Modelery v praxi u profíkov

Pedály, multiefekty, procesory, ...
Predator

Modelery v praxi u profíkov

Příspěvek od Predator »

Veľa ľudí tu rieši aparáty, gitary a kopec najrozličnejších detailov, a pomaly človek nadobúda pocit, že pre prostriedky sa tu prestáva vidieť cieľ. Na hranie do PA cez modeler sa pozerá ako na niečo druhoradé, ako na nejakú "znúdzecnosť" a pritom je to len iná cesta ku riešeniu gitarového zvuku. Často býva spomenuté to, že je to vec pre amatérov a obývačkových gitaristov, a každý, kto to myslí s gitarou vážne, by sa mal tomu vyhnúť a riešiť zvuk pekne po starom.

Napriek tomu sa objavujú profesionálni hudobníci, ktorí nepotrebujú ohurovať super aparátmi na pódiu, ale robia muziku, ktorá vie strhnúť a zaujať. Niektorí sú "mladá krv", ale nájdu sa aj veteráni, ktorí hrajú už viac ako 25 rokov a stačí im modeler a odposluch, aby urobili poriadnu show naživo.

Jedného takého vám tu predstavím. Nik Kershaw. V televíznej show hrá svoju najslávnejšiu pieseň bez jediného aparátu na pódiu, a pritom naživo, žiaden playback. Klobúk dole pred jeho výkonom.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=e9gp0z8vo90[/youtube]
Momentálne bez kapely, stále hľadám

Vybavenie - upravený biely HB SC-1000, Marshall JVM 215C, nejaké pedály ... :)
Cybermuff
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Re: Modelery v praxi u profíkov

Příspěvek od Cybermuff »

hm... to není nějaká reprezentativní ukázka, to je zvuk typu mažu-mažu-mažu a to, že je to modeling je z toho krutě slyšet.
BTW do těch Youtube tagů stačí dát jen to ID videa, tedy e9gp0z8vo90 , a pak to vypadá takto
Obrázek
Predator

Příspěvek od Predator »

Čo ja viem ... podľa mňa je modeling niečo, ako kedysi boli syntetizátory. Každý od nich čakal dokonalú imitáciu existujúcich nástrojov, a ono sa to tomu trochu priblížilo, ale hlavné ťažisko synťákov je v práci s inými zvukmi ako tie klasické prirodzené.

Rovnako mal byť kedysi Hammond organ prenosná náhrada píšťalového organu, ale dopadlo to trochu inak. To isté Rhodes, mal byť prenosnou alternatívou piána a stal sa z neho v podstate úplne nový, samostatný nástroj.

Tak by som bral aj modelery. Netreba v nich hľadať dokonalý Twin, JCM-800 ani Recto, sú tu skôr na to, aby poskytli niektoré typické zvukové farby, tak trochu odlišné od tých tradičných. A ak sa vkusne použijú, nikto nerieši, že je to digitál a nie lampa. Dôležitá je hudba ako taká. A myslím si, že Kershaw to zahral so svojou kapelou dobre. Na živák je to až až ... skoro ako z CD. Poznám originálny song a musím povedať, že máloktorá kapela vie dať naživo song tak ako zo štúdiovej nahrávky.

A keď si pustíš originál z roku tuším 1985, tak musíš uznať, že z toho modelera dostal zvuk takmer rovnaký ako vtedy z klasického aparátu. Možno nie 100%, ale ten charakter tam je.

panedge

Příspěvek od panedge »

Nic proti modelingu-mám rád experimentátory a líbí se mi různé zvuky.Buď jsem natvrdlej,ale nějak jsem tady nepochopil,pře čím bych měl smeknout klobouk,vůbec nevidím nějakou show o který mluvíš a už vůbec nevím,co by se mi mělo líbit na zvuku kytary.O tý písničce si myslím taky svý....Když se řekne show a nebo "těm to šlape" si představuju úplně něco jinýho-tohle je krutě mimo mísu :roll:
Gibson LesPaul Goldtop Traditional,Fender Stratocaster Eric Clapton sig., Gretsch G 5122 DC ,Fender Stratocaster,Epiphone Les Paul Standard,akustika Ashton,pololubovka Fokus,VOX AC 30 CC2,Laney TF300
lubos

