Nahrávání kapely jedním mikrofonem

Zvukové karty, sluchátka, procesory, software, akustika, ...
Odpovědět
D@vit
Bandzone: http://bandzone.cz/farside
Kontaktovat uživatele:

Nahrávání kapely jedním mikrofonem

Příspěvek od D@vit »

Zdravim, plánujeme s kapelou udělat první trochu kvalitnější nahrávky. Tim myslim kvalitnější než z mobilu, ne nějakou super kvalitu jako na desku. Máme k dispozici jeden USB mikrofon (kardioida) v cenové kategorii kolem 1500, kterým chceme nahrát jednotlivě všechny stopy a pak je smíchat v PC. Pak samozřejmě takové věci jako sluchátka, monitory atd., to teď není důležitý.. Každopádně prachy na nějaký další vybavení nemáme, kvalita kterou požadujeme je prostě ta nejlepší možná s tím co už máme, takže mi prosím neraďte koupit něco dalšího :wink:
Potřeboval bych poradit nějaké tipy a triky do začátku, jak docílit s těmito možnostmi co nejlepší nahrávky. Plánujeme nahrát nejdřív bicí (celý dohromady, ne po jednotlivých "nástrojích"), pak rytmickou kytaru, solovou kytaru, potom přidáme syntetickou basu z PC (basáka zatím nemáme) a nakonec zpěv.

Odhaduju, že bicí bude nejlepší nahrát z opačného konce místnosti (cca 4m), kytary pár cm od komba, zpěv přes popfilter ze vzdálenosti tak 20 cm. Je to dobrý postup nebo něco z toho doporučujete jinak? Pokud se nám to povede (?) dobře navázat, tak bychom všechny stopy rádi nahrávali po kouskách aby se to kvuli chybě na konci písničky nemuselo celé nahrávat znova :D

Taky bych se ještě chtěl zeptat, co je dobré potom v programu udělat s nahrávkama stop, předpokládám, že by byl dobrý nějaký frekvenční ořez (jaký se používá u bících? - ostatní nástroje si kdyžtak zjistím). Jinak nevím, co se s takovou nahrávkou ještě dá dělat.

A ještě co se týče uspořádání stop - jak se obvykle umísťují jednotlivé nástroje do sterea (bicí, rytmická a solová kytara, basová kytara, zpěv)?

Jestli někdo máte ještě nějaké rady nebo tipy o kterých jsem vůbec nemluvil, tak je uvítám :)
Jsem zpěvák skupiny FARSIDE
Působím také jako 3D grafik
Jens Ludwig
Odborník

Re: Nahrávání kapely jedním mikrofonem

Příspěvek od Jens Ludwig »

nejlepší je nezkoušet, tak 3 věci a zaplatit si nějaký studio, kde se budeš moct koukat, jak to "profík", nebo alespoň semi-profík, přinejhorším míň-amatér dává dohromady... to ti pomůže mnohem víc, než tisíce řádků tady....

...jinak nejlepší rada k ořezům a EQ, kterou můžeš dostat je, nastavit to tak, aby to dobře znělo, což ti ale nepomůže vůbec...

jak se zdá, nemáš, co se míchání týče, věděmost o vůbec ničem, takže bohužel na nezoraným poli ani plevel neroste...

jinak o nahrávání je tu témat poměrně dost - zkus počíst tam, zkus tam vydolovat pár nějakejch informací a následně na to nabaluj případný dotazy...

jednim mikrofonem bicí nenahraješ - teda jo, ale hodně těžko... minimálně s tím bude kopice práce:
budeš muset tu stopu namnožit, zequalizovat podle jednotlivejch bubnů, nejlíp resamplovat a pak znova smíchat k sobě... - o to to půjde blbějš, jak je ta nahrávka mono

co se týče kytar - záleží, jaký máte aparáty - mikrofon uplně z blízka není vždyckz výhra....
PetrPeter * 1.5.1975 - 1.8.2008 +

omlouvám se za překlepy, jsem rád, že mi můj ntbk vůbec ještě píše....
D@vit
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od D@vit »

Každej někdy začínal a já začínám teď a to znamená, že nepotřebuju hned studiovou kvalitu, tudíž nebudu platit žádný studio, na to je času dost. Když přijdu do studia a nebudu o nahrávání nic vědět, tak ze mě zvukař nadšenej nebude. Takže já TEĎ začínám, chci si udělat první nahrávku a chci se něco naučit sám, než vlezu do studia. A mimochodem jsem říkal, že žádný prachy do toho vrážet nebudu, že se spokojim s tím co mám a jde mi jen o to aby to s tim (a ničim jinym) bylo nejkvalitnější jak to jde.

