Drnčení strun

Klasické, westernové, hybridní, elektroakustické, ...
denniskarol

Re: Drnčení strun

Příspěvek od denniskarol »

Záleží na tom, zda ty struny drnčí pořád, nebo začaly drnčet až ... někdy. Pokud drnčely pořád , jet to nastavením krku, pokud začaly znenadání - je to výměnou strun za slabší, nebo se hnul krk, nebo se hnula ozvučnice a to je třeba řešit. Hlavně nesmí být kytara uskladněná ve vlhku nebo u topení. Dobře to je popsané na kytarovém serveru http://www.skytarou.cz/index.php?strana=pece-o-nastroj
denniskarol

kytarákjames píše:měl jsem ted asi týden kytaru v hudebninách,protože sem potřeboval přilepit kobylku a když sem natáhnul struny tak všechny celkem dost drnčí....myslíte že to může být tou opravou? a nevíte co s tím.? už sem zkoušel struny znovu natáhnout ale pořád to samý dokonce i horší....:(
- v kobylce máš takový umělohmotný proužek - zajdi tam kde ti to opravovali a chtěj ho vyměnit za vyšší . Je to jednodušší a logičtější než hýbat s krkem
...EDGE...

Příspěvek od ...EDGE... »

denniskarol píše:
kytarákjames píše:měl jsem ted asi týden kytaru v hudebninách,protože sem potřeboval přilepit kobylku a když sem natáhnul struny tak všechny celkem dost drnčí....myslíte že to může být tou opravou? a nevíte co s tím.? už sem zkoušel struny znovu natáhnout ale pořád to samý dokonce i horší....:(
- v kobylce máš takový umělohmotný proužek - zajdi tam kde ti to opravovali a chtěj ho vyměnit za vyšší . Je to jednodušší a logičtější než hýbat s krkem
Bud tak, nebo ho proste necim vypodloz.
mitchous

Příspěvek od mitchous »

Já jsem začátečník, taxe asi zeptám trochu hloupě...mně to začalo drnčet postupem času asi po třičtvrtěroce. A to bez jakýkoli manipulace, nic jsem nenechával opravit apod... Může to bejt tím krkem, nebo to je spíš na servis? Děkuju!
...EDGE...

Nevim, mas tam trictvrte roku furt stejne struny?
woro90

Příspěvek od woro90 »

Nesnáším výrazy jako "taxe" místo "tak se", nicméně se zeptám: Drnčí to ve všech polohách nebo jen v některých, případně jen prázdné struny? U nové kytary je možné, že si všechno pomalu sedalo a tím se postupně hnulo seřízení. Pokud to drnčí v nějaké oblasti (např. prvních pět pražců), chce to hnout krkem, a pokud jen prázdné struny, odešel nultý pražec a je potřeba ho vyměnit. Pokud to drnčí všude, moc do toho třískáš nebo ti někdo ukradl piezosnímač zpod kobylky :D U extrémně levných kytar se může stát, že jsou to opotřebované pražce, ale to je dobře vidět a všimne si toho každý. A ještě jednou: RTGM! (zde s tou výjimkou, že většina akustik nemá přístup k výztuze na hlavě ale na opačné straně, inbus se tam strká skrz ozvučný otvor)
Na tenhle profil mi nepište, nefunguje. Funkční je woro90-1.
Hraju našrot na šrot: trubka Amati/Arigra po dědovi (patrně 1948), elektrika Behringer mojí rukou přeměněná v hrající žluté cosi -> homemade Woro90 signature Bazz Fuss -> Tesla Transiwatt 140 Studio + bedny že se o ně vždycky v noci přerazím, akustika Stamar KA-120, pár dalších akustik v různém stavu, homemade cajón bez strun ("rockový"), foukací harmoniky...
Dadun

Příspěvek od Dadun »

