého vhodného materiálu (rockwool, minerální vaty,...) na stěnách a stropě a přes to buď sádrokarton nebo nějaké desky na bázi dřeva (sololit, mdf,..), zatím jde primárně hlavně o zvukovou izolaci místnosti, vlastní akustiku uvnitř bych řešil, až by tohle bylo hotové
samozřejmostí by určitě byly buď přímo koupené zvukově-izolační dveře nebo nějak podobné dveře udělané svépomocí... dá se nějakým takovýmto způsobem odhlučnit pokoj od zbytku domu? bez toho aby se to nějak drasticky projevilo na nákladech? (tepelná izolace a sádrokarton by se dělali stejně)
PS: hraju na kytaru a basu a celkem rád dost nahlas... celou kapelu v této místnosti neplánuju, ale rád bych aby to fungovalo
PS: hraju na kytaru a basu a celkem rád dost nahlas... celou kapelu v této místnosti neplánuju, ale rád bych aby to fungovalo
St.Anley Tube Amps
stavba a úpravy elektronkových zesilovačů
FB profil - Poslední model - Krank Lead Rack - Video demo
stavba a úpravy elektronkových zesilovačů
FB profil - Poslední model - Krank Lead Rack - Video demo
Co se odhlučnění a akustiky týče - je teď nové video přímo na http://www.akusticka-pena.cz -> řeší se tam odhlučnění klubu právě přes zvukoizolační desky + akustika... tak zkus
Ahoj.
Jsem moc rád, že tady řešíte toto téma.Jelikož si právě stavím své studio (zaměření elektronická hudba), byl bych rád, kdyby jste mi poradili a řekli vaše nápady na řešení dané akustické situace. Přece jen více hlav více ví
Místnost je ve sklepě ( bývalá kotelna ) do třičtvrtě výšky je v zemi. Její rozměry 4.5 x 2,5 m a cihlové zdi jsou cca 0,5 m široké.
Tady jsou odkazy na moje 3D návrhy, kde je kompletní rozložení komponentů i akustických absorbérů.
http://jaybeck.eu/images/studio1.JPG
http://jaybeck.eu/images/studio2.JPG
http://jaybeck.eu/images/studio3.JPG
V přední části místnosti v rohu, jsou bassové absorbéry, které bych si chtěl vyrobit z izolačního materiálu. Taktéž ve předu na stěne je bílý blok, který si chci také vyrobit. po stranách mám už jehlany, ale nejsem si jist, jeslti by nepomohl podobný absorbér jako vepředu místnosti ( rám jak u obrazu, vystlat vatou nebo izolantem ). Co se týče zadní části místnosti, tam jsou jehlany asi potřeba, jelikož tam budu nahrávat hlas.
Tyče, které tam jsou patrné, jsou polohy háčků, které budou na stropě. Za ně se bude přichytávat těžká akustická clona, takže v případě potřeby se tam zavřu do plně odhlučněného "čtverce" a nebo celá clona se roztáhne na šířku pokoje a bude místo pro dva. Na podlaze bude zátěžový koberec.
Byl bych moc rád, kdyby jste mi napsali nápady a nebo postřehy na řešení tohoto konceptu. Jsem přecejen student a něco to stojí, tak bych nerad něco zanedbal
.
Děkuju vám moc a budu se těšit na reakce.
Jsem moc rád, že tady řešíte toto téma.Jelikož si právě stavím své studio (zaměření elektronická hudba), byl bych rád, kdyby jste mi poradili a řekli vaše nápady na řešení dané akustické situace. Přece jen více hlav více ví
Místnost je ve sklepě ( bývalá kotelna ) do třičtvrtě výšky je v zemi. Její rozměry 4.5 x 2,5 m a cihlové zdi jsou cca 0,5 m široké.
Tady jsou odkazy na moje 3D návrhy, kde je kompletní rozložení komponentů i akustických absorbérů.
http://jaybeck.eu/images/studio1.JPG
http://jaybeck.eu/images/studio2.JPG
http://jaybeck.eu/images/studio3.JPG
V přední části místnosti v rohu, jsou bassové absorbéry, které bych si chtěl vyrobit z izolačního materiálu. Taktéž ve předu na stěne je bílý blok, který si chci také vyrobit. po stranách mám už jehlany, ale nejsem si jist, jeslti by nepomohl podobný absorbér jako vepředu místnosti ( rám jak u obrazu, vystlat vatou nebo izolantem ). Co se týče zadní části místnosti, tam jsou jehlany asi potřeba, jelikož tam budu nahrávat hlas.
