Poslušnost malíku

Tabulatury, noty, školy, kytarové techniky, cvičení ...
Wilys

Poslušnost malíku

Příspěvek od Wilys »

Pokud chcete jiný název, šlo by to vyjádřit "Vycvičení malíku". Řešim problém, se kterým se asi potýkala většina kytaristů. Nevim, jestli podle popisu tomu bude někdo rozumět, ale pokusim se - když hraju například:

Kód: Vybrat vše

E - 1 2 3 4
H -            1 2 3 4              
G -                        1 2 3 4
D -                                   1 2 3 4
A -                                              1 2 3 4
E -                                                          1 2 3 4
Tak všechny prsty jsou v pohodě, jen malíček mam strašně vysoko nad hmatníkem. Podle mně je to zlozvyk, který by se měl odstranit. Aby byl přeučený jako ostatní prsty.

Moje otázka zní - Neznáte někdo nějaký způsob/cvičení, se kterým se takové zlozvyky odstraňují? Jinak, pokud se to tu již řešilo, tak se omlouvam, phpbbx nemá zrovna ideální hledání.
Ti z vás, kteří nebyli na Rockových Kurzech, udělali velikou chybu.. :)
Fade
Bandzone: http://bandzone.cz/fan/fade
Kontaktovat uživatele:

Re: Poslušnost malíku

Příspěvek od Fade »

Dost pomůže mít prsty kolmo k hmatníku. Pak malíček nemá takový prostor a nezvedá se. Jinak ti vidím jedině tak, že budeš cvičit a cvičit a dávat si na to pozor. Od malé rychlosti až po velkou.
Skervesen 4AP Custom Shop
Fender American Standard Telecaster
Ibanez S series - (Fishman Fluence Modern)
Kemper Profiler + Kemper Remote
Amid

Příspěvek od Amid »

Jo, mít prsty kolmo ke hmatníku. Podle mého názoru je zlozvyk mít palec zbyečně vysunutý(timpádem nejsou prsty kolmu ke hmatníku), potom to v některých věcech strašně omezuje, ale u vibrát a bendů jesm si navykl palec vysunovat.

Obrázek správně x špatně
Wilys

Příspěvek od Wilys »

Právě že prsty kolmo k hmatníku mam, ale ten malíček má tendenci se brutálně zvedat. Při pomalém hraní to neni až takový zlý, ale když si rychle sjedu to cvičení uvedený výše, tak se právě zvedá. Říkáš cvičit pomalu a pak postupně zrychlovat?
Amid

Příspěvek od Amid »

Malík mám taky zvednutý(asi 3 cm nad hmatníkem), ale nijak mně to neomezuje...
Možná ten problém bude někde jinde.
Edit:
Ten týpek, má taky malík zvednutý, ale i přesto hraje sakra rychle :twisted:
Fade
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Fade »

Wilys: Ano, postupně zrychluj. To cvičení co jsi psal je základní, ale je i funkční. Zvláště když se kombinuje a třeba místo 1 2 3 4 hraješ 1 3 2 4 nebo 1 4 2 3, 3 4 2 1 atd. Důležité je hrát postupně a ne zbrkle. Prostě vše MUSÍ znít tak jak má, jinak je to k hovnu. Když hraješ a jsi na nějakém tempu a malík poslouchá, tak zrychli a pořád se stejně soustřeď na problémy, které chceš odstranit. To se časem poddá, uvidíš.
Jo, a samozřejmě nejdůležitější věc je CVIČIT S METRONOMEM!
Wilys

Příspěvek od Wilys »

To je jasný, metronom pouštim pokaždé na keyboardu. :) Díky za odpovědi.
Wocass
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wocass »

Měl jsem stejný problém a dost mi pomohlo hrát tímto způsobem:

Je to asi: 1:00 - 1:20

Pustit metronom a jet hezky z lehoučka, pomalu a víc a víc přidávat. A projížděj uplně celý hmatník :wink: Na tom videu jede jen po 12 pražec myslím.
Yethell
The Mirrors
Vojtaa
Změňme sebe změníme svět
pavel68
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavel68 »

Wilys píše:Pokud chcete jiný název, šlo by to vyjádřit "Vycvičení malíku". Řešim problém, se kterým se asi potýkala většina kytaristů. Nevim, jestli podle popisu tomu bude někdo rozumět, ale pokusim se - když hraju například:

E - 1 2 3 4
H -            1 2 3 4              
G -                        1 2 3 4
D -                                   1 2 3 4
A -                                              1 2 3 4
E -                                                          1 2 3 4
Tak všechny prsty jsou v pohodě, jen malíček mam strašně vysoko nad hmatníkem. Podle mně je to zlozvyk, který by se měl odstranit. Aby byl přeučený jako ostatní prsty.

