Ohmy
Pravidla fóra
Ohmy
vybírám si zesilovač k mojim bednám (350w/4 ohm) a když se zamyslím že na zesilovači jsou jen dva vstupy pro repro jak se to dělá kdybych do budoucna pořídil další dvě abych výkon rozložil do čtyř repráků a kdyby měly impedanci např. 8 ohm jak se to dá propojit tak abych nepřekročil impedanci na zesilovači... vím že se do dá zapojit sériově nebo paraelně nebo popř. oboje dohromay... ale hodilo by se mi nějaké primitivní schémátko protože si to nedovedu vybavit v praxi jak by to bylo zapojené (který kábl vede od jednoho do druhého a tak dále)... tak to ještě shrnu.... budu mít zesák který poskytne výstup např 4 nebo 8 ohm a budu mít 2x reprobedny 4 ohm a 2x reprobedny 8 ohm poradíte mi někdo? 
- Nero
- Rádce
- last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1
Re: Ohmy
Pravidlo je jednoduché - odpory zapojené v sérii (za sebe) se standardně sčítají, odpory zapojené paralelně (vedle sebe) se sčítají tak, že převrácená hodnota výsledného odporu je rovna součtu převrácených hodnot jednotlivých odporů. Tedy
sériově: R = R1 + R2 + ... + Rn
paralelně: 1/R = 1/R1 + 1/R2 + ... + 1/Rn
Tolik k teorii.
Prakticky - ty evidnentně sháníš zesík s možností připojit 2x 4 Ohm. To by neměl být problém. Teoreticky když zapojíš boxy sériově, budeš mít možnost připojit 1x 8 Ohm.
Řešit další bedny má smysl až v okamžiku, kdy víš, jaké parametry bude mít tvůj zesilovač. Optimální by bylo, kdyby uměl připojit i 2x 8 Ohm, případně 1x 4 Ohm nebo 1x 16 Ohm. Pak, když budeš mít další dvě bedny s 4 ohm, budeš bez problémů.
sériově: R = R1 + R2 + ... + Rn
paralelně: 1/R = 1/R1 + 1/R2 + ... + 1/Rn
Tolik k teorii.
Prakticky - ty evidnentně sháníš zesík s možností připojit 2x 4 Ohm. To by neměl být problém. Teoreticky když zapojíš boxy sériově, budeš mít možnost připojit 1x 8 Ohm.
Řešit další bedny má smysl až v okamžiku, kdy víš, jaké parametry bude mít tvůj zesilovač. Optimální by bylo, kdyby uměl připojit i 2x 8 Ohm, případně 1x 4 Ohm nebo 1x 16 Ohm. Pak, když budeš mít další dvě bedny s 4 ohm, budeš bez problémů.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."
PetrPeter 1975 - 2008
Ok, pokud ti něco říká základoškolská fyzika, měl bys vědět, co znamená zapojení vedle sebe (paralelní) a za sebou (sériové). Pokud tohle chápeš, věz, že pokud reproduktory zapojíš za sebe (sériově), výsledná impedance je rovna součtu impedancí jednotlivých reproduktorů - tzn pokud za sebe zapojíš dva reproduktory o 8 ohmech -> 8+8=16. V paralelním zapojení je převrácená hodnota výsledné impedance rovna součtu převrácených hodnot impedance jednotlivých reproduktorů, tedy 1/8+1/8=2/8=1/4 -> výsledná impedance bude 4ohmy
Kurňa, nero mě předběh... ale když už jsem se s tím smolil, odmítám to mazat!
Kurňa, nero mě předběh... ale když už jsem se s tím smolil, odmítám to mazat!
Nero, Sadam.S: Vážně jsem čuměl, jak složitě se to dá obkecávat
. Stačí si pamatovat, že paralelní kombinace odporů je součin/součtem. Tudíž v tom případě, co psal Sadam je to 64/16. Chápu, že je to v podstatě to samé, ale tohle mi přijde na pamatování a vysvětlování mnohem snazší.
Naposledy upravil(a) mtmccox dne 17.08.2010 23:09, celkem upraveno 1 x.
