praskání strun

Elektronika, mechaniky, struny, ladičky, ...
slasher

praskání strun

Příspěvek od slasher »

Zdravím. Poslední dobou mi praskají struny víc, než by bylo únosný, v průměru tak tři za zkoušku. Vždycky je to horní E, A, nebo D. Dřív mi praskla struna jednou za dobu, tohle se děje tak posledních 14 dní. Mám podezření, že je něco v nepořádku s kobylkou, protože to vždycky praskne u ní.... Má někdo nějakej nápad, čím by to mohlo být, popřípadě čím by se to dalo vyřešit? díky za rady...
mtmccox
Kontaktovat uživatele:

Re: praskání strun

Příspěvek od mtmccox »

Zle zabroušené, nebo opotřebované kameny, to je tu každou chvíli :)

Prohlídni to, jestli to dělá ta samá "pozice" tak to máš jasné. Popřípadě tu byl případ, kdy úhel ke struníku byl moc ostrý, a také to dělalo neplechu.
:DDDDDD Si vytlemenec máš velkej hrtan víš kdo sem ale nepiš to sem :DDDDDD SI MRTĚ HUBENEJ JES JOGURTY
J.J.
Rádce

Příspěvek od J.J. »

Asi by to chtělo napsat, co máš za kytaru nebo aspoň jakou kobylu případně tremolo. Ale asi to budou ty kameny. Občas to můžou dělat i struny. Některý značky strun některejm kytarám nesednou. Když jsem na Yamahu natáhnul GHS Boomers, tak první praskla ještě než jsem je stihl natáhnout všechny. A pak praskaly furt a náhodně různý struny, naštestí to u Floyda jde posouvat, když toho máš dost namotanýho na kolíku. Pak jsem dal Ernie Bally a nepraskla mi za 4 měsíce ani jedna. Elixíry tam mám tejden a zatím O.K.
kytary: Yamaha Pacifica 821D, J.J.Gtrs Warbeast, španěly Admira a 2 x J.J., J.J.Gtrs - 7string PRSo, steelstring J.J. ala Martin 00, Jolana Diamant
kombo: Mesa Boogie Nomad 55, Beaver 50W (kopie Valvestate)
apec: Beaver 100W (kopie JCM Slash), 200W bedna
nějaký efekty, kabely, trsátka atd.
slasher

Příspěvek od slasher »

kytaru mám Ibanez RG321, kobylka je pevná, struny jsou protažený skrz tělo... Struny používám da'darria a nikdy dřív mi to u nich nedělalo, takže tam bych problém neviděl...
dalabo

Příspěvek od dalabo »

Některé várky strun se lámaly moc rychle. GHS souhlas to samá zkušenost: koupil jsem 3 sady G praskly 2 a E taky dvě během jedné zkoušky.
slasher

Příspěvek od slasher »

zkoušel jsem víc značek strun, dělalo to u všech... na vině budou asi vážně ty kameny, jinak co s tím doporučujete udělat? musím kupovat nový, nebo se to dá nějakým způsobem opravit?
Sadam.S

Příspěvek od Sadam.S »

Projdi všechna místa, kde se struna o něco opírá - nulťák, kobylkový kameny, potom ta hrana, kde se lámou ke kamenům - jestli tam někde není ostrá hrana
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

Nejdřív zjisti, kde ti struna praská - jestli v nultým pražci, v mechanice, v kameni kobylky. V daným místě asi bude nějaký problém s ostrou hranou, kterou budeš muset zabrousit.

Je ale taky možnost, že blb natahuješ struny - při natahování je jakoby překroutíš, tím pádem jsou pak náchylnější k prasknutí. Na tohle taky dávej pozor.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
Moleek

Příspěvek od Moleek »

Nero píše:Nejdřív zjisti, kde ti struna praská - jestli v nultým pražci, v mechanice, v kameni kobylky. V daným místě asi bude nějaký problém s ostrou hranou, kterou budeš muset zabrousit.

