furch - vada nebo ok?

Klasické, westernové, hybridní, elektroakustické, ...
woro90-1

Re: furch - vada nebo ok?

Příspěvek od woro90-1 »

Klenutí přední a zadní desky má každá akustika, s výjimkou různých atypických a podivných konstrukcí. Výrazné bývá na zadní desce. Tady je řeč o vyboulení za kobylkou, tedy posunutí středu klenutí o kus za kobylku. Tradičně bývá vrcholem klenutí kobylka.
miraslozil

Příspěvek od miraslozil »

Já mám přední desku ze sitky naprosto rovnou a hraje taky skvěle,zadní deska je dost klenutá,ale to je normální.
woro90-1

Příspěvek od woro90-1 »

miraslozil píše:Já mám přední desku ze sitky naprosto rovnou
Nemáš. Je tam ale dost velký poloměr. Podívej se z boku, je trochu vypouklá. Dělají se tak všechny.
stružin

Příspěvek od stružin »

woro90-1 píše:Klenutí přední a zadní desky má každá akustika, s výjimkou různých atypických a podivných konstrukcí. Výrazné bývá na zadní desce. Tady je řeč o vyboulení za kobylkou, tedy posunutí středu klenutí o kus za kobylku. Tradičně bývá vrcholem klenutí kobylka.
...ano, takhle jsem to myslel...můj LAG je vyboulený za kobylkou...takže je to vada nebo záměr výrobce...kdo to ví?
rocky77

Příspěvek od rocky77 »

stružin píše:...ano, takhle jsem to myslel...můj LAG je vyboulený za kobylkou...takže je to vada nebo záměr výrobce...kdo to ví?
Tahle debata tu už proběhla... Buď je to originální konstrukce LAG, protože ze značek, které jsem držel v ruce, to žádná takhle neměla, nebo je to vada... Já osobně na takovou kytaru v krámě narazit, tak ji zase vrátim do stojanu, i kdyby mne prodavač (zvláště z Muzikeru) přesvědčoval, že to je záměr... Min. bych se podíval na stránky výrobce - pokud mají kytaru nějakou konstrukční fajnovost, tak se s tím výrobce většinou pochlubí...
Seagull 25th Anniversary Mahogany Spruce
Olda34

Příspěvek od Olda34 »

Přední a zadní deska u kvalitního nástroje se obvykle lepí do dřevěné mísy, proto jsou vyboulené. Říká se tomu předepjaté desky a znamená to, že desky už od výrobce mají pnutí a lépe se ozývají. To vymyslel už pan Tores v 19. století. Reklamovat kvůli tomu nástroj je hloupost. Dohmat bych určitě nešteloval sám, není to práce pro uživatele, ale pro servismana, taky se krk může zkroutit. Určitě bych si do kytary s masivní deskou pořídil zvlhčovač. Kytara ve stojanu v paneláku je odsouzena k prasknutí. Já tak svoje kytary mám, ale v místynosti, kde se netopí, jsou tam tři akvária, spousta kytek a pravidelně konterolovaná vlhkost.
woro90-1

Příspěvek od woro90-1 »

Olda34 píše:Přední a zadní deska u kvalitního nástroje se obvykle lepí do dřevěné mísy, proto jsou vyboulené. Říká se tomu předepjaté desky a znamená to, že desky už od výrobce mají pnutí a lépe se ozývají. To vymyslel už pan Tores v 19. století.
Jojo, přesně tak - že to vymyslel právě Torres jsem nevěděl, ale dalo se to čekat. Tady je ale řeč o vyboulení za kobykou, tedy že vrchol toho klenutí je dál od krku než je obvyklé, a to může, ale nemusí, být deformace tahem strun.
Olda34 píše:Dohmat bych určitě nešteloval sám, není to práce pro uživatele, ale pro servismana, taky se krk může zkroutit.
Jak, proboha? U biflexky je to technicky nemožné a u klasiky na tom nic nemění to, jestli jde o uživatele nebo servisáka, když je to špatně vyrobené, může se to hnout. Dobrý krk se nezkroutí ani náhodou, jedině kdyby měl dvě paralelní výztuhy.
stružin

Příspěvek od stružin »

rocky77 píše:
stružin píše:...ano, takhle jsem to myslel...můj LAG je vyboulený za kobylkou...takže je to vada nebo záměr výrobce...kdo to ví?
Tahle debata tu už proběhla... Buď je to originální konstrukce LAG, protože ze značek, které jsem držel v ruce, to žádná takhle neměla, nebo je to vada... Já osobně na takovou kytaru v krámě narazit, tak ji zase vrátim do stojanu, i kdyby mne prodavač (zvláště z Muzikeru) přesvědčoval, že to je záměr... Min. bych se podíval na stránky výrobce - pokud mají kytaru nějakou konstrukční fajnovost, tak se s tím výrobce většinou pochlubí...
Dobrý den, jelikož to tady bylo několikrát naznačeno, musím se zeptat...Muziker v Praze má tak špatnou pověst nebo vy osobně s ním máte špatnou zkušenost?...jestli ano, tak jakou...já tam kytaru koupil, tak mě to zajímá. Já za sebe můžu říct, že když jsem tam byl v sobotu, byl u kytar jediný člověk a byl to spíš podavač než prodavač...když jsem po něm chtěl seštelovat struny nebo nějakou info o kytaře, nebyl toho schopen...
rocky77

