VOX VT100

Lampy, tranzistory, technické problémy, ...
noguitarnolife

VOX VT100

Příspěvek od noguitarnolife »

Zdravím všechny..
právě mi skončila brigáda a tak jsem se rozhodl si koupit nové kombo:)
Můj Fender Frontman to s 15W prostě neutáhne..
Cena by měla být maximálně do 13 000 Kč. Mezi mé nejžhavější typy patří VOX VT100..
Kombo chci využívat jak na doma tak na hraní s kapelou, takže musí mít odpovídající výkon a vzhledem ke zvuku bych směřoval směrem k 60s a 70s..anglický zvuk, ale vyhovovala by mi i pestřejší škála zvuků v jednom kombu..
Co vy na to? :D
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Re: VOX VT100

Příspěvek od Nero »

Za 13000 bych už kašlal na hybrida a šel do celolampy. Za tenhle peníz si můžeš v pohodě koupit dost kvalitní lampové kombíčko.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
noguitarnolife

dobře..kolik tak asi stačí W u celolampy na dobré ozvučení zkušebny/kapely?
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

komba-zesilovace-reproboxy/to-zakladni- ... 20315.html

Záleží jak jaké kapely a jak jaké lampy. Více najdeš popsáno v druhé "kapitole" výše zmíněného threadu.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
noguitarnolife

thx :wink:
Predator

Příspěvek od Predator »

Nie je to také jednoznačné, že len a jedine lampa, trebárs Sascha Gerstner z Helloween hrá na Vox VT-120 a hrá mu to dobre, a "uživí" sa to na pódiu kľudne aj popri lampovom Marshalle Michaela Weikatha.

http://www.youtube.com/watch?v=I0HIAU8bXR0

Nič nie je čiernobiele a myslím si, že aj s digitálom či hybridom sa dá zahrať veľká muzika. Už som počul veľa lámp, pololámp, taktiež tranzistory aj digitály, a zďaleka nie furt platilo, že lampa bola lepšia ako niečo nelampové.

A nie je to len môj názor. B.B.King celý život hrá na tranzistore a hrá mu to ako z praku, nikto by nepovedal, že "tranzistorovo", a to je ešte dosť špecifický žáner, blues, kde by asi 99 zo 100 gitaristov povedalo, že bez lampáča sa poriadne blues zahrať nedá. A vidno, že sa dá, len to chce poriadneho muzikanta!

http://www.youtube.com/watch?v=4Ny5ajCn0xw

Takisto ďalšia ikona blues Buddy Guy hrá na hybrid Fender Cyber Twin a super mu to znie.

http://www.youtube.com/watch?v=mTyC7Z96_-I

Marc Bolan natočil svoje najväčšie pecky tiež na tranzistorové kombíčko. Mike Oldfield hrá na notebook so simulačnými pluginmi, John McLaughlin detto, gitaristi z Placebo takisto majú takto riešený zvuk, a žiadny problém. A tak ďalej. Takže netreba mladému pliesť hlavu, keď si zahrá na aparáte a povie si, že to je ono, taký zvuk hľadám a chcem, nech si ho kúpi, a to bez ohľadu, či to je lampa, hybrid, tranďák alebo nejaký digitál. Nehrať na lampu nie je zákonite zlé, a nie je to ani hanba.

A za tie peniaze bude istotne lepší poriadny nadupaný hybrid VT-100, ako nejaká podradná lampa z druhej ruky, trebárs ten pravidelne v inzerátoch núkaný Rozdall ...
Momentálne bez kapely, stále hľadám

Vybavenie - upravený biely HB SC-1000, Marshall JVM 215C, nejaké pedály ... :)
bubucci
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bubucci »

VT100 mi podle ukázek na netu příjde dost použitelné kombo a asi jeden z nejlepších tranzistorů. Lampa není výdycky výhra a jde o to, co komu sedne.
noguitarnolife

Na nahrávky jsem se taky díval..nevíte jak účinně funguje zmiňovaná předlampa? :wink:
Hledal jsem také ohlasy na tohle kombo na zahraničních fórech a většinou bylo v hodnocení 9 z 10 nebo 10/10..
Jen by mě ještě zajímalo, kolik lze ke kombu připojit reproboxů, jestliže má jeden repro výstup, popř. kolikrát se zvětší výkon?..

nejlevnější lampy jsem našel od Bugery..máte nějaké zkušenosti?

