furch - vada nebo ok?
Pravidla fóra
furch - vada nebo ok?
Ahojte jsem od Vanoc (snad) stastnym vlastnikem kytary Furch D42-SF (r.v. 2008), nová a ve slevě.
Jelikož se v kytarách přeci jen moc nevyznám, mám následující dotaz.
Je OK, pokud je přední deska po kobylkou nepatrně vyboulená nahoru (tj. deska není zcela rovná) nebo jde o vadu resp. začátek hroucení desky? Na kytaře jsou standard 12ky struny a neni nijak podladena atp.
Taky by me zajimalo jak je to s krkem. Tak od 6-7 prazce je uz dalekej dohmat a prestoze me to nejak zasadne nepaskuje, opet si rikam, zda je to beznym jevem resp. zda to nemuze byt dusledkem nejakeho nestandardniho zakriveni napr. krku (nevim jestli je to muj dojem ale prave kol toho 6 prazce mi krk podle me jde opet nepatrne od kytary...).
A posledni a asi souvisejici dotaz = pece o kytary. Mam ji normalka ve stojanu a v pokojovem prostredi (izolovany panelak). Staci to?
Sorry za blbe vyjadrovani i za mozna naivni dotazy ale nastrojar nejsem. No vsak vite...
Dikes za odpovedi a rady.
Jelikož se v kytarách přeci jen moc nevyznám, mám následující dotaz.
Je OK, pokud je přední deska po kobylkou nepatrně vyboulená nahoru (tj. deska není zcela rovná) nebo jde o vadu resp. začátek hroucení desky? Na kytaře jsou standard 12ky struny a neni nijak podladena atp.
Taky by me zajimalo jak je to s krkem. Tak od 6-7 prazce je uz dalekej dohmat a prestoze me to nejak zasadne nepaskuje, opet si rikam, zda je to beznym jevem resp. zda to nemuze byt dusledkem nejakeho nestandardniho zakriveni napr. krku (nevim jestli je to muj dojem ale prave kol toho 6 prazce mi krk podle me jde opet nepatrne od kytary...).
A posledni a asi souvisejici dotaz = pece o kytary. Mam ji normalka ve stojanu a v pokojovem prostredi (izolovany panelak). Staci to?
Sorry za blbe vyjadrovani i za mozna naivni dotazy ale nastrojar nejsem. No vsak vite...
Dikes za odpovedi a rady.
Re: furch - vada nebo ok?
Nechtěl bych mít pravdu, ale myslím si že je to to kvůli čemu bych si Furch nekoupil, tenká cedrová deska sice krásně zní, ale má jednu nevýhodu ... Pokud je kytara ještě v záruce, tak bych to hned reklamoval. Já mám na Cortu za pomale pětinu ceny co stála tvoje kytara přední desku po dvou letech úplně rovnou. Zkusil bych tam dát 11 struny jestli se to změní.
Walden G740CE
Harley Benton HBAC-80
Footswitch
CORT EARTH70 NS
Mandolína FENDER - FM-52E
Amati klarinet a tenor saxofon
Harley Benton HBAC-80
Footswitch
CORT EARTH70 NS
diky za nazor, no mam ji od vanoc, takze v zaruce stale jeste je. idkyz popravde bych se ji nerad zbavoval...
s tema strunama nevim, preci jen aby to nebyl tak trochu "sok" pro kytaru - dat tam jiny. vim ze v obchode me od toho pri koupi spis odrazovali, resp. pokud zmena nejen strun ale i z 12 na 11 tak jen s odbornou peci...
s tema strunama nevim, preci jen aby to nebyl tak trochu "sok" pro kytaru - dat tam jiny. vim ze v obchode me od toho pri koupi spis odrazovali, resp. pokud zmena nejen strun ale i z 12 na 11 tak jen s odbornou peci...
