Aparáty Rockwell, zkušenosti

Lampy, tranzistory, technické problémy, ...
Odpovědět
Slimy
Kontaktovat uživatele:

Re: Aparáty Rockwell, zkušenosti

Příspěvek od Slimy »

To Red Bull: nepleteš si ESH (p. Faiereisl) s Rockwell (p. Vladyka)? Nebo tam máš chybu ve spojkách...

Jinak si myslím, že život je o náhodách. Pokud má odejít z ničeho nic Mesa, tak odejde. Pokud Rockwell, tak odejde Rockwell. Pravdou zůstává, že (i když někdy opticky) s dražšími součástkami můžeme zůstat daleko víc v klidu... furt ty peníze navíc "musí" být vidět...

EDIT: Jinak po pár rozhovorech s p. Vladykou (Rockwell) pochopíš, že ten si vydělává, tak aby vyžil. Navíc není problém zažádat o součástky dražší (vyšší kvality?) ;)
Naposledy upravil(a) Slimy dne 3.09.2010 12:22, celkem upraveno 1 x.
"Lots of people talk and few of them know..."
Red Bull
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Red Bull »

Ano mam tam chybu stále myslím Rockwell a nevím proč jsem napsal ESH.
"MOJO" kills modern music...

Je tu spousta otázek, které již byly zodpovězeny.
Fender Stratocaster photo flame MIJ [1994] -> Ibanez AW3000NT ]

http://www.7daysgallery.com
Wohma
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wohma »

To je teda zas debata :) Ja myslim, ze puvodni Bullova teze, ze kvalitnejsi soucastky zajistuji (alespon v prumeru) vyssi spolehlivost je neoddiskutovatelna, zbytek je jen slovickareni. A ano, pokazit se muze Mesa a ENGL stejne jako Rockwell.
PRS CE24, ENGL Blackmore, Orange PPC412, kotel efektů na pedalboardu
‘Men have become tools of their tools.’ ~Henry David Thoreau
Somnus Aeternus
Red Bull
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Red Bull »

Wohma píše:To je teda zas debata :) Ja myslim, ze puvodni Bullova teze, ze kvalitnejsi soucastky zajistuji (alespon v prumeru) vyssi spolehlivost je neoddiskutovatelna, zbytek je jen slovickareni. A ano, pokazit se muze Mesa a ENGL stejne jako Rockwell.
Celá má teze efektivně sečtena a podtržena. Děkuji.

Jinak snad se zapojí Cybermuff, když viděl střeva.

dalabo

Příspěvek od dalabo »

Wohma píše:To je teda zas debata :) Ja myslim, ze puvodni Bullova teze, ze kvalitnejsi soucastky zajistuji (alespon v prumeru) vyssi spolehlivost je neoddiskutovatelna, zbytek je jen slovickareni. A ano, pokazit se muze Mesa a ENGL stejne jako Rockwell.
Souhlas. Myslím že se z drahých butik dílů dělá modla bez které aparát nehraje. Nebo hraje a za rok vybuchne :-).
Nezlobte se na mně: kombo Koch. Malé, pěkné, hraje jak sviň. A co se do toho kluci dívali tak samé běžné součástky.
Slimy
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Slimy »

dalabo píše:
Wohma píše:...
Souhlas... ...běžné součástky.
V téhle diskuzi jsem se původně chtěl zastat Tebe, ale litoval bych... nech už to být... když někdo kupuje drahé věci, tak ať kupuje drahé, když levné, tak ať kupuje levné - stejně tak Ti bude každý stát za tím, co jemu vyhovuje. Sám fandím levným věcem, ale plánuju kupovat ty drahé, protože myslím (doufám?), že za ty peníze dostanu něco "navíc"...
"Lots of people talk and few of them know..."
bubucci
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bubucci »

No a zkoušel to někdo počítat, kolik vyjdou součástky např. v rectifieru nebo něčem co se dost kopíruje ?
Fade
Bandzone: http://bandzone.cz/fan/fade
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Fade »

Jojo, to by mě taky zajímalo celkem. Na kolik vyjde original Mesa, třeba to Recto, bez toho Know how. To je určitě zajímavá otázka.
Skervesen 4AP Custom Shop
Fender American Standard Telecaster
Ibanez S series - (Fishman Fluence Modern)
Kemper Profiler + Kemper Remote
Red Bull
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Red Bull »

Cena součástek - není naprostým odrazem kvality. U zavedených značek je výhoda právě know-how. Navíc u Mesy se prostě platí za značku dovoz, distribuci atp. Na druhou stranu na kolik bude životnostně srovnatelný Red Trip který stojí 15 tis. s ruční prácí a Mesa dělaná sériově. Je hloupé srovnávat sériovou výrobu a handmade kopii, která používá jiné součástky a snaží se zvukově tvářit jako Mesa. Mesa něco vyvinula a Vladyka počeštil a obšlehnul - na tom je patrné, že u Mesy se platí i za vývoj, stejně jako to je ve všech odvětvích různých výrobků.