Příspěvek od lubos »

Taky si myslím že tohle nebyl nejlepší příklad. A s tim smekáním klobouku bych v tomto konkrétním případě nespěchal.
Kytary: Ibanez JEM7, Fender Stratocaster US, Gibson SG 61 Reissue, LP Studio, LP LTD 1000, LTD FR 450
Aparát: HOT Rock Hearth, Mesa Boogie 2x20, Hughes Kettner Grandmeister, Kemper Profiler
Efekty: TS 808, Lexicon MX 400, Dunlop Wah Bonamassa, Vox Tonelab LE, Tech SansAmp 1.1 PSA
Predator

Příspěvek od Predator »

Všimni si tú harmóniu, ako tá skladba prejde zo slohy cez bridge do úplne inej tóniny v refréne. Málokto robí tak harmonicky zložité prechody z tónin. To nie je +1 alebo +2, čo sa často používa na vygradovanie na konci, tu sa to stále motá z tóniny do tóniny.

Ďalšia vec - presnosť a súhra. Snáď až na pár rozsypaných unison v sóle všetko išlo perfektne v synchróne, ako zo sekvenceru. A všetko presne ako z partesu podľa pôvodného songu - beglajt, basa, prechody, synťákové vyhrávky a dokonca aj ten arpeggiator tam bol presne ako v origináli. Fakt sú to páni muzikanti.

A všimni si, ako to brali ľudia na konci, aký aplauz. Pod pojmom show si nepredstavujem len niečo ako pogovanie pred pódiom, či headbanging.

Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

Oukej, tak i kdyby písnička byla super složená a super zahraná a publikum na to super reagovalo, pořád mi ten zvuk nepřijde nikterak úžasný.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
Predator

Příspěvek od Predator »

Zvuk nemusí byť "úžasný", stačí, aby sedel do celku a fungoval v ňom. Je kopec rockových songov, kde je zvuk gitary sám o sebe dosť humáč, ale v mixe to tam sadne ako uliate. A je kopec gitaristov, čo si namiešajú "úžasný" zvuk a potom sa "úžasne zle" počujú v kapele.

A o toto mi išlo ... že zvuk gitary je v kapele len súčasť celkovej mozaiky zvukov. A na to vie dobre poslúžiť aj modeler. Tu nejde o to, aby pred tým dakto sadal na p***l. Tu ide o to, aby to fungovalo v spolupráci s ostatnými. Málo gitaristov si uvedomuje, že v kapele hrajú aj iné nástroje, a riešia svoj zvuk pre seba a nie pre celok.

Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

Tak teda já jako kytarista chci, aby můj zvuk byl "úžasný". A předpokládám, že to chtějí všichni. Jinak bychom tu neměli žádné uživatele lampových Mes, Marshallů, Peaveyů, River, Orangů, Fenderů, Matampů, Bad Catů, Blackstarů a já nevím čeho všeho, ale všichni bychom hráli na tradáčky za pár tisíc.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
citizen.one

Příspěvek od citizen.one »

tak samozrejme, ale zase si nemyslim ze by nekdy soucasny modelery byly schopny zapadnout do vlastni kategorie jako analogovy syntaky, Hammondy atp, uz jen protoze nemaji tak konkretni vyraz, teda ze jsou moc blizko a zaroven ne tak blizko aby to bylo ono, sve predloze....
panedge

Příspěvek od panedge »

Predator píše:Všimni si tú harmóniu, ako tá skladba prejde zo slohy cez bridge do úplne inej tóniny v refréne. Málokto robí tak harmonicky zložité prechody z tónin. To nie je +1 alebo +2, čo sa často používa na vygradovanie na konci, tu sa to stále motá z tóniny do tóniny.

