Naše lampové projekty (tipy, rady,...

Stavba a úpravy zesilovačů, reproboxů či komb
Odpovědět
Lukus

Re: Naše lampové projekty (tipy, rady,...

Příspěvek od Lukus »

Tak jsem tu s dalsim updatem. Upravil jsem teda zdroj, nejak rozumne to nabiasoval a zesak hraje. Sice byly problemy, po prvnim startu zesak jen brumel a nekde v tom byl i hodne zeslabeny signal. Nakonec se ukazalo ze jsem pri pajeni priskripl do svorky izolaci od dratu a ta ho uplne odizolovala od svorky, takze jedna anoda nebyla vubec zapojena. Po opraveni zesak funguje jak ma a hraje fakt paradne. A z jedne veci mam fakt radost, je tam citit ten marshall zvuk, hlavne na cleanu, zkresleny sem jeste poradne prohnat nemohl, protoze s rostoucim gaine roste i hlasitost a pri velkem vybureni uz je to fakt moc hlasite i pri minimalni hlasitosti konce, to budu muset poresit. Vic napisu az to poradne prohraju.

Jeste par fotek:

Obrázek
Obrázek
Bach LP (SD SH-1 59'/SD SH-4)
Maxon OD808 kopie
Digitech RP-55
Mmjuz mrňůz 4W, JCM800 kopie
Mesa Boogie 1x12 w/ MC90
Stanley06
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stanley06 »

Lukus: CG, moc pěkný :wink: ať to hraje

měl bych pár dotazů na výstupáky:
1) jakou impedanci by měl mít primár od kraje ke kraji (počítam že tam co má bejt A, je vyvedenej střed) pro zapojení 2xEL84 v A třídě jako je to u orange tiny terror? (schema: http://www.leradiodisophie.it/Ampli-Mas ... %20T.T.pdf )

2)primár pro 2x6L6 v AB by měl mít nějakých 5600 ohmu s vyvedeným středem, ano nebo ne?

díky za odpovědi, nejsem si jistý, tak kdyby mi mohl někdo pomoci :oops:
St.Anley Tube Amps
stavba a úpravy elektronkových zesilovačů
FB profil - Poslední model - Krank Lead Rack - Video demo
mmjuz
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mmjuz »

Někteří výrobci elektronek přímo ve svých tech. datech doporučují vstupní impedanci VT. Jinak to má prakticky každý výrobce aparátů trochu jinak. Při nastavení pracovní třídy musíš ke vstupní impedanci VT přihlédnout, aby jsi elky proudově nepřetěžoval. Pro ten pár EL84 je dobré se trefit zhruba do 6500 - 7500 ohmů, 6V6 bývají před trafy s podobnou, nebo vyšší vstupní impedancí. Fender Deluxe až 8000. Pro 6L6 to nejčastěji bývá tak od 4000 - 5500 ohmů, pro EL34 podobně, nebo i o trochu méně.
Jednoduše, až budeš aparát oživovat, kontroluj si proud na katodách a teplotu VT a máš jistotu.
Stanley06
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stanley06 »

díky moc :) ještě když jsem zkoumal ty trafa a tak tak je tam "odpor" Ra-a - to teda znamená odpor mezi kraji trafa a vytáhne se střed (tedy v polovině) vinutí, kam se potom připojí napětí pro anody elektronek? :oops:
St.Anley Tube Amps
Lukus

Příspěvek od Lukus »

Ses si jistej ze je to class A? Ja tam vidim PI, i to trafo odpovida PP zapojeni. Jinak jj, na A privadis anodove napeti.
Maxon OD808 kopie
Digitech RP-55
Mesa Boogie 1x12 w/ MC90
Stanley06
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stanley06 »

co jsem zatím našel schemata, tak je to ve všech takhle, a tiny terror je class A, ještě to musím prostudovat :oops:
St.Anley Tube Amps
lunchie

Příspěvek od lunchie »

