stavba baskytary...
- Atkins
- Kontaktovat uživatele:
Re: stavba baskytary...
Ty snímače tomu dají rozhodně hodně.
Blues, folk, classic, jazz - nějaké akustiky a semiakustiky, basa a masterkeyboard..
No to doufám, protože jestli ne, tak to budu opravdu hoodně nasranejcore88 píše:tak to je parádní cenaale urcite bude hrat líp nez basa za 5000 ne ?
No snímače jsem vybral na ebay. Vyšly tam prostě neskutečně levněji než u nás. Na tu cenu jsem úplně čučel. Od pátku máme na týden s kapelou soustředění a budeme nahrávat. Takže tam to určitě vyzkouším na 100%. Budu to porovnávat s originál mexickým Fenderem JB 5strun. Tak jsem zvědav. Na obě jsem koupil totožné struny, aby se basky neměly na co vymlouvatFlajtr píše: Ale jde vidět, že doma máte plno strojů, takže to ti určitě taky dost ulehčilo některou práci a za 5 tisíc ? BOMBA a hrát musí jak ďas, a to už jen kvůli osazení
Jinak se k tomu musím připočítat cena krku. Ten je originál 16 let starý japonec. Normálně by cena byla v řádech tisíců. Ovšem já ho po haluzi sehnal za 300,- (prosím nechtějte mě za to zabít)
Fender Jazz Bass American Special, Fokus Jazz bass fretless+RM, Markbass Mini CMD121P, Makrbass Mirkomark 801
Teda, parádní práce... a koukám, že cena krku taky celkem zanedbatelná... závist 
Super práce
. Odokud máš technickej výkres tý basy? Kde se taj ty výkresy sehnat? Měl bych v plánu taky něco urobit. Chtěl sem už před prázdninama a dělat to přes prázniny ale nesehnal sem dřevo a nebylo moc prachu. Díky 
Basy: MM Sterling Ray35 - Natural, Ibanez + Fender Japan 62'' pickups
Efekty: NurseQ AutoWah (HM)
Aparát: Gallien Krueger 1001RB-II + Gallien Krueger 212NEO
LUCIFER (black-death)
Youtube bass-kraviny
Efekty: NurseQ AutoWah (HM)
Aparát: Gallien Krueger 1001RB-II + Gallien Krueger 212NEO
LUCIFER (black-death)
Youtube bass-kraviny
- Plumm
- Kontaktovat uživatele:
Tak ten rozpočet je víc, než slušnej. Mně jenom novej krk, snímače a mechaniky vyšly na 7000
Co se vzhledu týče, je velká škoda toho špalíku na zadní straně a tmelení tomu taky moc nepřidalo. Právě blbý, že když chce člověk mořidlo, nebo transparentní lak, nemůže si při práci se dřevem dovolit moc chyb. Ale co, jak říká Zdenda Pohlreichů, když čumí na kapání v polívce: "Drobný vzhledový nedostatky jsou znakem kvalitní ruční práce"
Jinak teda věřim tomu, že hrát bude skvěle a jsem přesvědčenej, že s přehledem trumfne i násobně dražší basy, protože dřevo je pěknej kus vyschlý olše, kapsa na krk vypadá udělaná solidně, krk máš dobrej a snímače taky:) U ladích mechanik to možná chtělo trochu větší plácnutí přes kapsu, ale snad to bude v pohodě. Takže hodně dobrý muziky s touhle basou přeju
Co se vzhledu týče, je velká škoda toho špalíku na zadní straně a tmelení tomu taky moc nepřidalo. Právě blbý, že když chce člověk mořidlo, nebo transparentní lak, nemůže si při práci se dřevem dovolit moc chyb. Ale co, jak říká Zdenda Pohlreichů, když čumí na kapání v polívce: "Drobný vzhledový nedostatky jsou znakem kvalitní ruční práce"
Jinak teda věřim tomu, že hrát bude skvěle a jsem přesvědčenej, že s přehledem trumfne i násobně dražší basy, protože dřevo je pěknej kus vyschlý olše, kapsa na krk vypadá udělaná solidně, krk máš dobrej a snímače taky:) U ladích mechanik to možná chtělo trochu větší plácnutí přes kapsu, ale snad to bude v pohodě. Takže hodně dobrý muziky s touhle basou přeju
Tak výkres je přímo ze stránek fenderu. Mají tam v pdf náčrt kytary. já si to pdf stáhl do pc a převedl do formátu DXF, který jsem otevřel v AutoCADu (rýsovací program) a tam už stačilo upravit měřítko a vytisknout.Medek.h píše:Super práce. Odokud máš technickej výkres tý basy? Kde se taj ty výkresy sehnat? Měl bych v plánu taky něco urobit. Chtěl sem už před prázdninama a dělat to přes prázniny ale nesehnal sem dřevo a nebylo moc prachu. Díky