:DDDDDD Si vytlemenec máš velkej hrtan víš kdo sem ale nepiš to sem :DDDDDD SI MRTĚ HUBENEJ JES JOGURTY
tak zesilovač mám vybraný bude to T.Amp E800 - 2x240W/8ohm nebo 2x440W/4ohm uvidíme co to poví z těma mojima raprobednama myslím si že tento zesák je za tu cenu do zkušebny ideální... poměr cena/kvalita... za ty prachy si myslím že lepší neseženu... na zapojení z 8 ohm reprobednama sem se ptal proto protože na aukru atd je takových beden za přijatelnou cenu většina... tak mne to jen zajímalo co se s tím dá dělat... 
- einsteincz
- Kontaktovat uživatele:
mtmccox píše:Nero, Sadam.S: Vážně jsem čuměl, jak složitě se to dá obkecávat. Stačí si pamatovat, že paralelní kombinace odporů je součin/součtem. Tudíž v tom případě, co psal Sadam je to 64/16. Chápu, že je to v podstatě to samé, ale tohle mi přijde na pamatování a vysvětlování mnohem snazší.
Platí pouze pro dva odpory k sobě v paralelním spojením. Pokud spojuješ více než dva je nutno jít přes vodivosti. Platí: G = G1 + G2 + G3.... vztah mezi G a R: G = 1/R Po převedení na odpory tedy: 1/R = 1/R1 + 1/R2 + 1/R3 ....
http://www.ozvuceni-quartet.cz - light and sound service, Kurzweil player 
- Nero
- Rádce
- last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1
Akorát pavidlo o součtu převrácených hodnot je platné i pro nekonečnou řadu odporů. Tvůj vzorec funguje pouze při aplikaci na dva odpory. Viz to, co píše einsteincz...mtmccox píše:Nero, Sadam.S: Vážně jsem čuměl, jak složitě se to dá obkecávat. Stačí si pamatovat, že paralelní kombinace odporů je součin/součtem. Tudíž v tom případě, co psal Sadam je to 64/16. Chápu, že je to v podstatě to samé, ale tohle mi přijde na pamatování a vysvětlování mnohem snazší.
To máš ale docela problém. Pokud ted chceš používat 4 Ohmový výstup, nemají tvoje 4 Ohmové bedny dostatečný výkon (440W zesík a 350W bedny, jak píšeš), takže to je nepoužitelné.pche píše:tak zesilovač mám vybraný bude to T.Amp E800 - 2x240W/8ohm nebo 2x440W/4ohm uvidíme co to poví z těma mojima raprobednama myslím si že tento zesák je za tu cenu do zkušebny ideální... poměr cena/kvalita... za ty prachy si myslím že lepší neseženu... na zapojení z 8 ohm reprobednama sem se ptal proto protože na aukru atd je takových beden za přijatelnou cenu většina... tak mne to jen zajímalo co se s tím dá dělat...
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."
PetrPeter 1975 - 2008
- Jens Ludwig
- Odborník
pochybuju, že tam bude pouštět čistej sinus, takže ty bedny to celkem v pohodě vydržejNero píše:
To máš ale docela problém. Pokud ted chceš používat 4 Ohmový výstup, nemají tvoje 4 Ohmové bedny dostatečný výkon (440W zesík a 350W bedny, jak píšeš), takže to je nepoužitelné.
PetrPeter * 1.5.1975 - 1.8.2008 +
omlouvám se za překlepy, jsem rád, že mi můj ntbk vůbec ještě píše....
To máš ale docela problém. Pokud ted chceš používat 4 Ohmový výstup, nemají tvoje 4 Ohmové bedny dostatečný výkon (440W zesík a 350W bedny, jak píšeš), takže to je nepoužitelné.
jestli jsem to všechno dobře pochopil a zapojil bedny do série... takže impedance beden mi dá 8 ohm a když se to dá na 8 ohm výstup tak by neměl být problém ne?
jestli jsem to všechno dobře pochopil a zapojil bedny do série... takže impedance beden mi dá 8 ohm a když se to dá na 8 ohm výstup tak by neměl být problém ne?
- Jens Ludwig
- Odborník
sem zvědavej, jak se ti bedny podaří zapojit do serie - pořiď si nějaký QSC RMX, který umí chodit do 2 Ohmů
PetrPeter * 1.5.1975 - 1.8.2008 +