Tréma

Tabulatury, noty, školy, kytarové techniky, cvičení ...

Máte při hraní trému?

Můžete vybrat 1 možnost

Zobrazit výsledky

jana
Kontaktovat uživatele:

Tréma

Příspěvek od jana »

tak jsme v tématu o improvizaci narazili na jednu škaredou věc: tréma.

máte taky? :) a pokud, jak s ní bojujete?

pokud ne, tak jak to sakra děláte??? :D

Obrázek
kytarová škola - pojeďte! :)
týden nebo víkend na horách s kytarama, večírky až do rána, s akustikou i elektrikou
KIWI
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od KIWI »

Já jsem od přírody klidnej člověk, takový věci zvládám v pohodě. :-)
Teď jsem měl první koncert v sobotu a byl jsem uplně normál v poho.
Fender 51 RI PB, Trace Elliot 715 SMC, Hocke BN110, EHX Q-Tron, COG Effects Green Tarkin, EBS Unichorus, Digitech Hardwire HT-2, TC Electronic Ditto Looper, Barber Linden EQ, EHX Headphone Amp, kabely Hendrex + Planet Waves + Vox,...

Petrpeter *1.5.1975 +1.8.2008 Odpočívej v pokoji...
PanDan
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od PanDan »

Trému mám vždycky, jde o to jak se člověk cítí.. když jsou lidi v pohodě, je to v klidu.. horší to je když jen tak zíraj.. :) Jinak to chce odehrát pár koncertů a ono se to časem poddá, hodně mi pomáhá mít nacvičený třeba i sóla, když improvizuju, začinam se dost potit.. :) Takže tak..
Peavey Predator plus (Fender pickups ´57 & ´62), Boss GT-8, Fender HotRod Deluxe
Dark Axel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dark Axel »

No ještě jsem nehrál před fakt hodně lidma (to přijde až na podzim a hlavně příští léto) ale na veřejnosti mi nedělá problém hrát...ani improvizovat

kdoví jak to dopadne před více lidma, pak určitě napíšu kdybych změnil názor :D
Jazzmaster/Ibanez RB650 -> Trace Elliot, 15"
afektband

Příspěvek od afektband »

Trémou nějak netrpim, nemam důvod. :)
PetrPeter * 1.5.1975 - 1.8.2008 + R.I.P.

::Framus Renegade Custom Shop, Framus Pantera (SD Dave Mustain Signature aktiv pickups)::Dunlop Cry Baby GCB 95::Framus Cobra::Carvin 412B::Kabely Smrčka, Klotz a PW::
rasomaso

Příspěvek od rasomaso »

No já celkem jo. Ještě před prázdninama jsme byli se třídou na Slapech kalit, a já tam bral samozřejmě kytaru. No tak sme se usadili a já dostal nápad že jí vytáhnu, tak sem začal hrát ale, všichni mě pozorovali a bylo tam mnohem víc chyb než obvykle a začly se mi potit ruce - a to nesnášim, pak to hrozně klouže a blbě se mi mačkaj struny. No doba pokročila a po první flašce vína už sem hrál v pohodě věci který sem měl naučený a bez chyb (teda bez chyb z trémy :lol: ). Pak doba pokročila ještě víc a už sme se tam jen tak váleli, takže mi vůbec nedělalo problém improvizovat a hrát věci co sem si jen tak různě vymejšlel a dokonce mi to i ladilo a docela šlo, a to improvizace není zrovna moje silná stránka - netušim nějaký pentatoniky nebo co, tak se nikdy netrefuju (nebo tak 50% úspěšnost :lol: ). Prostě abych byl schopnej hrát před lidma, tak na ně musim bejt zvyklej že mě pozorujou, nebo že na mě všichni prostě necivěj. A nebo změním psychický stav. :lol:
Petře, byl jsi nejlepší. Sbohem...

