Jakým způsobem tišíte bicí ?

Bicí soupravy, činely, hardware, ...
Odpovědět
ahomonicky

Jakým způsobem tišíte bicí ?

Příspěvek od ahomonicky »

Ahoj, hrajeme občas v malých sálech, kde bohužel nepomáhá ani jemnější úhoz. Dost často jsou to haluzny ( bývalé sokolovny na vesnicích ) a jiné hrůzy :-) No ale abych se dostal k jádru věci, teď v sobotu hrajeme v obzvlášť akustické tragédii ( kdo zná sál v Dolních Hbitech potvrdí ) a udělali jsme si tam zvukovou zkoušku předem. No co budu povídat, něco strašného. Bicí se vracej ze všech stran ( s tím nic neuděláme ) a aby byly slyšet kytary a zpěvy, musíme je hrozně přidat, což to ještě zhoršuje. Tedy jediné řešení ( aspoň částečné ) vidíme ve ztišení bicích. Elektroniku nemáme kde půjčit, tak uděláme následující. Odposlech pro bubeníka - sluchátka ( aspoň o trochu bordelu méně ). Olepit kobercovkou blány a bude hrát špejlema. Ale... je to dobrá volba ? Nemáte či neznáte nějaké lepší řešení ? Jak tu izolepu lepíte ? O kolik dojde ke ztišení izolepou a o kolik těmi špejlemi ? Předem dík moc . Aleš
Fender Strat American Sunburst s humbuckrem, Boss Volume, Korg Pitchblack, Boss CH1, Boss GE7, Line 6 DL4, Randall RT 50 HE, Xotic overdrive
mapexdrummer

Re: Jakým způsobem tišíte bicí ?

Příspěvek od mapexdrummer »

No... Největší rachot asi dělá snare a kopák... Na snare ti ty špejle pomůžou pokud budeš hrát lehce, dynamicky... Ale na kopák ani náhodou..: Ten radím vycpat... Tomy se špejlemi nejsou slyšet takřka vůbec... Činely jak které, hajtka není slyšet ani s paličkou, pupek ridu se se špejlemi sotva rozezní... Crashe jsou víceméně na stejné úrovni... Chinu radím nepoužívat...
pehve

Příspěvek od pehve »

čau, tady ty vesnický sálky a pod. "nádražní haly" kde se to mlátí všechno dokupy moc dobře znám. Nezbývá než hrát zezačátku potichu a to platí pro všechny, nejen pro bicí. Stejně se to bude kopat než se to roztancuje , potom se zvuk o dost zlepší. Zvuková zkouška v prázdným sálu je vždycky strašák.
Problém by vyřešila nějaká hadra, pověsit na stěnu naproti podiu nějakej závěs nebo koberec nebo tak. Tohle ale většinou neprojde...
Se sluchátkama bych to viděl dost blbě protože neuslyší ten prostor , to je dost duležitý na udržení dynamiky. Myslím že by měl slyšet všechno jako všichni ale to je jen o tom vyzkoušet to.

Co se týká vytlumení bicích to ano ale ne tak aby se degradoval přirozenej zvuk a neznělo to jako žuchnutí krabice. Snare bych přitlumil určitě, nejlíp se mi osvědčilo pod něj(mezi stojan a rezo) vrazit kousek něčeho, třeba molitanu nebo smotanej ručník a najít správnou polohu. Studiový to sice není ale jde o to pomoct si :wink:
Nejhorší jsou plechy, když se hajtka vrací ze sálu zpět o pul osmičky teměř ve stejné síle je to vopruz. Postavte škopky tak aby je nebraly zpěvový majky, to je dost důležitý, klidně někam bokem, (nejlíp za roh a mate klid :) ). Před soupravu je možný taky něco postavit co trochu zabrání zvuku dopředu. Jenže jsou tu ještě činely takže to bicmen to musí stejně jen polechtávat.
Ty špejle zkuste ale za sebe -já bych tím nehrál z jednoho prostýho důvodu-je to prostě jinej vercajk než paličky takže s tim nejde zahrát hodně věcí co jdou jen paličkami.
Pro tuhle štaci bych vzal lehký paličky s dřevěnou špičkou , třeba co mají jazzmani. Zbytek je v jeho rukách :)
Hodně štěstí.
Monikad
Rádce
Bandzone: www.bandzone.cz/fan/ladydevil17