Tyče, které tam jsou patrné, jsou polohy háčků, které budou na stropě. Za ně se bude přichytávat těžká akustická clona, takže v případě potřeby se tam zavřu do plně odhlučněného "čtverce" a nebo celá clona se roztáhne na šířku pokoje a bude místo pro dva. Na podlaze bude zátěžový koberec.
Byl bych moc rád, kdyby jste mi napsali nápady a nebo postřehy na řešení tohoto konceptu. Jsem přecejen student a něco to stojí, tak bych nerad něco zanedbal
Děkuju vám moc a budu se těšit na reakce.
Naposledy upravil(a) Jay Beck dne 7.07.2010 0:34, celkem upraveno 1 x.
- mistnost je silene mala, bude te vzdycky limitovat
- na jehlany se vykasli, radsi udelej klasicky rockwoolovy absorbery
- na nahravani zpevu si kup paravan
- vypada to, ze chces tu mistnost utlumit naprosto dokonale, coz je spatne - v pretlumene mistnosti bude vse znit blbe
- bedny bych zkusil dat co nejdal od rohu/sten, i kdyz v takovym prostoru je to tezky
- doporucuju volit nejaky prijemny barvy, protoze tak malej prostor bude dost stisnenej a pri nevhodnym barevnym vyvazeni bude utrpeni tam neco delsi dobu delat
- na jehlany se vykasli, radsi udelej klasicky rockwoolovy absorbery
- na nahravani zpevu si kup paravan
- vypada to, ze chces tu mistnost utlumit naprosto dokonale, coz je spatne - v pretlumene mistnosti bude vse znit blbe
- bedny bych zkusil dat co nejdal od rohu/sten, i kdyz v takovym prostoru je to tezky
- doporucuju volit nejaky prijemny barvy, protoze tak malej prostor bude dost stisnenej a pri nevhodnym barevnym vyvazeni bude utrpeni tam neco delsi dobu delat
Somnus Aeternus
Somnus Aeternus
Děkuju za feedback.
- Bude rockwool stačit na zpěv? Plánuju kolem dokola ten paravan ale nemám zkušenost s tím, jestli utlumí veškeré odrazy.
- Vím, že je to malinký, ale podle toho jsem to navrhoval a pro jednoho člověka by to snad mohlo stačit.
- Barvy jsou zatím orientační, aby bylo všechno dobře vidět. Budu volit nějaké hřejivé barvy.
- Bedny rozhodně ješte posunu dopředu, protože mi vadí v průchodu zvuku monitory co budou na stole.
- Bude rockwool stačit na zpěv? Plánuju kolem dokola ten paravan ale nemám zkušenost s tím, jestli utlumí veškeré odrazy.
- Vím, že je to malinký, ale podle toho jsem to navrhoval a pro jednoho člověka by to snad mohlo stačit.
- Barvy jsou zatím orientační, aby bylo všechno dobře vidět. Budu volit nějaké hřejivé barvy.
- Bedny rozhodně ješte posunu dopředu, protože mi vadí v průchodu zvuku monitory co budou na stole.
Rockwool od urcite tloustky tlumi v podstate dokonale.
Vubec nejde, ze je to pro jednoho cloveka, jde o to, ze pokud tam budes mit bedny, ktery budou hrat i trosku do basu (6" woofer a vetsi), tak na ne proste ta mistnost bude akusticky mala.
Vubec nejde, ze je to pro jednoho cloveka, jde o to, ze pokud tam budes mit bedny, ktery budou hrat i trosku do basu (6" woofer a vetsi), tak na ne proste ta mistnost bude akusticky mala.
Somnus Aeternus
Somnus Aeternus
A jaká tlušťka je tak optimální?
To je ono...Kvuli velikosti místnosti jsem jí chtěl právě více utěsnit, aby byl co nejmenší snesitelný dozvuk ( cca 0,2 ) a tím aby se vyeliminovala ta velikost. Bedny už jsem tam měl a v optimálním rozložení to ve sweet pointu zní dobře. Jen nevím, jestli je tahle moje hypotéza na daný případ funkční v praxi.
