Spravny prstoklad a zrychleni leve a prave ruky

Tabulatury, noty, školy, kytarové techniky, cvičení ...
Odpovědět
vorech6

Re: Spravny prstoklad a zrychleni leve a prave ruky

Příspěvek od vorech6 »

otázka je co htaje potom-jestli jde po hmatníku vejš je lepčí barré a jestlí níž tak ten způsob od wocassa
Metal vládne světem!Hip Hop nechte dětem!

Kytary: el: Washburn N1NM-Roland Cube 20X
ak: Squier Stratacoustic, Washburn D10SCE12B- Kustom Sienna 16, bazarovka dreadnought(openD)
J.J.
Rádce

Příspěvek od J.J. »

Blbost, tzv. kolíbka to jistí. Tzn., že prst připlácneš přes obě struny, musíš ho trochu prohnout v tom posledním kloubku a kolíbaš s ním tak, že mačkáš tu strunu, která má znít a tu druhou tím utlumíš. Jde to u všech prstů jen u malíčku s tím mám poněkud problémy. Pokud budeš pozdějc chtít cvičit nějaký sweepy apod., tak se bez toho stejně neobejdeš.
kytary: Yamaha Pacifica 821D, J.J.Gtrs Warbeast, španěly Admira a 2 x J.J., J.J.Gtrs - 7string PRSo, steelstring J.J. ala Martin 00, Jolana Diamant
kombo: Mesa Boogie Nomad 55, Beaver 50W (kopie Valvestate)
apec: Beaver 100W (kopie JCM Slash), 200W bedna
nějaký efekty, kabely, trsátka atd.
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

mtmccox píše:(Jelikož tu někteří ostře stojí proti zakládání nových nováčkovských threadů, zeptám se tu)

Dejme tomu, že mám situaci, kdy potřebuju rychle po sobě zahrát pražec na struně x a pak na struně x+1. Zkrátka o jednu vejš. Je to ale už na celkem vysokých polohách, takže pohodlně tam vměstnat dva prsty už není úplně ono. A ten druhý prst vzápětí využiju i jinde. Zkouším to dělat tak, že na struně x pražec zmáčknu konečkěm bříška prstu, a tu vyšší strunu už pak jen domáčknu tím, že ten prst "položím". Ale kvalita toho stisku taky není nic moc, ležatý prsty jsou neschopný. Co s tím? :) Další možnost je, že přeskočím z jedné struny na druhou špičkou prstu, ale to se mi v té rychlosti zdá těžce možné. Který způsob mi poradíte?

(nevím, jestli jsem to popsal srozumitelně, konkrétně mi jde o rychlé zahrání d11 a g11 )
Prst musíš prolomit. Ne udělat malé barré, ale prolomit. Tzn. že zní jen ta struna, kde je "nový" tón a ne ta předchozí. Je to dost základní technika.

Edit: jejda, J.J. to už stihl přede mnou :wink:
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
mtmccox
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mtmccox »

Díky všeckým.
:DDDDDD Si vytlemenec máš velkej hrtan víš kdo sem ale nepiš to sem :DDDDDD SI MRTĚ HUBENEJ JES JOGURTY
Habala
Bandzone: http://bandzone.cz/fan/habala

Příspěvek od Habala »

Když už tu píšete o těch malíčkách - nevíte o něčem, co by ho trochu víc rozhejbalo, hlavně ten poslední kloub...?
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

Hraj chromatické a diatonické postupy s metronomem, postupně zrychluj. Nejjednodušší a dost efektivní.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
Jester
Rádce

Příspěvek od Jester »

Habala píše:Když už tu píšete o těch malíčkách - nevíte o něčem, co by ho trochu víc rozhejbalo, hlavně ten poslední kloub...?
Krom toho co říká Nero tak mně třeba ještě pomohlo, že jsem hrál akordy s co největším přispěním malíčku. Buď pomocí všech čtyř prstů nebo jsem malíček dával místo prsteníčku.
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

Taky zajímavé a jistě šikovné, nicméně poměrně statické. Proto bych preferoval ty dynamičtější cvičení.

Jinak když už jsme u těch akordů, tak docela dobré je se naučit chytat akordy, které běžne chytáte ukazovákem, prostředníkem a prsteníkem, o prst dál, tedy prostředníkem, prsteníkem a malíkem.

PetrPeter 1975 - 2008
Habala

Příspěvek od Habala »

Díky.
Jester
Rádce

Příspěvek od Jester »

Nero píše:Taky zajímavé a jistě šikovné, nicméně poměrně statické. Proto bych preferoval ty dynamičtější cvičení.
Však jsem psal jako doplněk. :D
Já jsem vlastně hrál od začátku klasiku, takže tam bez malíčku nezahraješ ani halí belí, resp. jednoduchou etudu. Plus stupnice navíc. Takže cvičení na malíček dost a dost. V tomhle má klasika cosi do sebe.

Když už jsme u těch akordů, tak volný malíček je ideální věc k naleznutí všech možných dalších tónů okolo postaveného akordu, který ten akord ozvláštní, resp. z něho udělají sedmičky, add9, suska, atp.
Nero píše: Jinak když už jsme u těch akordů, tak docela dobré je se naučit chytat akordy, které běžne chytáte ukazovákem, prostředníkem a prsteníkem, o prst dál, tedy prostředníkem, prsteníkem a malíkem.
Ideální příprava pro hraní barré.
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

Tak tak, jako příprava na barré optimální... Díky tomu jsem se naučil hrát barré i od akordů jako G nebo C, člověk má pak mnohem více možností.