Ladící mechaniky zatím drží naprosto v pohodě. Mám je na fokusce a nemám s nima problém. Tak jsem si řekl, že to zkusím a uvidím. Zatím to tedy funguje.Plumm píše:Tak ten rozpočet je víc, než slušnej. Mně jenom novej krk, snímače a mechaniky vyšly na 7000![]()
Jinak te špalík mě taky štve. Ale zase je to první nástroj co jsem dělal a prostě ty zkušenosti člověk někde musí nabrat :-)Takže mi to zase tak nevadí a je to prostě originál basa s jednoznačným poznávacím znamením
Fender Jazz Bass American Special, Fokus Jazz bass fretless+RM, Markbass Mini CMD121P, Makrbass Mirkomark 801
- Plumm
- Kontaktovat uživatele:
No počkej, dyť tak je to správně, ve dřevě těla přece nemůže být závit, protože kdyby byl závit v krku i skrz tělo, tak nebude možný ty dva kusy k sobě pořádně dotáhnout. Závit musí bejt jenom v krku aby se šroubováním dotáhl k tělu. A pak ho na místě kromě vrutů drží i ta obrovská třecí síla krk - tělo, která v tom spoji vznikne, plus okraje tý kapsy. Díra v tělu rozhodně musí být větší, než v krku, ale jestli se ti krk trochu hejbá, tak to je možná máš velký fakt moc:D Každopádně jestli chceš nějaký dva kusy napevno vrutem stáhnout k sobě, ten první musí bejt pro vrut volně průchozí a závit musí bejt v tom dalším, co se má dotáhnout k prvnímu.aivn86 píše:Díry v těle jsem udělal moc veliký. Tzn, že závit je jenom ve dřevě krku. A když se teď otrochu opřu o krk tak se mi pohne v těch volných dírách, protože kapsa má málou vůli. Takže to je věc co budu muset opravit. Ale to by něměl být takový problém.
Na druhou stranu, když budeš mít závit v obou kusech a chytneš je nějak do svěráku, aby držely u sebe a dotáhneš, tak to dotažení sice nebude tak pevný, protože tomu bude bránit závit v těle, ale zase se to nebude kvrdlat, jak říkáš, páč tomu ty vruty zabrání no
Pravda pravdoucí. Když budeš mít závit v obou kusech tak to nedotáhneš tak, aby to na sebe plochama dokonale dosedalo. Tomu vrglání by mělo zabránit to, že se ten krk tahem strun opře o stěnu krkovýho lože v těle kytary a pak pořádný dotažení těch šroubů.Plumm píše:No počkej, dyť tak je to správně, ve dřevě těla přece nemůže být závit, protože kdyby byl závit v krku i skrz tělo, tak nebude možný ty dva kusy k sobě pořádně dotáhnout. Závit musí bejt jenom v krku aby se šroubováním dotáhl k tělu. A pak ho na místě kromě vrutů drží i ta obrovská třecí síla krk - tělo, která v tom spoji vznikne, plus okraje tý kapsy. Díra v tělu rozhodně musí být větší, než v krku, ale jestli se ti krk trochu hejbá, tak to je možná máš velký fakt moc:D Každopádně jestli chceš nějaký dva kusy napevno vrutem stáhnout k sobě, ten první musí bejt pro vrut volně průchozí a závit musí bejt v tom dalším, co se má dotáhnout k prvnímu.aivn86 píše:Díry v těle jsem udělal moc veliký. Tzn, že závit je jenom ve dřevě krku. A když se teď otrochu opřu o krk tak se mi pohne v těch volných dírách, protože kapsa má málou vůli. Takže to je věc co budu muset opravit. Ale to by něměl být takový problém.
Na druhou stranu, když budeš mít závit v obou kusech a chytneš je nějak do svěráku, aby držely u sebe a dotáhneš, tak to dotažení sice nebude tak pevný, protože tomu bude bránit závit v těle, ale zase se to nebude kvrdlat, jak říkáš, páč tomu ty vruty zabrání no
kytary: Yamaha Pacifica 821D, J.J.Gtrs Warbeast, španěly Admira a 2 x J.J., J.J.Gtrs - 7string PRSo, steelstring J.J. ala Martin 00, Jolana Diamant
kombo: Mesa Boogie Nomad 55, Beaver 50W (kopie Valvestate)
apec: Beaver 100W (kopie JCM Slash), 200W bedna
nějaký efekty, kabely, trsátka atd.
kombo: Mesa Boogie Nomad 55, Beaver 50W (kopie Valvestate)
apec: Beaver 100W (kopie JCM Slash), 200W bedna
nějaký efekty, kabely, trsátka atd.
