Stavba vlastního ozvučení zpěvu

Dotazy, rady, zkušenosti ...
Predator

Re: Stavba vlastního ozvučení zpěvu

Příspěvek od Predator »

Ešte je jedno riešenie - postaviť si dva reproduktorové stĺpy ... niečo podobné ako toto

Obrázek

alebo

Obrázek

Repráky sú pomerne lacné, tak 4 Euro za kus. Na jednu stranu dať takých 16 kusov 10cm. Treba to ešte doplniť o vhodný subwoofer. Dnešné malé širokopásmové repro majú kľudne aj 20W, takže pri 16 kusoch to máš 320W na stredovýškach, a to je sakra dosť. Ani to nevyužiješ.

Výhody -

1. Nemáš tam nežiadúce fázové posuny, máš tam iba jedno pásmo, teda nie je tam výhybka. Tým je daný hladký a rovnomerne vyvážený zvuk.
2. Pri vhodnom zapojení sa pri odpálení jedného repráka nič nedeje a dohráš bez problémov
3. Tento typ reprobedne sa vyznačuje extrémne malou náchylnosťou na spätnú väzbu, teda môžeš takéto veže postaviť za kapelu a nepotrebujete v klube nijaký odposluch.
4. Ďalšou výhodou je valcový tvar vyžarovacej vlnoplochy, čo prináša dve pozitíva, jednak so vzdialenosťou od bedne klesá hlasitosť ďaleko pomalšie ako u klasickej bedne, a teda nedochádza k známemu problému, že pred pódiom bedňa vreští a vzadu v sále ani poriadne nepočuť, čo sa hrá. Po druhé sú silne potlačené odrazy od stropu, podlahy a bočných stien, teda sa s tým dajú čitateľne ozvučiť aj lokály s takmer nenazvučiteľnými priestormi, kde všetko hučí ako v sude.
6. Veľmi prirodzené podanie, dané potlačením dozvuku miestnosti a rovnomerným vyžarovaním do strán bez výrazného smerového efektu.
7. Vysoká citlivosť - zoradením reprákov do line array zostavy sa docieli zvýšenie citlivosti aj o 4 dB oproti menovitej hodnote samostatného repra, čo je dosť.

Nevýhody -

1. Divne to vyzerá.
2. Je nutné k tomu vyrobiť alebo prikúpiť basovú bedňu. Stĺp hrá iba od 250 Hz do 20 kHz a na pevný spodok ho treba dačím podporiť.
3. Pri prevoze treba rátať, že prenášate dve takmer dvojmetrové "tyče".
4. Ľudia zatiaľ tejto technológii neveria, preto sa moc neobjavuje a robí to iba niekoľko výrobcov (najznámejší je Bose L1). Z toho vyplýva vysoká cena pre továrne vyrobený mini line array systém. Jeden takýto stĺp je ale vďaka využitiu fyzikálnych princípov šírenia zvuku ďaleko účinnejší ako bežná bedňa a vie ozvučiť (a pritom nie ohlušiť) plochu pre 300 ľudí.
Momentálne bez kapely, stále hľadám

Vybavenie - upravený biely HB SC-1000, Marshall JVM 215C, nejaké pedály ... :)
Predator

Příspěvek od Predator »

Tu je ďalší príklad takéhoto kompaktného ozvučovacieho zariadenia na princípe malého line array -

http://www.performing-musician.com/pm/f ... x100pa.htm

a ďalší

http://www.ampco.be/_nl/producten.php?t=12&id=55

a ešte ďalší

http://www.anchoraudioclub.com/beacon.html

a ďalší -

http://www.fishman.com/products/details.asp?id=106

pavel2
Odborník

Příspěvek od pavel2 »

Ano, cena odpovídá kvalitě.

Nebo obráceně ?
Nemám strach z lopaty, mám strach ze srpu a kladiva
Predator

Příspěvek od Predator »

Áno aj nie ... u týchto značiek sa platí za exkluzivitu. A v neposlednom rade sa jedná o raritný spôsob konštrukcie ozvučníc reprákov. Áut s Wankelovým motorom tu asi tiež moc nebehá a sú drahé, a pritom technológia je všeobecne známa a Wankel je konštrukčne jednoduchší ako klasický piestový motor, len má samozrejme niektoré svoje nevýhody. Ale proste málokto bude robiť veci inak ako väčšina, a ak áno, riskuje, že neuspeje. A za to si dá zaplatiť.

A riziko tu je. Väčšina ľudí je presvedčených, že keď bedňa nevyzerá ako bedňa, ale ako kôl v plote, tak že to musí zaručene hrať zle. Pritom koncept reproduktorového stĺpa zloženého z veľkého množstva malých meničov je známy od 60. rokov a jedine nedostatok dostatočne malých a pritom výkonných meničov s dostatočnou kvalitou prenosu bránil ich masovému nasadeniu do ozvučovacej techniky. Presadili sa klasické krabice a neskôr bol tento princíp výrobcami znovu objavený, aj keď v trochu inej forme, pri konštrukcii modulárnych line array systémov. Ale dnes táto technologická bariéra už nie je, no ľudia nie sú zvyknutí na to, že bedňa nemusí vyzerať ako bedňa, a nekúpili by takýto výrobok, keby na ňom nebola nejaká extra značka. A tak to robí iba pár výrobcov, ktorí majú renomé, za brutálne ceny. Teda je to skôr psychologický ako technický problém.

