Stupnice do funky

Tabulatury, noty, školy, kytarové techniky, cvičení ...
Odpovědět
gazosh

Stupnice do funky

Příspěvek od gazosh »

Zdravím...S kámošema často jamujeme ve stylu funky přes dominantní septakordy se zvýšenou nónou - např. F79# ... No a já do toho zahraju akorát pentatoniku, což mě baví jenom chvíli, pak mám chuť tam hrát něco jinýho - "exotičtějšího". Koukal jsem do všech možných knížek, ale když už jsem si vždycky myslel, že jsem na to kápl, tak jsem na to kápl jenom do tý doby, než jsem si to vyzkoušel. :D Co do tohohle akordu můžu použít za stupnici(e)? Nejvíc jsem se motal kolem zmenšený, ale je víc typů (half-whole, whole half, whole)...Mám z toho v hlavě docela guláš. Pak jsem zase narazil na borce co hrál přes dominantní septakord celotónovou stupnici, u který jsem myslel, že se používá jenom na akordy s alterovanou kvintou.psal to Andršt) .

Budu vděčný ka každou radu, nebo alespoň pokus :)
Smrťokvítek
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Re: Stupnice do funky

Příspěvek od Smrťokvítek »

A mixolydickou jsi zkoušel? :)
Nebo mě napadá ještě alterovaná když hraješ alteraci té 7. Ale tím si zase tak jist nejsem.
(っ◕‿◕)っ :: (╯°□°)╯︵ ┻━┻ :: (❍ᴥ❍ʋ) :: ᶘ ᵒᴥᵒᶅ
gazosh

Příspěvek od gazosh »

Jo mixolydická je dobrá :) ... Ale když ji použiju na ty alterovaný septakordy, tak mi tam nesedí :(

Tu alterovanou jsem řešil včera pomalu celej den :D ... Ale taky mi tam nesedí. Navíc, co jsem koukal do knížky, tak ta má molovej charakter ne?
Amid

Příspěvek od Amid »

a co dorská?
Martz

Příspěvek od Martz »

Hm... S tímhle je trochu potíž, protože funkce tohohle akordu (X7alt9) ve funku je diametrálně odlišná od užití třeba v jazzu (jinde bych si ho moc už představit nedokázal, teda vyjma klasiky), kde často plní funkci skutečně dominantního septakordu, zatímco ve funky apod. se používá i na prvním stupni. Jazzman ti do tohodle akordu zahraje buď zmenšenou (half-whole, whole-half se naprosto nehodí, neobsahuje 3 z 5 akordických tónů), nebo skutečně alterovanou, ale to v případě, že se jedná o dominantu, a bude ho hrát v podobě X7b5b9 nebo X7b5#9 (jedno z mnoha nepsaných pouček jazzu, že do akordů s alt9 na dominantě se automaticky hraje b5).

Ve funky těžko říct, buď zkus onu zmenšenou, ale mému bigbítovému uchu tam třeba příliš nelahodí malá sekunda a zvětšená kvarta. Třeba mě by se tam líbila jako základ asi taková stupnice: 1č. (2v.) 3m. 3v. 4č. 5č. 6v. 7č. Což je v podstatě takový kompromis mezi mixolydickou a dorskou :) Ale to je záležitost mého osobního vkusu, jediné co ti můžu poradit, je že to bude stoprocentně stupnice umělá (vzhledem k charakteru akordu) a asi vycházející ze základnů spíš bluesových než jazzových (tím myslím durová tońika s 7m. a použití blue tónů). Jinak chromatickým postupům a jiným atonálním úchylárnám se tady, řekl bych, meze nekladou :)

Jenom pro představu, třeba solo tady (cca. 1:30), je v podstatě ta stupnice co jsem psal http://www.box.net/shared/hikxmjgcj5
- baskytara - kontrabas - tuba -
Dobrohošť, Irish Dew, Harmcore Jazz Band, Jazz Blend, Puss'O'Liqour, Johny Capler Orchestra a další...
gazosh

Příspěvek od gazosh »

Super :idea: .... Zkoušel jsem použít tu tvojí a sedí mi tam, ale dá se s tím dost hejbat :) ... Občas se mi tam hodilo to a občas tamto, takže jsem ty neakordický tóny dost obměňoval :) ... Ta zmenšená tam taky sedí, ale není to to pravý ořechový, je to jen na takový občasný výjezdy. No...a ta alterovaná tam taky jde, protože když hraju ten akord, tak nehraju kvintu. Zní mi docela orientálně....Každopádně jsem se přesvědčil, že se asi koilkrát vyplatí zkoušet různý alternativy, nebo napsat na forum :), než to celej den hledat v různých knížkách a lekcích :)

Ta ukázka je dost motivující :) ... Přesně nějak takhle jsem myslel to "něco exotičtějšího". Co je to za kapelu? Rád bych si poslechl něco dalšího :) ...

Jinak...K založení tohohole tématu mě donutilo sólo z týhle písničky http://www.youtube.com/watch?v=lBnp3b3z ... e=related- - začíná kolem 1:05
Odpovědět

Zpět na „Hraní na kytaru, tabulatury“