Takže srovnání by spíše snesli handmade výrobci z čr - to znamená Rockwell, Hot, ESH, DorD atp.

Red Tripa bych tudíž s Mesou neporovnával, protože Mesa je originál a Red Trip svým způsobem pouze sprostá levná kopie.

Fade
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Fade »

Tady to nikdo nechce porovnávat. Jedná se jen o čistou cenu za součástky bez dovozu aparátu, know how a Mesa cedulku.
Wohma
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wohma »

bubucci píše:No a zkoušel to někdo počítat, kolik vyjdou součástky např. v rectifieru nebo něčem co se dost kopíruje ?
Pokud nepocitas trafa a lampy, tak ty soucastky budou rozhodne levnejsi nez samotna prace. Jenze do hotovyho aparatu jsou hodiny a hodiny prace, to se v cene odrazit musi :wink:
A treba s tim trafem je problem - vetsina firem neprodava svoje trafa, takze se samotny trafo z urcityho modelu sehnat neda.
Somnus Aeternus
McKozias
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od McKozias »

vsem je jasne ze to je sprosta kopie a je nesrovnatelna s origosem prave proto, ze nemusio platit vyvoj, nepocita se dovoz atd...ale kdyz odectes how know, vyvoj, dovoz, blablabla, tak na kolik vyjdou ty soucastky...kdyz tady debatite ze vladyka setri na soucastkach, tak na kolik vyjdou ty do mesy?, jde tu prece o soucastky, o tom setu bavite ne?
Red Bull
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Red Bull »

No kdyby si je mohl Vladyka koupit stejné, tak by to proti ceně součástek z likvidace Tesly mohl být několika násobek, ale to je pouhá spekulace.

Prostě a jednoduše za značku Mesa, Engl, Soldano atp. se platí. Když si ovšem někdo kupuje ručně dělanou věc, tak by člověk předpokládal, co nekvalitnější provedení, originalitu a vysokou kvalitu součástek. Což Rockwell nějak nesplňuje. Jeho cena je stejná jako velkosériového Valvekinga. A musí na tom vydělat.

McKozias
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od McKozias »

jisteze, ale jak tady bylo receno, na pozadani ti tam kvalitni soucastky sezene...
..ja mit penize taky bych koukal po mese a ne po red tripovi, ja se priznam ze i ta znacka by mi delala dobre :D
ale kdyz to hraje, at vtom je co chce
Fade
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Fade »

Bulle, my víme, že se platí za všechno možné u Mesy a teď už i víme, že tam Honza dává levnější součástky i když to hraje dobře. Víme i že se může dodrbat cokoliv a kdykoliv, ale teď se řeší jen to, o kolik se liší cena součástek u kopií a u originálů.
Red Bull
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Red Bull »

Ono k číslům za kolik Mesa nakupuje komponenty po strašných množstvích se mi nikdy nedostaneme a za kolik Vladyka nakupil při likvidaci Tesly se také nedozvíme. Nemá cenu se o tom hádat. Srovnat ty aparáty není fér. Někdo nešetří, někdo to hraje na značku a někdo zase hledá co nejlepší cenu a výkon.

bubucci
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bubucci »

Já jsem to nezamýšlel, jako že bych chtěl nadávat, že mesa koupí zalevně součástky a pak to prodává, za ty peníze co to prodává. Určitě používají nějaké součástky vyráběné přímo pro ně, trafa atd. Ale snad se dá, s cenami kvalitativních ekvivalentů / co to za slova? :) / zhruba spočítat. Nikdo jim neupírá vývoj, know-how, atd.
Wohma
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wohma »

Pak ale vyvstava otazka v kolika kusech to kupujes? Ani Vladyka to dozajista nekupuje po kusech, spis si to necha posilat po velkych balicich, mnozstevni slevy funguji vsude.
Somnus Aeternus
Cybermuff
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Cybermuff »