Ja som presvedčený, že sa niečo podobné dá zostaviť aj doma a bude to hrať dobre. Tie domáce riešenia, čo som dal na začiatku, sa ich konštruktérom osvedčili. Trebárs ten setup na tom obrázku s gitarou používa jedna kapela v texaskom Austine na hudobné produkcie pre stredne veľké sály, bez odposluchov, a nepíska im to a hrá to dobre. Navyše to vie svojím vyžarovacím patternom do značnej miery eliminovať nedostatky prostredia, hlavne rušivé odrazy. A sila tohto konštrukčného riešenia sa ukáže práve v našich často zvukovo problematických sálach, krčmách a kluboch.

pavel2
Odborník

Příspěvek od pavel2 »

Jáj, odpověď patří Willy na dotaz ohledně RH Soundu...
Willy
Bandzone: groovetownband
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Willy »

Ty bláho lidi, vy mě zaháníte do kouta. Přestávám mít na vybranou... Když koupim v bazaru něco výkonnýho ale starýho, co mi klekne po několika koncertech, tak je fura peněz v tahu. Když koupim něco od RH Sound, kvalita pude podprůměrná a výkon nebude zřejmě odpovídat udaným číslům - ale je tu alespoň záruka, že to můžu vrátit, nebo reklamovat...

Logicky tedy asi pujdu po bezpečnější a jistější cestičce.
Snad ještě takto - mám zkušenosti s kompaktním PA od SkyTec, který na svoje nízké kvality mě docela vyhovoval. Někde jsem četl, že RH Sound je dokonce o něco lepší než SkyTec... A naše kapela rozhodně zatím nepatří mezi profesionály - hráváme v klubech, hospodách a restauracích. Myslím, že bych to snad mohl risknout alespoň s tím powermixem od RH Sound. Repra si zkusim obstarat od jiné značky s nižšší impendencí (nejlépe 4 Ohmy).
Baskytary: Fender Precision Standard 60th Anniversary

Hlava: Hartke LH500
Box: Ashdown ABM 210

http://bandzone.cz/groovetownband
pavel2
Odborník

Příspěvek od pavel2 »

Člověče, Willy, trošku čti tady na fóru a zkus taky funkci hledat...

Dozvíš se například, že když je u zesilovače uváděný výkon pro 4ohmy, můžeš klidně připojit bednu 8 ohmů a nic se nestane, pouze výkon o něco poklesne (klasicky cca o 30%).

Dále, standard impedance u beden je 8 ohm - mimo jiné i proto, že jsou menší ztráty na vedení, zesilovač pracuje v optimálním režimu, můžeš připojit paralelně další bedny, líp se navrhujou a vyrábějí vyhýbky...

Já bych od RH Sound, ani od Skytec, ani od QSA nekoupil nic - lidi mi nosí na opravu jak bedny, tak zesilovače. A bedny odcházejí u těchto značek většinou proto, že jsou úplně blbě navržené vyhýbky a měniče jsou ty největší šunty.

Zesilovače zase pro změnu nemají funkční ochrany a vezmou sebou v případě závady i bedny, nehledě na absenci alespoň průměrně kvalitních součástek.

V bazarech je docela dost zesilovačů, které sice nejsou žádná špička, ale ani nejsou průserové - třeba: Behringer EP2500, Tapco Juice 2500, 1500, Crown, Peavey, QSC 2450, GX5, PSA, LEM, Phonic...

Z beden je bezkonkurenční již zmiňovaný EM151kit, EM121 je použitelný a se suby dost slušný, Tapco 6915, 6912, LEM, některé Dexony jsou docela dobré, stejně tak ZECK...

To, že kapela nepatří mezi profesionály není argument k tomu, že nemůžete mít slušné vybavení !
Vždyť investuje spoustu času tvorbě, učení, zkoušení, tak proč to nekorunovat slušným zvukem ?

Hrajete pohodovou muziku, celý je to pohoda i aparát musí být pohoda :-)
Proto to (mimo jiné) asi děláte.

Jasně, ten rozpočet je ukrutně malý, ale můžete nejprve koupit třeba jenom jednu slušnou bednu a postupně to dopňovat.

A nebo si nejděte někoho spolehlivého, ať vám s tím pomůže - oni prodejci nemusí a většinou nejsou, nestraní.

Další a podle mně nejlepší volba, je najít začínajícího zvukaře, který s váma bude jezdit, mimo to si udělá čas od času jiné kšefty.
Nejspíš to bude lepší, než když to bude smolit sami

Jinak ten klub s těma lyžema je parádní
Willy
Bandzone: groovetownband
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Willy »

No tak jsem si tedy porozhlédl po foru a dočetl jsem se, že aktivní Behringery nejsou takové zlo.
Tak snad kdybych si koupil 2 kusy od Behringera B212A, tak by to na ten zpěv stačilo.

http://kytary.cz/behringer-b212a/HN085754/

Problémem však zůstanou klávesy hold... na to si bude muset asi pan klavesak přišetřit. Nebo to jen tak probneme, jak to bude znít :)

Doufám, že vzájemné propojení těch beden nebude problém. Doufám, že k tomu nebudu potřebovat nějakej mix, protože mi fakt nezbydou prachy... Mě tam stačí dát jen jeden mikrofon zatím. Na mixík si pak budu muset pošetřit později.

Já si myslím, že to bude nejlepší kompromis mezi cenou a kvalitou, ne? Dva kusy už by mohli něco odzpívat...
Baskytary: Fender Precision Standard 60th Anniversary

Hlava: Hartke LH500
Box: Ashdown ABM 210

http://bandzone.cz/groovetownband
Jens Ludwig
Odborník

Příspěvek od Jens Ludwig »

to jo, ale mix by to pak časem určitě chtělo - už třeba jen proto, že budeš potřebovat korekce (EQ)....
PetrPeter * 1.5.1975 - 1.8.2008 +

omlouvám se za překlepy, jsem rád, že mi můj ntbk vůbec ještě píše....
Odpovědět

Zpět na „Ozvučování a osvětlování“