"When the power of love overcomes the love of power the world will know peace."
Braniik
Rádce

Příspěvek od Braniik »

No.. vystupeni na verjnosti za sebou moc nemam. Ale trema tam bola, sice nie taka trema ako pred dolezitou skuskou v skole, ale ina trema - taka kombinovana s nadsenim :) A ta trema opadla po prvych tonoch, ktore som zahral. Potom som si to uz uzival :) Teda niezeby som hral tak suverenne a bez chyb, ale bavilo ma to.
Chapman ML1 Standard Modern, Squier Classic Vibe Stratocaster '50s, --> Michalík Wah/Volume, Boss IR-2, TC Pipeline Tremolo, TC Alter Ego v2, Fender Marine Layer Reverb --> Yamaha THR 10
Michalowic
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Michalowic »

Kdyz sem hral na prvnim koncerte v zivote, tak sem 5 minut predtim neudrzel flasku s pitim jak sem byl vyklepanej. V prvni pisnicce sem se sotva trefoval do strun. Pak se to jaks taks dalo. No a postupem casu se to zlepsuje. Ted sem mel v patek koncert a to sem si uzival. Lidi kalili, takze trema nikde, aji kdyz sem se obcas netrefil, tak sem zaimprovizoval a hotovo :lol:
Kytara: Cort KX5, Cort Stat3T, akutsika SQUIER SA-105
Trsátko: George Dennis 0.88
Struny: Epiphone, Fender 0.09
Hraju přes: Lexion Alpha + AmpliTube3
KIWI
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od KIWI »

Jako hodně pomůže když víš že ty písničky máš secvičený a nebo že víš od jakých tonu aspoń improvizovat.
My na tym koncertě furt řvali ještě jednu, tak mně spoluhrář řekl 4 akordy jaký tam josu a hráli jsme! A tu písničku jsem nikdy předtím neslyšel! Holt chce to uvolnit se (ale ne alkoholem - možná panák na odvahu, ale ne vychlastat flašku...)
Fender 51 RI PB, Trace Elliot 715 SMC, Hocke BN110, EHX Q-Tron, COG Effects Green Tarkin, EBS Unichorus, Digitech Hardwire HT-2, TC Electronic Ditto Looper, Barber Linden EQ, EHX Headphone Amp, kabely Hendrex + Planet Waves + Vox,...

Petrpeter *1.5.1975 +1.8.2008 Odpočívej v pokoji...
Sami
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sami »

Mě právě pomůže před koncertem pár pívek nebo kalíšků :lol: Ale zase se to nesmí přehant, jinak když vidíš namísto šesti strun 12 strun, tak to už taky není ono :lol:
Ibanez RG321 MH-WK
Crate GT 212 + Crate G 412ST
Behringer GM 108
vlkodrak
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vlkodrak »

jo tak nevím jestli je to tréma, ale prostě je tak nějak pravidlem že jak se někdo přiblíží na doslech tak to prostě zvoram. ale jinak jsem dost takovej..introvertní, takže hraní před lidma na způsob koncertu je pro mě zatím noční můrou- ale na druhou stranu mě to neskutečným způsobem přitahuje. ještě že jsem si našel místečko v parku kam asi budu chodit cvičit než odjedu do Plzně študovat 8)
jana
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jana »

hmmm... tak teda vy, co jste odpověděli, že trému máte, ale zvládáte - jak třeba přinutíte ruce, aby se neklepaly? protože to se pak hodně blbě trefuje do strun, že... :roll: (a přitom třeba vím, že konkrétní věc zahrát umím a ne nijak špatně...)

když hraju s více lidma, dá se přece jenom trochu "schovat" (ne doopravdy, ale pořád je tam ta psychologická pojistka - přinejhorším vynechám pár taktů a podobně), ale sama... brr.

před pár dny jsem na sebe zkusila novou fintu, že nehraju před nějakým člověkem, ale pro toho člověka, a na chvíli to zafungovalo. ale to bych přisuzovala spíš náhodě... jak to děláte vy? teda krom odbourání nervozity nějakým tím panákem... (s tím, že víte, že hrajete něco, co fakt umíte - abych teď vyloučila další důvod k nejistotě při hraní)

