Stavba lampové hlavy(ičky) - rady, postup...

Stavba a úpravy zesilovačů, reproboxů či komb
Odpovědět
lunchie

Re: Stavba lampové hlavy(ičky) - rady, postup...

Příspěvek od lunchie »

jo, tak na tohle budes potrebovat asi oddelene napajeni nebo vsechno poradne zaizolovat. Ale radsi doporucuju to oddelene napajeni ... je to bezpecnejsi! (ono i tech 50V muze cloveka zabit)
Dan Rohanský

Příspěvek od Dan Rohanský »

Seženu si stereo jacky a předělám to, aby ani na footswitchi nebyl jeden konec na plechu http://dan-rohansky.rajce.idnes.cz/Mesa/#KIF_8878.JPG. Další trafo se mi přidávát nechce, mám docela malý šasi a dost mi to brumí nebo spíš než brumí tak to hučí, mám všechno natahaný ve stíněných drátech, ale to stejně nepomáhá :evil:
core88
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od core88 »

Dan Rohanský píše:Seženu si stereo jacky a předělám to, aby ani na footswitchi nebyl jeden konec na plechu http://dan-rohansky.rajce.idnes.cz/Mesa/#KIF_8878.JPG. Další trafo se mi přidávát nechce, mám docela malý šasi a dost mi to brumí nebo spíš než brumí tak to hučí, mám všechno natahaný ve stíněných drátech, ale to stejně nepomáhá :evil:
no to hučení může bejt tim že je to namačkaný v nalim prostoru a natahaný pátý přez devítý :|
jinak tak krabička na FS je parádní :shock: :twisted: . ty si kovář ?
Dobří umělci kopírují ti nejlepší kradou. - Pablo Picasso
Obrázek
Dan Rohanský

core88 píše:no to hučení může bejt tim že je to namačkaný v nalim prostoru a natahaný pátý přez devítý :| jinak tak krabička na FS je parádní :shock: :twisted: . ty si kovář ?
To hučení mě docela štve, ale velkou hlavu nechci.
Jsem takový kovář amatér, už 4 roky :) studoval jsem automatizaci na prumce v kt.
core88
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od core88 »

Dan Rohanský píše:
core88 píše:no to hučení může bejt tim že je to namačkaný v nalim prostoru a natahaný pátý přez devítý :| jinak tak krabička na FS je parádní :shock: :twisted: . ty si kovář ?
To hučení mě docela štve, ale velkou hlavu nechci.
Jsem takový kovář amatér, už 4 roky :) studoval jsem automatizaci na prumce v kt.
no mozna ti asi nic jiniho nezbyde :| nez udelat větší bednu . je to tam fakt nalepený dost na těsno . a nebo to chytá náká bordely z okolí.
nojo ted na to koukam Nýrsko tak to sme skoro sousedi :D do kovarny na prumku sem taky chodil :mrgreen:
Obrázek
lunchie

Příspěvek od lunchie »

Jak moc to huci? Zkus to nahrat a postni to sem. Ono mozna nejaka ta negativni zpetna vazba by tomu huceni mohla odpomoci (pokud je to teda huceni kvuli spatne filtrovanemu zdroji ...) - ja delal cathodynovej PI do dvou 6v6 lamp a docela dost to brumelo (nesvar cathodynovyho PI). Pridal jsem tam zpetnou vazku 56k a brum se snizil. Snizil jsem vazebni odpor na 26k (jako pouziva fender) a brum je skoro pryc, dodelal jsem tam jeste presence a je to parada.
mmjuz
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mmjuz »