Chápu že se jí nechceš zbavovat, ty furchy hrajou parádně. Já byl nedávno v hudebninách a taky tam měly dva, a po roce a půl je posílali reklamovat právě s tou deskou. S těma strunama jsem zapomněl že minimálně 11, nejlíp 10 ale tím zase ztratíš zvuk
Walden G740CE
Harley Benton HBAC-80
Footswitch
CORT EARTH70 NS
Harley Benton HBAC-80
Footswitch
CORT EARTH70 NS
12ky struny jsou naprosto normální a kytara jejich tah musí vydržet. Jestli nemáš problém s umáčknutím nebo s bendováním, tak tam slabší struny nedávej.
Boulení přední desky. Už to tady několikrát na fóru zaznělo (osobní zkušenost nemám), že se Furchům vyvalí přední deska. Jestli není vyvalená už "od přírody" (tj. z výroby a není to záměr - něco jako klenuté horní víko - což asi není), zkusil bych reklamaci.
Ad dohmat - jestli ti vysoký dohmat vadí, zkus si ji nechat seřídit. Tedy v případě, že si na to netroufneš sám.
Ad panelák. V paneláku klesá vlhkost poměrně hodně dolů, což kytaře dobře nedělá. Nevím jestli je to celomasiv nebo ne (nechce se mi to hledat). Možná by to chtělo kufr a dávat do toho kus jablka nebo něco na vlhkost (dělají se proto speciální přípravky).
Boulení přední desky. Už to tady několikrát na fóru zaznělo (osobní zkušenost nemám), že se Furchům vyvalí přední deska. Jestli není vyvalená už "od přírody" (tj. z výroby a není to záměr - něco jako klenuté horní víko - což asi není), zkusil bych reklamaci.
Ad dohmat - jestli ti vysoký dohmat vadí, zkus si ji nechat seřídit. Tedy v případě, že si na to netroufneš sám.
Ad panelák. V paneláku klesá vlhkost poměrně hodně dolů, což kytaře dobře nedělá. Nevím jestli je to celomasiv nebo ne (nechce se mi to hledat). Možná by to chtělo kufr a dávat do toho kus jablka nebo něco na vlhkost (dělají se proto speciální přípravky).
Pokud je ta deska vyboulená za kobylkou jen lehce , tak by to nemělo ničemu vadit. Hlavně se nesmí propadat před kobylkou pod strunama . Myslím, že to jako reklamaci nikdo neuzná, pokud je to jen nepatrné prohnutí. Já osobně jsem úspěšně u Furcha reklamoval krk - začal mi lehce praskat v místě pod hlavou kde končí výztuha (mám ale dvanáctku). Jako "odškodnění" jsem dostal nové Elixíry (cena 700kč), takže si na přísup nemůžu stěžovat. Jinak takhle drahá kytara se skladuje ve futrálu se zvlhčovačem. Přečti si záručák tuším, že tam píšou že vlhkost má být mezi 45 a 65 %. V paneláku je standard tak okolo 35 a v zimě ještě míň (vlastní zkušenost).
Furch D41-CM12
A ještě jsem zapoměl - D42-SF má smrkovou ne cedrovou přední desku.
Furch D41-CM12
měl by to být smrk
http://www.furch.cz/cz/furchdurango/rada42sf.php
http://www.furch.cz/cz/furchdurango/rada42sf.php
A co je pak tohle http://www.hudebnicentrum.cz/inshop/aku ... 42-sf.html
Walden G740CE
Harley Benton HBAC-80
Footswitch
CORT EARTH70 NS
Harley Benton HBAC-80
Footswitch
CORT EARTH70 NS
Podle mne to je špatný popisek...resp. více bych věřil stránce výrobce než prodejce...CZEchito píše:A co je pak tohle http://www.hudebnicentrum.cz/inshop/aku ... 42-sf.html
Seagull 25th Anniversary Mahogany Spruce
Ale cedr je i na zahraničních stránkách, tak nevím. Ale i u toho smrku je tenčí žebrování, sice je o trochu pevnější než cedr ale ... Jedině sitka by podle mě vydržela tenčí žebování bez úhony.rocky77 píše:Podle mne to je špatný popisek...resp. více bych věřil stránce výrobce než prodejce...CZEchito píše:A co je pak tohle http://www.hudebnicentrum.cz/inshop/aku ... 42-sf.html
Walden G740CE
Harley Benton HBAC-80
Footswitch
CORT EARTH70 NS
Harley Benton HBAC-80
Footswitch
CORT EARTH70 NS
S - jako spruce
C - jako cedar
C - jako cedar
takze myslite ze na reklamaci to neni/neuznaji ji?