Lukus: i push-pull muze pracovat ve tride A.
core88
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od core88 »

zdravím
pri brouzdáním po netu sem našel 2 možnosti jak zapojit usměrnovací elektronku
jediný co mi napadlo je .že ta první možnost je když má žhavicí vynutí C.T. a ta druhá možnost je když žhavicí vynutí C.T. nemá
je to tak nebo je v tom ještě jinej háček .
díky
Přílohy
gz34 napajeni.gif
gz34.gif
gz34.gif (6.63 KiB) Zobrazeno 2191 x
Naposledy upravil(a) core88 dne 22.08.2010 17:40, celkem upraveno 1 x.
Dobří umělci kopírují ti nejlepší kradou. - Pablo Picasso
Obrázek
Lukus

Příspěvek od Lukus »

Ten prvni pripad je pro elektronku s primo zhavenou katodou, ten druhy pripad pro elektronky s neprimozhavenou katodou. Rozdil je odkud pak beres usmernene B+, to vidis ze schematu. Pak jeste pokud pouzijes usmernovacku s primo zh. kat. tak musi byt na samostatnem zhavicim vinuti nez ostatni lampy.
Maxon OD808 kopie
Digitech RP-55
Mesa Boogie 1x12 w/ MC90
core88
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od core88 »

Lukus píše:Ten prvni pripad je pro elektronku s primo zhavenou katodou, ten druhy pripad pro elektronky s neprimozhavenou katodou. Rozdil je odkud pak beres usmernene B+, to vidis ze schematu. Pak jeste pokud pouzijes usmernovacku s primo zh. kat. tak musi byt na samostatnem zhavicim vinuti nez ostatni lampy.
na obou schematech je elektronka GZ34 (má přímí žhavení ne ?) to že musi bejt na extra vetvy vym ma zhaveni na 5V ale proc je to jednou zapojeny tak a podruhy jinak to mi nak unika kdyz sou to stejny lampy
Obrázek
Lukus

Příspěvek od Lukus »

Jo sorac, to jsem si nevsiml. Lepsi je brat B+ z toho stredu, jak jsem nekde cetl prenasi se tam pak mene bordelu ze zhaveni.
Maxon OD808 kopie
Digitech RP-55
Mesa Boogie 1x12 w/ MC90
core88
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od core88 »

super díky.
Obrázek
Stanley06
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stanley06 »

tak konečně dokončuju aparát pro Zackyho:
http://stanley06.rajce.idnes.cz/St.Anle ... 140222.jpg
http://stanley06.rajce.idnes.cz/St.Anle ... 140224.jpg

ještě udělat nový přední panel na zesík (1xECC83+1xEL34) a osadit do bedny a je hotovo :)
St.Anley Tube Amps
lunchie

Příspěvek od lunchie »

moc pekna bedna na kombo!

ja vcera narychlo dobastlil ten hybrid engl (e530->6v6 pp konce), jenom abych zjistil jak to hraje (a jestli to vubec hraje). No po prvnim zapojeni z toho nelezlo nic ale docela to melo pekne velky POP kdyz jsem hodil kytaru do fx-return ... tak jsem to hodil znovu na stul a hle - blbe jsem zapojil FX-send - engl ji ma z katody a ja to mel pripojeny na anodu a jeste k tomu bez kondiku :(. Po opraveni to hralo pekne, ale max. crunch - nejak jsem se ztratil v zapojeni relatek a prohodil si lead s cleanem :). Takze nakonec - hraje to moc pekne (cisty jde od cisteho az po jemny crunch, lead ma gainu az nad hlavu - prijde me, ze od 12 hodin uz je to nasaturovane a vice mene se zvysuje jen hladina sumu v signalu - ten sum muze byt zpusobeny dratama v signalove ceste), jen se budu jeste muset kouknout trochu na 'lead dress', protoze to chyta lehke oscilace pri max. gainu na lead kanalu. Takze zbyva to lehce zorganizovat a hodit do krabice a hura ... :)

Edit:
Tak jsem tam dneska vecer vymenil jeden drat za stineny, dal zem 'spinaciho obvodu (relatek)' na zem zesilovace a svete div se - zadny sum ani pri max. gainu na lead kanalu :). No a dojmy - krasny pevny distortion reagujici paradne na hru, velice prijemny clean/crunch. Konecne po vice nez 2 mesicich, co me to lezelo na stole je to +/- hotovy. Kazdopadne me to velice mile prekvapilo a vrele doporucuju.
majso
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od majso »

