Výběr foukací harmoniky

Žestě, flétny, harmoniky, klarinety, akordeony, ...
Odpovědět
boycalledtrash

Re: Kterou foukačku?

Příspěvek od boycalledtrash »

Je to nějak posunutý o dva tóny? Říkám to správně?

Jinak hraju teda to Running to Stand Still. Tónově správně ale s barvou pořád nejsem tak nak spokojenej... nevim jak docílit nějakýho pěknýho zvuku, nějak se přiblížit tý nahrávce...
Pepe.killer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Pepe.killer »

Ahoj, hele nevim, jak to myslíš s tou kytarou, fakt napiš na haaf. VIděl jsem (nejspíš - uzuju podle nicku trashcan) že jsi se registroval tak napiš tam do diskze. Jinak s barvou tónu to asi nijak natrénovat nejde, taky jsem bohužel nedospěl do stádia jakéhosi hezkého tónu. Hodně zdaru a napiš na haaf.
Obrázek
Obrázek
woro90

Příspěvek od woro90 »

Pepe.killer píše:Ahoj, hele nevim, jak to myslíš s tou kytarou, fakt napiš na haaf. VIděl jsem (nejspíš - uzuju podle nicku trashcan) že jsi se registroval tak napiš tam do diskze. Jinak s barvou tónu to asi nijak natrénovat nejde, taky jsem bohužel nedospěl do stádia jakéhosi hezkého tónu. Hodně zdaru a napiš na haaf.
Barva tónu je hodně závislá na foukačce, proto tak vehementně prosazuji výše laděné (C, D) Golden Cup - asi zatím nejpěknější barva tónu, co jsem zažil, společně s Blues Harp v D. A levnějšími hohnerkami v A, ty mají krásný chraplák, i když na něj spotřebují strašně moc vzduchu. Spoustu toho také dělá aparát, perfektní je fenderovský zkreslený spolu s lo-fi mikrofonem zdůrazňujícím středy (Green Bullet nebo homemade). Třeba ta Special 20 má na mě až moc country zvuk, hraju blues, proto jsem si ji nekoupil, i když krásně reaguje na dynamiku a je dost hlasitá. Nejdřív se nauč pořádně hrát a pak se můžeš honit za zvukem jak chceš, na rozdíl od kytary - nebo dokonce dechů - je to poměrně levná záležitost. Vystřídal jsem pět nátrubků, než jsem našel takový který by dobře spolupracoval s mojí trumpetou, a stejně bych si nejradši koupil novou, moje stará swingovka neumí ty uječené výšky (ačkoli krásně měkké střední polohy mají také něo do sebe), jenže platit za ně 20k je nad moje možnosti. Foukačku koupíš za pár stovek.
Na tenhle profil mi nepište, nefunguje. Funkční je woro90-1.
Hraju našrot na šrot: trubka Amati/Arigra po dědovi (patrně 1948), elektrika Behringer mojí rukou přeměněná v hrající žluté cosi -> homemade Woro90 signature Bazz Fuss -> Tesla Transiwatt 140 Studio + bedny že se o ně vždycky v noci přerazím, akustika Stamar KA-120, pár dalších akustik v různém stavu, homemade cajón bez strun ("rockový"), foukací harmoniky...
Pepe.killer
Kontaktovat uživatele:

Samozřejmě dělá hodně i ozvučení, já měl na mysli hlavně jakési zaarvení tónu získané ze sebe a ne komba.
Obrázek
Obrázek
Bigear

Příspěvek od Bigear »

Pokud mám nějak srozumitelně odpovědět,je ta asi takto:zahraješ li na kytaře akord Cdur, pak při použití foukačky označené C,tedy Cdurové,budeš mít při hře výdechem stejné tóny,respektive stejný akord-Cdur(tzv 1.poloha).
Pokud zahraješ na tutéž harmoniku nádechem,pro docílení shody musíš zahrát na kytaře Gdur(tzv. 2.poloha).Když budeš ještě chvíli hledat,najdeš na téže harmonice i tóny,respektive akord,amoll a dmoll.To vše lze bez použití bendingu.To znamená,že je tak harmonika již naladěná.Pro hru melodie se však bez bendingu neobejdeš.Bending (ohybání tónu) je nutný pro hru tónů,které prostým nádechem ani výdechem na harmonice nezazní.Na kytaře je zahraješ tím,že strunu přimáčkneš prstem k hmatníku,čímž zkrátíš její délku a zahraješ vyšší tón.U foukačky použitím změněného prostoru v ústní dutině(zvětšení) tón naopak ponížíš.O kolik a na jakých kanálcích se dozvíš na HAAFu,nebo v tabulce-diagramu rozložení tónů.Některé foukačky to mají v krabičce v příbalovém letáku. :shock:
SUK
last.fm: last.fm/user/sukcz
Bandzone: http://bandzone.cz/fan/sukovec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od SUK »

Hele, kamos si koupil foukacku, nejakou Hohnerku za asi 120, ladenou do D. Uz na to hraje vic jak tejden a neco vcelku zvlada a nezni to celkove nijak strasne, ale v prvni dire, mylsim ze pri nadechu to spis nez jako harmonika zni jako vuvuzela (no fakt priserne) a kdyz jsem zkousel ladicku (HW i SW), tak nesedel ani jeden ton.... Je neco takeho OK, musi se to jeste naucit nebo je to spis vadnej kus?
Hodně budem někde...
woro90-1

Příspěvek od woro90-1 »