Teda vy jste se do toho pustili... Zase to moc nepřehánějte.
Starý český elyty - já je rád nemám. Já jsem kdysi jako mladý ucho pracoval na ředitelství Tesly a znám normy a servisní manuály, takže si pamatuju, po kolika letech se mají vyměnit a starý vyhodit. Tyhle už prostě přesluhují. Moje zkušenost z praxe s nimi moc dobrá není a tak když mi dorazí na stůl nějaký novější Rožďál a zase uvidím ty plechovky, tak si říkám, kolik jich rovnou vyhodím. A obvykle z nich kapacitu nemá moc kousků (standardní postup: vyhodím to komplet). Můžete s nima mít lepší zkušenosti, já s nima nechci mít už nic společnýho. Na Rožďálovi jsem před x lety začínal, byl to můj první lampáč, ale těch poruch jsme měli moc. To, že kondik, který stojí 250 a český stavič jich kdysi (předpokládám) koupil kvanta po koruně ve výprodeji a ještě mu dalších deset-dvacet let zásoby vydrží, to je jeho ušetřený peníz a podle mne vaše riziko, že se to projeví někde blbě při zapnutí na koncertě.
Kondíky do signálových cest jsou kapitola sama pro sebe. Když jsem si stavěl svoji současnou repliku Matchlesse, tak bylo jasný, že když už originální trafa, tak i součástky v maximální kvalitě. Takže třeba SoZo stojí kondík cca 90 centů (tedy kousek pod Euro), ty různý výprodeje s pytlíkem kondíků za 20 korun budou znamenat úsporu relativně malou - řádově ale stovky na zesik.
Mallory mají jiný zvuk než SoZo, samozřejmě jsou to malé rozdíly, ale to jsou ty rozdíly, které dělají high-end a i ovlivňují charakter zvuku.
Otázkou tedy v základu je, proč kupujete stavěný zesik.
Jestli kvůli tomu, že je to levný, tak to neřešte a hrajte. Buďte rádi, že to hraje, ale prvky v čínským lampáči zase nebudou o tolik horší - navíc obvykle výrobce má systém interní kvalitativní kontroly - takže v tom případě se číňanům nesmějte.
Jestli ale chcete fakt dobrý zesik (stejně jako někdo che šaty z butiku a ne ze supermarketu) a necháte si ho stavět, je standardem pro ruční výrobu i použití těch "lepších" součástek (stejně jako chcete kvalitní dřevo na kytaru, i když je zvukový posun malý při velkém navýšení ceny). O kvalitě různých kondenzátorů se diskutuje v jiných fórech, v kytarových dílnách to je ale obvykle jasně dáno a jsou takové standardy pro butikové staviče.
Kdysi - právě na ředitelství té Tesly - mi tehdy můj starý šéf oddělení rozmlouval použití výprodejových prvků. Říkal, že výsledkem výroby musí být standardizovaný produkt - a i po letech opravitelný. Pokud současný výrobce použije pár součástek z vojenského výprodeje za pár halířů, půjde je vyměnit bez vlivu na zvuk za pár let? (nepočítám, že se tam pak dají dražší součástky s jiným zvukem, výsledkem opravy je uvedení do stavu před poruchou). I z tohoto důvodu je dobré dělat vývoj na standardní osvědčené součástkové základně. Kdysi jsem navrhl preamp, kam jsem dal několik nestandardních prvků a pak jsem měl trochu zamotanou hlavu, protože další exempláře hrály prostě jinak.

No nějak jsem se rozkecal.
Tak aby to nebylo jen takový suchý, tady máte pár fotek pro ilustraci toho, o čem mluvím.

Takže jaký prvky používá VHT? Třeba tady jsou to oranžový starý dobrý Mallory - ale hlavně si přečtěte tu hlášku na desce, je super:
Obrázek
Prostě tak to má být.

Někdo zmiňoval "obyčejné prvky" v zesiku Koch. Takže takhle hezky čistě a perfektně je proveden Koch a i ty prvky jsou OK:
Obrázek

Tak dál... třeba Diezel herbert je už na mne moc průmysl, ale jukněte na ten průmyslový standard (BTW zesilovače ESH jsou také technicky hezky provedené):
Obrázek

Tak a už se blížíme. Tohle je Dual Recto, tedy tak nějak podle toho by měly vypadat i jeho napodobeniny:
Obrázek

No a teď se jukněte, jak to vypadá v Rockwellu. Omlouvám se za kvalitu, nafotil jsem to mobilem skoro potmě, ale je to pro ilustraci, tak snad to postačí. Je to zmenšené na 600px na šířku, mám tady i větší.
Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Jo a tady jsou ty relé přilepený za kryty rovnou na chassis a na ně napájený drátky:
Obrázek

Přijde vám to na stejném standardu jako ty nahoře? Svůj obrázek si udělejte o tom sami.
Obrázek
Red Bull
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Red Bull »

Starý dobrý Hocke byl udělaný kvalitněji.

Odpovědět

Zpět na „Komba, zesilovače, reproboxy“