Je důležité umět noty
Pravidla fóra
Je důležité umět noty
Čau kytaristi, chtěl bych vědět jaký máte názor na to jistli kytarista musí umět noty.Sice chápu tabulatury a jejich značení, ale mám i v knižce něco o notách a nechci je jen tak přeskočit a i tady na fóru jsou přehledně udělané.Nikdy jsem noty nechápal a nevím tedy co s tím.Nechce se mi je přeskočit aniž bych je nějak neovládal.Chtěl bych vědět názor jiných.Jistli stačí tabulatury a nebo jistli chci být dobrý tak umět i noty.Tak nevím.Dík za odpovědi.
- DL
- Kontaktovat uživatele:
Re: Je důležité umět noty
Já ti velmi doporučuji noty OVLÁDAT. Jednak je to daleko "muzikálnější" vyjádření něž taby, víc obsahují, a druhak se ti to na 110% hodí i jinde.
.: Gibson Flying V Ebony [SH2N+SH6B] :: Jolana Alfa 1965 DL Custom :: Eddy Finn EF-10-S Ukulele :.
.: Cort Earth 70 :: Klotz cables :: Damage Control Solid Metal :: Dunlop MXR Distortion III :.
.: St.Anley's Woolly Mammoth :: Ibanez Weeping Demon Wah :: Mackie Onyx Blackjack :.
.: Blackheart Handsome Devil :: Elixir .009/.046 strings :: Nerův AKG P120 :: AKG K271 MkII :.
.: Cort Earth 70 :: Klotz cables :: Damage Control Solid Metal :: Dunlop MXR Distortion III :.
.: St.Anley's Woolly Mammoth :: Ibanez Weeping Demon Wah :: Mackie Onyx Blackjack :.
.: Blackheart Handsome Devil :: Elixir .009/.046 strings :: Nerův AKG P120 :: AKG K271 MkII :.
podle mně je pro kytaristu důležitější znalost hudební teorie a zvládnutá orientace na hmatníku nežli schopnost ovládat perfektně noty
- Nero
- Rádce
- last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1
Znát noty pro kytaristu v podstatě není nutnost, ale je to ohromná výhoda. Je to univerzální hudební jazyk, který je navíc schopný pojmout mnohem více informací, než obyčejné tabulatury. Navíc když člověk pochopí noty, je pro něj pak mnohem snažší rozumět teorii, kterou je potřeba nějak ovládat.
Amid: Jak se chceš učit teorii, když neovládáš noty?
Amid: Jak se chceš učit teorii, když neovládáš noty?
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."
PetrPeter 1975 - 2008
naučíš se tony na hmatníku a místo not budeš mít číslice 
- Nero
- Rádce
To je opravdu praktické... Zejména v okamžiku, kdy se posuneš někam dál, než jsou jen intervaly. Taková harmonie se takto bude řešit fakt dobře... 
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."
PetrPeter 1975 - 2008
Určitě je to obrovská výhoda, jak tady někdo psal, ale já si myslím, že pokud nehodláš hrát vyloženě klasiku tak nejsou až takovou nutností ..
souhlasím:výhoda, ale ne nutnost
Já osobně jsem se je přinutil naučit a dodnes jsem za to rád. Tabulatura je sice dobrá věc ale muj(asi trochu starosbětskej)názor je, že akorát podporuje lenost mladých kytaristů. Jestli ti v tom nic nebrání tak se noty nauč
Já osobně jsem se je přinutil naučit a dodnes jsem za to rád. Tabulatura je sice dobrá věc ale muj(asi trochu starosbětskej)názor je, že akorát podporuje lenost mladých kytaristů. Jestli ti v tom nic nebrání tak se noty nauč
Metal vládne světem!Hip Hop nechte dětem!
Kytary: el: Washburn N1NM-Roland Cube 20X
ak: Squier Stratacoustic, Washburn D10SCE12B- Kustom Sienna 16, bazarovka dreadnought(openD)
ak: Squier Stratacoustic, Washburn D10SCE12B- Kustom Sienna 16, bazarovka dreadnought(openD)
- Nero
- Rádce
Jak jsem napsal, nutnost to není, ale osobně si stojím za tím, že alespon základní orientaci v notách a notovém zápisu by měl mít každý hudebník. Vždyť se to učí i na základce během hudebky...
PetrPeter 1975 - 2008
hele, nechápu, co je na tom nepraktického. Stejně dříve nebo později by ses ty tony na hmatníku musel naučitNero píše:To je opravdu praktické... Zejména v okamžiku, kdy se posuneš někam dál, než jsou jen intervaly. Taková harmonie se takto bude řešit fakt dobře...
Dík všem za odpovědi.