Moje otázka zní - Neznáte někdo nějaký způsob/cvičení, se kterým se takové zlozvyky odstraňují? Jinak, pokud se to tu již řešilo, tak se omlouvam, phpbbx nemá zrovna ideální hledání.
Neřeš kraviny chlape - překáží ti :?:
Nebo ti to "esteticky" nepřijde dostatečně košer :?:

Serr na to bo je to ouplně jedno - ruce (potažmo prsty) máme každej narostlý jinak a znám spoustu kluků,co mají "zlozvyky" podobnýho rázu a přitom když to chytí do pazour,v duši se mi něco stane :wink:
Příkladně přítel Dan Krob (ex.Arakain a Kreyson) při power chordu třema měl prostředníček vztyčenej jak při fucku - já to zkoušel a okamžitá křeč jaxviňa.
Kašli na to a soustřeď se na to v tý duši - zbytek je k trusu bo na uměleckej dojem prstů se nejede :idea:
ALOU CVIČIT HOLOTO !!!
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

Jak říká Pavel, pokud te ten malín neomezuje, což si neumím představit jak, tak je to v podstatě jedno. A jakmile začneš hrát rychlejší věci, tak on ten malík automaticky začne fungovat více "ekonomicky", protože jinak bys to pak nestíhal.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
fixja
last.fm: http://www.last.fm/user/predatorjf
Bandzone: http://bandzone.cz/letrourou

Příspěvek od fixja »

pavel68 píše:Příkladně přítel Dan Krob (ex.Arakain a Kreyson) při power chordu třema měl prostředníček vztyčenej jak při fucku - já to zkoušel a okamžitá křeč jaxviňa.
Mimo jiné to dělá i Eric Clapton: http://www.youtube.com/watch?v=ikKDga2Xzmc
Taky jsem měl manýry to takhle hrát při začátcích powerů, ale pak mě to přešlo, nevím proč, prostě jsem to přestal dělat...
Uncle

Příspěvek od Uncle »

Prsty by neměli vyčnívat, měli by být co nejblíž hmatníku, aby dráha prstu k hmatníku byla co nejkratší, a tudíž by se tak to snížil čas, za který prst k hmatníku dorazí. To celé znamená, že budeš rychlejší...

:lol:
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

No, taková je teorie. Ale pokud tě to v praxi neomezuje, tak vzdálenost prstů od hmatníku zas tak není třeba řešit. Navíc pokud člověk začne hrát rychlejší věci, prsty "pochopí", že se musí pohyboval ekonomicky.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
Uncle

Příspěvek od Uncle »

Nero píše:No, taková je teorie. Ale pokud tě to v praxi neomezuje, tak vzdálenost prstů od hmatníku zas tak není třeba řešit. Navíc pokud člověk začne hrát rychlejší věci, prsty "pochopí", že se musí pohyboval ekonomicky.
No to sice ano, ale imho je dobré cvičit tak, aby byl malík co nejblíž ..
Wocass
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wocass »

Uncle píše:
Nero píše:No, taková je teorie. Ale pokud tě to v praxi neomezuje, tak vzdálenost prstů od hmatníku zas tak není třeba řešit. Navíc pokud člověk začne hrát rychlejší věci, prsty "pochopí", že se musí pohyboval ekonomicky.
No to sice ano, ale imho je dobré cvičit tak, aby byl malík co nejblíž ..
Tak ono žádným cvičením (pokud jej neděláš špatně) nic nezkazíš :wink: Určitě pak bude ta kordinace lepší.
Yethell
The Mirrors
Vojtaa
Změňme sebe změníme svět
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

Většině lidí, které znám, dělal malíček tyto problémy. Z nějakého důvodu přirozeně zůstával dál od hmatníku. Ale nikomu to nedělalo problémy, protože jakmile se začnou hrát rychlejší běhy, tak ten malík prostě začne poslouchat a zůstane tam, kde má být. Osobně si neumím představit, jak cvičit, aby malík někde zůstal.

PetrPeter 1975 - 2008
Wocass
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wocass »

Podle mě se dá cvičit jen jeho správné dopadání na hmatník(pod tím si představuji psolušnost). Hrát si 1 2 3 4 od prvního pražce E6 takto projíždět střádavě dolů nahoru přez všechny struny. (jednou mi to radil Red Bull a opravdu to dost pomohlo). Ale jestli je 20 nebo 15 mm nad strunou, když nehraje je jedno ne? :D
Yethell
The Mirrors
Vojtaa
Změňme sebe změníme svět
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

Je to jedno, pokud se ten malík dostává do přirozené pozice a nemáš ruku v křeči.

Jinak na to cvičení 1-2-3-4 trochu pozor, když se to s těmi chromatickými běhy přežene, tak se pak ruka hůř adaptuje na diatonické běhy (1-2-4, 1-3-4, 1-3-5) :wink:

PetrPeter 1975 - 2008
Fade
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Fade »

Samozřejmě, že se nejede jen cromatika (1 2 3 4), ale střídá se to různě tak, jak jsem psal výše ;)
robo.n.x12
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od robo.n.x12 »

Na malík mi učitel doporučil tohle cvičení, předtím než jsem to začal cvičit byl uplně nepoužitelnej, ted už je to lepší :)

m  p  u   ---||---   m  p2  u  ---||----
E:   15 13 12             13 12 10                   
H:             15 13 12              13 12 10 
A to stejné akorát opačně zase zpátky.

m- malík
p- prostředníček
u-ukazováček
p2: prsteníček

Doufám že to z tohoto pochopíte, líp jsem to udělat nedokázal :)
Yamaha Pacifica, B.C.Rich Warlock limited edition ----> Boss DS1 ----> Homemade ECC81 Preamp ----> EL84 Poweramp 15W ----> 1x10" noname repro, Elixir 10 ^^
Odpovědět

Zpět na „Hraní na kytaru, tabulatury“