Ďalšia vec - presnosť a súhra. Snáď až na pár rozsypaných unison v sóle všetko išlo perfektne v synchróne, ako zo sekvenceru. A všetko presne ako z partesu podľa pôvodného songu - beglajt, basa, prechody, synťákové vyhrávky a dokonca aj ten arpeggiator tam bol presne ako v origináli. Fakt sú to páni muzikanti.

A všimni si, ako to brali ľudia na konci, aký aplauz. Pod pojmom show si nepredstavujem len niečo ako pogovanie pred pódiom, či headbanging.
Mě je úplně putna z jaký tóniny kdo kam přechází nebo nepřechází.Nirvana hrála velice jednoduchou hudbu a přesto má silný písničky.To není o tom hrát složitě,je to o magii o srdci-tohle je pro mě normální osmedesátková kaše nic víc,nezlob se
Gibson LesPaul Goldtop Traditional,Fender Stratocaster Eric Clapton sig., Gretsch G 5122 DC ,Fender Stratocaster,Epiphone Les Paul Standard,akustika Ashton,pololubovka Fokus,VOX AC 30 CC2,Laney TF300
Predator

Příspěvek od Predator »

Nehnevám sa. Každý nech počúva hudbu, akú vie porozumieť. Kde by sme došli, keby sa každému páčilo to isté, že?

Predator

Příspěvek od Predator »

Nero píše:Tak teda já jako kytarista chci, aby můj zvuk byl "úžasný". A předpokládám, že to chtějí všichni. Jinak bychom tu neměli žádné uživatele lampových Mes, Marshallů, Peaveyů, River, Orangů, Fenderů, Matampů, Bad Catů, Blackstarů a já nevím čeho všeho, ale všichni bychom hráli na tradáčky za pár tisíc.
Veď v pohode ... :D len som chcel poukázať na to, že málo ľudí hrajúcich na gitaru rieši svoj zvuk aj s ohľadom na zvuk ostatných. Vačšinou si na mašine (lampovej, tranďákovej, digitálnej, to je jedno ...) nakrúti niečo, čo sa páči jemu a znie to super samo o sebe, ale v kapele sa to bije s ostatnými. Dotyčný to zistí až počas nahrávania dema, alebo keď má kapela ako celok mizerný sound už desiaty koncert napriek super vybaveniu.

A v tejto téme som chcel ukázať to, ako si vie profík poradiť so začlenením modeleru do živej kapely.

Tu je pôvodný štúdiový song ešte s aparátom, to ešte modelery neboli

A tu s aparátom live

Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

Predator píše: Veď v pohode ... :D len som chcel poukázať na to, že málo ľudí hrajúcich na gitaru rieši svoj zvuk aj s ohľadom na zvuk ostatných. Vačšinou si na mašine (lampovej, tranďákovej, digitálnej, to je jedno ...) nakrúti niečo, čo sa páči jemu a znie to super samo o sebe, ale v kapele sa to bije s ostatnými. Dotyčný to zistí až počas nahrávania dema, alebo keď má kapela ako celok mizerný sound už desiaty koncert napriek super vybaveniu.
Tak to, že si kytarista neumí nastavit aparát tak, aby byl slyšet (a zároveň ani nepřeřvával) ostatní je většinou problém pokojových hráčů s gainem na max a EQ do V, alespoň průměrně soudný a schopný kytarista snad umí posoudit, co je se zvukem třeba :wink:

PetrPeter 1975 - 2008
Predator

Příspěvek od Predator »

By si sa divil, že často ani nie :D Veľa ľudí si neuvedomí, že zvuk lezúci z PA je niečo úplne iné ako to, čo počujú zo svojho komba či stacku. A tak sa snažia nastaviť to, čo poznajú z nahrávok, a zvukár potom šedivie za pultom. Videl som to neraz.

