Technika vybrnkávání

Tabulatury, noty, školy, kytarové techniky, cvičení ...
JimmyPage68

Technika vybrnkávání

Příspěvek od JimmyPage68 »

Ahoj kytaristi,
nesnažím se tu zakládát nová témata, která už existují něco málo jsem tady o tom našel, ale vždy se tam řešili již konkrétní případy. Takže tady zákládám zvlášť vlákno, které by mohlo pomoci i ostatním. ád bych kdyby tu ti zkušení, kteří už prošli rukama učitelů z Lidovek apod. aby se s námi samouky podělili jak na to vybrnkávání. Jak už jsem psal jsem samouk a to vybrnkávání mi dělá problémy. Mám akustiku dreadnought a elektriku, což nevím jestli je třeba v tom problém, protože co vím tak většinou se vybrnkávání učí na klasice, kde jsou struny dál od sebe. Není to tak že chci jen vybrnkávat ale myslím, že je to také dobré umět. Takže k tomu problému při vybrnkávání akordů a jejich střídání se mi stává, že ty prsty na pravačce kterou vybrnkávám se občas zaškobrtnou, vybrnknou jinou strunu než jsem původně myslel. Jena to tedy nějaká technika jak právně držet prsty při vybrnkáváání, třeba konečky prstů nebo bříšky apod. ten kluk na tom videu na to musí mít určitě nějakou techniku. Díky za rady.

Amid

Re: Technika vybrnkávání

Příspěvek od Amid »

Zpomal tempo, řekl bych, ře hraješ příliš rychle. Je lepší hrát pomalu a bez chyb než rychle a s chybama, ta rychlost časem přijde sama.
Atkins
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atkins »

Cvičit, cvičit a cvičit - správné "strefování" se dostaví s určitým počtem odehraného materiálu.
Blues, folk, classic, jazz - nějaké akustiky a semiakustiky, basa a masterkeyboard..
Sadam.S

Příspěvek od Sadam.S »

Přesně tak, je to jen o cviku a o tom, jak si prsty dokážou najít strunu - stejně tak, jako zezačátku musíš skládat prsty do akordů násilím a hypnotizovat hmatník, ale po pár měsících už ti to skáče samo
vorech6

Příspěvek od vorech6 »

co můžu porodait tak mě kámoš(hrál na klasiku ted v ZUŠce skončil)učil tkzv. panáčka.
Tj. že na e strunu si položíš prsteník, na h strunu prostředník, na g strunu ukazovák a zbylý 3 obsluhuješ palcem přičemž v základní poloze je na d struně
Metal vládne světem!Hip Hop nechte dětem!

Kytary: el: Washburn N1NM-Roland Cube 20X
ak: Squier Stratacoustic, Washburn D10SCE12B- Kustom Sienna 16, bazarovka dreadnought(openD)
Atkins
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atkins »

Proč by měl být palec v základní poloze na "D" struně - to mi prosím vysvětli :!: A jakej "panáček" :?:
Blues, folk, classic, jazz - nějaké akustiky a semiakustiky, basa a masterkeyboard..
vorech6

Příspěvek od vorech6 »

Atkins: já říkám to co mě učili, a osobně mi to i přijde praktičtější.
Kde bych ho měl mít?na áčku?

ak: Squier Stratacoustic, Washburn D10SCE12B- Kustom Sienna 16, bazarovka dreadnought(openD)
Atkins
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atkins »

Kde :!: Tě to učili?
vorech6

Příspěvek od vorech6 »

pořádně čti :!:
učil mě to kamarád s tim, že tak ho to učili v ZUŠce. proč panáček tak to nevim :?:

JimmyPage68

Příspěvek od JimmyPage68 »

Dobrá a měl bych mít ty prsty u pravačky při vybrnkávání kolmo ke strunám nebo tam má být nějaký úhel jako teď tam trochu sklon mám. Mohou být ty prsty jakoby trochu ponořené do těch strun směrem jako do vnitřku kytary nebo se má vybrnkávat jen konečky prstů?
Dark Axel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dark Axel »

Atkins píše:Kde :!: Tě to učili?
mě to taky učili :) v ZUŠ. to jen pro úplnost - prsty nehraju, čili tady asi nepomůžu
Jazzmaster/Ibanez RB650 -> Trace Elliot, 15"
Jester
Rádce

Příspěvek od Jester »

Dle mého je pro vybrnkávání hodně důležitá poloha pravé ruky. Hodně kytaristů, kteří hrají primárně na elektriku, vybrnkávají tak, že mají zápěstí položené na přední desce. To ale není ideální poloha pro vybrnkávání. Kdežto většina klasických kytaristů drží pravou ruku v klasické poloze, kdy zápěstí je poměrně daleko od přední desky kytary.

Jinak na western kytaru se vybrnkává stejně jako na klasiku.

Jak říkal Atkins, cvičit! Jestli umíš noty, tak tady je skvělá free arpeggio book od Hochwebera. Najdeš tam spousty druhů vybrnkávání.
Atkins
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atkins »

mě to taky učili v ZUŠ. to jen pro úplnost
Věřím, ovšem s tou "základní polohou" palce se tak nějak nestotožňuji.