První, a hlavně druhá, tahaná se začátečníkům často špatně ozývá. Nicméně Silver Star (to je ta hohnerka za 120) není zrovna dělo.Občas se stane že nějaký kus stojí vyloženě za h***o. Ale že by už z fabriky neladil, to s mi nezdá. Chce to ukecat nějakého foukačkáře ať si z ní potáhne, to znamená vydrhnout ji aby nebyl zvenku vidět žádný humus.
Olihen

Příspěvek od Olihen »

Jakou foukačku za rozumnou cenu byste doporučili pro začátečníka?
Potřebuju aby se na ní dala zahrát bluesovka od G.
Yamaha Motif XS8
Yamaha MOX6
woro90-1

Příspěvek od woro90-1 »

A tu diskusi, tu jsi četl? :roll:
jastud

Příspěvek od jastud »

Olihen píše:Jakou foukačku za rozumnou cenu byste doporučili pro začátečníka?
Potřebuju aby se na ní dala zahrát bluesovka od G.
Hohner Special 20 v C. Každopádně v tomhle vláknu je to už napsaný, lenochu.
Při tanci nesmiju byt žadne prostoje
a hrať se musi aji na levne nastroje.
woro90-1

Příspěvek od woro90-1 »

Od té doby, co jsme to tu řešili, jsem té speciálce přišel na chuť - ten správně hrubý, chrčivý zvuk z ní dostanu, ačkoli nezní tak šmirglovatě jako Blues Harp, a jemnější zvuk se občas hodí - takže Sp20, BH, levnějším řešením je Big River Harp. Rozhodně hohnerku, kromě té pitomé SS. Za opravdu málo peněz Golden Cup, ale bohužel asi změnili něco ve výrobě a kvalita šla dolů - dlouho jsem nenarazil na tak dobrý kus jako těch pár starších co mám doma.
Tomadox

Příspěvek od Tomadox »

S dovolením se vetřu do tématu.
Jaké ladění harmoniky vybrat,když se hraje na kytaru blues v open G,aby hraní ke kytaře znělo ?
Díky
jastud

Příspěvek od jastud »

nejlíp Diatonika (richterka 10 děr) v C
Při tanci nesmiju byt žadne prostoje
a hrať se musi aji na levne nastroje.
man

Příspěvek od man »

Zdravím. Měl bych dotaz k té SP 20. Psalo se tu že pro začátečníka je lepší jemnější Hohner Special 20 než zemitější Hohner Marine Band. Ale na té harmonice je napsáno obojí, Hohner Special 20 a pod tím MARINE BAND. Nerad bych udělal chybu. Některé jsou taky označovány Special 20 Classic a některé dokonce Special 20 Classic Country. Která je teda ta správná o které se tu mluvilo jako vhodná pro začátečníky? díky.
zesilovač: Marshall JTM-45, box: Marshall 1960 4x12 kombo: Marshall JCM800 4210
elektriky: Les Paul 1959 (Jurča), Gibson LP Standard 1995
akustiky: Martin D28 r.1985, Furch D34 , Alvaro 55
krabičky : Ibanez TS9, Marshall GV-2, Boss DD-3, Boss RV5, EHX Holy Grail

Na blbnutí: Epiphone LP Standard, multiefekt Boss GT8, mix Yamaha, bedna RCF-ART310A
Pepe.killer
Kontaktovat uživatele:

Ta správná je Hohner Special 20 Classic, což je celým názvem Hohner Marine Band Special 20.... nemůžeš si to splést, je v šedé krabičce a má charakteristický vzhled. Pozor dej na to Country.... pokud koupiš Country verzi, znamená to, že má pozměněný tón, myslím že na páté dírce,... ale nejsem si úplně jistý, takovou nevlastním, ale jak název napovídá, je vhodná právě pro country... Takže kdys si koupíš tu klasickou, žádné country ladění tak podle mě neprohloupíš :)
Obrázek
Obrázek
woro90-1

Příspěvek od woro90-1 »

Pepe, rád tě tu zase vidím, někdy přijeď zajamovat k nám na kopec :) Ta country verze je skutečně jinak laděná, Marine Band se to jmenuje proto, že všechny současné desetidírkové diatoniky vycházejí z MB. Ta to všechno odstartovala.
fixja
last.fm: http://www.last.fm/user/predatorjf
Bandzone: http://bandzone.cz/letrourou

Příspěvek od fixja »

Zdravím, můžu se zeptat nějakého povolanějšího člověka, na jakou foukačku je hrané toto solo: http://www.youtube.com/watch?v=YBlhmETG ... be&t=2m37s
Celá píseň je v A. Tuším, že to bude déčková harmonika, ale lepší se zeptat než pak bědovat. :)
Pepe.killer
Kontaktovat uživatele:

Podle mě je to D harmonika, když tak mě ještě někdo zkontrolujte :D (woro? :) )
Obrázek
Obrázek
Tengli

Příspěvek od Tengli »

Nazdar. Máte někdo zkušenost s držákem na harmoniku Hohner MZ2010 flexrack? Mají je teď na kytarách ve zvýhodněné sestavě,tak zvažuji první foukačku ke kytaře. Tož tak...
Tengli

Příspěvek od Tengli »

Tak držák nic..... ..... chápu. Toż aspoň ty garmošky...... Do dřeva se mi nesce,tak aspoň ten zbytek... Samo chci ušetřit: Pro Harp D,Spec 20 A,Big river C. Bez zkoušení,rovnou z kytar. Bez diskuse.
Odpovědět

Zpět na „Dechové nástroje“