Dalo by se to udělat, že by se ty dva díly stáhly nějakým svěrákem nebo svorkou (ale to by se mohly poškodit pražce) a pak to můžeš vzít klidně vrutem -> Mezi díly nebude mezera a závit bude proto plynule navazovat.. A hnout by se to nemělo vůbec.
:Apollo LP junior::Molk telecaster::Dimavery Precision Bass::Cort AD810 NS::Bugera 6262::Molk custom box 412:
:Mapex Voyager(22",10",12",14",14")::Anatolian, Paiste, Zildjian a Amati činely::HW Mapex, Sonor::Vater 5A
http://bandzone.cz/fadetogrey
http://last.fm/user/Moleek
:Mapex Voyager(22",10",12",14",14")::Anatolian, Paiste, Zildjian a Amati činely::HW Mapex, Sonor::Vater 5A
http://bandzone.cz/fadetogrey
http://last.fm/user/Moleek
Zajímalo by mě jastli jsi ten lak měl ve spreji nebo v pixli a čím si to pak ve finále zbrušoval a leštil, protože ten lak vypadá dost dobře, taky bych byl moc rád kdybys srovnal jeho tvrdost s lakem na nějaké kytaře co už vlastníš a bylo by moc fajn napsat i přesný typ toho laku.
Díkes
Díkes
Kytara: Homemade Bonewhite Exp EMG81/60, Macassar Ebony Flying V EMG81/85, Flying V Custom white EMG81/60, LP Custom black (kopie) EMG81/85, Apec: Blackstar S1 100, Blackstar HT, Marshall 4x12 A, Marshall 4x12 B, efekt: Dunlop 95Q, biyang chorus, Dunlop Carbon Copy delay,Behringer harmonist, TC. Polytune mini, http://bandzone.cz/blackshard Kdybyste někdo chtěli nějaký upgrade kytary týkající se frézování, vrtání nebo i úprav elektroniky napište sz.
Dotahovat se musí v krku, vždycky ve "spodním" dílu, tělem ten vrut musí víceméně jen lehce projet v "závitu". Takže jak píše Plumm.
Teď jsem to ještě víc dotáhl a už to nedělá. Málo jsem to předtím dotáh ta to byla ta chyba. No pokud by se tělo a krk stáhly svěrkou, svrtaly a sešroubovaly bez rozdělání tak to nebude vůbec problém. Protože žávit se prořízne přesně tak aby to sedělo. Já to tak, ale neudělal takže jsem měl pocit, že chyba bude v tom. Nehledě na to, že třeba na mojí fokusce nejsou v těle velký díry, aby šel šroub protáhnout. Nicméně myslím, že tenhle problém byl pouze v tom menším utažení a hlavně ve vůli v loži krku. Kdybych to udělal lít tak nebyl problém. Ale holt se nepodařiloPlumm píše:No počkej, dyť tak je to správně, ve dřevě těla přece nemůže být závit, protože kdyby byl závit v krku i skrz tělo, tak nebude možný ty dva kusy k sobě pořádně dotáhnout. Závit musí bejt jenom v krku aby se šroubováním dotáhl k tělu. A pak ho na místě kromě vrutů drží i ta obrovská třecí síla krk - tělo, která v tom spoji vznikne, plus okraje tý kapsy. Díra v tělu rozhodně musí být větší, než v krku, ale jestli se ti krk trochu hejbá, tak to je možná máš velký fakt moc:D Každopádně jestli chceš nějaký dva kusy napevno vrutem stáhnout k sobě, ten první musí bejt pro vrut volně průchozí a závit musí bejt v tom dalším, co se má dotáhnout k prvnímu.aivn86 píše:Díry v těle jsem udělal moc veliký. Tzn, že závit je jenom ve dřevě krku. A když se teď otrochu opřu o krk tak se mi pohne v těch volných dírách, protože kapsa má málou vůli. Takže to je věc co budu muset opravit. Ale to by něměl být takový problém.
Tohle jako vím. Už jsem toho v životě nadělal docela dost. Ale nejlepší je to vždy svrtat. Jenže to tady není úplně jednoduchý.Flajtr píše:Dotahovat se musí v krku, vždycky ve "spodním" dílu, tělem ten vrut musí víceméně jen lehce projet v "závitu". Takže jak píše Plumm.