To je ono...Kvuli velikosti místnosti jsem jí chtěl právě více utěsnit, aby byl co nejmenší snesitelný dozvuk ( cca 0,2 ) a tím aby se vyeliminovala ta velikost. Bedny už jsem tam měl a v optimálním rozložení to ve sweet pointu zní dobře. Jen nevím, jestli je tahle moje hypotéza na daný případ funkční v praxi.
Tak hlas nastesti kdovijak nebasuje, IMHO by mohla stacit cca 10-15cm vrstva.
S tim nejmensim dozvukem to podle me dobre fungovat nebude, prirozeny dozvuk musi byt a ty absorpcni prvky se tam davaji proto, aby neco nepreznivalo. Cim vic budes tlumit, tim vetsi nerovnosti v akusticke odezve budou.
Kazdopadne pokud s tim chces laborovat, tak doporucuju udelat basovy pasti, koupit merici mikrofon (klidne t.bone nebo behringer), zmerit si realnou odezvu mistnosti a pak s tim pracovat. Ani profici tohle nedelaji jen na papire, vzdycky se nekolikrat premeruje a upravuje.
Mimochodem podobny veci se uz nekolikrat resily na electrozone.cz foru, dokonce i s podobne malymi rozmery, rozhodne spoustu cennych informaci najdes tam.
S tim nejmensim dozvukem to podle me dobre fungovat nebude, prirozeny dozvuk musi byt a ty absorpcni prvky se tam davaji proto, aby neco nepreznivalo. Cim vic budes tlumit, tim vetsi nerovnosti v akusticke odezve budou.
Kazdopadne pokud s tim chces laborovat, tak doporucuju udelat basovy pasti, koupit merici mikrofon (klidne t.bone nebo behringer), zmerit si realnou odezvu mistnosti a pak s tim pracovat. Ani profici tohle nedelaji jen na papire, vzdycky se nekolikrat premeruje a upravuje.
Mimochodem podobny veci se uz nekolikrat resily na electrozone.cz foru, dokonce i s podobne malymi rozmery, rozhodne spoustu cennych informaci najdes tam.
Somnus Aeternus
Somnus Aeternus
Jasný, prmeření místnosti mám v plánu.
Děkuju za tip. Pak pošlu foto jak to dopadlo
Děkuju za tip. Pak pošlu foto jak to dopadlo
Doma si s tatem zařizujem místnost pro to naše fidlání, mimo lavice na nohách gramofonu, dvd prehravace a par repraku tam neni nic,na zem pujde koberec a na stěny nejlíp ty pyramidy, ale zatím sem na internetu nenašel kde a za kolik se takovej molitan dá koupit, nechcem z toho profi studio, ale jen místnost na hraní jednoho eventuelně do 5ti lidí jednou za čas
Bylo by fajn aby to i trochu tlumilo což ty pyramidy tlumí, ale hlavně aby to zlepšilo akustiku a nedělalo to dozvuk a jiný nepříjemnosti. Dík
Kolik penez do toho chcete vrazit?
Somnus Aeternus
Somnus Aeternus
Tak to já nevím, ta místnost nebude jen pro mě, ale aji pro mýho tatu a ten to nějak extra neřeší, ale že by sme tam cpali nějakou "profi" hmotu to by bylo zbytečný, investice jsou neznámý, prostě to co bude třeba tak se koupí... Co jsme se tak bavili tak nějakej ten pyramidovej molitan, dokonce jsme kus doma našli,ale nějak sme to neprobírali nebo tak.. Kdyžtak zkuste něco navrhnout a já to s ním proberu, dík a je vcelku jedno co to bude 
On totiz ten molitan taky nemusi udelat skoro nic, krome zatlumeni vysek a mirnyho rozptylu zvuku, tlumi jen molitan na bazi otevrenych bunek, coz je zpravidla draha zalezitost.
Somnus Aeternus
Somnus Aeternus
Mohl bys něco doporučit ? Tu místnost nepotřebujem odhlucnit od okolí, ale aby tam byla nějaká ta akustika pro hraní.
- Wocass
- Kontaktovat uživatele:
Tak podle mích lajckých vědomostí bych řekl, že na pohlcení akustiky stačí co nejvíce předmětů, od kterýchs e nemá jak zvuk odrážet ne?
Např: koberec, nějaká sedačka, na stěny plata od vajec či ten molitan atd..
Např: koberec, nějaká sedačka, na stěny plata od vajec či ten molitan atd..
Jo k tomu molitanu už jsme došli, ale teď jde o to jakej tam dát aby to bylo pro něco.