Dan Rohanský píše:Seženu si stereo jacky a předělám to, aby ani na footswitchi nebyl jeden konec na plechu http://dan-rohansky.rajce.idnes.cz/Mesa/#KIF_8878.JPG. Další trafo se mi přidávát nechce, mám docela malý šasi a dost mi to brumí nebo spíš než brumí tak to hučí, mám všechno natahaný ve stíněných drátech, ale to stejně nepomáhá :evil:
Pokud Ti to brumí - hučí, zřejmě se jedná o 100Hz, tedy první harmonickou od síťové padesátky. Tohle bývá často ( ne vždy!! ) způsobeno zemními smyčkami. Mrkni na to. Ještě dotaz. Dělá to i se staženým Volume, nebo to reaguje tak, že s přidáním hlasitosti se brum zvyšuje a naopak? Krabici nijak extrémě malou nemáš, spíš akorát, i když to vrabčí hnízdo je hodně divoké. Zkontroluj si, jestli Ti někde nevedou dráty s vysokým U těsně vedle signálu a případně je táhni jinak.
Trochu mě zaráží, že máš na síťáku 330V a na po usměrnění jen 400V. Jak usměrňuješ? Co to je vůbec za trafo?
Ještě napiš, jak máš zapojené to stínění u signálových vodičů. Máš ho zeměné na jednom konci, nebo na obou? A ty vstupní kovové jacky máš od šasi odizolované?
Dan Rohanský

Když smyčka, takl jedině tajná, dával jsem na to bacha, jediný co mám je ten vstupní jack v hliníkovém panelu, ale když jsem ho vyndal tak jsem změnu nepoznal. Hučí to i se staženým volume a gainem, prostě furt. Stíněnýma drátama mám natažený i anodový napětí a stínění mám chycené vždy jenom na jednom konci, jedině zkusit trochu jinak táhnout ty dráty s tim anodovým. Trafo jsem si nechal namotat v Blatný, takže je nový a usměrňuju diodama 1N4007 normálně v můstku. Nahrávat nemůžu, protože jsem vyměnil el34 za jinou a ted mi to žere pojistky i při tý starý, nějak nezbývá čas na to kouknout :(
Dan Rohanský

Ještě mě napadlo, nemůžou to dělat starý elky?
lunchie

Příspěvek od lunchie »

pokud to huci i u stazenyho gain/volume, tak bude problem asi nekde v konci. Ono to muze bejt i spatne filtrovanym napetim, ktery poustis do vystupaku (jestli mas vetsi ripple nez 10-15% tak to muze pekne hucet - prece jenom je to SE classA). Mozna zkus zkontrolovat kondiky ve zdroji ...
mmjuz
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mmjuz »

Ano, ano. Pokud to hučí při stažené hlasitosti, jde Ti nejspíš bordel ze zdroje do koncového stupně. Tedy elyty a nebo to může být i mizerným trafem. Blatná je dost pověstná svým aušusem. Pokud usměrňuješ polovodičem, ať už máš symetrické vinutí a ženeš to dvoucestně, nebo jednoduché do gratzu, tak ten úbytek v zátěži je dost velký. Na jaký proud sis nechal vinutí pru Ua navinout?
Asi by to chtělo zkusit aspoň na drátech mimo zesilovač přidat kapacitu do prvního stupně, mohla by pomoct i pořádná tlumivka mezi anodovým a Ug2.
Dan Rohanský

Tak jsem předělal napájení el34 na C a trafo na B a je po problému, při stažený hlasitosti je zticha, ale nad půlkou volume je už docela dost bordel. Přemýšlím ještě nad tou tlumivkou, co kdybych použil jedno vinutí z nějakého trafa? Akorát bych mu přeskládal plechy a udělal vzduchovou mezeru.
mmjuz
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mmjuz »

Já bych se soustředil na elyty. Jestli tam máš nějaké levné svinstvo z Asie ( Hitano, Jamicon a pod. ), tak to rovnou vyhaž a dej tam něco lepšího, třeba JJ, nebo Spraque Atom, co seženeš. Když použiješ dvojité patkové, můžeš je ztopořit na šasi a ještě ušetříš místo. Případně navyš kapacity a budeš mít nejspíš klid.
Dan Rohanský

Mám tam tohle: http://www.ges.cz/-rad-47450-rm75-ges05400445.html, ale spíš mě láká ta tlumivka.
mmjuz
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mmjuz »