Příspěvek od Monikad »

To co tu kolega "ahomionicky" píše je hodně špatné. Ty nejsi bubeník, že?? Mě kdyby někdo začal olepovat bubny čímkoliv, zahrvá si s vlastním zdravím!! :evil:
Vážně a v klidu..... je to jako kdyby kytaristovi namísto elektrické sólovky někdo podstrčil španělku s nylonovýma strunama... nebo jako kdyby automobilovému závodníkovi namísto závodního auta dali šlapací!!! :shock: :!:
A stěmi špejlemi.... myslím že Pehve to popsal dobře. je to jiné "náčiní" a má to svá specifika, proč se to používá. nejde s tím zahrát vše, technika hry i výsledný zvuk, to vše je jinačí. Opět oblíben přirovnání.... chtít hrát místo paliček špejlemi je stejné, jako jíst polévku příborem namísto lžíce!! :!:
Akustika sálu je v první řadě věcí majitele, nebo provozovatele. Znám tyhle vesnické sály hodně dobře a bývá to děs, no opravdu (souhlas s Pehvem) pomůže nejvíce nějaká opona, závěsy, nebo prostě něco látkového, co volně visí před rovnou plochou stěn a nebo oken.
Průser bývají vysoké stropy sokoloven, ale to je holt věc, se kterou si musí poradit zvukař. Muzkanti můžou maximálně pro podobné účely použít plexisklové stěny okolo bicích nebo před aparáty. Ale to jsem viděla pouze v městských klubech, na vesnickém kšeftu ještě nikdy :roll: :idea:
Tovární je to drahé, ale "zlaté české ruce"... prostě šikovný kutil nebo moelář si poradí. pro inspiraci myslím tohle http://hudebnicentrum.cz/inshop/ostatni ... -bici.html

Co se týče odposlechů, tak stejně jako s paličkami versus špejlemi.... monitorová bedna a sluchátka jsou dvě rozdílné varianty, a je na každém aby si zvolil, co mu sedí líp. Já například vyžadji klasický odposlech z monitoru. Sluchátka mi berou část prostoru a dynamiky, takže si to nejen neužívám, ale vlastně pořádně "nevím co hraji" v rámci dynamiky skladby. :roll:
Bicí GRETSCH Catalina Maple, snares MAPEX, drumrack a ostatní HW GIBRALTAR, double Mapex falcon, plechy ANATOLIAN, blány REMO, paličky R-STICK custom signature model, in-ear Shure + bezdrát LD, .. a ruce i nohy k nezaplacení:)))
" Co neuhraješ neukecáš!! "
ahomonicky

Ano, bubeník nejsem a nikdy nebudu :-) ( mám co dělat zkoordinovat dvě ruce ) Ale zde je kombinace všeho, tedy vysokých stropů a rovných stěn. Je to sice věcí provozovatele, ale nechceme, aby lidi odcházeli s pocitem špatné hudby. Ano, muzikant poslechne a bude vědět odkud vítr fouká. Běžný "konzument" bude rozčarován "
( a třeba ne ). Každopádně rozumím tomu, že jakákoliv změna oproti standardu je nepříjemná a přirovnání ke španělce s nylonem je skutečně strašlivé :-) Jenže my prostě nemáme jiné řešení a zvukaře sice máme půjčeného kvalitního, ale obávám se, že s tímto nevyvede nic ani on. Tedy ztišení bicích bylo to jediné, co nás napadlo. BTW : ta kobercovka je nápad bubeníka ( tedy to tvrdí ), který prodává bicí v Kytarách ( tedy asi se jedná o něco, co se používá ). Já už našeho bubeníka přesvědčil, že to zkusíme a že je asi to běžné. Ale takto to skoro vypadá, že je to nějaký zhovadilý nápad jednoho člověka...No prosím ještě o reakce. Dík moc
Fender Strat American Sunburst s humbuckrem, Boss Volume, Korg Pitchblack, Boss CH1, Boss GE7, Line 6 DL4, Randall RT 50 HE, Xotic overdrive
Monikad
Rádce

