Předělávka Jolana diamant 1

Elektronika, mechaniky, struny, ladičky, ...
Odpovědět
Luchino

Předělávka Jolana diamant 1

Příspěvek od Luchino »

Čau, rozhodl jsem se předělat svoji starou Jolanu diamant 1 ( Typ Les Paul ), ale bohužel se mi nedaří sehnat ty správné součástky, tzn. pickguard, rámečky snímačů a další plastové díly. Taky bych chtěl vyměnit celou elektroniku, takže snímače, přepínač i potenciometry, jenomže to skýtá taky hodně problémů. Abych se do toho pustil sám, chtělo by to nějaké schémátko zapojení, no a přepínač je tady řešený dost divně, pomocí nějaké kovové vidlice. Chtěl jsem se zeptat, jestli s předěláváním tohoto typu kytary nemáte někdo nějaké zkušenosti. Těžko říct, jestli mám do této kytary vrážet vůbec nějaké peníze, ale už ji mám dlouho a je to citová záležitost, no a taky jsem četl, že sice za moc nestojí, ale dřevo je to kvalitní. Za jakoukoliv radu nebo postřeh předem díky.
JOHNY Swamp Inc.

Příspěvek od JOHNY Swamp Inc. »

Caues, ty jo poslední dva měsíce sem jednu předělával, a je to... No teď už bych ty chyby nudělal, ale trochu napytel...

Se součástkama bych začal u:

www.sollerguitars.com
www.muziker.cz

Tam seženeš co potřebuješ, případně pokud preferuješ nějaký jiný výrobce na některej kus do toho....

Největší dva problémy u Diamantky jsou:

1) Díry na snímače... pro dnešní rámečky standartích rozměrů sou moc velký, takže buď musíš použít ty stávající a přez ně třeba uchytit nízký nový, něco si vyrobit, nebo do kytary vlepit ksuy dřeva a znovu vyfrézovat.... Probém je v tý delší straně ta užšší celkem vyhovuje...

2) Jsou díry na kobylu a struník, maj větší rozteč než dnešní, takže opět to znamená zavrtat a vyplnit, a pak znovu vyvrtat....

Obojí je relativně jednoduchý ,dykž se do toho bude chtít pustit mužu sesmolit pár návodů typů a tak :))

Zbytek je jen o elektrice, která je v pohodě... Ta páčka, ta je náhodou dobrá!! Jestli vizuelně neni nějak vadná tak bych jí nechal, sou spolehlivý a zapojení ti sem taky mužu hodit, ale najdeš ho třeba na www.rmpickups.cz

Napiš co přesně teda by si asi tak chtěl dělat a mužu se víc rozepsat.
Brousitch

Příspěvek od Brousitch »

teď nedavno vznikly i stránky jolana.cz tam by ti taky mohli poradit...
Buďme ekologičtí, šetřeme místem! ;-)
Luchino

Re: Johny

Příspěvek od Luchino »

Jo, tak na ten problém s osazením snímačů už jsem taky narazil. Pověřil jsem totiž kamoše, abymi v Olomouci koupil rámečky snímačů a ještě jsem mu dal ty původní, aby zkontroloval jestli se shodují. Jenomže on to nezkontroloval a když jsem je pak chtěl našroubovat, tak jsem zjistil, že jsou menší. Ale bláhově jsem doufal, že se vyrábí v různých velikostech a dali by se sehnat ty větší. Takže díky za radu, ušetřilo mi to spoustu hledání po obchodech.

No a co budu chtít dělat ?
Budu chtít vyměnit pickguard za bílý, rámečky snímačů za bílé, ale tady si asi budu opravdu budu muset vyrobit vlastní, nejlíp asi z nějakého kovu, to by asi bylo nejlepší řešení, aby jsem nemusel vrtat do kytary. Pak bych chtěl vyměnit snímače a taky potenciometry, no a s tím spínačem váhám, ale asi ho nechám. No a hlavně chci vyměnit všechny šrouby, které na kytaře jsou, protože už jsou dost zašlé a některé i rezavé. Původní majitel ji totiž přechovával ve sklepě a podle toho taky chudák vypadá.
JOHNY Swamp Inc.

Nechci strašit, ale určitě bude lety trošku zvlněnej předek popraskaná barva a tak, fakt se vyplatí to vyplnit a dát i novou tu kobylu.... Pak to celý přebrousíš a stříkneš znova, nebo ti to udělaj v autolakovně za 500,-
Luchino

Příspěvek od Luchino »

Jo, tak to máš pravdu, to přebroušení a novou barvu by to chtělo. Je dost obouchaná. Já nevím, co ty lidi s ní dělali. Určitě si zkusím obejít autolakovny v okolí a poptat se. Jenom mám strach, že to nebude pouhých 500 Kč. Ale díky za tip. Zeptám se a uvidím.

No a s tím rámečkem snímače jsem to vyřešil tak, že to zkusí vyrobit kamoš, co programuje CNC a dělá v jedné firmě. No uvidím, jak se mu to podaří a budu informovat, popřípadě bych pak uveřejnil výkres toho rámečku, myslím, že by se to mohlo určitě zase někomu, kdo bude chtít Diamantku předělávat, hodit.
JOHNY Swamp Inc.

To Určitě :)) tak ať ti udělá i ten Pickguard?? Z pořádnýho salámu a vyleštit.....
pavel2
Odborník

Příspěvek od pavel2 »

Nic proti "krásnejm" lakům, ale diamantka má top z měkkýho dříví a ta původní vrstvička laku je tak akorát.

Ten jemně nasranej zvuk, kterej Diamantka občas umí, je dílem právě díky tomu...

Jestli chcete mít pěknou kytaru, tak je jednodušší koupit třeba fokus...

Jinak držím palce s tím CNC kámošem- pickguardy se ještě v ruce udělat daj, ale rámečky už chtěj fištróna :-)
Odpovědět

Zpět na „Snímače, hardware, příslušenství, údržba“