Ale kdybych měl ještě tak 3 tisíce tak také silně přemýšlím o Fenderu Hot Rod Deluxe 40 W, který se dá pořídit za 16 000..
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

Výkon se připojením reproboxu nezvýší. Pořád to bude tolik Wattů, kolik umí dát zesilovač toho komba.

Ohledně těch lamp se spíš koukni na bazar, tam v těhle cenách nalezneš mnohem zajímavější věci, než co bys mohl koupit jako nové.

PetrPeter 1975 - 2008
noguitarnolife

dobře..takže když busdu mít kombo a dva reproboxy, tak půjde zvuk ze tří zdrojů o stejném výkonu..takže např. 3* 100 W?
Bummer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bummer »

Ne, signál půjde z jednoho zdroje do tří reproduktorů/boxů, takže pořád 100W.
Gibson Explorer '76 RI Cort M600 BCS Cort EVL Z4 (R.M. ColorSound, R.M. Custom AlNiCo) Ibanez RG570CT (olše+javor, SD SH-5) DIMAVERY PB-320 Hardwire CM-2 Michalík Wah-Volume Boss GEB-7 Hardwire CR-7 Hardwire TR-7 Hardwire DL-8 Laney VH100R 2x12" DIY bedna s Celestion G12-65 Peavey Bandit 112 Sheffield USA fake Shure SM58 M-Audio MobilePre USB mkII M-Audio Firewire 410

Bias je slovo, ne zkratka.
noguitarnolife

ok.. :wink:
a počet reproboxů, když je jeden výstup z komba?:
Bummer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bummer »

To je úplně jedno. Záleží jen na tom, aby měly ty boxy/repra dohromady správnou impedanci (která by měla být u toho vstupu uvedená). To, jak tam ty boxy/repra našťoucháš, je věc druhá. V zásadě nemusí být problém do takového výstupu zapojit současně třeba čtyři boxy, jen bys musel trošku improvizovat.
Gibson Explorer '76 RI Cort M600 BCS Cort EVL Z4 (R.M. ColorSound, R.M. Custom AlNiCo) Ibanez RG570CT (olše+javor, SD SH-5) DIMAVERY PB-320 Hardwire CM-2 Michalík Wah-Volume Boss GEB-7 Hardwire CR-7 Hardwire TR-7 Hardwire DL-8 Laney VH100R 2x12" DIY bedna s Celestion G12-65 Peavey Bandit 112 Sheffield USA fake Shure SM58 M-Audio MobilePre USB mkII M-Audio Firewire 410

Bias je slovo, ne zkratka.
Predator

Příspěvek od Predator »

Aby som to trochu uviedol do správnych intencií - výkon nie je všetko, a pripojením viac reprákov na zosilňovač sa síce nezvýši výkon, zato ale vzrastie účinnosť prevodu a tým aj hlasitosť a pokrytie pódia. Aby sme si rozumeli, reprák premení na akustickú energiu tak 4-5% privedeného výkonu!!!! a teda ak pražím naplno 100W amp do 100W repráku, do priestoru to tlačí tak 4W akustického výkonu. A práve hlasitosť a pokrytie priestoru je hlavná výhoda 4x12 boxu. Treba si uvedomiť, že 4 repráky majú štvornásobnú plochu oproti jednému, a tak nárast účinnosti môže priniesť aj 2-3 dB hlasitosti navrch pri tom samom výkone. A tiež sa zmierni jeden častý problém - smerovosť. To je to, ak stojím pred kombíčkom a reže mi do uší, že mám pocit, že ohluchnem, nepočujem nič poriadne okrem svojej gitary, ustúpim dva kroky bokom a zrazu sa poriadne nepočujem, bicie s basou ma nehorázne prerážajú. Určite sa s tým každý majiteľ komba 1x12 už stretol, pridával, uberal, potom zas pridával, a furt tomu niečo chýbalo, alebo bolo veľa, alebo málo. Vtedy je stack na pódiu skutočným komfortom, dám si to nahlas tak, aby to bolo tak akurát, a nemusím stáť na jednom mieste, či pôjdem doprava alebo doľava, stále sa celkom dobre počujem.

