Zdroje šumu
Pravidla fóra
Zdroje šumu
Ahoj, měl bych takovou obecnější otázku:
koupil jsem Usb-mix Yamaha MG166c USB, zkouším nahrávat (asi 2. nahrávání v životě) přes Notebook, Win 7 64bit, Cubase AI4, USB ovladač od výrobce, nejnovější verze.
K problému: z mixu leze poměrně pěkný ton (nahrávání basy/kytary přes simulátor aparátu/multiefekt (Korg Pandora PX4D), na stopě nahraný do PC je tam ale docela vysoká úroveň šumu, která se mi nepodařila snížit na rozumnou úroveň (abych zachoval slušnej poměr síla signálu:šum).
Trochu jsem zkoumal čím to bude, vyměnil ovladače (za ty co jsem psal - to trochu pomohlo), snížil citlivost "mikrofonu" v PC, zbavil se napájení notebooku (zkusil jsem jet na baterii), odstranil zemnící smyčky, ale poměr je pořád docela bídnej...
Někdo nápad?
koupil jsem Usb-mix Yamaha MG166c USB, zkouším nahrávat (asi 2. nahrávání v životě) přes Notebook, Win 7 64bit, Cubase AI4, USB ovladač od výrobce, nejnovější verze.
K problému: z mixu leze poměrně pěkný ton (nahrávání basy/kytary přes simulátor aparátu/multiefekt (Korg Pandora PX4D), na stopě nahraný do PC je tam ale docela vysoká úroveň šumu, která se mi nepodařila snížit na rozumnou úroveň (abych zachoval slušnej poměr síla signálu:šum).
Trochu jsem zkoumal čím to bude, vyměnil ovladače (za ty co jsem psal - to trochu pomohlo), snížil citlivost "mikrofonu" v PC, zbavil se napájení notebooku (zkusil jsem jet na baterii), odstranil zemnící smyčky, ale poměr je pořád docela bídnej...
Někdo nápad?
Yamaha RBX 460
Nemesis Eden 320 2x12"
Nemesis Eden 320 2x12"
- Jens Ludwig
- Odborník
Re: Zdroje šumu
nahoď ukázku
PetrPeter * 1.5.1975 - 1.8.2008 +
omlouvám se za překlepy, jsem rád, že mi můj ntbk vůbec ještě píše....
- Jens Ludwig
- Odborník
a kde je problém??? možná sem extrémně hluchej, ale jediný, co slyšim, je, že nahrávka má mnohem menší úroveň hlasitosti, než zmasterovaný CD - jestli kuli tomu tavíš bedny, tak ti šumí nejspíš v nich...
- pavlii
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Souhlas. Peak je okolo -15 dB max, RMS je okolo -30 dB. To nic nevypovídá o kvalitě/nekvalitě (i když o nekvalitě trochu ano - málo vybuzené převodníky, čímž je odstup S/N horší). V poslední fázi "za ocasem" je úroveň signálu nějak -80 dB; to je celkem běžná hodně dobrá úroveň šumu standardního zařízení.
Kde je problém? (aneb nechápu stejně jako Jens)
P.
Kde je problém? (aneb nechápu stejně jako Jens)
P.
- Jens Ludwig
- Odborník
já si myslim, že právu kuli níízký hladině RMS dochází k velkýmu vybuzení nekvalitních beden a šumí ty bedny samy o sobě....
- pavlii
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
No to je asi samo o sobě celkem jasné - já jsem to "nechápu" myslel spíš v tom tvém smyslu - jak to myslí tazatel?
Takto slabý signál vyžaduje velké zesílení na výstupu => šum.
P.
P.
Jsem homerecorder-začátečník, tak na berte ohled, to předesílám (špatná terminologie a debilní dotaz možná hned zezačátku
)
Zkusím doma nahrát něco hlasitějšího, aby to bylo jasnější, každopádně:
nahráno přes multiefekt, takže "tavením beden" to není
zkoušel jsem i nižší úroveň výstupu z multiefektu, a přidat gain, případně master volume mixu, každopádně výsledek byl pořád stejný (hodně podobný).
