Jak vyrobit efekt ?

Stavba a úpravy efektů, footswitchů a dalších zařízení
wiston
Kontaktovat uživatele:

Re: Jak vyrobit efekt ?

Příspěvek od wiston »

http://www.musikding.de/product_info.ph ... usatz.html tak mi právě domů dorazil tadyten efekt a koukám na to jak zjara :D vůbec nevim co s tim začít...mám tam všecky potřebné součástky...nemám s tímhle žádné zkušenosti a opravdu by mě sralo kdybych ten efekt pokazil...nemáte nějaké stránky kde je podrobněji rozepsán postup nebo tak něco ? Ještě k tomu se nevyznám ve schématech zapojení, tohle bude drsné...
core88
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od core88 »

wiston píše:http://www.musikding.de/product_info.ph ... usatz.html tak mi právě domů dorazil tadyten efekt a koukám na to jak zjara :D vůbec nevim co s tim začít...mám tam všecky potřebné součástky...nemám s tímhle žádné zkušenosti a opravdu by mě sralo kdybych ten efekt pokazil...nemáte nějaké stránky kde je podrobněji rozepsán postup nebo tak něco ? Ještě k tomu se nevyznám ve schématech zapojení, tohle bude drsné...
přesně tenhle efekt sem taky postavil a šlo to vpohode. jediný co budeš potrebovat je .pájka , cín a multimetr co umi nerit kapacitu kondenzatoru. cim zacnes to je natobe. ja sem to dělal tak že sem tam napred naletoval patice pro integrac a tranzistor pak sem tam naletoval vsechny odpory a kondezatory pak jacky a potenciometry pak sem do patic dal integrac na tranzistory vyskousel a pak sem to dal do krabicky .

tohle je schema + osazovaci planek http://diy.musikding.de/images/stories/ ... schalt.pdf
tohle je popis zapojení dratů http://diy.musikding.de/images/stories/ ... erwire.pdf
a tady seznam soucastek http://diy.musikding.de/images/stories/ ... mbomen.pdf
jo jeste jeden poznatek az tam budes davat vstupni jack (stereo) tak tu diru do ktery to budes davat olep zevnitr izolepou a izolepou olep i kousek zavitu natom jacku tak 2-3 mm a pod maticku dej plastovou podlozku . je to kuli izolaci ten jack tam slouzi i jako vypinac kdyz do nej strcis jack tak se ten efekt zapne . kdyz ho neodizolujes tak to to bude porat zrat baterku .
kdyby si jeste neco chtel vedet tak se ptej
EDIT : von nato zadnej univerzalni navod neni . snad jen ten zě si vemeš osazovyci planek , seznam soucastek a plosnak .kouknes na osazovaci planek vydistam treba R6 v seznamu si najdes ze R6 je 50ohm das ho do plosnaku na spravny misto a jedes dal az tam budes davat diody tak je nanich takovej prouzek , v osazovacim planku je na diode taky prouzek tak je dej tak aby byli na stejnou stranu to samy plati pro tranzistory a pro integrovaný obvody .
a az budes merit soucastky (odpory a kondenzatory) tak hlavne u tech kondenzatoru se stava ze mas kond treba 47nF a kdyz ho pak zmeris zak zjistis ze ma treba 45nF nebo 50nF to je v pohode je to zpusobeno tim ze sou vyrabeny tolerancich (+- 1,5,10 %)
Naposledy upravil(a) core88 dne 12.07.2010 14:48, celkem upraveno 1 x.
Dobří umělci kopírují ti nejlepší kradou. - Pablo Picasso
Obrázek
woro90-1

Příspěvek od woro90-1 »

Ještě k nástrojům: Psal jsem schválně dremel s malým D, to je modelářsko-kutilský výraz pro cokoli skutečný Dremel připomínající, tedy i jakoukoli levnou parodii. Na tohle bohatě stačí, a na ořezový kotouček prostě nesmíš moc spěchat, jinak se to kousne.
wiston
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od wiston »

Hele bylo by možný dát mi sem nějaký fotky hotovýho plošnáku ? Vim že to zní debilně...cca vim jak to udělat ale jde o to mít ty koule a začít...ty součástky maj dlouhý drátky...mam strach abych to nějak nepodělal, že to špatně napájím že ten drátek moc zkrátím a součástka bude v řitě...hodily by se nějaký fotečky ty jo :) dodalo by mi to odvahu když bych měl ještě něco hotovýho podobnyho, takhle precijenom dělám věc jen podle nějkýho shcématu a moc tomu nerozumím :D pro mě je to nejistej výsledek :D

A jakou pájku ? Mám doma hrotovou samozřejmě ale nejsou na tyhle práce nějaký menší nebo v pohodě s hrotovkou normálně velikou když mám menší hrot ? A multimetr seženu kde ? Jdu se teda podívat na net pak sem dám odkaz jestli je to to správny :D :)
ohryzek36

Příspěvek od ohryzek36 »

K tomu vrtání - já to zatím dělám normální ruční vrtačkou (Narex), co má jinak i příklep a regulaci, tu nastavím ne minimum a opatrně vrtám 1,0 vrtákem do (samozřejmě předem nadůlčíkované) DPS. Sice už mám v práci rozdělanou speciální vrtačku na plošňáky (mám odložený zbytek ponorňáku s dobrým motorem + regulaci i s ochranama), ale ještě jsem nesehnal sklíčidlo (nebo spíš jsem se k tomu ještě nedokopal :D )

K tomu osazování - pořadí součástek je většinou jiné - nejdřív drátové propojky, pak odpory, diody a kondenzátory, dál tranzistory, elektrolyty a nakonec IO, potenciometry a přívody do desky (podle velikosti - mezi kondenzátory se často odpory blbě rvou) - když nemáš žádné zkušenosti, tak je to nejlepší osazovat popořadě (např R1-Rx) a ve schématu je odškrtávat, aby se na něco nezapomělo.