Samozrejme výsledná impedancia pripojeného boxu (či viacerých boxov) musí byť taká, ako vyžaduje koncák. Ináč hrozí odpálenie koncového stupňa, v lepšom prípade len zlý a nedostatočne hlasný zvuk.

noguitarnolife

tak jsem ze 70 procent rozhodlej pro toho voxe..myslím, že pro mě bude dostačující :wink: ..
Neznáte jen někoho, kdo by s ním měl osobní zkušenost?
Predator

Příspěvek od Predator »

Rozhodne bude ten Vox pre teba dostačujúci, to sa neobávaj. Len sa priprav na to, že každý digitál chce proste svoj čas na spoznanie a treba sa mu minimálne pár skúšok pred vypustením novej beštie na pódium patrične povenovať, zvlášť keď s týmto druhom zosíkov nemá človek skúsenosti ... nie je to tak, že vybalíš z krabice, zapneš a už sa valí von superturbomegapoprdelibomba zvuk :D digitál chce predovšetkým dobre naštelovať, aby tam bolo všetko čo chceš - farba zvuku, dynamika, reakcia na hru, prieraznosť a čitateľnosť v kapele ... toto všetko sa dá dosiahnuť, možností je plno a ich kombinácií ešte viac, ale musíš čítať manuál a skúšať ladiť, kým to nebude to, čo hľadáš. Potom si uložíš preset a až vtedy sa z mašiny stáva "set it and forget it" lahôdka pre lenivých a náročných! Oceníš to na fesťáku, keď miesto krútenia poťákov na nastavenie toho správneho zvuku (čo sa možno podarí po druhej, tretej pesničke) prídeš na pódium, zapneš a hneď môžeš hrať. Takže v pohode, ten tvoj zvuk v tej krabici určite je a čaká na to, kedy ho nájdeš.

Predator

Příspěvek od Predator »

A ešte k tvojej otázke o predzosilňovačovej lampe Voxu VT-100 ... no ono je tá lampa skôr koncáková. Všetky Voxy série Valvetronix sú svojím zapojením digitálne simulátory, ktorých výstup ide do "minikoncáčika" tvoreného práve touto dvojitou triódou ECC83 a minivýstupákom. Tento obvod (firemný názov Valve Reactor) robí simuláciu správania sa veľkého lampového koncáka, proste to isté, ale v malom - koncák dynamicky saturuje pri zábere do strún, limituje špičky, nakresľuje signál, podporuje tón pri väčšom vybudení atď. Výsledný zvuk je potom čisto bez skreslenia zosilnený klasickým polovodičovým koncákom na výkonovú úroveň pre repráky.

Toto vlastne umožňuje hrať zvuky "vytaveného konca" aj s minimálnou hlasitosťou, meniť topológiu (jednočinné či dvojčinné zapojenie), pracovnú triedu (A, AB) aj spôsob zapojenia (bez spätnoväzobného obvodu Presence aj s ním, meniť topológie typické pre rôznych výrobcov atď). Je to vlastne analógový simulátor koncáku skombinovaný s digitálnym preampom. Takže myslím si, že by sa ti to mohlo hodiť. V obývačke asi nebudeš môcť taviť lampu naplno, a ako som pochopil, ide ti o 70´s zvuky, a práve tie sú väčšinou "cranked up".

qwer
Odborník

Příspěvek od qwer »

No já bych teda zesák za 13t. zas tak naslepo nekupoval... asi bych to první šel omrknout do obchodu, vyzkoušel, porovnal s jinými zesilovači, pak se rozhodnul. Taky bych chtěl upozornit na to, že pokud ten aparát koupíš, tak se ho za půl roku nezbavíš nejspíš ani za 8t., s tím bys měl taky počítat. Na tyhle dražší digitály je ochotno hrát velice malé procento lidí a pak podle toho taky tak vypadá prodej na bazaru, prostě ti to může trčet doma pěkně dlouho. Je to o hledání zvuku a ty jakožto hráč na F15 od Fendera asi nemáš ještě tu jistotu, že skončíš přesně u téhle mašinky a už nepojedeš dál. Spíš bych doporučoval podívat se po něčem na bazaru a neříkám, že to nemůže být zrovna Valvetronix. Myslím si, že ti stačí klidně i 50w nebo 60w verze.
Nejdřív ale samozřejmě vyzkoušej pokud možno co nejvíce aparátů, dej si na to čas, vyhlídni si obchod s neprudivýma prodavačema, vem si svoji kytaru, zkoušej co pokud možno nejdýl, hraj si s ekvalizací, nepřeháněj to s gainem, zkus, jak se to chová, když je to nahlas.

