KORG NANO

Klavíry, keyboardy, digitální piana, syntezátory, ...
Odpovědět
dylonž

KORG NANO

Příspěvek od dylonž »

ahoj,
v elektronických nástrojích se vůbec nevyznám, a tak nevím, zda.li jsem tu vůbec dobře.
chtěl bych si pořídit něco na tvorbu elektronické hudby, a protože jsem naprostý začátečník & chudý student, zaujaly mě výrobky ze řady korg nano

kolem nástojů se ale točí řada otázek, které bych rád zodpovězené ještě než se rozhodnu do pro investici:
Korg nanopad a Korg nanokey sami nevydávají žádné zvuky, nýbrž jakési signály (MIDI), které pošlou do počítače a tam si prostřednictvím nějakého programu zvuk sám vyrobím?
s nástroji korg nanopad a korg nanokey budu schopen tvořit elektronickou hudbu o několika stopách (nejprve si složím jednu stopu bicích, o ní přidám další - u každé si budu moci pohrát s jejím zvukem; k bicím přidám pomocí nanokey v různých stopách všelijaké melodie rozmanitých zvuků...)?
dají se nástroje korg nano využít při hraní naživo? hraju kytarovou hudbu a pomocí korg nano sady bych ji spíše jen tak experimentálně spestřoval a dochucoval. na koncertě radiohead jsem byl svědkem toho, že si všechny ty elektronické zvuky na místě nejprve vytvořili, potom začali hrát živou hudbu - je tohle možné i s nano sadou?
k čemu je vlastně korg nano controler?

budu velmi vděčný za jakoukoliv radu, popřípadě i odkaz na nějaké fórum, kde by se mi mohlo dostat nějakých základních informací
odra
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Re: KORG NANO

Příspěvek od pavlii »

Ke všem otázkám patří jako odpověď "ANO" a jako všechno i zde jsou prostě nějaké limitace. Protože se opravdu jedná vlastně jen o MIDI kontrolery, potřebuješ k nim ještě nějaký zvukový modul, který dokáže krásně suplovat počítač a v něm virtuální nástroje. Zde se ale objevuje problém "latence" (viz fórum), takže na LIVE produkci nic moc.

Lépe pokoupit HW modul syntezátoru, ale to bude zase mimo tvůj budget (mám na mysli něco jako Motif Rack, Access Virus a podobně - tohle je jen pro příklad, najdou se i lacinější varianty, ale s méně možnostmi).

Vytváření "po stopách" je běžná praxe a není čistě výsadou MIDI kontrolerů či jakýchkoli jiných nástrojů (v one-man projektech to dokonce ani jinak nejde, leda sehnat kamarády, co to zahrajou společně).

Osobně bych spíš doporučil sehnat HW syntezátor (zaměřil bych se na bazary), protože ve spojení s počítačem nabídne totéž, co MIDI kontroler plus je tam ta výhoda vytváření zvuků v sobě sama, čili žádná latence (neboli bezproblémové hraní naživo).

P.

home recording: Cubase Pro, WaveLab Pro
Dynaudio BM6 + A500, PSI Audio A21-M, Antelope Discrete 8 Pro SC
dylonž

Příspěvek od dylonž »

děkuji za radu.
koupit nějaký pořádný syntezátor by jistě nebylo marné, jenomže na to nemám peníze (korga bych si nechal přivést z ameriky, vyšel by mě na asi dva a upůl tisíce) a navíc bych to ani nevyužil.
jak říkám, elektronickou hudbu ani nedělám, chtěl bych to jen na takové blbnutí a drobné experimenty. to hraní na živo by byl jen takový menší bonus.

k čemu tedy prosím slouží ten controller?
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Kontroler - jaký? Key, Pad nebo Kontrol? Key je klaviatura, Pad jsou dotykové plošky (pady) a Kontrol jsou knoby. Kždý je pro něco jiného - Key asi netřeba popisovat, Pad je pro perkusivní zvuky a FX efekty (spouštění samplů/smyček) a Kontrol obsahuje otočné a tahové potenciometry, takže slouží ke změně parametrů nástroje v reálném čase.

Upřímně - Key nemá IMHO moc smysl díky opravdu velice redukované velikosti klaviatury, ale budiž. Chápu pojem "blbnutí", ale myslím, že i blbnutí by mělo mít trochu smysl, protože jinak to dokáže spíš odradit. Nano řada je spíš takový řekl bych doplněk do setupu MIDI zařízení, kdy člověk de-facto ví, co chce, případně na cesty (skladnost). Ale je to každého věc.

Osobně bych i na blbnutí pořídil opravdu nějaký bazarový synth nebo aspoň MIDI klaviaturu s normálním rozměrem kláves (cokoli od M-Audio třebas). Aktuální situace ne www.midi.cz. Do 7kKč se dají najít věci, ale chápu roli studenta; nicméně i jako student se dají vydělat korunky a možná je lepší úvaha o případné návratnosti investice než o její nenávratnosti (pořízením příliš laciných/specifických věcí). Ale všechno je otázka osobních preferencí :wink:

P.

dylonž

Příspěvek od dylonž »

děkuju

korg nano mi bylo sympatické právě proto, že bych mohl tvořit jak melodie (nanokey), tak bicí (nanopad)
(ještě abych upřesnil ten výraz tvořit - hraju kytarovou hudbu, a docela by mě lákalo, kdybych si nějakou linku mohl namísto na kytaru zahrát na klávesy a pohrát si u ní se zvukem.
nanopad by mi zase sloužil jako náhrada bicích.
otázkou ovšem stále zůstvává úděl nano kontroleru - budu ho vzhledem k mým požadavkům vůbec potřebovat?)

na internetu jsem si našel spoustu nástrojů s větším prostorovým rozsahem a jistě i funkčností, ale jak říkám, ani bych to nevyužil.

kouka jsem na nějaké ty výrobky M-Audio, konkrétně M-Audio keyrig 49, které se cenově od korg nanokey moc neliší a skutečně je sympatické, že jsou klávesy větší.

co takhle kombinace M-Audio keyrig 49 s korg nanopad?
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Ano, tato kombinace je možná a bude fungovat.

P.

fallen.v

Příspěvek od fallen.v »

..
Naposledy upravil(a) fallen.v dne 2.08.2010 11:20, celkem upraveno 1 x.
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

fallen.v píše:Ahoj,

nechci ti tu z toho dělat bazar, ale pokud bys měl zájem, mám na prodej klaviaturu M-Audio Axiom 61 ( http://www.audiotek.cz/product-19041-m-audio-axiom-61 ). Je na ní v podstatě všechno, co bys potřeboval. Klaviatura (polovyvážená), touch pady, otočné knoby a fadery. Koupeno v září minulého roku právě v Audioteku. Poskytují záruku 3 roky, takže zbývá jěště víc než dva. Je jako nová, používaná jen doma. Cenově bych to viděl tak cca 5000. Pokud bys tedy měl zájem nebo se jen chtěl na cokoliv zeptat, dej vědět sem nebo na bendav@post.cz
Inzeráty patří do Tržiště - dodržuj místní pravidla!
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
Odpovědět

Zpět na „Klávesové nástroje a syntezátory“