Podľa ktorej schémy is robil ten preamp e530?.. Máš aj návrhy DPS?
lunchie

Příspěvek od lunchie »

mam celkove asi 3-4 schemata, co jsem nasel na sloclone (kdyz das do google images, tak to najde presne ty samy, co jsem pouzil) + jsem i nakouk do schematu, ktere sem postnul nedavno boga. Efektovou smycku a PI jsem pouzil z reverse-engineered power ball schemata no a pro referenci jsem nahlid i do tovarnich schemat powerballu (ciste jenom pro referenci jak je zapojeny master volume mezi efektovou smyckou a PI + zapojeni NFB). Delal jsem to na pajeci listy + obvod prepinani kanalu s RC siti mezi 2. a 3. triodou jsem hodil na univerzalni desku. Zdroj jsem navrhl pro 6v6 konec a trafo (235AC na sekundaru), ktere jsem mel k dispozici v PSU designer II. Co se tyce napeti, tak jsem na +/- 300V na prvni triode, v koncaku mam cca 315V na anode u 6v6.

http://www.google.com/images?hl=en&rlz= ... 90&bih=668

na 3. strance najdes odkaz na:
http://forum.gtlab.net/cgi-bin/yabb2/Ya ... 2943276/11
Lukus

Příspěvek od Lukus »

Nice bedna stanley, tak at to pekne hraje.

Tak jsem si udelal k narozeninam radost a poridil si novej fotak. Rekl jsem si ze zkusim nahrat nejake to video a pekne jsem cumel, kdyz na me pak vykouklo fullhd video s dost solidnim zvukem. Tak jsem to zkomprimoval a nahral na yt, tady to je. Obraz sel do sracek ale zvuk se celkem da, kdyby nekdo chtel muzu nekam upnout i sf (50mb).
Maxon OD808 kopie
Digitech RP-55
Mesa Boogie 1x12 w/ MC90
MrB14ck

Příspěvek od MrB14ck »

Lukus píše: Tak jsem si udelal k narozeninam radost a poridil si novej fotak. Rekl jsem si ze zkusim nahrat nejake to video a pekne jsem cumel, kdyz na me pak vykouklo fullhd video s dost solidnim zvukem. Tak jsem to zkomprimoval a nahral na yt, tady to je. Obraz sel do sracek ale zvuk se celkem da, kdyby nekdo chtel muzu nekam upnout i sf (50mb).
super chlape - valí to jako prase :-)
JJ Gtrs "Yamaha SG-40 replica", Aria Diamond 1803T, Zenon Audition->TC Polytune mini->Super Electric MK1.5->Boss DC3->Ibanez SC10->Ibanez DE7->Yamaha MagicStomp->Acoustic 450->Selmer T&B 212 + Stanley 212
www.black-audio.net
Stanley06
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stanley06 »

Lukus: hodně pěkně ti to hraje :wink:

já jsem dnes konečně dokončil jeden projekt:

konstrukce: lampové jednokanálové 1x12 kombo, elektronky: ECC83 + EL34
zesilovač:
preamp: 1xECC83 - inspirováno low vstupem Marshall JCM800
poweramp: 1xEL34 - výkon cca 7W, výstupy 2x8ohmu
ovládací prvky: gain, tří pásmový equalizer - bass, middle, treble, volume, přepínač boost
reproduktor: Celestion G12 Hot100
rozměry: 52x45,5x25 cm
váha: 15,7 kg

fotky: http://stanley06.rajce.idnes.cz/St.Anle ... p_08_2010/
nahrávky: snad déle
St.Anley Tube Amps
mmjuz
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mmjuz »

Lepšíš se, Stanley. Moc pěkné, jen tak dál!!!
Tak mi to nedalo a pustil jsem si i video Lukuse a docela jsem byl překvapený. Také výborné! Tak to mě těší, kluci. Blahopřeji oběma.
Odpovědět

Zpět na „Aparatury“