Poraďte mi prosím - Cort

Strat, Les Paul, Tele, SG, semiakustické, ...
Elmaker

Poraďte mi prosím - Cort

Příspěvek od Elmaker »

Ahoj, jsem začátečník a do startu jsem si vybral kytaru od CORT http://kytary.cz/cort-x-1/HN103327/ . Díval jsem se na popis a kytara je doporučena pro tvrdou muziku. Díval jsem se na videa z YT i jiných webů a nikdo s touto kytarou nezahrál pomalejší rock, pop, punk či podobně, což bych si občas rád zabrnkal(ovšem metalu a tvrdší muzice se také nebráním). Můj dotaz je tedy následovný: je tato kytara určená spíše tedy na tvrdší muziku a pokud chci do lehší mam se poohlídnout jinde? (doufam že ne). Rád bych aby jste mi napsali své názory i co se týká snímačů, provedení atd. abych měl obsáhlé info o této kytaře.

PS: Toto je můj finanční strop co bych chtěl dát do začátku
Děkuji předem
Naposledy upravil(a) Elmaker dne 31.08.2010 2:15, celkem upraveno 1 x.
Atkins
Kontaktovat uživatele:

Re: Poraďte mi prosím.

Příspěvek od Atkins »

Ta lenost, ta lenost :lol:
abych měl obsáhlé info o této kytaře.
Otázkou je, co je to "obsáhlé info".
Vše podstatné je napsáno v popisu!
2xHB - přečti si něco o typech snímačů
Lípa - přečti si něco materiálech
atd. atd.

V základním provedení je to opravdu tak na tu metlu nebo punk. Ale když ty snímače rozpojíš (opět vlákna o snímačích), tak už si na to i něco zahraješ. No a protože to je lípa, tak si můžeš koupit piezosnímání a bude to "skoroakustika". :lol:
Blues, folk, classic, jazz - nějaké akustiky a semiakustiky, basa a masterkeyboard..
Bummer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bummer »

Atkins píše:No a protože to je lípa, tak si můžeš koupit piezosnímání a bude to "skoroakustika". :lol:
Dokonalá ukázka toho, jak začátečníkovi ještě více zamotat hlavu. :D

Elmaker:
  • Hledej. Na fóru o ní určitě leccos najdeš, ale protože je to nejlacinější model, asi to nebude žádná sláva a provedení i zvuk mohou být kus od kusu různé.
  • "Youtube napoví, osobní zkušenost odpoví".
  • Ohledně kytarového dřeva máš velmi pěkný přehled třeba tady.
  • O typech snímačů je toho mraky řečeno tady.
  • Názor na univerzálnost závisí od toho, co od té kytary očekáváš. Jedna kytara ti nenahradí prkno na death-metal a akustickou kytaru zároveň. Nebo ano, ale s kompromisy. Jedno z nejuniverzálnějších osazení je HSS.
  • Pro další informace a zkušenosti uživatelů ze zbytku světa použij Google. Jesli se ti zdá, že už jsi jeho možnosti vyčerpal, měla by následovat návštěva hudebnin se zkušenějším kytaristou jako doprovodem.
  • Nezapomeň na možnost koupě kytary z druhé ruky, kdy ji sice možná dostaneš lehce omlácenou, ale může jít o nástroj o mnoho lepší, než u nových kytar za stejnou cenu. Doporučení vzít si s sebou zkušenějšího kytaristu tu platí také (a snad ještě o něco víc).
Gibson Explorer '76 RI Cort M600 BCS Cort EVL Z4 (R.M. ColorSound, R.M. Custom AlNiCo) Ibanez RG570CT (olše+javor, SD SH-5) DIMAVERY PB-320 Hardwire CM-2 Michalík Wah-Volume Boss GEB-7 Hardwire CR-7 Hardwire TR-7 Hardwire DL-8 Laney VH100R 2x12" DIY bedna s Celestion G12-65 Peavey Bandit 112 Sheffield USA fake Shure SM58 M-Audio MobilePre USB mkII M-Audio Firewire 410

Bias je slovo, ne zkratka.
Elmaker

Příspěvek od Elmaker »

tohle ja mam vse proctene ja myslel spis nejake vase osobni zkusenosti s kytarou co ma 2HB nebo rady co byste mi k tomu jeste mohli dat doplnujici. resp doporucit jinou kytaru
Bummer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bummer »

