Flažolety (harmonics)
Pravidla fóra
- Ol'Dawg
- Bandzone: http://bandzone.cz/fan/martink52
- Kontaktovat uživatele:
Flažolety (harmonics)
Chtěl bych se zeptat, jak je to s flažolety. Z některé kytary mi jdou samy a v naprosté pohodě, jak flažolety přirozené, tak i nepravé a jsou silné. Z jiné kytary je nedostanu ani náhodou. Můžu i udělat A/B test, z jedné to jde, z druhé to nedostanu. Řeč je o kytarách s kovovými strunami, jedno jest, jestli jumbo/dradnought nebo něco menšího (GA, GS apod.). Myslel jsem si, že je to prackama, ale teď bych je skoro i vyloučil, vůbec si tím nejsem jistý. Struny byly také různé, mezi 10-13 a různých značek, samozřejmě jsem nezkoušel převlékat, na to nebyl čas. Zkoušel jsem takhle 8 kytar a jsem z toho furt jelen...
Hrajete dobře, když vám to připadá snadné.
Cort Gold Edge LE + L. R. Baggs Anthem
AER Alpha
http://www.kytara.net
Cort Gold Edge LE + L. R. Baggs Anthem
AER Alpha
http://www.kytara.net
- Atkins
- Kontaktovat uživatele:
Re: Flažolety (harmonics)
Na každém nástroji je to malounko jinak, např. nemusí být flažolet úplně přesně na pražci. Každá kytara se "ozývá" trošičku jinak. Praxí se dostaneš do takového stádia, kdy u té kytary jedním dvěmi flažolety zjistíš, jak je hrát na celém nástroji. Mě osobně se flažolety nejlépe (míněno nejpřirozeněji) hrají na španělkách.
Blues, folk, classic, jazz - nějaké akustiky a semiakustiky, basa a masterkeyboard..
- DL
- Kontaktovat uživatele:
Třeba v případě Pinch harmonic to může být rozdílnou menzurou.
.: Gibson Flying V Ebony [SH2N+SH6B] :: Jolana Alfa 1965 DL Custom :: Eddy Finn EF-10-S Ukulele :.
.: Cort Earth 70 :: Klotz cables :: Damage Control Solid Metal :: Dunlop MXR Distortion III :.
.: St.Anley's Woolly Mammoth :: Ibanez Weeping Demon Wah :: Mackie Onyx Blackjack :.
.: Blackheart Handsome Devil :: Elixir .009/.046 strings :: Nerův AKG P120 :: AKG K271 MkII :.
.: Cort Earth 70 :: Klotz cables :: Damage Control Solid Metal :: Dunlop MXR Distortion III :.
.: St.Anley's Woolly Mammoth :: Ibanez Weeping Demon Wah :: Mackie Onyx Blackjack :.
.: Blackheart Handsome Devil :: Elixir .009/.046 strings :: Nerův AKG P120 :: AKG K271 MkII :.
-
woro90-1
Hodně ale záleží na strunách. Čím víc cínu v bronzu, tím lépe jdou - když jsou struny nové. A pochopitelně čím starší struny, tím hůře to jde, protože už mají "rozbité alikvoty".
- ...EDGE...
Jop...jak struny zestarnou, prestanou kmitat tak vyrovnane a ztraceji na urcitych mistech pruznost, proto taky horsi ladeni a min harmonickych, coz zpusobuje onen znamy tupy liny zvuk..woro90-1 píše:Hodně ale záleží na strunách. Čím víc cínu v bronzu, tím lépe jdou - když jsou struny nové. A pochopitelně čím starší struny, tím hůře to jde, protože už mají "rozbité alikvoty".
Další věc je jaký máš pražce-např. Zakk Wylde je má silnější a jsou o něco vyšší,pak prý flažolety lítaj samy
Naposledy upravil(a) panedge dne 24.08.2010 19:59, celkem upraveno 1 x.
Gibson LesPaul Goldtop Traditional,Fender Stratocaster Eric Clapton sig., Gretsch G 5122 DC ,Fender Stratocaster,Epiphone Les Paul Standard,akustika Ashton,pololubovka Fokus,VOX AC 30 CC2,Laney TF300
- Atkins
- Kontaktovat uživatele:
No, nevím.pak prý flažolety lítak samy
Blues, folk, classic, jazz - nějaké akustiky a semiakustiky, basa a masterkeyboard..
Já nevím,tak to stálo v testu Gibson LesPAul Zak Wylde signature v Muzikusu
Gibson LesPaul Goldtop Traditional,Fender Stratocaster Eric Clapton sig., Gretsch G 5122 DC ,Fender Stratocaster,Epiphone Les Paul Standard,akustika Ashton,pololubovka Fokus,VOX AC 30 CC2,Laney TF300
-
woro90-1
V Muzikusu je všechno pravda. ("There is really great need for a sarcasm font." - nevím kdo to řekl první, ale má naprostou pravdu)
- Atkins
- Kontaktovat uživatele:
O.K. Tloušťka, výška a materiál pražce může mít a má vliv na zvuk umělého flažoletu ale rozhodně né na jeho tvorbu (rozeznění). U flažoletů přirozených je tato úvaha bezpředmětná - tedy, po mém soudu.
Hele woro já to beru tak,já nejsem žádnej odborník ani na dřevo,ani na tremola,ani nestavím kytary.Dokonce ani polovodiče a germániový,křemíkový nevím co destičky mě vůbec nezajímaj.Tebe jo a já to respektuju-je vidět,že se vyznáš a něco o tom víš.No a protože já ne,koupím si jedno ze dvou periodik,který vychází o hudebních nástrojích a čtu si tam o nich-což mě moc baví.A čtu test od redaktora,kterej tam dělá 15 let,má dobrý články a hraje v několika skupinách.Ten testoval tohodle Gibsona-a napsal tohle.Takže jsem to sem napsal jakože by to mohl být jeden z dalších aspektů OK?woro90-1 píše:V Muzikusu je všechno pravda. ("There is really great need for a sarcasm font." - nevím kdo to řekl první, ale má naprostou pravdu)
-
woro90-1
Jojo, v pohodě, vždyť víš že můj styl zpochybňování něčeho co mi přijde jako vycucané z prstu není zrovna měkký. Nebylo v tom nic osobního, to bylo spíš na důvěryhodnost Muzikusu. Napsal jsi že jsi to tam četl, a já jsem na to napsal že Muzikus neberu vážně a že mi to přijde jako další nový potenciální mýtus. Protože vzhledem k tomu, jak flažolet vzniká, má na něj pražec skutečně minimální vliv.
Naposledy upravil(a) woro90-1 dne 24.08.2010 21:51, celkem upraveno 1 x.
Jasný já to tak beruworo90-1 píše:Jojo, v pohodě, vždyť víš že můj styl zpochybňování něčeho co mi přijde jako vycucané z prstu není zrovna měkký. Nebylo v tom nic osobního, to bylo spíš na důvěryhodnost Muzikusu.