Fakta o rozdílech tranzistorů a lamp

Lampy, tranzistory, technické problémy, ...
Odpovědět
dalabo

Re: Fakta o rozdílech tranzistorů a lamp

Příspěvek od dalabo »

Ano má to souvislost. Máš problém ?
Wohma
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wohma »

Pokud to tu chcete rozebirat, tak prosim vecne a bez nejake osobni roviny, jinak takova debata nema zadny smysl.

A wikipedia je dobry zdroj pro obecne informace, ale obavam se, ze tady se nachazime mimo uroven duveryhodnosti a erudice wikipedie.
PRS CE24, ENGL Blackmore, Orange PPC412, kotel efektů na pedalboardu
‘Men have become tools of their tools.’ ~Henry David Thoreau
Somnus Aeternus
dalabo

Příspěvek od dalabo »

Jak se nazývá člověk co na wikipedii vkládá nesmysly a potom wikipedii pomlouvá ? Jenom se ptám nikoho neobviňuju :-(
dalabo

Příspěvek od dalabo »

Federmann píše:
dalabo píše: "Kompresí dynamiky většinou zajistíme větší zesílení slabších signálů a menší zesílení silných signálů, čímž zmenšíme celkový dynamický rozsah, ale také porušíme věrnost signálu, která již nenese známky Hi-Fi. Většinou se komprese provádí tak, aby nejslabší signály byly nad úrovní šumu záznamového či přenosového média a nejsilnější signály nepřesahovaly maximální možnosti tohoto média, viz názorný obrázek v jeho levé části.
Největšího nasazení komprese dynamiky signálu bylo dosaženo po roce 1965 se vznikem prvního Dolby A-type NR, poté se rozšířila verze Dolby B-type NR téměř na všechny magnetofony, v roce 1986 poslední v analogova verze Dolby Spectral Recording (SR) zcela ovládla 35mm filmovou produkci.

Výjimečně se používá komprese dynamiky i za cenu deformace věrnosti signálu [7] spíše k efektům [8], jakými jsou:
1.Zvýraznění nějakého hudebního nástroje či zpěvu.
2.Potlačení dynamiky signálu před nedostatečně dimenzovaným výkonovým zesilovačem, aby nedocházelo k jeho limitaci při větších hlasitostech "

Federmann mi psal dost hustou soukromou zprávu: PROTO chtěl jsem se odborníků zeptat k té citaci nahoře - jak takový text zhodnotíte ?!
A co je věrnost signálu u basy kterou pustím do kompresoru: kdo uvádí takové hovadiny ?
Federmann
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Federmann »

dalabo píše: Federmann mi psal dost hustou soukromou zprávu: PROTO chtěl jsem se odborníků zeptat k té citaci nahoře - jak takový text zhodnotíte ?!
A co je věrnost signálu u basy kterou pustím do kompresoru: kdo uvádí takové hovadiny ?
Ano a budu Hustý ještě více, ale ne v osobní rovině, ale k věci:

Pokud se budu bavit hudebnících je to samostatná kategorie, to co si se signálem nástroje udělají je jenom jejich věc, oni jsou stvořitelé zvuku a jak k němu dojdou je plně v jejich kompetenci, výsledkem je akustický signál, skladba, nahrávka, cokoliv.

Pokud někdo použije jakoukoliv úpravu zvuku svého strunného, dechového, bicího či jiného nástroje, stává se to součástí toho nástroje.

Když si sednu do hlediště, postavím před sebe dva mikrofony a pořídím záznam, chci doma dát na stejné místo, místo mikrofonů dvě bedny a chci slyšet totéž! Toto je věrnost toho co jsem slyšel, toho co jsem se snažil zaznamenat, toho co hudebníci hráli! Opakuji, jak to vytvořili je jejich věc, moje je věrnost reprodukce pořízeného záznamu.

Tolik na vysvětlenou, pokud tomuto někdo nerozumí, není to můj problém.

PS: Na svých stránkách jsem přiblížil rozdíl tranzistorů a lamp.
dalabo

Příspěvek od dalabo »

Tak jo ty hustile :-D Začneme s tím jednoduchým.

