nemůžu chytit správný ton - klarinet
Pravidla fóra
nemůžu chytit správný ton - klarinet
Zdravíčko,
Zrovna jsem začal hrát na klarinet, a mám problém.. nemůžu chytnout ten správný ton resp. tu správnou frekvenci.. párkrát se mi to povedlo ovšem.. můj dotaz je, jestli je to něco nad čím bych si měl lámat hlavu, nebo to tréninkem přijde?
Zrovna jsem začal hrát na klarinet, a mám problém.. nemůžu chytnout ten správný ton resp. tu správnou frekvenci.. párkrát se mi to povedlo ovšem.. můj dotaz je, jestli je to něco nad čím bych si měl lámat hlavu, nebo to tréninkem přijde?
Re: nemůžu chytit správný ton - klarinet
tréninkem přijde... já taky jednou musel kvuli referatu hrat na tatuv klarinet... za dva týdny tréninku se mi to na referátu povedlo. Zkoušej co ti nejvíc vyhovuje a pak to přijde. 
Raduj se z pokroků
Díky, taky jsem si všiml že docela dost okusuju hubičku vrchními zuby, ale když se snažím jí nekousat hraje se mi strašně nepřirozeně... né že bych jí vyloženě kousal spíš jí mám až moc opřenou o zuby..
-
woro90-1
Dělají se i hubičky, které mají v tom místě gumu.
- Hegrik
- Kontaktovat uživatele:
pozor
woro má barvičku....je z něj tedka rádce
ale jinak teda jsem se chtěl zeptat jestli když začíná tetička hrát na klarinet jestli se vyplatí kupovat novej nebo z bazaru a jestl ise vyplatí bejt samouk a nebo si ve třiceti shánět učitele 
pokud vím tak by se ale kousat neměla ne???woro90-1 píše:Dělají se i hubičky, které mají v tom místě gumu.
-
woro90-1
Vyloženě hryzat ne, ale bez opření o zuby se na to, pokud vím, pořádně hrát nedá.
Já si právě nejsem jistý... mám pocit že už jsem tam vykousal důlek.. menší .. ale já si nemůžu pomoc.. nehryžu to, jenom to silně opírám...woro90-1 píše:Vyloženě hryzat ne, ale bez opření o zuby se na to, pokud vím, pořádně hrát nedá.
Ten důlek od zubů je úplně normální, jak psal woro90-1, bez opření zubů se hraje blbě, velice blbě. Některé hubičky, hlavně Vandoren mají v tom místě takový nalepený polštářek, pokud se prodře, dá se nový, ale na tu cenu těch hubiček se raději nedívejte ... Obyčejnou hubičku jsem měl za 5 let vydřenou dost. Teď mám na klarinetu i saxofonu tu Vandoren a na to se hraje úplně jinak.Uncle píše:Já si právě nejsem jistý... mám pocit že už jsem tam vykousal důlek.. menší .. ale já si nemůžu pomoc.. nehryžu to, jenom to silně opírám...woro90-1 píše:Vyloženě hryzat ne, ale bez opření o zuby se na to, pokud vím, pořádně hrát nedá.
Walden G740CE
Harley Benton HBAC-80
Footswitch
CORT EARTH70 NS
Mandolína FENDER - FM-52E
Amati klarinet a tenor saxofon
Harley Benton HBAC-80
Footswitch
CORT EARTH70 NS
Mandolína FENDER - FM-52E
Amati klarinet a tenor saxofon
Nevím jestli to je ještě aktuální, ale pár postřehů.
Jestli se učíš nátisk, tak hrej jen na hubičku se soudkem. Strašně to píská, ale naučíš se tvořit samotný tón a nepletetě, že musíš něco mačkat. Až budeš mít trošku nátisk, potom přidat tělo a zkoušet tóny.
Učitel se rozhodně ze začátku vyplatí, protože kolik špatných návyků může člověk ze začátku chytit...ale to je snad u všechn nástrojů.
Ke kousání zuby do hubičky, vždycky se tam vykouše dolíček. Vandoren dělá takové nálepky, které se dají nalepit a po prokousání sundat a dát nová. A potom jak bylo již zmíněno dražší hubičky s páskem gumy.
Jestli se učíš nátisk, tak hrej jen na hubičku se soudkem. Strašně to píská, ale naučíš se tvořit samotný tón a nepletetě, že musíš něco mačkat. Až budeš mít trošku nátisk, potom přidat tělo a zkoušet tóny.
Učitel se rozhodně ze začátku vyplatí, protože kolik špatných návyků může člověk ze začátku chytit...ale to je snad u všechn nástrojů.
Ke kousání zuby do hubičky, vždycky se tam vykouše dolíček. Vandoren dělá takové nálepky, které se dají nalepit a po prokousání sundat a dát nová. A potom jak bylo již zmíněno dražší hubičky s páskem gumy.