Ale to už zabiehame do OT.

Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

Tak pak se daný člověk nehodí do mé škatulky soudných a schopných :P

PetrPeter 1975 - 2008
Predator

Příspěvek od Predator »

Ďalší chlapík s modelerovým kombom - Rob Tognoni. Tu je ale celkovo zvuk kapely degradovaný kamerkou, ktorej mikrofón nezvládal ten nápor decibelov. Na činelách je to strašne počuť, že mikrák melie z posledného.

bubucci
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bubucci »

tuším u Clawfinger používá modeling místo klasické aparatury
Cybermuff
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Cybermuff »

Pro mne to fakt nemusí být náhrada originálu. Byl bych rád za nový zvuky. Ale chci po modelingu, aby mi konečně přenesl pinch harmonics tak, jak lampáč (no mám jednoho oblíbence, kterýmu to jde) a aby se z toho zvuku nesypala mouka, jak je tomu v tom videu. (třeba u Rolandu - i u toho mýho - sice není mouka, ale zase je to takový rolandovsky tuhý). Chci (obvykle marně) krásný tlustý zpěvný dlouhý melodický zvuk s přirozenými ataky, přirozeně reagující na vytahování a další práci na strunách s respektováním charakteru nástroje a kytaristy. (A nutně po tom vyžaduju tu reakci na poťáky včetně změny charakteru, ale to už jsem psal včera).

Bohužel Kershaw nestojí na kytaře, takže zde je laťka proklatě nízko.

Rob Tognoni se mi líbil skoro víc s levným modelingem než pak s lampou, ale to asi proto, že to bylo celkově osobitější/poznatelnější. (Ale to je třeba i u Jose de Castra, který se mi víc líbil na levnějším, ale u něj osobitém Englu, než pak na dražším Diezlu, kdy osobitý zvuk zmizel). U Roba Tognoniho šlo o přechod na Bugeru z Vampa proto, že je firemním jezdcem Behringeru. Koneckonců taky jsem kecal s jedním zahr. hráčem a on pořád (bylo to pro jeden časopis), že s tím starým zesikem XY nikdy nezískal ten správnej zvuk, s tímhle YX je to konečně ono - já jen přemítal v čem je ten rozdíl, protože mu to hrálo pro ty jeho kila v podstatě shodně. No a on to klasicky podepsal tý YX firmě, tak to prostě muselo být super-hyper.
Jinak Roba Tognoniho s Vampem najdeš přímo na jeho live CD v dobrý kvalitě, je to příjemný, někde se mi tady válí. Ale Rob k tomu ještě používá pár krabiček. V podstatě jede na (skoro) čistej/crunch a šlape overdrivy.

Ale zpět k tématu: samozřejmě najdeš třeba fotky Placebo s laptopy v racku s Guitar Rigy, koneckonců Vernon Reid takhle taky v Praze hrál, ale jeho zvuk nic moc (typický GR). V rámci PR na Youtube najdeš i Rammsteiny a Mutter na GR z jejich studia... U Placebo to není tak o tom klasickým rockovým zvuku, tam to bylo v poho. Samozřejmě najdeš i pytel dalších, to přeci není žádný problém.
Problém mám akorát já, protože uvažuju o návratu modelingu i do mé větší pódiové sestavy kvůli řadě specifických zvuků a určitým variabilnějším konfiguracím pro projekt s jednou kejtrou, akorát že některé softy, které bych potřeboval, mají drobné nepříjemné mušky, navíc k tomu, aby to hrálo podle mne stejně to musím dovybavit pc další hromadou techniky, takže je to pak rack jak kráva, kterou na zádech nositi, housera si přivoditi znamená...
Obrázek
woro90-1

Příspěvek od woro90-1 »

Ta myšlenka, že to nemusí být nutně náhrada něčeho existujícího, se mi líbí. Konečně.
Odpovědět

Zpět na „Kytarové efekty“