Ad. postavení pravé ruky je popsáno takřka ve včech kytarových školách. Např. zde:
http://www.kytarovaskola.net/pdf/Kapitola%2003.pdf
pehve

Příspěvek od pehve »

Vybrnkávání se učím několik let. Ne ve škole, ne klasiku, spíše folkový roly(Daněk, Plíhal, Žalman)
Pravou ruku mám dle tý fotky, nemám ale ty nehty jak on a hraji bříšky prstů. Palec skáče po třech spodních strunách. Není to ale zásada. Někdy při vedení melodie se střídavým basem přehmátnu vše o strunu níž(směrem k basovým strunám) abych dodržel plynulost rollu.
Když se snažím vést melodii nové skladby nejprve si vytvořím pomalu prstoklad, zapíšu na papír, pomalu zkouším plynule takty navazovat a upravuji prstoklad podle potřeby a rychlosti. Jakmile je skladba hotová tak začnu přitlumovat, tzn že každý takt začíná z položených prstů na strunách. Dynamika přichází nakonec.
Tohle všechno se lehce bude číst ale těžce vykonávat. To tlumení(pokládání prstů) mi zezačátku vubec nešlo ani mi to jaksi neznělo, vlastně jsem ještě nebyl přesvědčenej o tom jestli je to důležitý, tak jsem se na to na nějakej čas vykašlal. Po čase jsem to zkusil zapojit znovu a šlo mi to nějak líp, najednou jsem to uslyšel jaká je to při větší rychlosti změna k lepšímu. Dnes se mi ty prsty samy pokládají a všiml jsem si že potvory lenošný který v taktu nehrají zůstávají samy ležet celý takt na strunách.
Jinak mluvím asi o pěti letech denodenního hraní na akustiku, bez trsátka, pouze rozklady.
Hodně štěstí a trpělivosti!
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

Jester píše:Dle mého je pro vybrnkávání hodně důležitá poloha pravé ruky. Hodně kytaristů, kteří hrají primárně na elektriku, vybrnkávají tak, že mají zápěstí položené na přední desce. To ale není ideální poloha pro vybrnkávání. Kdežto většina klasických kytaristů drží pravou ruku v klasické poloze, kdy zápěstí je poměrně daleko od přední desky kytary.

Jinak na western kytaru se vybrnkává stejně jako na klasiku.
To vůbec jde? :shock: Neumím si představit, jak by tam tu ruku měli nacpanou... Já jsem nikdy do ZUŠ nechodil, na klasiku nehrál (bohužel), ale nenapadlo by mě tu ruku mít takhle. Automaticky jsem ji hodil do "klasické polohy", přijde mi to jako přirozené.

Co se týče srovnání western / klasika - z hlediska technického jistě stejné, ale v praxi ta menší vzdálenost (rozestup) strun u déčka je docela poznat.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
Atkins
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atkins »

Není to tak hrozné - budeš-li mít oba nástroje a oběma budeš věnovat cca stejný čas, ani Ti nepříjde, že jsi změnil nástroj.
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

To máš jistě pravdu - u mě to je tím, že španělku doma bohužel nemám... I když na druhou stranu, mám doma šestky i dvanáctky, hraju na oboje dost a u tý dvanáctky si vždycky musím chvilku zvykat, než se mi tam podaří naskládat prsty.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
Jester
Rádce

Příspěvek od Jester »

Nero píše: To vůbec jde? :shock: Neumím si představit, jak by tam tu ruku měli nacpanou... Já jsem nikdy do ZUŠ nechodil, na klasiku nehrál (bohužel), ale nenapadlo by mě tu ruku mít takhle. Automaticky jsem ji hodil do "klasické polohy", přijde mi to jako přirozené.

Co se týče srovnání western / klasika - z hlediska technického jistě stejné, ale v praxi ta menší vzdálenost (rozestup) strun u déčka je docela poznat.
No myslím, že to fakt dělají skoro všichni (jsi světlá výjimka :wink:). Koukni třeba na Page, i když tady je to taky daný dost tou dvoukrkou kytarou, ale mně se další příklady něchtějí hledat :oops:. Jednu výhodu to ale má. Líp se bouchá zápestím do přední desky a vytváří se imitace bicích - viz třeba Kelly Valleau.

Ad western/klasika. Hraju na oboje, nedělá mi to problém při vybrnkávání.
pehve

Příspěvek od pehve »

není žádná výjimka, pokládání zápěstí šíleně svazuje ruku a bouchat s tím taky nejde protože před bouchnutím tu ruku musíš zvednout od desky. Prostě tohle bych nikomu neradil. Jestli tak hraje někdo ze světových muzikantů tak z tohoto bych si zrovna příklad nebral.
Homerda

Příspěvek od Homerda »

To Jimmy: Myslim, ze ze zacatku bys mel poresit to trefovani do strun a pak nejak dale laborovat. Pro zacatek staci vedet, ze prstenicek ma E strunu, prostrednicek H, ukazovak G, palcem obstastnujes basy. Na drzeni prave ruky se podivej na ten odkaz co poslal Atkins(http://www.kytarovaskola.net/pdf/Kapitola%2003.pdf). Kdyz vybrnkavas tak vsechny udery jsou provadeny bez dopadu, tony preznivaji.
Doporucuji pro lepsi zvladnuti cvicit teckovany rytmus, ruzne variace(pima, pami, pimiaimi...)-vymyslis i sam.
Chce to cvik jako vse, takze alou...! :D :wink:
Stop dreaming, start playing!
Odpovědět

Zpět na „Hraní na kytaru, tabulatury“