No jasně, Hitano, jako bych si to nemyslel. To je spíš atrapa elytu, než funkční součástka. Pokud na elytech máš svody, bude to dělat bordel i s tlumivkou. Jinak tlumivka je dost drahá věc a prakticky je nezbytná ve zdroji kdy usměrňuješ elektronkou. Ta je totiž háklivá na proudové rázy způsobené elyty, proto se používají jen malé hodnoty a kombinují se s tlumivkou, ta krom vyhlazení ještě eliminuje právě ty nežádoucí špičky z elytů zapojených za ní. Takovýto zdroj má určité vlastnosti ( je prostě měkký ) a zaručuje to ten krásný komprimační efekt při plném vyhulení zesilovače. Když usměrňuješ polovodičem, tak si klidně můžeš dovolit dát větší kapacity a zdroj řešit jednoduše RC články bez tlumajzny. Ovšem tlumivkou nic nezkazíš, ale tak jako tak se tenhle zdroj chová jinak.
Zkus třeba tenhle dvojitý elyt, aspoň na ty dva první stupně: http://www.ges.cz/-bsl-32+32500-ges05413822.html
Peťan V.

Příspěvek od Peťan V. »

Tak jsem slavnostně sehnal kousek tahokovu, ale nemůžu se rozhoupnout jaký konečný vzhled tomu mám dát. Rozhoduju se mezi 2. a 3. obrázkem ... ten 1. mě už nebaví. Děkuji za jakýkoliv názor :-)
ten tahokov ještě budu lakovat, protože při řezání zmodral a navíc by asi brzo začal rezavět, asi pujde do černýho kabátu.

Obrázek
Obrázek
Obrázek
¤ Vlček EXP ¤ Vlček Setius ¤ Vlček Duvell ¤ ESP Eclipse II ¤ ESP M-II ¤ Gibson Studio 2018 ¤ LTD MH-1001NT ¤ Jolana Diamant I ¤ Cort A4 Plus FMMH ¤ Harley Benton MB-4 ¤ Line6 Helix LT ¤ Dunlop Cry Baby DB01 ¤ Line6 Relay ¤
core88
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od core88 »

za mě číslo 3
Obrázek
MrB14ck

Příspěvek od MrB14ck »

core88 píše:za mě číslo 3
+1
JJ Gtrs "Yamaha SG-40 replica", Aria Diamond 1803T, Zenon Audition->TC Polytune mini->Super Electric MK1.5->Boss DC3->Ibanez SC10->Ibanez DE7->Yamaha MagicStomp->Acoustic 450->Selmer T&B 212 + Stanley 212
www.black-audio.net
Moleek

Příspěvek od Moleek »

3...
Ten panel sis tisknul novej? Předpokládám, že je to dělaný z komba, takže by měl bejt obráceně
:Apollo LP junior::Molk telecaster::Dimavery Precision Bass::Cort AD810 NS::Bugera 6262::Molk custom box 412:
:Mapex Voyager(22",10",12",14",14")::Anatolian, Paiste, Zildjian a Amati činely::HW Mapex, Sonor::Vater 5A

http://bandzone.cz/fadetogrey
http://last.fm/user/Moleek
Peťan V.

Příspěvek od Peťan V. »

Moleek píše:3...
Ten panel sis tisknul novej? Předpokládám, že je to dělaný z komba, takže by měl bejt obráceně
JJ, je vytisknutej laserovkou a přelepenej izolepou :wink:

... hotovo ... odkašláváme :-)
Obrázek
¤ Vlček EXP ¤ Vlček Setius ¤ Vlček Duvell ¤ ESP Eclipse II ¤ ESP M-II ¤ Gibson Studio 2018 ¤ LTD MH-1001NT ¤ Jolana Diamant I ¤ Cort A4 Plus FMMH ¤ Harley Benton MB-4 ¤ Line6 Helix LT ¤ Dunlop Cry Baby DB01 ¤ Line6 Relay ¤
Odpovědět

Zpět na „Aparatury“