..................
použij hlavu, určitě na to přijdeš....
..................
Tak jo, abys neřekl že nepomůžu : Logicky, když máš ty dvě otáčky u normálního ladění, tak při podlazení se ti ta struna odvíjí. Tudíž, pokud plánuješ podladit, tak si tu strunu nastavíš tak, abys na výsledném ladění ty 2 otáčky měl
2 otáčky samozdřejmně není pravidlo, ale je to takové vodítko. Někdy stačí míň, někdy víc.
Stratocaster : Čína, Mexiko HSS
Akustika : jedna od táty z roku 1974, druhá je Nylonka od Schneidera
Kombo: VOX AD60VT
normalne se necha cela dlouha struna provlikne se tim ockem az uplne nadoraz, potom ji chytnes u koliku bliz krku, tedy jako pred kolikem,zatahnes trochu nazpet aby bylo co motat, ale staci fakt jen trochu a to co za co si ji chytil a vytahnul,obtocis ji kolem toho koliku,proste tu strunu soupnes za ten kolik dal... jestli je to jedna rada (strat) tak po smeru hodinovejch rucicek, jestli LP tak to na melodickejch strunach udelas obracene...pak zastrihnes konce...struna se nikdy nepovoli a je ji tam takakorat, u melodickejch vic, tam se musi vic potom tocit, u basovejch min, tam to de lehce
docela blbe se to vysvetluje, kdybyste meli zajem, udelam video v cestine...
Gibson Les Paul Custom 1978, Godin Gseries, Soldano X88R, Mesa 50/50(6L6), Mesa Roadking 2*12, Crybaby Classic, Rocktron Xpression, Boss TU-2, Nobels MF-2
Bummer píše:No a není to málo? Co když pak chce člověk podladit? Taky jsem je namotal málo a do míň než Drop D nejdu, protože na kolících zbývá té struny tak málo, že se to blbě ladí a nedrží to...
Tak s tím musíš počítat a dát tam o pár otáček víc... každopádně dobrej postřeh
musim kytaru nejak serizovat abych mohl dat hrubsi struny.....protoze ted se mi prave stalo ze sem tam misto 9 dal 10 a struna se mi dotykala prazcu....a nasledovne po mnoha pokusech prijiti na to jak dal mi praska
Raykuro píše:musim kytaru nejak serizovat abych mohl dat hrubsi struny.....protoze ted se mi prave stalo ze sem tam misto 9 dal 10 a struna se mi dotykala prazcu....a nasledovne po mnoha pokusech prijiti na to jak dal mi praska
Pokud davas silnejsi struny nez na ktery je kytara serizena tak ano ...kytara se ak musi znova seridit.
Cort VX-X4-explorer Behringer kytara a jejich kombo GM 108....trsatka jedu dunlopy 0,73(zluta zelvicka):-D
Nicméně pokud se ti silnější struny položily na pražce, tak bude problém trochu komplexnější. (Silné struny mají větší tah, více prohnou krk, jsou od něj dále).
Každopádně seřid si prohnutí krku (pomocí šroubu na hlavici - většinou), dále dohmat (výška kobylky nebo kamenů) a pak samozřejmě oktávy (kameny ve směru strun). Pokud máš kytaru s tremolem, samozřejmě je nutné seřídit i to.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."
1. Staré struny uvolni co nejvíc a přeštípni je ve prostřed
2. Struny vyndej z kobylky a z mechaniky
3. Vem nové struny ze spoda ke kobylce a natáhni je až k mechanice ...
4. Struny zachyt v koliku a pak uz jen motej a motej
Kdyz uz tu strunu strkas do koliku , mej ji volnou abys ji mohl namotat co nejvíc ... tak apson na 3x ..
Tak to s tebou nesouhlasim, teda konkrétně v bodě 2. Proč bys ty struny štípal? Já teda struny uvolnim a pak je schovam do obalu od těch nových, kdyby mi náhodou struna praskla například v neděli, kdy mají v hudebninách zavřeno nebo prostě pro podobné případy. Ale máš pravdu v tom konci, 3x omotat je ideální.
Ti z vás, kteří nebyli na Rockových Kurzech, udělali velikou chybu..
Wilys píše:Tak to s tebou nesouhlasim, teda konkrétně v bodě 2. Proč bys ty struny štípal? Já teda struny uvolnim a pak je schovam do obalu od těch nových, kdyby mi náhodou struna praskla například v neděli, kdy mají v hudebninách zavřeno nebo prostě pro podobné případy. Ale máš pravdu v tom konci, 3x omotat je ideální.
Protože se lépe sundávají. A pro případ prasknutí máš mít záložní sadu, do které pak dokoupíš kusovku.
Nero píše:Nicméně pokud se ti silnější struny položily na pražce, tak bude problém trochu komplexnější. (Silné struny mají větší tah, více prohnou krk, jsou od něj dále).
Každopádně seřid si prohnutí krku (pomocí šroubu na hlavici - většinou), dále dohmat (výška kobylky nebo kamenů) a pak samozřejmě oktávy (kameny ve směru strun). Pokud máš kytaru s tremolem, samozřejmě je nutné seřídit i to.
Stalo se osudnym praskl mi nulty prazec....nevite jestli mi to uznaji na reklamaci?
Wilys píše:Tak to s tebou nesouhlasim, teda konkrétně v bodě 2. Proč bys ty struny štípal? Já teda struny uvolnim a pak je schovam do obalu od těch nových, kdyby mi náhodou struna praskla například v neděli, kdy mají v hudebninách zavřeno nebo prostě pro podobné případy. Ale máš pravdu v tom konci, 3x omotat je ideální.
Protože se lépe sundávají. A pro případ prasknutí máš mít záložní sadu, do které pak dokoupíš kusovku.
Já teda dávam přednost tomu co jsem psal.. Struny měnim pravidelně akorát před nějakou událostí.
Ti z vás, kteří nebyli na Rockových Kurzech, udělali velikou chybu..
Raykuro píše:
Stalo se osudnym praskl mi nulty prazec....nevite jestli mi to uznaji na reklamaci?
Pravděpodobně ne. Ale využij toho ke svému prospěchu - skoč za kytarářem, nech si tam dát TusQ nebo grafit a rovnou taky kytaru seřídit. Sice tě to něco bude stát, ale aspoń upgraduješ nástroj a budeš ho mít profi seřízený.
woro90-1 píše:
Pceh, štípat struny, to by mě ani nenapadlo
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."
Raykuro píše:
Pravděpodobně ne. Ale využij toho ke svému prospěchu - skoč za kytarářem, nech si tam dát TusQ nebo grafit a rovnou taky kytaru seřídit. Sice tě to něco bude stát, ale aspoń upgraduješ nástroj a budeš ho mít profi seřízený.
Raykuro píše:
woro90-1 píše:
Pceh, štípat struny, to by mě ani nenapadlo
Taky ne, vzdyt jsou sundane za chvilicku, staci to nedelat poprve a nebyt uplne zdrogovany. Pceh
Taky to nedělám, ale jsou i tací, co na to nedají dopustit. U elektriky je to tak většinou jednodušší, poněvadž bez přestřižení se musí skrz tělo, stopbar nebo sustain block protáhnout ten zohýbaný chuchvalec co byl namotaný a není možné strunu jen povolit a z mechaniky pohodlně odmotat. Ale že by mi to tolik vadilo, to fakt ne...
Raykuro píše:
A nevis kolik by me to stalo asi tak cca?
Nultý pražec tak 200 až 250, seřízení cca to samé + struny.