Já měl staršího černého Valvetronixe, nebyl to zlý aparát, moc se mi líbil. Bohužel si moc nerozuměl s krabičkama (boost, overdrive), jinak byl ale za ty peníze fajn.
Predator

Příspěvek od Predator »

No jasné, že si nerozumel s krabičkami ... žiaden digitál nie je stavaný na krabičky, treba si uvedomiť, že tieto stroje nemajú rady nič pred vstupným bufferom prevodníka (snáď je výnimka iba wah a phaser), a zvlášť nejaké skresľovadlo. Nakopávať prevodník je nezmysel už od pohľadu, prevodníkom musí tiecť čistý neskreslený signál a jeho prebudením dosiahneš iba hnusný digitálny clipping a tým aj humusný zvuk. Skresľovanie majú na starosti algoritmy v DSPčku dnu. A každé takéto zariadenie má obvykle práve pre takýto prípad buď dostatočnú rezervu v gaine, alebo simuláciu predkrmovacej krabky predradenej (samozrejme virtuálne) algoritmu preampu. Majú to skoro všetky. Ešte aj Behringer V-Ampire má takúto feature (tam sa to volá Drive On/Off).

Takže problém nebol v zariadení, ale v tom, že si sa ho snažil používať nevhodným spôsobom, lebo si nepochopil jeho koncepciu. Ale takýchto prípadov je viac, už som sa napríklad po koncerte párkrát stretol s otázkou, aká krabička je vhodná pred V-Ampire :D a väčšinou ľudí ohromí to, že žiadna :D len gitara, zosík a kábel medzi nimi a hraje to. Ale akceptujem aj takéto otázky, lebo veľa ľudí po vintage ošiali si odvyklo od toho, že sú zosíky, ktoré nepotrebujú ničím podporovať, aby hrali samy o sebe tak ako majú hrať.

noguitarnolife

qwer píše:No já bych teda zesák za 13t. zas tak naslepo nekupoval... asi bych to první šel omrknout do obchodu, vyzkoušel, porovnal s jinými zesilovači, pak se rozhodnul. Taky bych chtěl upozornit na to, že pokud ten aparát koupíš, tak se ho za půl roku nezbavíš nejspíš ani za 8t., s tím bys měl taky počítat. Na tyhle dražší digitály je ochotno hrát velice malé procento lidí a pak podle toho taky tak vypadá prodej na bazaru, prostě ti to může trčet doma pěkně dlouho. Je to o hledání zvuku a ty jakožto hráč na F15 od Fendera asi nemáš ještě tu jistotu, že skončíš přesně u téhle mašinky a už nepojedeš dál. Spíš bych doporučoval podívat se po něčem na bazaru a neříkám, že to nemůže být zrovna Valvetronix. Myslím si, že ti stačí klidně i 50w nebo 60w verze.
Nejdřív ale samozřejmě vyzkoušej pokud možno co nejvíce aparátů, dej si na to čas, vyhlídni si obchod s neprudivýma prodavačema, vem si svoji kytaru, zkoušej co pokud možno nejdýl, hraj si s ekvalizací, nepřeháněj to s gainem, zkus, jak se to chová, když je to nahlas.

Já měl staršího černého Valvetronixe, nebyl to zlý aparát, moc se mi líbil. Bohužel si moc nerozuměl s krabičkama (boost, overdrive), jinak byl ale za ty peníze fajn.

Tak nevím..plánuji koupi nového aparátu, protože se mi naskytla možnost 18 procent slevy na muzikantovi..
Zkus mi teda doporučit určitý typ komba v uvedená ceně..zvuk: Hendrix, Frusciante, RHCP, Kasabian atd..
Odpovědět

Zpět na „Komba, zesilovače, reproboxy“