Osobní zkušenosti s kytarou, co má dva HB? :shock: Mazej do hudebnin! :D
Co na takovou otázku asi odpovědět? <přemýšlí....> Ne, fakt netuším. Možná... "Dobrý. A se switchem umožňující různé možnosti zapojení humbuckeru ještě lepší." Pomohlo ti to? Těžko. Vzhledem k tomu, že máš podle toho, co říkáš, prolezlé fórum, Youtube a Google, ti musí být rozdíl mezi single-coil a humbucker snímači úplně jasný nejen technicky, ale i po sluchu (uznávám, že SC se občas blbě rozpoznává, když je schovaný pod tunami gainu - například až do MoR jsem netušil, že Axel Rudi Pell hraje na 3xSC).
Gibson Explorer '76 RI Cort M600 BCS Cort EVL Z4 (R.M. ColorSound, R.M. Custom AlNiCo) Ibanez RG570CT (olše+javor, SD SH-5) DIMAVERY PB-320 Hardwire CM-2 Michalík Wah-Volume Boss GEB-7 Hardwire CR-7 Hardwire TR-7 Hardwire DL-8 Laney VH100R 2x12" DIY bedna s Celestion G12-65 Peavey Bandit 112 Sheffield USA fake Shure SM58 M-Audio MobilePre USB mkII M-Audio Firewire 410

Bias je slovo, ne zkratka.
Elmaker

Příspěvek od Elmaker »

jojo zajdu si nakou asi osobne vyzkouset bude to nejlepsi:) a myslite si ze kdyz u tremola nejsou zamky bude se to muset casto ladit i kdyz vyndam packu?
Atkins
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atkins »

To záleží na tom, jak to toho budeš řezat a jak moc budeš bendovat. Ostatně, tremolo se dá "zašpalkovat", jak už ses dozajista, zde na fóru dočetl. :lol:
Blues, folk, classic, jazz - nějaké akustiky a semiakustiky, basa a masterkeyboard..
Elmaker

Příspěvek od Elmaker »

:-D
JohnyWM

Příspěvek od JohnyWM »

Atkins píše:To záleží na tom, jak to toho budeš řezat a jak moc budeš bendovat. Ostatně, tremolo se dá "zašpalkovat", jak už ses dozajista, zde na fóru dočetl. :lol:
Počkej na wora, ten ti dá :D

Jinak, každopádně do hudebnin, vyzkoušet více kytar, a ta co se ti bude líbit nejvíc, tu vem (a pokud možno zkoušej všechny na stejným kombu :twisted: :D)
woro90-1

Příspěvek od woro90-1 »

JohnyWM píše:
Atkins píše:To záleží na tom, jak to toho budeš řezat a jak moc budeš bendovat. Ostatně, tremolo se dá "zašpalkovat", jak už ses dozajista, zde na fóru dočetl. :lol:
Nedá, už rezignoval, ať si tam každý napere co chce, hlavně když ten špalek bude z honduraského mahagonu, aby nekazil zvuk kytary, stejně jako kolíčky zaplňující otvory po výměně kobylky, že?
JohnyWM

Příspěvek od JohnyWM »

woro90-1 píše:
JohnyWM píše:
Nedá, už rezignoval, ať si tam každý napere co chce, hlavně když ten špalek bude z honduraského mahagonu, aby nekazil zvuk kytary, stejně jako kolíčky zaplňující otvory po výměně kobylky, že?
Já jsem si seštěloval tremolo dle tvých rad, a nemám žádnou výtku, funguje perfektně ;) díky moc;) a nevím proč chce někdo špalkovat tremolo, když ho nepoužívá, takaŤ si koupí pevnou kobylku
woro90-1

Příspěvek od woro90-1 »

JohnyWM píše:Já jsem si seštěloval tremolo dle tvých rad, a nemám žádnou výtku, funguje perfektně ;) díky moc;) a nevím proč chce někdo špalkovat tremolo, když ho nepoužívá, takaŤ si koupí pevnou kobylku
Není zač :) Ono se často stává že si člověk koupí kytaru s tremolem v domnění že tremolo bude používat, a brzy ho to omrzí, nebo se verze s pevnou kobylkou nevyrábí. Třeba hardtail strata seženeš dost těžko, a to tremolo na něm ničemu nevadí. A neznalý uživatel tam nacpe dřevo, místo aby přitáhl pružiny tak akorát aby se to při bendu nehnulo. Tremola, kterým není dobře v zadní pozici, např. FR a jemu podobná, s výřezem, do kterého se při zatažení za páku schovávají, naopak při blokování potřebují špalek, aby držela v neutrální poloze. Někteří lidé blokují dvojzvratné tremolo, protože zrovna momentálně chtějí aby se jim při bendech nehnulo, ale hodlají ho jindy používat. A třeba Eddie van Halen, pokud vím, vždy používal floyda seřízeného/blokovaného na jednozvratný chod.
Elmaker