je pravda ze zakriveni/vybouleni je zatim nepatrne (znatelne spise s pravitkem apod. nez pouhym zrakem/prejetim ruky)
je pravda ze zakriveni/vybouleni je zatim nepatrne (znatelne spise s pravitkem apod. nez pouhym zrakem/prejetim ruky)
-
woro90-1
Zatím to nech, a reklamuj to pokud se to vyboulí znatelně víc. Moje akustika má také přední desku za kobylkou zvednutou, ale ladí a nezvětšuje se to, tak to neřeším.
Souhlasím woro90-1 dnes jsem byl v hudebninách a měli tam Furcha z reklamace kvůli opravě přední desky a taky byla za kobylkou zvedlá. Měli tam i novou řadu LAG tramontane a taky byla deska za kobylkou zvedlá, Crafter taky, ale třeba Cort 12ka za 5 tisíc ji měla rovnou. Takže pokud se to nebude zvětšovat tak to tak asi má být.
Walden G740CE
Harley Benton HBAC-80
Footswitch
CORT EARTH70 NS
Harley Benton HBAC-80
Footswitch
CORT EARTH70 NS
- ...EDGE...
To je proste dan za krehci konstrukci, kvuli ktere ma kytara takovy zvuk, jaky ma.
Klenutí přední a zadní desky svědčí o tom, že výrobce ví co dělá. Typickým příkladem je např. "déčko" LAG T100, které IMHO v kategorii do 6000 Kč nemá u nás konkurenci a to jak po zvukové, tak i po stránce konstrukce a zpracování.
Co se týká výšky strun, obecně správné nastavení je, když jsou mezi 12. pražcem a basovým éčkem (tzn. světlá mezera mezi vrcholem pražce a spodkem struny) 3 mm a u tenkého éčka 2 mm. Toto platí obecně pro akustické a elektroakustické kytary s kovovými strunami.
U klasické španělky bývá rovina hmatníku zhruba v rovině přední desky, ale u ostatních kytar tyto dvě roviny spolu svírají určitý úhel právě proto, aby aby šla nastavit uvedená výška strun při rozumné výšce sedlového pražce na kobylce. Jednoduše to u své kytary zjistíš tak, že položíš dlouhé pravítko (laťku apod.) na hmatník tak, aby dosahovalo až na kobylku a jestli je horní rovina kobyly (samozřejmě s vyjmutým sedlovým pražcem) v jedné rovině s hmatníkem, je vše OK a nastavení nebude problém.
Toto se ovšem provádí až po správném nastavení průhybu hmatníku, což je taky důležitá věc : Vezmeš naladěnou kytaru, zmáčkneš třeba strunu G levou rukou na prvním poli a pravou na 14. poli (někdo to dělá na 12. poli) a v prostředku struny, tedy nad 5. pražcem musí být mezi strunou a pražcem mezera cca 0,1 - 0,2 mm (prostě struna nesmí ležet na pražci). Tuto kontrolu můžeš provést i na ostatních strunách a pokud budou mezery různé, znamená to, že nejsou srovnané pražce (v horším případě že je křivý hmatník) a s tím je lepší navštívit kytarového doktora.
Ještě dokončím ten dohmat na 12. pražci. Pokud se rovina hmatníku a rovina kobylky liší do cca +/- 2 mm, jde toto obvykle dorovnat snížením, nebo podložením sedlového pražce v kobylce (tady si uvědom, že zvednutí/snížení struny na 12. pražci o 1 mm znamená zvednutí/snížení sedlového pražce o 2 mm !). Pokud se hmatník s kobylkou rozchází o větší než uvedené hodnoty, jedná se už v podstatě o výrobní vadu a sedlový pražec buď vychází příliš nízký (je utopený v kobylce a struna má na něm malý, nebo žádný ohyb), nebo vysoký (sedlový pražec má tendenci se vylamovat, naklání se, struny mají velký ohyb). Tohle je dobře zkontrolovat ještě před koupí nástroje, protože výrobci to chrlí jak Baťa cvičky a občas jim něco ujede...