Tak vysvětli :
když hraju na basu tak je kompresor součástí nástroje jo.
A když hraju na basu a kompresor má zvukař u sebe a hraju přes jeho: ten je taky součást nástroje ?
A když si nahraju basu do tracku na počítači a komprimuju v tracku tak je součást nástroje ?
A když tu basu komprimuju při masteringu je součást nástroje ?
A když master dám do rádia a pustěj to do éteru přes ty jejich hebla je to taky součást nástroje ?
Predator

Příspěvek od Predator »

Ono je rozdiel hlavne v použití a v konštrukcii, ktorá s tým použitím ráta. Väčšinou je to tak, že pri hudobnej nástrojovej technike je primárnym cieľom výrazná zmena parametrov signálu, ktorá je značne počuť. Teda trebárs kompresor určený k base výrazne natiahne sustain nástroja a zmäkčí jeho nábeh. Tam je efekt použitý ako "tónotvorný" prostriedok.

Kompresor použitý v racku zvukára má však trochu iné použitie a trochu inú konštrukciu, tam ide skôr o to, aby sa o definovanú hodnotu zmenšil dynamický rozkmit signálu (kvôli možnému zvýšeniu hlasitosti bez prebudenia, pre lepšiu separáciu nástroja v mixe, pre počuteľnosť tichých pasáží) a aby to pritom ten signál príliš počuteľne nedeformovalo, aby to proste robilo to čo má a pritom aby to nebolo moc poznať.

To isté pri ekvalizéroch - muzikant používa EQ na radikálnu zmenu farby nástroja (priostrenie, vystredovanie do sóla, navéčkovanie do beglajtov....), zvukár ho používa na jemné doladenie zvuku podľa reprákov, akustických podmienok miestnosti, na zamedzenie krytia sa s inými nástrojmi v mixe. Tomu zodpovedá trochu iná konštrukcia, inak posadené frekvencie, iná šírka pásiem atď ...

V zvukarine sa traduje, že najlepší EQ, kompresor, gate a enhancer je taký, u ktorého nie je okamžite počuť, že bol v nahrávke použitý. Asi toto mal Federmann na mysli.
Momentálne bez kapely, stále hľadám

Vybavenie - upravený biely HB SC-1000, Marshall JVM 215C, nejaké pedály ... :)
dalabo

Příspěvek od dalabo »

Federmann píše:
Výjimečně se používá komprese dynamiky i za cenu deformace věrnosti signálu [7] spíše k efektům [8], jakými jsou:
1.Zvýraznění nějakého hudebního nástroje či zpěvu.
2.Potlačení dynamiky signálu před nedostatečně dimenzovaným výkonovým zesilovačem, aby nedocházelo k jeho limitaci při větších hlasitostech "
Prosím místní odborníky o odpověď na otázku jak vyjímečně se komprese používá na zvýraznění nějakého hudebního nástroje či zpěvu. Mám 6 kompresorů když počítám i ty v multiefektech tak chcu vědět jaká jsem teda výjimka :-D.
woro90-1

Příspěvek od woro90-1 »

dalabo píše:Prosím místní odborníky o odpověď na otázku jak vyjímečně se komprese používá na zvýraznění nějakého hudebního nástroje či zpěvu. Mám 6 kompresorů když počítám i ty v multiefektech tak chcu vědět jaká jsem teda výjimka :-D.
Zbytečně a pitomě agresivní výjimka.
Wohma
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wohma »

Jednoducha odpoved: Vzhledem k tomu, ze dnes je limiter v podstate ve vsem (prinejmensim temer ve vsem digitalnim), pak je opravdu pouziti kompresoru jako zvukotvorneho (nebo spis zvukomeniciho) prostredku opravdu vyjimecne vzhledem k celku.

To, ze ve vysledku kompresor pouziva kdekdo, je druha vec. Kazdopadne tady jde o nemistne spickovani a slovickareni :roll:
Somnus Aeternus
Federmann
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Federmann »

Federmann píše: Když si sednu do hlediště, postavím před sebe dva mikrofony a pořídím záznam, chci doma dát na stejné místo, místo mikrofonů dvě bedny a chci slyšet totéž! Toto je věrnost toho co jsem slyšel, toho co jsem se snažil zaznamenat, toho co hudebníci hráli!
Místo o kterém se v elektroakustickém řetězci bavím, jsem dostatečně vymezil. Před mikrofony je to hudební těleso, které tvoří nějakou hudbu a připravuje posluchači jistý zážitek.

Pokud do cesty za mikrofony vložím jakoukoliv úpravu zvuku, aniž bych ji později anuloval, již nikdy nemohu slyšet to co jsem slyšel na živém koncertu.