Příspěvek od Monikad »

Ta páska je opravdu "prasečina". PoužívaLO se to dříve za dob pouze blan Amati, které samy o sobě nezněly a neměly výdrž. Dnes už je polepení jakékoliv soudobé blány opravdu znásilněním hudby :?
A že ten kolega je prodejce bubnů v KytaryCZ?? No potěš..... alespoň mi to dává další dílek do skládačky, proč tam (po několika nevydařených nákupech) nenakupovat. Promiň, nechci nikoho napadat, zvláśť když ho neznám, no snad nějakou praxi také mám a něco málo o tom vím....

JInak ještě k tomu sálu. Ono dělat zvukový test v prázdném sále je blbost. Jakmile to lidi zabydlí, začne být zvuk úplně jinačí. jednak bude třeba většího výkonu aparátu, ale hlavně v tomto případě se zbavíte nežádoucího "echa"!!! Lidi mají totiž jednu úžasnou vlastnost z pohledu zvuku: Jsou chlupatí a porézní, navíc zpravidla oblečeni do látkových oděvů!! všechno to jsou faktory, které spíše pohlcují zvuk, než že by jej odráželi. :idea:
Takže se snažte o co největší návštěvu a máte pořešeno!! :D
Bicí GRETSCH Catalina Maple, snares MAPEX, drumrack a ostatní HW GIBRALTAR, double Mapex falcon, plechy ANATOLIAN, blány REMO, paličky R-STICK custom signature model, in-ear Shure + bezdrát LD, .. a ruce i nohy k nezaplacení:)))
ahomonicky

No to by normálně problém nebyl, již jsme tam hráli v minulosti dvakrát a vždy přišlo přes 150 lidí a byl klid. Jenže tentokrát je to nějaká soukromá oslava, která je asi pro 70 lidí, proto to řešíme. Každopádně za vaše názory díky. Prostě to nějak dopadne... :-)
Monikad
Rádce

Příspěvek od Monikad »

Pak se nabízí otázka, jestli není lépe takovou oslavu přesunout do menších prostor, případně "něčím" ten stávající sálzmenšit, přepažit, nebo tak něco..... :roll:

Každopádně si stále myslím, že by to nemusela řešit jenom a pouze kapela, ale přinejmenším i organizátor té akce, oslavenec nebo provozovatel sálu (zvlášť pokud za použití sálu někdo platí nájem).
Monty22

Příspěvek od Monty22 »

Čau taky řeším často tento problém řeším to přelepením blan proužkem molitanu kobercovkou, snare taky a pod pružiny dávám tácek od piva pomáhá to mám stím dobré zkušenosti!! Můžu pak hrát paličkama a ani odskok to neruší!!! Vřele doporučuji!
Monikad
Rádce

Příspěvek od Monikad »

Monty22 píše:Čau taky řeším často tento problém řeším to přelepením blan proužkem molitanu kobercovkou, snare taky a pod pružiny dávám tácek od piva pomáhá to mám stím dobré zkušenosti!! Můžu pak hrát paličkama a ani odskok to neruší!!! Vřele doporučuji!
Tím sice lehce snížíš hladinu hluku, ale naprosto zásadně tím změníš charakterzvuku bubnu, odstraníš jakýkoliv (i ten žádoucí) dozvuk bubnu a bude to celé takové "mrtvé".... :? Pravda, odpadá tím pak 3/4 diskuzí tady v jiných stromech na téma " je lepší sada X než sada Y?", protože takhle zalepený buben bude hrát stejně blbě ten nejlevněší jako en nejdražší...... :idea:
Tuhle cestu jsemsi v první fázi svého muzicírování prošla a proto dobře vím, že bych to už neopakovala. :|
Monty22

Příspěvek od Monty22 »

Já vím že to není ono! Ale po vyladění je to ten nejlepší způsob na který jsem přišel!!!! Máš lepší???

