stavba baskytary...

Stavba a úpravy nástrojů všeho druhu
Odpovědět

kolik jste vyrobili nástrojů?

Můžete vybrat 1 možnost

Zobrazit výsledky

aivn86
Kontaktovat uživatele:

Re: stavba baskytary...

Příspěvek od aivn86 »

Tak jsem zase o něco postoupil dále. Musel jsem zalepit ten hranol. Tak jsem si to řádně vybrousil a vyladil to tak, aby to co nejlíp sedlo. Byla to docela práce. Musel jsem fakt pomalu a přesně vybrousit do co nejrovnější a nejhladčí plochy. Pěkně jsem to stáhl svorkou a pásem a drží to výborně. :-)
Obrázek
Basu jsem nechal zase pár týdnů odležet. Nějak nebyl čas. No a teď jsem udělal rozměry těla na čisto a zaoblil hrany. Opět jsem objel tělo frézou s ložiskem a měl jsem přesné boky. A pak jsem na dvakrát udělal zaoblení. Prvně frézou s poloměrem 6mm a pak 12mm. Na poslední fotce je vidět i ten zalepený špalík a dopadlo to docela dobře.
Obrázek
Obrázek
Tak a teď vyfrézovat lože krku a otvory pro snímače a elektroniku. To už bude trochu horší práce :-) Pak zaoblím hrany budu se blížit konci. :twisted:
Fender Jazz Bass American Special, Fokus Jazz bass fretless+RM, Markbass Mini CMD121P, Makrbass Mirkomark 801
kmensik
Rádce

Příspěvek od kmensik »

Hezký to máš. Kde a jakou jsi kupoval kopírovací frézku s ložiskem nahoře? A za kolik?
aivn86
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od aivn86 »

Tak ta červená rovná fréza s ložiskem je od firmy Jobi profi. Stála mě snad jenom 50,-. :-) Na tu jednu práci je to úplně v pohodě, ale není tak ostrá jako profi frézy. Pokud bych chtěl dělat s ní nějak víc tak si určitě koupím značkovou frézu.
Fender Jazz Bass American Special, Fokus Jazz bass fretless+RM, Markbass Mini CMD121P, Makrbass Mirkomark 801
aivn86
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od aivn86 »

A opět jsem se dostal po dvou dnech práce o kus dál. Momentálně mi při práci hodně pomohla knížka Martin Koch - Building electric guitar. Je to opravdu dobrý zdroj informací. Je tam všechno od začátku až na konec průběhu stavby kytary. Velmi doporučuju pohledat někde na netu a vytisknout.

Protože jsem si nebyl úplně jistý tak jsem nakoukl do knížky a nechal se inspirovat obrázky jak frézovat přesně lože krku. Popravdě jsem z toho měl trochu strach. Přece jenom tady už není prostor na chyby :-D
Obrázek
Obrázek

Pak přišel ten největší opruz:-) Udělat přesnou šablonu na snímač. Protože potřebujete v rozích té kapsy velice malé poloměry a neexistuje tak malá fréza s ložiskem tak se to musí dělat přes distanční kroužek. A tudíž musí být ta šablona o tenhle distanční kroužek větší. Což teda řeknu je pěkná pakárna. Šablona se podařila až na třetí pokus a celkem jsem těch děr na pokusné fošně udělal 11 :-D.
Obrázek
Obrázek
A nakonec druhá díra na krkový snímač. Tam už to takový problém nebyl a díra pro potenciometry a hrubá práce je hotová. V jednu chvíli jsem byl opravdu fešák :-D. To máte tak když nevlasníte odsávání pilin z prostoru frézy a všechno to lítá přesně do obličeje :lol:
Obrázek
Obrázek
aivn86
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od aivn86 »

Tak po několik dalších využitých odpolednech jsem se dostal před cílovou čáru. Hrozně dlouho jsem řešil jaký použít lak a jakou barvu kytaře dám. Vlastně jsem díky tomu stál hrozně dlouho na mrtvém bodě a vlastně ztrácel čas. Ale nakonec jsem zvolil modré lihové mořidlo a profesionální nitro lak od firmy milesi.cz . Jedná se o špičkové laky. Dal jsem na doporučení pana Procházky (guitar-makers.com). O víkendu se dám na lakování a osazení HW. Pak natáhnu struny a je to hotovo. Už se nemůžu dočkat. :D
Pak zjistím, že to nebude vůbec hrát a za stálého štípání s tím budu přikládat do kamen :lol:

Obrázek
Rašplování zkosených hran šlo vcelku jednodušše. Horší to už je s výsledným vybroušením. To trvá o poznání déle. Ale je to hodně důležitý, pro konečnou kvalitu a lesk laku.
Obrázek
První osazení pro inspiraci :-)

Obrázek
Po namoření. Dvě vrstvy. První nanášená stětcem. To se moc neosvědčilo. Špatně se nanáší rovnoměrná vrstva. A druhá to opravila. Tu už jsem totiž nanášel momocí zmačkaného hadru. Drobné chyby v odstínech se dají ještě trochu doladit. Ale je zajímavé jak se mořidlo v různých směrech na léta dřeva jinak vsaje a pak tam místy vznikají fleky, které prostě neodstraníte. Ale mě se to docela líbí :-)
Obrázek
No a zatím poslední foto je při osazení většinou HW. Teď už fakt chybí jenom ten lak a bude hotovo. Takhle nějak to snad bude vypadat.

Tak co na to říkáte? Výběr barvy byl fakt docela mazec. Netušil jsem co z toho vyleze. Ale nakonec to dopadlo dobře.
Atkins
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atkins »

Moc hezké, škoda, že ses moc řídil originálem, ten krkový snímač je moc daleko a tím ses připravil o tlustý, dlouhý, kulatý tóny.
Blues, folk, classic, jazz - nějaké akustiky a semiakustiky, basa a masterkeyboard..
Plumm
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Plumm »

Paráda:)
Pak nezapomeň napsat, jak je na tom Milesi nitro s tvrdostí. Jestli do něj pude rejt nehtem atd, fakt mě to zajímá.
MrB14ck

Příspěvek od MrB14ck »

moc pěkný (ty fleky tomu dodávaj zajímavej vzhled) - ten krk je z nějakýho mexika?
JJ Gtrs "Yamaha SG-40 replica", Aria Diamond 1803T, Zenon Audition->TC Polytune mini->Super Electric MK1.5->Boss DC3->Ibanez SC10->Ibanez DE7->Yamaha MagicStomp->Acoustic 450->Selmer T&B 212 + Stanley 212
www.black-audio.net
aivn86
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od aivn86 »

Atkins píše:Moc hezké, škoda, že ses moc řídil originálem, ten krkový snímač je moc daleko a tím ses připravil o tlustý, dlouhý, kulatý tóny.
Tak poloha snímače je přesně podle originálního Fenderu. Nepřemýšlel jsem nad tím zda to někam posunout. Tyhle věci jsem dělal podle výkresu a šablony. Ale je fakt, že se s tím dalo experimentovat.
Plumm píše:Paráda:)
Pak nezapomeň napsat, jak je na tom Milesi nitro s tvrdostí. Jestli do něj pude rejt nehtem atd, fakt mě to zajímá.
Mám tuším pět vrstev(ve výsledku jich tam bude ještě víc, dělá to opravdu tenké vrstvičky) na pokusném odřezku toho olšového dřeva a tam se mi lak zdá docela tvrdý. Když hodně zaberu tak sice rýhu udělám, ale to už musím fakt zabrat. Takže z tohohle pohledu zatím spokojenost.

Jinak jenom pro zajímavost. Cena toho laku není nijak vysoká. Plechovka 1kg mě vyšla na 180,-. Obyčejný nitro lak co seženu u nás v prodejně s barvama stojí půl kila 70kč. Což není vůbec rozdíl. S tím, že vím, že tohle je ověřená kvalita. Osobně zatím opravdu doporučuju jít do kvalitních laků. Volal jsem do milesi několikrát a vždy mě technik přesně poradil co a jak vybrat.
MrB14ck píše:moc pěkný (ty fleky tomu dodávaj zajímavej vzhled) - ten krk je z nějakýho mexika?
Krk je z originál japonského JB. Rok výroby 1993-1994. Takže doufám kvalita.
Plumm
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Plumm »

Já si teď rvu vlasy, že jsem koupil polyuretan od balakrylu a nešel radši do dvousložkovýho od milesi. Nebo teda nervu, ale pořád mam výčitky, že jsem ho aspoň nezkusil. Ríkal jsem si, že to bude OK, ale moc neni a vybrousit to už nemůžu. No nic, co už, třeba příště:)

A ať ti hraje. Až jí zalakuješ, tak to modrý dřevo krásně vyleze.
aivn86
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od aivn86 »