Ano máte pravdu, všemocný Mastering ovládl po nástupu CD téměř vše! V zájmu velkého kraválu a velkých zisků byla stlačena dynamika nad středním výkonem z nějakých 20÷60dB na ubohých 6dB! Na normu pro Hi-Fi DIN 45500 se dávno zapomnělo a pojem Hi-Fi se stal nostalgickou minulostí.

Do éteru a na nosiče se cpe Masterovaný signál, který na nejdražších zařízeních nemůže dosáhnout ani zvukové úrovně nejlevnějších zařízení z před 30 let. Mnozí se mohou hrdě hlásit, jak to či ono zKompresovali či zMásterovali, jiným je z takové hudby špatně a chtěli by raději slyšet původní originální zvuk, který zněl na živém koncertu.

Hold, každý jsme jiní.
Dante

Příspěvek od Dante »

Tak předem zdravím lampové odborníky a měl bych na ně takový dotaz, já nedotčen lampami bych se zeptal jak změní zvuk u lampových aparátů přepínání výkonu např.
http://kytary.cz/bugera-v5/HN107130/
http://kytary.cz/vox-ac4tv/HN103227/
http://kytary.cz/blackheart-bh5-112/HN098372/
Všechný tyto komba mají přepínání výkonu, zvláště u toho VOXe a Bugery je ten rozdíl velký.
Posere se ten zvuk oproti plnému výkonu?
Do budoucná plánuji nějakou malou lampu na doma max. 5w ale nebude to zítra tak zatím nic nezkouším a a nedělám závěry a nejde mi ani přesně o tyto tři komba jen se o to předběžně zajímám jestli se má cenu dívat po kombech které mají přepínání vykonu nebo se na to vysrat a vzít kvalitní pětku která bude hrát ná pokojovou hlasitost líp.
Teď mám tranzistor Roland X Cube 30 a tám je přepínání na dva waty ale to totálně zkurvý zvuk.
Vztek, zkreslení.
Obrázek
∞=0
Bummer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bummer »

Co hraješ za styl? Přepínání je tu čistě kvůli možnosti dostat z toho aparátu klasické vintage zkreslení - pokud bys kreslil krabkou, nejspíš bys ho moc nevyužil.
K tomu přepínání - určitě tam bude rozdíl - Vox a Bugera v sobě mají obyčejnou výkonovou brzdu, zatímco Blackheart přepíná trioda/pentoda. Obojí má určitě vliv na zvuk, ale považoval bych do za silně subjektivní a netopýří záležitost, tj. jít si to vyzkoušet a rozhodnout se, co zní líp.

U Rolanda přepnutí na 2W zvuk lehoulince zahuhlalo, ale nic tragického. Nepřišlo mi, že by to ten zvuk vyloženě kurvilo.
Gibson Explorer '76 RI Cort M600 BCS Cort EVL Z4 (R.M. ColorSound, R.M. Custom AlNiCo) Ibanez RG570CT (olše+javor, SD SH-5) DIMAVERY PB-320 Hardwire CM-2 Michalík Wah-Volume Boss GEB-7 Hardwire CR-7 Hardwire TR-7 Hardwire DL-8 Laney VH100R 2x12" DIY bedna s Celestion G12-65 Peavey Bandit 112 Sheffield USA fake Shure SM58 M-Audio MobilePre USB mkII M-Audio Firewire 410

Bias je slovo, ne zkratka.
Dante

Příspěvek od Dante »

Bummer píše:Co hraješ za styl? Přepínání je tu čistě kvůli možnosti dostat z toho aparátu klasické vintage zkreslení - pokud bys kreslil krabkou, nejspíš bys ho moc nevyužil.
K tomu přepínání - určitě tam bude rozdíl - Vox a Bugera v sobě mají obyčejnou výkonovou brzdu, zatímco Blackheart přepíná trioda/pentoda. Obojí má určitě vliv na zvuk, ale považoval bych do za silně subjektivní a netopýří záležitost, tj. jít si to vyzkoušet a rozhodnout se, co zní líp.

U Rolanda přepnutí na 2W zvuk lehoulince zahuhlalo, ale nic tragického. Nepřišlo mi, že by to ten zvuk vyloženě kurvilo.

Právě o to zkreslení mi jde ideálně kreslit jen lampou na blues, rock a hard rock a v zaloze mít krabku na nějakej ten vintejč heavy.
lehoulince zahuhlalo
Tak to se asi neshodnem já mám pocit že ten zvuk je nepoužitelný jedině bassy dolů a výšky opačně, a to raději použiju 30 tišeji.

Jinak dík za reakci myslel sem že to funguje stejně.