Už jsem to tu myslím psal. Jedná se o nitro lak od firmy Milesi. Jsou to profesionální laky pro špičkové aplikace. Nechal jsem si poradit od pana Procházky (guitar-makers.com). Lak je to nitro, takže není úplně tvrdý. Na mexickým fenderu co mám doma a na fokusce je lak mnohem tvrdší. Tenhle se dá docela snadno poškodit. I když to není tak, že bych do něj nehtem udělal rýhu. To bych musel zabrat hodně. Ale když se s tím ťukne tak je to vidět.Mastr píše:Zajímalo by mě jastli jsi ten lak měl ve spreji nebo v pixli a čím si to pak ve finále zbrušoval a leštil, protože ten lak vypadá dost dobře, taky bych byl moc rád kdybys srovnal jeho tvrdost s lakem na nějaké kytaře co už vlastníš a bylo by moc fajn napsat i přesný typ toho laku.
Díkes
A jinak je tam asi 6-8 vrstev laku, který jsem stříkal klasickou stříkací pistolí s kompresorem. Nakonec by to bylo potřeba leštit, ale to jsem nestihl. Už jsem na to neměl čas a ani doma nemám leštící kotouč. Takže je to takový polomat, pololesk. Nitro má tu výhodu, že se dobře rozlívá a při dostatečném počtu vrstev začne vcelku sám vytvářet slušný lesklý povrch.
Nicméně jsem ještě koukl na pixlu laku a jedná se přesně o toto: NITRO-PUR VRCH - TRANSPARENT 80% lesk. číselné označení je 18424. Tak kdyby náhodou někdo chtěl objednávat z milesi. Tak tohle jsem přesně měl. A 1kg mě vyšel na těch cca 180,-. Obyč nitro z obchodu stojí polivčka cca 70,-. To není takový rozdíl. A raději si zaplatím za kvalitu co funguje. A musím říct, že se s tím pracovalo dobře.
-
woro90-1
Jen k tomu hýbajícímu se krku - někdy se to dokonce používá tak, že přivrtáš kobylku, natáhneš krajní dvě struny, mírně napneš, a poklepáváním usadíš krk do ideální polohy, a teprve pak ty vruty pořádně dotáhneš.
jj to je taky docela dobrá varianta. Nicméně teď mám už nějaké zkušenosti tak si brousím zuby na další projekt. Zatím na to půjdu ještě z lehka. Takže telecaster v naprosto klasickém provedení.
Olše a dva singl snímače. Teď už bych si zkusil udělat i krk. A to bude teprve oříšek 
Tak to mi pripomína, keď som sa púšťal do môjho tele. Povedal som si, že najskôr spravím krk a ak to pokašlem, nechám to tak. No ale ako tak sa podarilo, nuž som to dotiahol do konca...
- SUK
- last.fm: last.fm/user/sukcz
- Bandzone: http://bandzone.cz/fan/sukovec
- Kontaktovat uživatele:
aivn: jak to teda vlastne hraje? Zvukova ukazka, neco? Jinak opravdu pekna (ja osobne bych teda sice asi nechal prirodni barvu, ale u tohodle by to vypadalo mozna divne)
Hodně budem někde...
ukázky musím nějaké sestříhat. Zkusím to udělat co nejdřív. Jsem teď docela zaneprázdněnej... tak trochu nestíhám.
Tak tady jsou ukázky. Nahráváno přes předzesilovač Behringer MIC100 do line in zvukovky Lexicon Omega. Bez úprav. Slap jsem, žádný nenahrával, takže v tomhle směru nemůžu sloužit.
http://www.edisk.cz/stahni/17275/basa.c ... .59KB.html
http://www.edisk.cz/stahni/51103/basa2. ... .94KB.html
moc pěkný - i takhle rovnou do kompu kope jako správnej jazz bassaivn86 píše:Tak tady jsou ukázky. Nahráváno přes předzesilovač Behringer MIC100 do line in zvukovky Lexicon Omega. Bez úprav. Slap jsem, žádný nenahrával, takže v tomhle směru nemůžu sloužit.
JJ Gtrs "Yamaha SG-40 replica", Aria Diamond 1803T, Zenon Audition->TC Polytune mini->Super Electric MK1.5->Boss DC3->Ibanez SC10->Ibanez DE7->Yamaha MagicStomp->Acoustic 450->Selmer T&B 212 + Stanley 212
www.black-audio.net
www.black-audio.net
Jako mě se to zvukově mooc libí. Na živo přes kombo mi to zní ještě líp. Teda mě se to tak víc líbí