A ten multimetr stačí obyčejný "za kilo" - měření kondenzátorů většinou není třeba (hodnota bývá napsaná číselně zvenku) a špatné kondenzátory se tím dobře odhalit nedají (i když je kapacita OK, tak může mít kondenzátor svody nebo vysoké ESR - na to je multimetr většinou krátký)

K tomu poznatku o vstupním stereo jacku - není nutné nic izolovat, jen dobře zapojit - -pól baterie na pravý kánál jacku, zem jacku už může být jak v kontaktu s krabicí, tak i spojená s plošňákem a vším ostatním, co je třeba (samozřejmě kromě baterie). :D

Ehm... (přibyl další příspěvek) :D

Nohy součástek můžeš zkrátit klidně až když budeš vědět, že ti to jede a už se v tom rýpat nebudeš - jestli se sebe nebudou dotýkat (a jestli to nebudeš oživavat na ponku :twisted: ), tak by to problém dělat nemělo.

Ta pájka může být jakákoliv, stačí cokoliv, co rozehřeje cín. Doma i v práci používám trafopájku (ta v práci je stará 35 roků), a i když je to 100 roků za opicema, tak s dobrým očkem, pořádným cínem (Sn60Pb40, žádné RoHS) a trochou kalafuny jde pájet i SMD :D , samozřejmě, že hrotovou pájkou to půjde jen líp (na škole jsme měli dokonce pájecí stanice s teplotní regulací - s tím se už daly dělat zajímavější věci, ale je to drahé :roll: ).
core88
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od core88 »

ohryzek36 píše:K tomu vrtání - já to zatím dělám normální ruční vrtačkou (Narex), co má jinak i příklep a regulaci, tu nastavím ne minimum a opatrně vrtám 1,0 vrtákem do (samozřejmě předem nadůlčíkované) DPS. Sice už mám v práci rozdělanou speciální vrtačku na plošňáky (mám odložený zbytek ponorňáku s dobrým motorem + regulaci i s ochranama), ale ještě jsem nesehnal sklíčidlo (nebo spíš jsem se k tomu ještě nedokopal :D )

K tomu osazování - pořadí součástek je většinou jiné - nejdřív drátové propojky, pak odpory, diody a kondenzátory, dál tranzistory, elektrolyty a nakonec IO, potenciometry a přívody do desky (podle velikosti - mezi kondenzátory se často odpory blbě rvou) - když nemáš žádné zkušenosti, tak je to nejlepší osazovat popořadě (např R1-Rx) a ve schématu je odškrtávat, aby se na něco nezapomělo.

A ten multimetr stačí obyčejný "za kilo" - měření kondenzátorů většinou není třeba (hodnota bývá napsaná číselně zvenku) a špatné kondenzátory se tím dobře odhalit nedají (i když je kapacita OK, tak může mít kondenzátor svody nebo vysoké ESR - na to je multimetr většinou krátký)

K tomu poznatku o vstupním stereo jacku - není nutné nic izolovat, jen dobře zapojit - -pól baterie na pravý kánál jacku, zem jacku už může být jak v kontaktu s krabicí, tak i spojená s plošňákem a vším ostatním, co je třeba (samozřejmě kromě baterie). :D

Ehm... (přibyl další příspěvek) :D

Nohy součástek můžeš zkrátit klidně až když budeš vědět, že ti to jede a už se v tom rýpat nebudeš - jestli se sebe nebudou dotýkat (a jestli to nebudeš oživavat na ponku :twisted: ), tak by to problém dělat nemělo.

Ta pájka může být jakákoliv, stačí cokoliv, co rozehřeje cín. Doma i v práci používám trafopájku (ta v práci je stará 35 roků), a i když je to 100 roků za opicema, tak s dobrým očkem, pořádným cínem (Sn60Pb40, žádné RoHS) a trochou kalafuny jde pájet i SMD :D , samozřejmě, že hrotovou pájkou to půjde jen líp (na škole jsme měli dokonce pájecí stanice s teplotní regulací - s tím se už daly dělat zajímavější věci, ale je to drahé :roll: ).
dělal sem to podle toho jejich planku tak nevim sdeje chyba ale asi to bude jen opacne zapojeny :?
jinak tady jsou naky fotky mích pací
http://core88.rajce.idnes.cz/Big_muff_p ... %2C_delay/
http://core88.rajce.idnes.cz/Distorus_M ... AG0156.jpg
Dobří umělci kopírují ti nejlepší kradou. - Pablo Picasso
Obrázek
vrablc.v
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vrablc.v »

ja byt tebou, tak tento efekt hodim do supliku, koupim soucastky na Rubyho (to je tak do 100 i s potakama)
a to kdyz pokazis tk se nic nestane, nekdo ti tady mozna ochotne vylepta plosnak (že core88?) . ziskas nejake zkusenosti a potom se vrhnes na ten efekt
tady je ten Ruby (je to vlastne miniaturni zesilovac)
http://www.runoffgroove.com/ruby.html
ale jestli si trofnes primo na ten efekt tak preju hodne stesti, a hlavne trpelivost :lol:
Poslechněte si mou kapelu na http://annoyingdust.com
Odpovědět

Zpět na „Ostatní“