Zprovozňuji kytaru (Jolana Diamant I) a dost mi drnčí struny. Dal jsem desítky struny místo původních devítek. Zvětšil jsem (nadvakrát povolením výztuhy) prohnutí krku z cca. 0,3 mm na 0,6 mm (vzdálenost struny=tečny prvního a posledního pražce od prostředního pražce) a moc se to nezlepšilo. Dohmat mám vyšroubovanej na 3 - 6 mm (vysoké e - nízké e od 12. pražce) a basový struny kolem 5. polohy porád drnčej. Koukám, že jsou trochu vymačkané pražce, ale zatím nic hrozného. Mohlo by to na to mít vliv?
Atkins
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atkins »

Mohlo a taky mohou být některé stářím povylezlé, možná není nutné přepražcování, stačilo by dotlučení a zbroušení.
Blues, folk, classic, jazz - nějaké akustiky a semiakustiky, basa a masterkeyboard..
Dirty.Pig

Příspěvek od Dirty.Pig »

Cau koupil sem si akustiku Washburn D10STS a dost mi drnci basovy struny pri tezsim uhozu...nevite cim to muze byt? vymenu strun jsem zkousel a porad stejny.
...EDGE...

Dirty.Pig píše:Cau koupil sem si akustiku Washburn D10STS a dost mi drnci basovy struny pri tezsim uhozu...nevite cim to muze byt? vymenu strun jsem zkousel a porad stejny.
Moc nizky dohmat?
cvakid_b

Příspěvek od cvakid_b »

ja som si kupil epi sg a struny co boli na nej tak v pohode zrazu som si kupil nove znizil som si dohmat na 2mm - 3mm a nizke E mi zacalo na 5 az 9 prazci drncat, potom som sapohral este s kobilkou osm ju dal kusok vyssie a uz mi aj tenke e zaclo drncat, teraz neviem ci je to strunami alebo s cim, krk neni prehnuty skusal som stlacaci test, neviete co stym je? diki :)
woro90-1

Příspěvek od woro90-1 »

5-9, to je příliš rovný krk.
cvakid_b

Příspěvek od cvakid_b »

rovny krk ale nechapem preco mi to nerobilo ked tam boli tie stare struny
NHK

Příspěvek od NHK »

No sice do akustik nedělám ,ale můj poznatek je ten samej jak píšeš.Když dám nové struny, na elektrice, tak dejme tomu asi 1-2 dny struny při hře na sucho taky drnčej a pak se to srovná a dobrý.
Určitě to souvisí s tím ,že se povolí tah na krk a pak po natažení nových si to musí zase sednout.
ESP LTD EC-401 BK LANEY TI15-112 MONSTER Rock-12
ObrázekObrázekObrázek
cvakid_b

Příspěvek od cvakid_b »

hej je mozne ze za ten cas ked boli struny dole tak sa mohol krk viacmenej vyrovnat
NHK

Příspěvek od NHK »

Přesně tak
ESP LTD EC-401 BK LANEY TI15-112 MONSTER Rock-12
ObrázekObrázekObrázek
cvakid_b

Příspěvek od cvakid_b »

ale kamarat mi radil ze si mam kupit hrubsie struny teraz mam 10 ale vraj mam prejst na 11 tak neviem
denniskarol

...EDGE... píše:
denniskarol píše:
Bud tak, nebo ho proste necim vypodloz.
No přiznam se že jsem u své vandrovní kytary taky podkládal - jak doporučuješ, ale pokud by šlo o nějakou lepší koncertní kytaru, to bych nedoporučoval protože by to mohlo (i když asi nepatrně) degradovat přenos zvuku do těla kytary, zvlášť kdyby ta podložka 100% neseděla po celé délce plochy.
...EDGE...

No ja to mam na svoji Washburnce podlozene presne vymerenym koncem struny...
Šimi

Příspěvek od Šimi »

Moje Dowina začala zlobit. Začalo drnčet E na 2. a 3. pražci. Povolit krk nepomohlo, tak jsem to řešil podložením kobylky plátkem dýhy. Drnčení téměř přestalo,ale nepříjemně se zvedl dohmat :( . Dnes jsem zkusil natáhnout 012ky struny bez podložení kobylky a zdá se to dobré. Zadrnčí to jen při silném úhozu. Uvidím, jak se to vyvive dál, ale uvažuji o reklamaci. 12ky zní zajímavě, ovšem víc mi seděly 11ky.
Odpovědět

Zpět na „Akustické kytary“