Je ale taky možnost, že blb natahuješ struny - při natahování je jakoby překroutíš, tím pádem jsou pak náchylnější k prasknutí. Na tohle taky dávej pozor.
V úvodu píše, že na kobylce :wink: Takže zkontrolovat kobylku, klidně trochu namazat kameny..
:Apollo LP junior::Molk telecaster::Dimavery Precision Bass::Cort AD810 NS::Bugera 6262::Molk custom box 412:
:Mapex Voyager(22",10",12",14",14")::Anatolian, Paiste, Zildjian a Amati činely::HW Mapex, Sonor::Vater 5A

http://bandzone.cz/fadetogrey
http://last.fm/user/Moleek
slasher

Příspěvek od slasher »

namazat? čím?
mtmccox
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mtmccox »

Lůj, drcený grafit.. kůkni do worova tématu o péči o tremolo, má to tam popsané..
:DDDDDD Si vytlemenec máš velkej hrtan víš kdo sem ale nepiš to sem :DDDDDD SI MRTĚ HUBENEJ JES JOGURTY
woro90-1

Příspěvek od woro90-1 »

A na to překroucení fakt pozor - zrovna u RG321 mi přijde že to nemá ani jak prasknout. Působí na mě dojmem velmi slušné kytary s velmi slušným minimalistickým HW. Rozhodně ale není od věci podívat se na ty kameny, jestli jsou v pořádku. Pokud ano, namazat a nemlátit do toho tolik. Je totiž také možné že sis prostě jen postupně zvykl na větší razanci úderu a nevšiml sis toho. Mně už se to stalo, ačkoli ne tolik, že bych trhal struny.
slasher

Příspěvek od slasher »

ok, díky za rady, zkusím, to nějak namazat a uvidím, jestli to pomůže...
Jimmy2

Příspěvek od Jimmy2 »

Nero píše:při natahování je jakoby překroutíš, tím pádem jsou pak náchylnější k prasknutí.
Tomuhle moc nerozumím..
Cort KX5, Cort CJ 1F NS, Marris CL-100, Roland Cube 30x, Toneport GX, Amatér a věčný začátečník.
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

Jimmy2 píše:
Nero píše:při natahování je jakoby překroutíš, tím pádem jsou pak náchylnější k prasknutí.
Tomuhle moc nerozumím..
Když máš mokrý hadr, a chceš ho usušit, tak chytneš konce do rukou a začneš jimi kroutit v opačných směrech (osa rotace prochází tím hadrem). No a ted si představ, že se to samé stane struně. Když ji takhle překroutíš, je mnohonásobně náchylnější k poškození.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
Solstice

Příspěvek od Solstice »

Dají se někde koupit struny i jednotlivě? třeba v Praze? potřebuju tenké éčko a nechce se mi kupovat znovu celou sadu, když jsem je natáhl asi před 14 dny...
...EDGE...

Příspěvek od ...EDGE... »

Solstice píše:Dají se někde koupit struny i jednotlivě? třeba v Praze? potřebuju tenké éčko a nechce se mi kupovat znovu celou sadu, když jsem je natáhl asi před 14 dny...
V Music City na ceskomoravske maji, to vim urcite.
John M. William

Příspěvek od John M. William »

V Domažlicích v hudebninách je kupuju často. :) Myslim, že se to dá koupit v každým slušným obchodě.
Obrázek
Obrázek
Obrázek

Jsem odpůrce zkratek.. LP = Les Paul, Long Play, Linkin Park..?

Tabulatury hudbě škodlivé.
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

Solstice píše:Dají se někde koupit struny i jednotlivě? třeba v Praze? potřebuju tenké éčko a nechce se mi kupovat znovu celou sadu, když jsem je natáhl asi před 14 dny...
Huml v Michli. Moc příjemný obchůdek.

PetrPeter 1975 - 2008
Solstice

Příspěvek od Solstice »

Díky za tipy. Sehnal jsem nakonec v Music City, poněvadž Huml, ač ho mám vlastně za humny, nemá o víkendu otevřeno. Dost se ale divím, že single struny neprodávají v kytarách.cz
Odpovědět

Zpět na „Snímače, hardware, příslušenství, údržba“