"Malíkové modifikace" na susy, addy a další je dobrá poznámka, to je opravdu šikovné.

PetrPeter 1975 - 2008
Solstice

Příspěvek od Solstice »

Těch tipů na pravou ruku tu teda moc není :( Já má třeba problém s opravdu rychlýma "vyškrtávačkama", třeba Master Of Puppets, nebo nějaké strojově rozsekávané riffy typu Fear Factory, prostě tam kde rychle a hodně pracuje pravá ruka, že se mi strašně rychle unaví. Prostě jí dojde vytrvalost a na chvíli "odumře" :) Možná do toho jdu moc silou a ruka není uvolněná, šlo by to možná nacvičit hrát to nejdřív pomaleji a uvolněněji, ale potom to zas nemá ten atak...
Bummer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bummer »

Na rychlost je dobrej Blitzkrieg od Metallicy. ;)
Gibson Explorer '76 RI Cort M600 BCS Cort EVL Z4 (R.M. ColorSound, R.M. Custom AlNiCo) Ibanez RG570CT (olše+javor, SD SH-5) DIMAVERY PB-320 Hardwire CM-2 Michalík Wah-Volume Boss GEB-7 Hardwire CR-7 Hardwire TR-7 Hardwire DL-8 Laney VH100R 2x12" DIY bedna s Celestion G12-65 Peavey Bandit 112 Sheffield USA fake Shure SM58 M-Audio MobilePre USB mkII M-Audio Firewire 410

Bias je slovo, ne zkratka.
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

Solstice píše:Těch tipů na pravou ruku tu teda moc není :( Já má třeba problém s opravdu rychlýma "vyškrtávačkama", třeba Master Of Puppets, nebo nějaké strojově rozsekávané riffy typu Fear Factory, prostě tam kde rychle a hodně pracuje pravá ruka, že se mi strašně rychle unaví. Prostě jí dojde vytrvalost a na chvíli "odumře" :) Možná do toho jdu moc silou a ruka není uvolněná, šlo by to možná nacvičit hrát to nejdřív pomaleji a uvolněněji, ale potom to zas nemá ten atak...
Tohle je typický chybný začátečnický přístup - pokud ruka nestíhá, nesmíš jí do toho nutit. Z několika důvodů - jdeš do křeče, jsi neuvolněný, hraješ to moc silou, ztrácíš techniku, jde ti to ještě hůř, hraješ stále více křečovitě a tak dále. Výsledkem může být i problém typu zánět šlach.

Pokud člověk nestíhá, musí začít hrát pomalu a uvolněně, v klidu se s metronomem vše naučit, dbát na správné technické provedení a pak postupně zrychlovat, než se dostane na požadovanou rychlost.

U rychlosti jako takové to zpočátku chce rozdělit dvě fáze - "okamžitou" rychlost a rychlost ve vytrvalosti. Okamžitou rychlost je možné cvičit i bez metronomu a bez rytmizace, cílem cvičení je prostě zahrát nějaký lick o pár tónech (třeba 3 - 5) co nejrychleji, ale pořád technicky správně. Na cvičení rychlosti ve vytrvalosti je metronom nutností a je třeba cvičit opravdu pomalu od nižších temp a postupně přidávat.

PetrPeter 1975 - 2008
Petr Vnuk

Příspěvek od Petr Vnuk »

Myslím, že Tento si téma o zrychlení rukou přečetl. A je to vůbec možné... :shock:
http://www.youtube.com/watch?v=1ik8nt9gBck
mtmccox
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mtmccox »

Kromě demonstrace rychlosti je to podle mě holá zbytečnost..
ale docela by mě zajímalo, jak vysoko zvedá prsty nad strunami po mezi odtažením a dalším přiklepnutím. Já třeba mám malík narozdíl od zbylé trojky příliš vysoko. Když ho tam mám strčit, tak tam nakonec dorazí, ale kdyby byl standardně níž, tak by mi to prospělo..
:DDDDDD Si vytlemenec máš velkej hrtan víš kdo sem ale nepiš to sem :DDDDDD SI MRTĚ HUBENEJ JES JOGURTY
Habala

Příspěvek od Habala »

Petr Vnuk píše:Myslím, že Tento si téma o zrychlení rukou přečetl. A je to vůbec možné... :shock:
Šmarjá... To je toho, holt má ruce na motorek, no.
Zajímalo by mě, jestli by takhle dokáhal zahrát i jiný věci a jestli by byl s tímhle použitelnej v nějaký kapele...
Teorge

Příspěvek od Teorge »

Jmenuje se Della Vega, na internetu má i nějaké videa, kde hraje se skupinou, ale to už hraje pomaleji.
Rainmaker
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Rainmaker »

Petr Vnuk píše:Myslím, že Tento si téma o zrychlení rukou přečetl. A je to vůbec možné... :shock:
a na tohle zbalí nějakou holku ? :-D možná tak přivolá včeli :))
Už nehraju, pouze poslouchám ...
mtmccox
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mtmccox »

Na to sbalí sestru na ošetřovně předloktí :lol:
Odpovědět

Zpět na „Hraní na kytaru, tabulatury“