Poměr S/N docela v pohodě na výlezu z mixu, ale po nahrání přes ten USB port do PC je ta úroveň dost hrozná...to je to co mě zaráží.
PS:kombo má line out, zkoušel jsem nahrávat i přes něj a podobný výsledek
Zkusím doma nahrát něco hlasitějšího, aby to bylo jasnější, každopádně:
nahráno přes multiefekt, takže "tavením beden" to není
zkoušel jsem i nižší úroveň výstupu z multiefektu, a přidat gain, případně master volume mixu, každopádně výsledek byl pořád stejný (hodně podobný).
Poměr S/N docela v pohodě na výlezu z mixu, ale po nahrání přes ten USB port do PC je ta úroveň dost hrozná...to je to co mě zaráží.
PS:kombo má line out, zkoušel jsem nahrávat i přes něj a podobný výsledek
Yamaha RBX 460
Nemesis Eden 320 2x12"
Nemesis Eden 320 2x12"
- pavlii
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Dobrý základ pro začátek je pokoušet se nahrávat při max. peaku cca -4 dB na vstupu. Je to asi docela optimální hodnota pro výsledný poměr signál/šum, protože A/D převodník je takto vybuzen skoro na plnou bitovou hloubku a pořád tu jsou ještě ty cca 4 dB jako rezerva.
Jestliže ti měřáky budou ve zcela tichých pauzách ukazovat hodnoty řekněme <80 dB, tak tu šumí něco zcela jiného než nahrávka
P.
Jestliže ti měřáky budou ve zcela tichých pauzách ukazovat hodnoty řekněme <80 dB, tak tu šumí něco zcela jiného než nahrávka
P.
Už asi začínám tušit kde je problém - při nastavení faderů a gainu tak, aby byl peak na -4dB (měřák na mixu) se do PC nahraje signál odpovídající zhruba tomu co jste slyšeli (slabej). Někdo nápad?
Yamaha RBX 460
Nemesis Eden 320 2x12"
Nemesis Eden 320 2x12"
- pavlii
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Měřák na vstupu mixu je fajn, takže je otázkou, jak silný signál je na výstupu. Nevím, jaký je u USB mixpultů vztah s nastavením master faderu (výstup) se signálovou úrovní, co se tlačí do USB. Teď nemám chuť studovat manuál (haha, Jensi
), takže jdu tahat z paty
řekněme, že to odpovídá a master fader určuje i úroveň signálu, co leze do PC. V tom případě by měl být nastaven tak, aby byl max peak 0 dBFS, nebo maximálně (řekněme) -3 dBFS.
Pokud s úrovní signálu po USB nemá master fader co dělat, hledal bych ještě i někde v nastavení mixu, jestli se tam nějak neprocesuje signál.
P.
Pokud s úrovní signálu po USB nemá master fader co dělat, hledal bych ještě i někde v nastavení mixu, jestli se tam nějak neprocesuje signál.
P.
On ten převodník v MG nebude asi taky žádná sláva...
Nicméně pohlídat si úrovně v celém řetězci je jeden ze základů.
Já mám Mackie mixík s FireWire a ten tvrdošíjně nahrává na úroveň -12dB, ale i tak tam toho šumu zase tak moc není.
Nicméně pohlídat si úrovně v celém řetězci je jeden ze základů.
Já mám Mackie mixík s FireWire a ten tvrdošíjně nahrává na úroveň -12dB, ale i tak tam toho šumu zase tak moc není.
Nemám strach z lopaty, mám strach ze srpu a kladiva
Jasný, ohlídám (příště). Zatim díky, zas se budu blbě ptát až se k tomu dostanu 
Yamaha RBX 460
Nemesis Eden 320 2x12"
Nemesis Eden 320 2x12"