A navíc ty Moni budeš asi na jiné "úrovni"(možná) než já a Ahomonic, naše kapely berou i akce méně prestižní asi než vaše kapela! Proto se snažíme vyjít lidem vstříct a tlumit bicí! Nevím jak by přepažily sál! Myslíš že tam jentak postaví příčku kůli nějaké oslavě? Spadni na zem!!!! Pochop to že jsou tu lidi které muzika baví a snaží se vyjít lidem vstříc! :wink:
Monikad
Rádce

Příspěvek od Monikad »

Monty, nejde o nějakou úroveň. nejsme začátečníci, ale zase nějaká světová liga je taky někde jinde. To jen tak pro vyjasnění... :wink:
Myslíš že "jen tak postavit příčku" je jediný způsob, jak přepažit sál???? Mnoho sálů pro tyhle účely má různé závěsy, paravany, mnohdy stačí jen postavit nějaý nábytek,...... ale tohle fakt jen znám od vidění... za víc jak čtvrtstoletí ježdění po kšeftech jsem tohle neřešila ani jednou a popravdě mě ani nikdy nenapadlo brát si na hrb starosti někoho jiného. Zvláště v začátcích, kdy jsme nedisponovali solidními nástroji, neměli šanci spolupracovat z dobrými zvukaři a hráli ty (dle tvých slov) "méně prestižní akce" mě tohle nenapdlo. Tak jsme měli svých starostí i tak nad hlavu. :!:
každopádně kapelu šlechtí, že se snaží vyjít lidem vstříc a to i za cenu toho, že vlastně pro dobrý hudební zážitek paradoxně "zkazí" zvuk svých nástrojů. :idea:
Ale asi to je cesta a každopádně to nakonec kolega AHONOMICKY steně udělá ..... však uvidí sám, jestli to bude k dobru. Držím palce, i když si troufnu předvídat, jak to dopadne.....

Přídomek u mého nicku zde na diskuzním fóru je "rádce" tedy krom diskuze ti formou prezentace svých zkušeností můžu maximálně PORADIT, ne tě nějak a k něčemu přesvěčovat. :!: :)

Mám asi povahu podobnou tobě MonTy . jak si něco vezmu do hlavy, těžko mě někdo přesvěčí o opaku, aniž bych to skutečně zkusila :D Jsem něco, čemu Jára da Cimrman říkal "pionýr slepých uliček".... a ty zdá se taky :wink: 8)
ahomonicky

Ahoj, tak minulá sobota kupodivu nedopadla tak zle. Bicmen hrál špejlema, brbal ( nedivím se ), ale bylo to ku prospěchu věci a výsledný zvuk jsme tak nějak doladili na mixáku a jasně...nebylo to ono, ale splnilo to účel. Tento víkend jsme hráli venku a to je o něčem jiném, ,ale i tak myslím je to řešení. To co psal Monty můžem taky vyzkoušet. Monika má v zásadě ve všem pravdu, ale zároveň jak píše Monty, kolikrá si nás zvou lidi, kteří nemají ani potuchy o tom, co je a není třeba. Pokud jsme na nějakém festivalu, či sále, kde se normálně hraje, ok, ať si to zaříděj. Ale když si tě pozve strejda z Horní Dolní, tak přiveze pivo, buřty, má toho plnou hlavu a já mu budu říkat, ať ještě staví paravany. Pro mě je to tak, že tyto akce buď člověk nesmí hrát a nebo se musí smířit s tím, že si musí poradit sám ku prospěchu věci. A protože hrát chceme aspoň dvakrát měsíčně, bereme i menší akce tohoto typu. Díky za vše. Aleš
Monikad
Rádce

Příspěvek od Monikad »

Tak děkuju... :wink:
Odpovědět

Zpět na „Bicí nástroje“