Obrázek
kytarová škola - pojeďte! :)
týden nebo víkend na horách s kytarama, večírky až do rána, s akustikou i elektrikou
Kozanostra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kozanostra »

já sem zatim moc nikde nehrál ale pomáha mi jedno pivko :D trochu se dám do pohody a je to ale zas třeba když hraju před rodičema nebo někde jinde tak asi těžko budu chlastat před nima.já prostě přijdu trochu se klepu a pak si řeknu "co je ne ? pohoda ne dyť de vo hov***" a je to 50 % lepší :D
ale jinak bojuju neustále hlavně s pocenim se jak na rukou tak všude... :lol:
Gibson Les Paul Standard (94´)
Ibanez GRG 270 (SH-2N a SH-4 Duncany)
Mesa Boogie Dual Rectifier 3 Channel
Marshall 1960A
Digitech RP 350
struny LaBella 10ky , trsátka Jim Dunlop Tortex 0,73
a nenaladitelná akustika značky noname :-)

http://mesa1.myminicity.com/
mata911
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mata911 »

Mě uplně dojímá, když jsme měli představení a všichni kolem pořád kecali jak to neumí, že to zvorají... a nebavili o ničem jiném, takže nakonec mi nezbývalo nic jiného, než začít se tím zabývat taky. :evil:
Twenty-twenty-twenty-four hours to go
I wanna be sedated
Nothing to do, no where to go-o,
I wanna be sedated
Tom49
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tom49 »

no...já trému mám vždycky před začátkem....jak začnem hrát, tak už to ze mě spade a je to vpoho....naštěstí :)
Moderátoři jsou tu pro vás nebojte se napsat nápad, návrh, stížnost...
Kytara: Fokus H-JCK, akustika Nashville
Kombo: Laney LX65D
+ plno dalších blbůstek
dig_dag
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od dig_dag »

Dulezity je soustredit se na hru a ne na "obecenstvo", to potom jde mnohem lip ... :D
Ale to poceni rukou je fakt priserny - klouze to a je to takovej neprijemnej pocit :? :D
rotten77
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od rotten77 »

rasomaso píše: No doba pokročila a po první flašce vína už sem hrál v pohodě věci který sem měl naučený a bez chyb (teda bez chyb z trémy :lol: ). Pak doba pokročila ještě víc a už sme se tam jen tak váleli, takže mi vůbec nedělalo problém improvizovat a hrát věci co sem si jen tak různě vymejšlel a dokonce mi to i ladilo a docela šlo...
Po flašce vína ladí všechno... i když to neladí
vlkodrak
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vlkodrak »

rotten77 píše:Po flašce vína ladí všechno... i když to neladí
hezky řečeno :lol: :lol: :lol:
Red Bull
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Red Bull »

No já a tréma no hrůza strašně se klepu celej hlavně když dlouho nezkoušim s kapelou.Když sem hrál poprvý před cca 300 lidma tak sem sebou málem seknul a dost sem to mrvil...
A jak odbourat?Mě nejvíc nakopne když na mě někdo zírá jako bych byl mrtě masér to mě fascinuje to si to pak začnu užívat a nemrvim to moc...

Takhle na mě právě koukaly holky když se byly týden na Pastvinách holky vymyslely že já metalista budu hrát večerníčky - postavil sem se na chodbu vyběhlo 50 holek v nočních košilích a aby měli radost tak sem pařil Nirvánu,Smoke on the water a tak nic moc složitýo radši, víc udělaj dojem takovýhle cajdáky :wink:
"MOJO" kills modern music...

Je tu spousta otázek, které již byly zodpovězeny.
Fender Stratocaster photo flame MIJ [1994] -> Ibanez AW3000NT ]

http://www.7daysgallery.com
aivn86
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od aivn86 »

Trémou trpím pouze v jednom případě. A to když hraju na nějaký akci klasiku. Sám na klasickou kytaru = tréma jak swiň. A jak psala Jana začnou se mi klepat ruce. Po chvíli se ale hodím do klidu a už to jde.

Když, ale hrajeme s kapelou tak je to naprosto v pohodě. Ani před první koncertem jsem nebyl naprosto nervozní. Někdy občas cítím, že prostě není všechno tak jak má. I když ani nevím co je špatně. A cítím takovej trochu tlak. Ale jinak při hraní s kapelou je to na pohodu. Když člověk ví, že tam není sám a něco pokazí a umí to dobře zahrát do autu tak je hnedka větší klid :-)
Fender Jazz Bass American Special, Fokus Jazz bass fretless+RM, Markbass Mini CMD121P, Makrbass Mirkomark 801
Odpovědět

Zpět na „Hraní na kytaru, tabulatury“