Na klavír bez sluchu?
Pravidla fóra
- SmallRabit
- Kontaktovat uživatele:
Na klavír bez sluchu?
Ahoj,
chtěl bych se trošku poradit.
Už nějakej pátek hraju na kytaru a lidi co to nidky nedrželi v ruce mi ze začátku předhazovali, že mi to nepůjde, protože nemám "hudební sluch" a neumím zpívat. Zjistil sem ale,že kytara asi nebude nijak pekelná, co se tohole týče, protože vidim, že na úroveň, která mi stačí pro mojí zábavu a tvorbu sem se dostal, aniž by mě tyhle věci nějak omezovaly.
Chtěl bych vědět, jesli to podobně funguje i klávíru/kláves? Dá se dostat na nějakou přijatelnou, samozřejmě, že né špičkovou úroveň bez jakýhosi si "talentu" ? Osobně se mi to zdá možný, nebo alespoň pravděbodobnější, než třeba u houslí a pod.
Díky
chtěl bych se trošku poradit.
Už nějakej pátek hraju na kytaru a lidi co to nidky nedrželi v ruce mi ze začátku předhazovali, že mi to nepůjde, protože nemám "hudební sluch" a neumím zpívat. Zjistil sem ale,že kytara asi nebude nijak pekelná, co se tohole týče, protože vidim, že na úroveň, která mi stačí pro mojí zábavu a tvorbu sem se dostal, aniž by mě tyhle věci nějak omezovaly.
Chtěl bych vědět, jesli to podobně funguje i klávíru/kláves? Dá se dostat na nějakou přijatelnou, samozřejmě, že né špičkovou úroveň bez jakýhosi si "talentu" ? Osobně se mi to zdá možný, nebo alespoň pravděbodobnější, než třeba u houslí a pod.
Díky
...
- Atkins
- Kontaktovat uživatele:
Re: Na klavír bez sluchu?
Na klavír bez sluchu? - Klidně, takových je
Blues, folk, classic, jazz - nějaké akustiky a semiakustiky, basa a masterkeyboard..
- pianoFORTE.cz
Není to úplně jedno, ale ze zkušenosti si myslím, že to nebude tak zlé. Říká se, že jedno promile z lidské populace je hudebně geniální a jedno promile totálně hluché... A trefit se do toho jednoho promile je fakt kumšt. Být tebou, soustředil bych se na zlepšování sluchu. Tréning zpěvu tónů s kytarou a jiné intonační cvičení. Jo a taky bych prostě jen zpíval písničky spolu s radiem nebo lidovky či jiné...
http://pianoFORTE.cz
http://pianoFORTE.cz
A ja bych doporucil si tyhle reci nechat na odpoledne do hospody a jestli chces zkusit hrat na klavir tak si zkus hrat na klavir... 
Stop dreaming, start playing!
Bez hudebního sluchu nemůžeš hrát na housle a podobné nástroje, kde tón tvoříš podle sluchu Na klavír, kytaru a podobně je to amatérsky v pohodě, akorát ti dá trochu víc práce se učit. Budeš si muset pečlivěji hlídat, zda nehraješ s nějakou chybou, protože tě chyby podle sluchu hned netrknou. Ale jinak v pohodě a postupem času se ti i ten sluch trochu vytrénuje.
Jestli nemáš zásadní problém s rytmem, tak můžeš hrát na klavír v pohodě.
Rozdíl je v tom, že u kytary stačí znát hmaty a nepotřebuješ vědět, co je to za noty. Tohle u klavíru nejde - tam prostě "mačkáš noty".
Rozdíl je v tom, že u kytary stačí znát hmaty a nepotřebuješ vědět, co je to za noty. Tohle u klavíru nejde - tam prostě "mačkáš noty".
- Hendrek
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Dovolil bych si podotknout, že reagovat na cca sedm let starý dotaz je již poněkud zbytečné
.
Kdyby se tu tento dotaz objevil nově, pak ani neceknu, ale toto trochu zavání post huntingem. Nic ve zlém, věřím, že hlavní záměr bylo pomoci zodpovědět dotaz i pro případné příští tazatele, ale jak jsem již psal, lepší je odpovídat na aktuální dotazy.
Kdyby se tu tento dotaz objevil nově, pak ani neceknu, ale toto trochu zavání post huntingem. Nic ve zlém, věřím, že hlavní záměr bylo pomoci zodpovědět dotaz i pro případné příští tazatele, ale jak jsem již psal, lepší je odpovídat na aktuální dotazy.
To je na hlubší úvahu. Jestliže jsou staré dotazy zbytečné, proč je tedy nemazat? Předpokládám, že proto, že nashromážděné informace nejsou užitečné jen pro samotného tazatele, ale i pro ostatní kdo řeší stejný problém a to i po letech. Pak je ovšem problém, že ne všechny informace jsou přesné, aktuální či dobře zodpovězené. V tom vidím smysl vracet se i k některým starším příspěvkům. Osobně, když jsem se před cca 5 lety snažil v této oblasti zorientovat, jsem čerpal informace i z těchto fór. Nikoliv pokládáním opakovaných dotazů, ale čerpáním informací z odpovědí, které zde byly. Nejčastěji jako odkaz z googlu, který se odkazuje i na ty nejstarší diskuse. Myslím si proto, že upřesnění nebo aktualizace starších diskusí není na škodu a je prospěšné. Ale jestli to vadí, tak si nechám své znalosti pro sebe. Mě osobně by ale spíše trápily často se opakující dotazy. Jasná známka informačního decifitu a toho, že by si takové téma zasloužilo důkladnější zpracování.
- Hendrek
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Ok, v pohodě, budeme rádi, když se o své zkušenosti podělíš.
Akorát u některých dotazů mi přijde, že lidi místo toho, aby něco sami zkusili se ptají ostatních na radu: "Pane Lorenc, uvezu to?"
Jinak tvé sdílení zkušeností nijak nekritizuji, naopak
.
Akorát u některých dotazů mi přijde, že lidi místo toho, aby něco sami zkusili se ptají ostatních na radu: "Pane Lorenc, uvezu to?"
Jinak tvé sdílení zkušeností nijak nekritizuji, naopak
Myslim si ze ano. Na klaviru mas tony jiz urcene, je to pouze mapa, nemusis je sam tvorit dle.sluchu, jako treba na houslich.
A B.Smetana po padesatce tvoril i zcela hluchy.. vsechno jde
A B.Smetana po padesatce tvoril i zcela hluchy.. vsechno jde
- kelley
- Bandzone: http://bandzone.cz/milanpalicka
- Kontaktovat uživatele:
Nojo, ale Smetana byl hudební génius, který si i po ohluchnutí dokázal představit, jak ta skladba bude znít... S promilem hudebně hluchých lidí bych nesouhlasil, podle mě to bude tak 10-15%, pár jich znám. A hrát na klavír bez hudebního sluchu? No, možné to asi je, je k tomu potřeba umět číst noty a mít cit pro rytmus. Ale pak nevím, jaký má takové hraní smysl. Přehrávání MIDI souboru odvede stejnou práci.
Blog: http://milpal.cz, Bandzone: http://bandzone.cz/milanpalicka
Myslím, že hraní na klavír s hudebním sluchem i bez něj má úplně stejný smysl a midi ho může nahradit v obou případech, ale ani v jednom případě neudělá takovou radost.