Edit: A ještě bych se zeptal na jakou hlasitost se dá z toho Blackstar HT-5 dostat crunch, to už asi není pokojová hlasitost?

Edit 2 : No možná jsem se trochu unáhlil stím zkurveným zvukem na 2w, ale přes vše prostě to není ono a právě proto se ptám jak jsou na tom lampy v tomto směru.
Vztek, zkreslení.
Obrázek
∞=0
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

Záleží na systému snížení výkonu. Pokud jde o výkonovou brzdu (např. Blackstar, Bugera), může u vyššího útlumu dojít k úbytku výšek, tedy zahuhlání). Pokud jde o přepínání zapojení lamp (pentoda / trioda, u velké části aparátů s přepínatelným výkonem), mění se částečně charakter zvuku, kvalita neubývá. Pokud by šlo o změnu zapojení třídy - např. u Mesy DynaWatt / AB / A), je už změna ve zvuku dost znatelná, aparát se chová jinak.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
Bummer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bummer »

Dante píše: Edit: A ještě bych se zeptal na jakou hlasitost se dá z toho Blackstar HT-5 dostat crunch, to už asi není pokojová hlasitost?
Z toho dostaneš na pokojovou hlasitost i metal. ;) Crunch není problém a i na malou hlasitost zní velmi hezky.

Nero: Jestli myslíš u BS to snižování výkonu u Series One, tak to je nějaká technologie čekající na uznání patentu a tipuju, že patent na výkonovou brzdu to nebude. :)
Gibson Explorer '76 RI Cort M600 BCS Cort EVL Z4 (R.M. ColorSound, R.M. Custom AlNiCo) Ibanez RG570CT (olše+javor, SD SH-5) DIMAVERY PB-320 Hardwire CM-2 Michalík Wah-Volume Boss GEB-7 Hardwire CR-7 Hardwire TR-7 Hardwire DL-8 Laney VH100R 2x12" DIY bedna s Celestion G12-65 Peavey Bandit 112 Sheffield USA fake Shure SM58 M-Audio MobilePre USB mkII M-Audio Firewire 410

Bias je slovo, ne zkratka.
Dante

Příspěvek od Dante »

Aha takže brzdy asi nebrat, a teď se dívám že ten Blackstar má i dva kanály a gain poťák to bude asi schůdnější cesta, jen se mi líbilo u těch jednokanálu že je to taková old school klasika. Dík
Vztek, zkreslení.
Obrázek
∞=0
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

Zas tak to negeneralizuj, brzda nemusí nutně znamenat degradaci tónu. Třeba u toho Voxe se chová dost dobře, tam ten zvuk hraje pořád, i na 1/4W to je pořád nádhera.

Bummer - myslel jsem tuhle technologii. Sice to je patent-pending nebo co o tom hlásí, ale v zásadě by to měla být pořád jen brzda, jen nějak vylepšená. Aspon dle toho, co jsem na webu četl jako postřehy lidí, co do toho lezli.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
dalabo

Příspěvek od dalabo »

Predator píše:Kompresor použitý v racku zvukára má však trochu iné použitie a trochu inú konštrukciu, tam ide skôr o to, aby sa o definovanú hodnotu zmenšil dynamický rozkmit signálu (kvôli možnému zvýšeniu hlasitosti bez prebudenia, pre lepšiu separáciu nástroja v mixe, pre počuteľnosť tichých pasáží) a aby to pritom ten signál príliš počuteľne nedeformovalo, aby to proste robilo to čo má a pritom aby to nebolo moc poznať.
Musim tě opravit: když hraju na basu používám někdy Alesis do racku a to uplně stejný co používají zvukaři v PA. Párkrát mi zvukař povídal hele máte tu jenom dva zpěvy já mám tímpádem volnej drawmer nebo dbx vypni to svoje zkusíme lampu a fanky preset: a pošle mi to zpět do monitoru. Když nehraju na apec jenom na monitor tak neváhám.
Wohma
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wohma »

Basa je ale v tomto dost specificky nastroj. A kompresor je a neni jiny - zvukarsky kompresor miva zpravidla jen vetsi moznosti nastaveni, ty kompresory specialne pro nastroje jsou omezeny jen na nastaveni, ktera jsou na danem nastroji vyuzitelna. Principialne jde ale vzdy o to same, spis se lisi zpusob vyuziti (a tim padem i jeho nastaveni).
Somnus Aeternus
Odpovědět

Zpět na „Komba, zesilovače, reproboxy“