Co se týká výšky strun, obecně správné nastavení je, když jsou mezi 12. pražcem a basovým éčkem (tzn. světlá mezera mezi vrcholem pražce a spodkem struny) 3 mm a u tenkého éčka 2 mm. Toto platí obecně pro akustické a elektroakustické kytary s kovovými strunami.
U klasické španělky bývá rovina hmatníku zhruba v rovině přední desky, ale u ostatních kytar tyto dvě roviny spolu svírají určitý úhel právě proto, aby aby šla nastavit uvedená výška strun při rozumné výšce sedlového pražce na kobylce. Jednoduše to u své kytary zjistíš tak, že položíš dlouhé pravítko (laťku apod.) na hmatník tak, aby dosahovalo až na kobylku a jestli je horní rovina kobyly (samozřejmě s vyjmutým sedlovým pražcem) v jedné rovině s hmatníkem, je vše OK a nastavení nebude problém.
Toto se ovšem provádí až po správném nastavení průhybu hmatníku, což je taky důležitá věc : Vezmeš naladěnou kytaru, zmáčkneš třeba strunu G levou rukou na prvním poli a pravou na 14. poli (někdo to dělá na 12. poli) a v prostředku struny, tedy nad 5. pražcem musí být mezi strunou a pražcem mezera cca 0,1 - 0,2 mm (prostě struna nesmí ležet na pražci). Tuto kontrolu můžeš provést i na ostatních strunách a pokud budou mezery různé, znamená to, že nejsou srovnané pražce (v horším případě že je křivý hmatník) a s tím je lepší navštívit kytarového doktora.
Ještě dokončím ten dohmat na 12. pražci. Pokud se rovina hmatníku a rovina kobylky liší do cca +/- 2 mm, jde toto obvykle dorovnat snížením, nebo podložením sedlového pražce v kobylce (tady si uvědom, že zvednutí/snížení struny na 12. pražci o 1 mm znamená zvednutí/snížení sedlového pražce o 2 mm !). Pokud se hmatník s kobylkou rozchází o větší než uvedené hodnoty, jedná se už v podstatě o výrobní vadu a sedlový pražec buď vychází příliš nízký (je utopený v kobylce a struna má na něm malý, nebo žádný ohyb), nebo vysoký (sedlový pražec má tendenci se vylamovat, naklání se, struny mají velký ohyb). Tohle je dobře zkontrolovat ještě před koupí nástroje, protože výrobci to chrlí jak Baťa cvičky a občas jim něco ujede...
[quote="šíma"]Klenutí přední a zadní desky svědčí o tom, že výrobce ví co dělá. Typickým příkladem je např. "déčko" LAG T100, které IMHO v kategorii do 6000 Kč nemá u nás konkurenci a to jak po zvukové, tak i po stránce konstrukce a zpracování.
quote]
...potrvrzuji...mám LAG DCE200 a má horní desku taky vyboulenou...dle prodavače je to záměr výrobce (lepší zvuk)...
quote]
...potrvrzuji...mám LAG DCE200 a má horní desku taky vyboulenou...dle prodavače je to záměr výrobce (lepší zvuk)...
tak, teď jsem zkoumal pečlivě kytaru a trochu klenutou přední i zadní desku mám... Je to u ručně postavený kytary od pana Schneidera. Pan profesor na konzervatoři povídal, že ho vždycky zaujme, jak dobře zní na svou cenu (10000Kč)... takže na tom možná něco budestružin píše:šíma píše:Klenutí přední a zadní desky svědčí o tom, že výrobce ví co dělá. Typickým příkladem je např. "déčko" LAG T100, které IMHO v kategorii do 6000 Kč nemá u nás konkurenci a to jak po zvukové, tak i po stránce konstrukce a zpracování....potrvrzuji...mám LAG DCE200 a má horní desku taky vyboulenou...dle prodavače je to záměr výrobce (lepší zvuk)...