- Nero
- Rádce
Nepraktické je snažit se chápat teorii a neumět přitom noty (tedy se orientovat jen podle hmatníku).Amid píše:hele, nechápu, co je na tom nepraktického. Stejně dříve nebo později by ses ty tony na hmatníku musel naučitNero píše:To je opravdu praktické... Zejména v okamžiku, kdy se posuneš někam dál, než jsou jen intervaly. Taková harmonie se takto bude řešit fakt dobře...
PetrPeter 1975 - 2008
určitě je ale praktičtější když si ty tony odvozuješ od hmatníku, než když nejprve čumíš do notvého zápisu, potom si v hlavě uvedomuješ co je to za ton, který potom ještě hledáš na hmatníku.
Dle uvedeného jsi nikdy podle not nehrál.Amid píše:určitě je ale praktičtější když si ty tony odvozuješ od hmatníku, než když nejprve čumíš do notvého zápisu, potom si v hlavě uvedomuješ co je to za ton, který potom ještě hledáš na hmatníku.
Jinak k otázce:
Ti, co noty umějí, ti doporučí, že se je máš naučit.
Ti, co je neumí, ti řeknou, že se bez nich obejdeš.
No a pak je ještě třetí kategorie, kam patří např. Nero, který ti je schopen dát rozumnou odpověď.
Noty umím, chodím totiž na hudební školu, to co jsem zde napsal vyplývá z mých zkušenosti, ne ze slepého názoru.
Plácáš blbosti-koukneš do zápisu a automaticky to hraješ,nikde si nic neuvědomuješ.Prostě hraješ z listu.Hraje se takhle od nepaměti a nikdo nic lepšího nevymyslel.A nevím proč bys hledal tón na hmatníku.To vís v tisícině sekundy když umíš noty a poctivě pravidelně cvičíš-třeba tak jako lidi v hudebce.Amid píše:určitě je ale praktičtější když si ty tony odvozuješ od hmatníku, než když nejprve čumíš do notvého zápisu, potom si v hlavě uvedomuješ co je to za ton, který potom ještě hledáš na hmatníku.
Gibson LesPaul Goldtop Traditional,Fender Stratocaster Eric Clapton sig., Gretsch G 5122 DC ,Fender Stratocaster,Epiphone Les Paul Standard,akustika Ashton,pololubovka Fokus,VOX AC 30 CC2,Laney TF300
Plácáš blbosti-koukneš do zápisu a automaticky to hraješ,nikde si nic neuvědomuješ.Prostě hraješ z listu.Hraje se takhle od nepaměti a nikdo nic lepšího nevymyslel.A nevím proč bys hledal tón na hmatníku.To vís v tisícině sekundy když umíš noty a poctivě pravidelně cvičíš-třeba tak jako lidi v hudebce.[/quote]
http://www.wwsrs.co.uk/runhills.jpg[/img]
hrál bys tohle podle not?
http://www.wwsrs.co.uk/runhills.jpg[/img]
hrál bys tohle podle not?
proč to podle not nehrát, navíc existuje taková šedivá věc které se říká mozek a ve které je paměťové centrum a potom co si to pomalu přehraješ(pokud musíš hledat)tak to prostě hraješ z paměti 
Metal vládne světem!Hip Hop nechte dětem!
- Nero
- Rádce
Díky, Jestere...Jester píše: Jinak k otázce:
Ti, co noty umějí, ti doporučí, že se je máš naučit.
Ti, co je neumí, ti řeknou, že se bez nich obejdeš.
No a pak je ještě třetí kategorie, kam patří např. Nero, který ti je schopen dát rozumnou odpověď.
Amide: nevím, jestli tak neoblomně přesvědčen o své pravdě, nebo v čem jiném je problém. Notový záznam je funkční věc, s kterou se v hudbě pracuje pro to, že je spolehlivá a praktická. Nevím, jak by bylo praktické hrát na flétnu, neumět noty a orientovat se podle hmatů. Nebo klavír - to si budeš počítat kolikítá klapka to je? A což teprv housle, to budeš měřit vzdálenost od nultáku? A abys neřekl, že jsem odrtženej od "naší reality" hraní na kytar, tak si stačí představit bezpražcovou kytaru...
PetrPeter 1975 - 2008
1. v notách nejsou značeny techniky, které se hrajou na elektrickou kytaru: bend, umělý flažolet aj.vorech6 píše:proč to podle not nehrát, navíc existuje taková šedivá věc které se říká mozek a ve které je paměťové centrum a potom co si to pomalu přehraješ(pokud musíš hledat)tak to prostě hraješ z paměti
2. noty jsou ti zde k hovnu, toto je technická věc, kde jde hlavně o rychlost a preciznost, musel by sis lámat hlavu jaký zvolit prstoklad, aby to bylo vůbec hratelné