Stavba-Fender champ

Stavba a úpravy zesilovačů, reproboxů či komb
lunchie

Re: Stavba-Fender champ

Příspěvek od lunchie »

mmjuz> ja nemluvil o proudove spicce, ale o napetove na kondenzatoru za tlumivkou ... staci si to nechat nasimulovat v lt spice nebo jiz zminovanem psu designeru ... pokud je to rc clanek, tak tam zadna neni a postupne se kondik nabiji ...
mmjuz
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mmjuz »

Špičky napěťové i proudové způsobují kondíky. Pokud má vinutí tlumivky malý odpor, lze do serie přidat vhodný odpor patřičně výkonově dimenzovaný. To přece není vyloučené a také se to tak dělá. Navíc špičky za tlumivkou zas tak moc nevadí, vadí pokud se dostanou na elektronku, pak výrazně snižují její životnost, proto tam ta tlumivka je. Proto výrobci elektronek píší do data sheet provozní podmínky, o kterých jsem se už zmiňoval.
lunchie

Příspěvek od lunchie »

ja mluvil o prechodovem jevu pri zapnuti, kdy se to rozkmita az na 650V a pak ustali (a cim vetsi tlumivka, tim vyssi vykyv) ...
Obrázek
core88
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od core88 »

ale kdys tam das tlumivku 1H 500 ohm tak se ten jes odstrani a postupne to natusta
Dobří umělci kopírují ti nejlepší kradou. - Pablo Picasso
Obrázek
lunchie

Příspěvek od lunchie »

core88> zkus si to odsimulovat s tlumivkou, co si sem linknul z tube-town - 7H, 100ohm.
mmjuz
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mmjuz »

Už název tlumivka vznikl ze slova tlumit. Tlumivka především vyhlazuje proudové rázy, na napěťové špičky už tak účinná není. Záleží krom indukčnosti také na odporu jejího vinutí. Zkus si také vedle indukčnosti zvyšovat její odpor. Těžko vyrobíš tlumivku o velké indukčnosti a malém odporu, tyhle věci spolu souvisí, respektive souvisí s délkou vodiče, z kterého je cívka navinuta. Samozřejmě v závislosti na kvalitě železa.
core88
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od core88 »

lunchie píše:core88> zkus si to odsimulovat s tlumivkou, co si sem linknul z tube-town - 7H, 100ohm.
tak co sem to tak zkoumal tak sem prisel jak zrusit tu spicku
a toje bud dat tlumivku z velkym odporem (1H 500ohm) nebo dat tlumivku z malim odporem ale pak se musi dat vetsi kondenzator co je za tlumivkou (C2) 220uF
Obrázek
lunchie

Příspěvek od lunchie »

co si tak pamatuju ze skoly, tak u civky je zadouci mit co nejmensi resistanci ...

co jsem koukal na velke kapacitory ve zdroji, tak jsem je videl u 50-100W zisilovacu a ty je mely hned za usmernovacem - treba takove slo100 ma 4x 220uF v serio paralelnim usporadani. v LC clanku jsem je nevidel ... (ale zase tak hodne schemat jsem nezkoumal )
core88
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od core88 »

lunchie píše:co si tak pamatuju ze skoly, tak u civky je zadouci mit co nejmensi resistanci ...

co jsem koukal na velke kapacitory ve zdroji, tak jsem je videl u 50-100W zisilovacu a ty je mely hned za usmernovacem - treba takove slo100 ma 4x 220uF v serio paralelnim usporadani. v LC clanku jsem je nevidel ... (ale zase tak hodne schemat jsem nezkoumal )
co sem tak koukal ma ty tlumivky na tube town . tlumivky okolo 1H maj tak 40ohm jak sem psal tech 500ohm tak to by musela bejt naka atypicka nebo se nani neda vyrobit ale to ted kecam tak dalece dotoho nevydim.
to stema kondama hned za usmernovacem tam byli asi diody ne ? za tu elku muzu dat max 50uF . takze bych to asi vydel asi takto trafo/elka/pojistka/vypinac/pralelne kond 50uF/paralelne odpor470k /tlumivka 1H 40ohm/paralelne kond 220uf ....
Obrázek
lunchie

Příspěvek od lunchie »

zkus si to odsimulovat v tom PSU designeru, kdyz tak napis jaky napeti mas na trafu a co chces postavit. Jestli budes stavet podle schematu, co tu postnul mmjuz, tak to udelej presne podle toho planku. 220uf do zesilovace s jednou el84 v konci je OVERKILL a ja si tak jenom rikam, aby ti to 'over' filtrovani neznicilo tu usmernovaci lampu.
core88
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od core88 »

lunchie píše:zkus si to odsimulovat v tom PSU designeru, kdyz tak napis jaky napeti mas na trafu a co chces postavit. Jestli budes stavet podle schematu, co tu postnul mmjuz, tak to udelej presne podle toho planku. 220uf do zesilovace s jednou el84 v konci je OVERKILL a ja si tak jenom rikam, aby ti to 'over' filtrovani neznicilo tu usmernovaci lampu.
stavet chci SEL ze stranek AX84.com to napajeni je tam podobne jako to ma mmjuz .
kdyz das hned za usmernovaci elku kond 50uF pak tlumivku a zani az das kond 220uf tak se ty usmernovacce nic nestane ne ?
EDIT : ale pouziju elektronku 5AR4 kuli tomu ze ma zhaveni na 5V a chce jen 1,9A
Obrázek
lunchie

Příspěvek od lunchie »

zkus si to nasimulovat - osobne bych dal pred (pokud je to v limitu pro usmernovaci elektronku) i za tu tlumivku standardnich 47uF/450V, ne vice ...

koukni treba semhle pro inspiraci:
http://ax84.com/static/corepoweramps/20 ... ematic.pdf

pri vyberu tlumivky davej pozor na proud, na ktery je dimenzovana a kolik pres ni budes cucat ty ...
core88
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od core88 »

tak sem si stim zas trochu pohral a vypada to celkem dobře 500V to neprekrocilo tak je to vpohode
jen mi jeste napadlo ta usmernovacka ma v datasheetu psano ze se ma pouzit tlumivka 10H a kdyz ja tam dam 14H nebude to ty elce nejak vadit ?
Přílohy
14H.jpg
Obrázek
mmjuz
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mmjuz »

14H už jsem také jednou použil. Byla z nějaké ruské elektronkové TV. Klidně ji tam dej a za ní můžeš mít kondík jako vrata.
Odpovědět

Zpět na „Aparatury“