Re: Poraďte mi prosím - Cort X1

Příspěvek od Elmaker »

a co rikate na tuto? klady/zapory -> http://kytary.cz/cort-zenox-z42/HN103299/
Diky za pripominky a komentare.
JohnyWM

Příspěvek od JohnyWM »

woro90-1 píše:
JohnyWM píše:Já jsem si seštěloval tremolo dle tvých rad, a nemám žádnou výtku, funguje perfektně ;) díky moc;) a nevím proč chce někdo špalkovat tremolo, když ho nepoužívá, takaŤ si koupí pevnou kobylku
. A třeba Eddie van Halen, pokud vím, vždy používal floyda seřízeného/blokovaného na jednozvratný chod.
Toš to sem nevěděl, dík, dobrá zajmavost, že se jednozvrat da seřídit na dvojzvrat, to sem věděl, ale že to de i naopak.... to sou věci :D

A teď k věci, za sebe bych doporučil
http://kytary.cz/cort-kx5-fr/HN103287/

pokud nechceš tremolo tak verzi s pevnou kobylkou
http://kytary.cz/cort-kx5/HN102519/
soap630
Kontaktovat uživatele:

Re: Poraďte mi prosím - Cort

Příspěvek od soap630 »

Čus - nedávno jsem si taky kupoval novou kytaru a taky jsem přemýšlel o Cort X-1 nebo Cort Z42.Pokud ti nevadí mít kytaru z druhé ruky, tak bych se spíš díval po bazarech. Dají se tam najít celkem zachované a lepší kousky za stejnou cenu jako nová X-1 nebo Z42. :wink:
Obrázek
ESP-LTD F50 (with RM Pickups)→ 3/4 akustika Cremona → Behringer GM108 → Beta Aivin OD-100.
woro90-1

Příspěvek od woro90-1 »

JohnyWM píše:
woro90-1 píše:
. A třeba Eddie van Halen, pokud vím, vždy používal floyda seřízeného/blokovaného na jednozvratný chod.
Toš to sem nevěděl, dík, dobrá zajmavost, že se jednozvrat da seřídit na dvojzvrat, to sem věděl, ale že to de i naopak.... to sou věci :D
Když to chodí na obě strany, nemůže být problém to zařídit aby to chodilo jen na jednu :wink: Na kramerkách nemá vzadu tu prohlubeň, takže se kobylka opírá o horní stranu těla, to samé na 5150 a všech superstratech s floydem, na frankenstratu to měl jednu dobu o kousek výš protože tam neseděl krk, tak to mě podložené čtvrtdolarem. Na žralokovi měl pochopitelně Tune-O-Matic, na prvním, černobílém stratu měl stratovské tremolo a mosazný nultý pražec pořádně oslizlý vazelínou :D

Na Z42 se zeptej Kamahla, ten ji má, ačkoli tam má jiné snímače. KX5 se také dost doporučuje. Xka se doporučují až ve vyšších řadách. Ale nejspolehlivější metoda bude zajít si to osobně zkusit, co ti padne do ruky nejvíc. Se spolubydlícm jsme takhle otravovali celý den v různých hudebninách, abychom zjistili, že mu nejlépe sedí v ruce strat a že mu zvukově vyhovují singly, takže pak už jsme jen v rychlosti našli vhodného strata v odpovídající cenové kategorii a koupili ho. To je podle mě ideální přístup. Když zjistíš co ti sedne za tvar a za zvuk, už jen vybíráš nejvýhodnější koupi.
Elmaker

Příspěvek od Elmaker »

diky moc dneska si je pujdu vyzkouset.
RJ
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od RJ »

Radíš dobře Woro, já jen podotknu, že začátečníkovi bych bazar nedoporučoval, leda se zkušeným doprovodem
Stratocaster : Čína, Mexiko HSS
Akustika : jedna od táty z roku 1974, druhá je Nylonka od Schneidera
Kombo: VOX AD60VT
woro90-1

Příspěvek od woro90-1 »

RJ píše:Radíš dobře Woro, já jen podotknu, že začátečníkovi bych bazar nedoporučoval, leda se zkušeným doprovodem
Tak ostatně do krámu radši také v doprovodu, pro případ že by prodavač prodával moc aktivně.
Elmaker

Příspěvek od Elmaker »

no snazili se mi tam vnutit kazdou kytaru na kterou jsme sahl..:-D ale mel jsem sebou zkusenyho kytaristu .)
Odpovědět

Zpět na „Elektrické kytary“