Příspěvek od rocky77 »

stružin píše:
rocky77 píše:
Dobrý den, jelikož to tady bylo několikrát naznačeno, musím se zeptat...Muziker v Praze má tak špatnou pověst nebo vy osobně s ním máte špatnou zkušenost?...jestli ano, tak jakou...já tam kytaru koupil, tak mě to zajímá. Já za sebe můžu říct, že když jsem tam byl v sobotu, byl u kytar jediný člověk a byl to spíš podavač než prodavač...když jsem po něm chtěl seštelovat struny nebo nějakou info o kytaře, nebyl toho schopen...
Hovořím za sebe, tedy ze své zkušenosti... Byl jsem se tam po kytarách podívat tak 2-3x a vždy stejná zkušenost - žádná vystavená kytara, kterou jsem vzal do ruky, nebyla naladěná (100% to není nikde, ale ať už jsem byl v Music City, Guitarparku, Kytarách či u Humla, tak nenaladěná byla vždy tak max. 1 z 5, a to ještě šlo o mírné rozladění), seřízení také bída, informace ze strany prodavače také slabota...
Atkins
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atkins »

Muziker má úplně stejnou pověst, jako každý jiný kšeft. Prodavač od kytar rozhodně ví co prodáívá a ještě se mi nestalo, že by se mi nevěnoval. Ve srovnání s Guitarparkem, kde je díky cizincům a vesničanům, kteří jinam než na Václavák netrefí (jsou líní trefit), věčně narváno a kde zrušili i zkušebnu, je Muziker paráídní kšeft! Situace v Muzikeru je plně srovnatelná s ostatními obchody včetně Kytar.cz. (Obzvláště v sobotu a o prázdninách - dovolených)
Je velmi iluzorní si představovat, že si pojedu koupit čínský šunt za čtvrtku výplaty a dostanu jej stoprocentně naladěný a pokud možno s hodinovým odborným výkladem prdávajícího. :lol: :lol:
To by ty ceny musely vypadat o dost jinak
Je zcela základním předpokladem, že když kupuji nástroj, naladím si jej, třeba také proto abych odzkoušel správnou funkčnost ladících mechanik.

Ne! v Muzikeru nejsou o nic horší, než kdekoli jinde.
Blues, folk, classic, jazz - nějaké akustiky a semiakustiky, basa a masterkeyboard..
rocky77

Příspěvek od rocky77 »

Atkins píše:Je velmi iluzorní si představovat, že si pojedu koupit čínský šunt za čtvrtku výplaty a dostanu jej stoprocentně naladěný a pokud možno s hodinovým odborným výkladem prdávajícího. :lol: :lol:
Byly to LAGy a Yamahy od 7.000 vejš...

EDIT I když ona to tak čtvrtka výplaty je, takže možná se na to Atkinsovo kritérium vztahuje :D
Je zcela základním předpokladem, že když kupuji nástroj, naladím si jej, třeba také proto abych odzkoušel správnou funkčnost ladících mechanik.
S tím samozřejmě souhlasím... To ale neznamená, že prodavač jen vybalí kejtru a flákne ji na stojan... Podle mne by ji měl min. naladit...
Ne! v Muzikeru nejsou o nic horší, než kdekoli jinde.
Obchod, ze kterého by absolutně nikdo neodešel spokojený, neexistuje... Psal jsem jen o své zkušenosti, nikterak nepopírám, že dalších X lidí má zkušenost jinou... :wink:
Olda34

Příspěvek od Olda34 »

[/quote]Jak, proboha? U biflexky je to technicky nemožné a u klasiky na tom nic nemění to, jestli jde o uživatele nebo servisáka, když je to špatně vyrobené, může se to hnout. Dobrý krk se nezkroutí ani náhodou, jedině kdyby měl dvě paralelní výztuhy.[/quote]
No, už jsem viděl pár čín s krkem z levnějších mahagonů, kde si hráči snižovali dohmat proti naladěným strunám a měli potom hmatník jako horskou dráhu. Já vím, že to lepší krk neudělá, ale jak to má chudák muzikant poznat. V porovnání s cenou kytary je poprodejní servis za pár korun a může ušetřit dost trápení.
woro90-1

Příspěvek od woro90-1 »

Pokud je ten krk mizerný, udělá to i v rukou servisáka, jediný rozdíl je v tom, že si nepoctivý prodejce nemůže vymýšlet že se ten krk zkroutil kvůli neodborné manipulaci.
Odpovědět

Zpět na „Akustické kytary“