Plumm píše:Já si teď rvu vlasy, že jsem koupil polyuretan od balakrylu a nešel radši do dvousložkovýho od milesi. Nebo teda nervu, ale pořád mam výčitky, že jsem ho aspoň nezkusil. Ríkal jsem si, že to bude OK, ale moc neni a vybrousit to už nemůžu. No nic, co už, třeba příště:)

A ať ti hraje. Až jí zalakuješ, tak to modrý dřevo krásně vyleze.
Tak já osobně bych to nejraději postavil vedle sebe a ty laky porovnal. Takhle co se může mě zdát tvrdé můžeš ty vyhodnotit jako měkké. Takže ono to není úplně dobrý to takhle hodnototit. Ovšem je fakt, že já se rozhodl na laku nešetřit a zatím se to vyplácí.
Smrťokvítek
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Smrťokvítek »

Moc pěkné a chválím, že padl výběr na Jazz Bass :) 8)
Jsem moc zvědavý, jak tu barvu vytáhne ten lak. :)
(っ◕‿◕)っ :: (╯°□°)╯︵ ┻━┻ :: (❍ᴥ❍ʋ) :: ᶘ ᵒᴥᵒᶅ
aivn86
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od aivn86 »

No příští týden v pátek nám začíná kapelní soustředění kde budeme nahrávat. A tam už musí basa šlapat. Takže tento víkend a příští týden to jistí :-)
Fotky určitě přidám.
Flajtr

Příspěvek od Flajtr »

Sorry za řeči mimo...ty ses nechal inspirovat panem Sivčákem ? Má tám taky jednu krásnou modrou basu, jak kdyby si z oka vypadly 8) :lol:
aivn86
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od aivn86 »

Flajtr píše:Sorry za řeči mimo...ty ses nechal inspirovat panem Sivčákem ? Má tám taky jednu krásnou modrou basu, jak kdyby si z oka vypadly 8) :lol:
Nn Sivčák mě v tomto případě neinspiroval. Našel jsem krásnou basu zde: http://media.photobucket.com/image/blue ... 98_lg1.jpg
Tak toho jsem chtěl dosáhnout. Ale barva je trochu tmavší. Ale ve výsledku mi to vůbec nevadí.
aivn86
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od aivn86 »

Tak jsem se dostal do absolutního finále. Mám osazeno a hotovo. Sice potenciometry nejdou stáhnout na nulu. (nějaké použité co jsem měl doma a asi už vím proč byly vyměňovaný :-D.) Takže ještě dneska koupím nový a vyměním. Doladím oktávy a dohmat a je hotovo.

Tady servíruju poslední fotky z tohoto projektu. Je na nich vidět pár vad. Spára mezi fošnama není úplně dokonalá. Je to vidět na fotce ze zadní strany. Ten uštípnutý kus dřeva co jsem musel vylepit tím špalíkem na zadní straně je sice normálně vidět. Ale nevypadá to zase tak hrozně. No a nakonec při tmelení nějakých oděrek prostě tmel z herkulesu a jemných pilin nefunguje úplně dokonale. Nenasaje do sebe tolik to mořidlo a jsou tam od toho světlejší fleky. (viz foto na boku kytary.) Hlavní problém tu, ale možná byl v nedokonalém vybroušení toho tmelu.

Nicméně to jako první pořádný home made hodnotím docela kladně. :-) Příští týden udělám nějaké nahrávky a dám je sem. Sám jsem zvědavej jak to bude hrát :D
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Flajtr

Příspěvek od Flajtr »

Slušná práce, ta modrá jí sluší :wink:
aivn86
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od aivn86 »

Ještě přidám pro zajímavost rozpočet. Celá ta sranda mě vyšla na necelých pět tisíc. Mělo by tam být vše. Výsledek +- 100,-
Přílohy
rozpocet.jpg
core88
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od core88 »

tak to je parádní cena :wink: ale urcite bude hrat líp nez basa za 5000 ne ?
Dobří umělci kopírují ti nejlepší kradou. - Pablo Picasso
Obrázek
Flajtr

Příspěvek od Flajtr »

aivn86 píše:Ještě přidám pro zajímavost rozpočet. Celá ta sranda mě vyšla na necelých pět tisíc. Mělo by tam být vše. Výsledek +- 100,-
Ale jde vidět, že doma máte plno strojů, takže to ti určitě taky dost ulehčilo některou práci a za 5 tisíc ? BOMBA a hrát musí jak ďas, a to už jen kvůli osazení :twisted:
Odpovědět

Zpět na „Nástroje“