S tim ořezem jsem to myslel tak že mi třeba někdo řekne frekvenční rozsah bicích a já zbytek uříznu, aby mi tam třeba nepískal komár :lol:

na nezoranym poli ani plevel neroste... já se ho právě teď snažim zorat :D

že bicí jednim mikrofonem nenahraju? a vo co že jo :twisted: Obávám se že u tebe spatřuju profesionální degeneraci (bez urážky prosím :) ), já opravdu nepotřebuju úžasnou kvalitu, mě jde vpodstatě o to, aby bylo poznat, co je to za písničku a nebyla to hromada hnoje, což (v mých měřítkách) určitě nebude. Spousta začínajících kapel má na bandzone nahrávky z mobilů a buhvíčeho, tak myslím, že i tak na tom budeme jako nová kapela oproti ostatním dobře :)
Jens Ludwig
Odborník

Příspěvek od Jens Ludwig »

D@vit píše:Každej někdy začínal a já začínám teď a to znamená, že nepotřebuju hned studiovou kvalitu, tudíž nebudu platit žádný studio, na to je času dost. Když přijdu do studia a nebudu o nahrávání nic vědět, tak ze mě zvukař nadšenej nebude. Takže já TEĎ začínám, chci si udělat první nahrávku a chci se něco naučit sám, než vlezu do studia. A mimochodem jsem říkal, že žádný prachy do toho vrážet nebudu, že se spokojim s tím co mám a jde mi jen o to aby to s tim (a ničim jinym) bylo nejkvalitnější jak to jde.
když začínáš řídit, taky jdeš nejdřív do autoškoly, než vlezeš na cestu za volant uplně sám....
čím víc je zvukař profík, tím míň mu vadí, že kapela je náhhráváním nedotknutá

S tim ořezem jsem to myslel tak že mi třeba někdo řekne frekvenční rozsah bicích a já zbytek uříznu, aby mi tam třeba nepískal komár :lol:
ono nikdo ti to nepooradí přesně, bo každý bicí hrajou jinak... navíc u bicích v jedný stopě je to opravdu hodně individuální....

na nezoranym poli ani plevel neroste... já se ho právě teď snažim zorat :D
neříkám, že nesnažíš, říkám, že jsou jednodušší způsoby... neříkám, že tam musíš hnednahrávat a něco pllatit - zkus se s někým domluvit, že bys ho jen pozoroval při práci... to ti dá mnohem víc než jakýkoliv fórum...
že bicí jednim mikrofonem nenahraju? a vo co že jo :twisted: Obávám se že u tebe spatřuju profesionální degeneraci (bez urážky prosím :) ), já opravdu nepotřebuju úžasnou kvalitu, mě jde vpodstatě o to, aby bylo poznat, co je to za písničku a nebyla to hromada hnoje, což (v mých měřítkách) určitě nebude. Spousta začínajících kapel má na bandzone nahrávky z mobilů a buhvíčeho, tak myslím, že i tak na tom budeme jako nová kapela oproti ostatním dobře :)
řek sem, že to půjde špatně - ne, že je to nemožný... dokonce sem myslim i nadhodil stručnej návod jak na to...
PetrPeter * 1.5.1975 - 1.8.2008 +

omlouvám se za překlepy, jsem rád, že mi můj ntbk vůbec ještě píše....
D@vit
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od D@vit »

když začínáš řídit, taky jdeš nejdřív do autoškoly, než vlezeš na cestu za volant uplně sám....
no já se právě místo tý autoškoly snažim vycucnout nějaký rady z fora :)
zkus se s někým domluvit, že bys ho jen pozoroval při práci
já v týhle branži začínám, neznám nikoho kdo by už nahrával ve studiu :?
jak se zdá, nemáš, co se míchání týče, věděmost o vůbec ničem
a kde se mám ovědomostnit? zběžně jsem si prošel první stránku fora a nic moc o míchání jsem tam nenašel...
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

No to je právě to - nenajdeš to ani na první, ani na druhé, ale na celkem "X" stranách ve zhruba "Y" fórech (ano, na www.hudebniforum.cz rozhodně nenajdeš všechno...). Čili dílčích věcí je na několika fórech rozebráno spousty, ale je potřeba toho pročíst SPOUSTU. To je celkem problematické, ale zcela nutné, protože jsi se rozhodl autoškolu obejít :wink: tak si to holt musíš pořádně "užít".

Ohledně obecných ořezů opravdu neexistují šablony - viz Jensovo vysvětlení. Dá se na netu najít několik popisů frekvenčních rozložení nástrojů ve smyslu hrubého naznačení, kde je fundamentální frekvence, co udělá s daným zvukem zdvih/potlačení některé frekvence apod. To by ti taky mohlo pomoct, určitě to najdeš třeba i pomocí www.electrozone.cz 8)

P.

home recording: Cubase Pro, WaveLab Pro
Dynaudio BM6 + A500, PSI Audio A21-M, Antelope Discrete 8 Pro SC
boolocks

Příspěvek od boolocks »

hale, na začáte zapomeň na eq v nějakym softu, a snaž se nahrát dobrej zvuk jako takovej - pokud nahraješ třeba bicí a nebudou znít jako bicí, tak ti nikdy nějaký oříznutí či obřezání nepomůže :-D :-D
boolocks

Příspěvek od boolocks »

navíc, pokud máš bicí v jedný stopě, tak je už jen myšlenka na ořezávání divná - celá bicí sada přece hraje více či méně na všech frekvencích.....od nejnižšího kopáku přes flortomy přes virbl na hajtku až po vysoký frekvence činelů....
Odpovědět

Zpět na „Studio a recording“