FUNKY - tipy / triky , cviceni

Tabulatury, noty, školy, kytarové techniky, cvičení ...
Odpovědět
bubucci
Kontaktovat uživatele:

FUNKY - tipy / triky , cviceni

Příspěvek od bubucci »

Zdarec,
potřeboval bych nějaké klasické riffy na cvičení pro funky doprovody, oblíbené akordy, popř. školy a hlavně skladby, kde bych potrénoval hlavně rytmiku pravé ruky. díky.
Prejdák
Kontaktovat uživatele:

Re: FUNKY - tipy / triky , cviceni

Příspěvek od Prejdák »

Funky kytara = tlumení rukou na hmatníku a hraješ šestnáctky rukou s trsátkem. Ruku s trsátkem musíš zcela uvolnit, tzn. nekotvit ji na kobylce, či jinde jak u solování. Defacto by ti měla plandat. Prvně trénuj jen hraní těch šestnáctek... Furt ČA-ka-ča-ka; ČA-ka-ča-ka, ... vždycky na 1. dobu zahrej akcent, trénuj pomalu prvně. Nesmíš vypadnout z rytmu, pořádně to cvič.

Pak přidej pomalu levačku, musíš tlumit všemi možnými způsoby, tzn. třeba palcem a ostatníma prstama, prvně tlum jednotlivé struny během Čakačakování.

A ať to máš zajímavější, tak do toho zkus přidat nějaké akordy, ale to bokem od cvičenít tlumení jednotlivých strun. Taky musíš tlumit, ať máš perkusivní zvuky. Dobře zní sedmičkové akordy odvozené od A7 (posouvané baréčka), či D7, apod. Prostě sedmičkové akordy obecně, devítky, jedenáctky, apod. ... ,,Jazzové akordy"

Zkus si poslechnout toto: http://www.youtube.com/watch?v=p4t3UgqiHgo není to nejtěžší a znít o skvěle na kytaru. http://www.ultimate-guitar.com/tabs/j/j ... rl_crd.htm ty akordy tam hraji ale jinač. Někdy to když tak natabuji, ale nebudu se smolit s tím, aby to bylo přímo rytmicky správně, udělám to jen tak, ať máš představu o tom, co mačkat... Rytmus si už asi hodíš do cajchu od ucha.

Experimentuj taky s tím, kdy ten akord zahraješ ať zní a kdy tlumíš (tzn. drnkneš dolů - tlumíš, vracíš se na horu- hraješ)

Můžeš taky zkoušet jak už si budeš trochu věřit s tlumením do toho hrát jakési pseudomelodie.

Jinak neber mne moc vážně, funky sice hraji často, ale je to běh na delší trať a ještě mám hodně co vylepšovat.
Asi tu spousta věcí chybí, když tak se ozvi, ale asi nebudu vědět vše.

Edit: Jinak u té rytmiky pravačky fakt není moc co řešit... U té základní, prostě furt cvič ČA-ka-ča-ka... bla bla, na první šestnáctku z doby akcent.
Zkusím ještě popřemýšlet o nějakých funky riffech.
Edit 2: Omlouvám se za chaotičnost příspěvku.
bubucci
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bubucci »

Díky za reakci, základy tak nějak mám, akorát to rozvíjet trošku na úrovni, učit se klasické songy atd
SmallRabit
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od SmallRabit »

Mám někde v PC celkem dobrou školu, pouze na funk. I se zvukovejma nahrávkama. Kdyžtak se připomeň po SZ.
...
McKozias
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od McKozias »

zdravim, trosku to tu ozivim..
..zaklady funky znam, vim cca co a jak, ale chtle bych se zeptat, jelikoz pres prazdniny nemam ucitele na kytaru, nemate nekdo nejake tipy, odkazy na skoly (cviceni)? diky :)
Dark Axel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dark Axel »

Přestože jsem v dost funky kapele hrál poslední rok, jediné, co můžu doporučit je cvičit stabilní rytmus pravačkou a naučit se vkládat akcenty na jakékoliv místo v taktu

nešel jsem na to teoreticky ale po citu, proto je např. moje znalost akordů trochu chabá, mám pár svých hmatů...

co se týče písní... Long Train Runnin od Doobie Brothers a Play That Funky Music White Boy od Wild Cherry mi naskočí jako první. Dále bych zkusil kouknout na Jamese Browna, pokud si pamatuju, tak sice tam měl ty kytarové party spíše primitivní, ale na druhou stranu tam můžeš pochytat nějaké ty akordy.

z novějších třeba Deep Inside od Incubus je věc, se kterou si jde hodně vyhrát (a my ji pravidelně hráli i na koncertech)
Jazzmaster/Ibanez RB650 -> Trace Elliot, 15"
McKozias
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od McKozias »

prave me jde spise o ruzne akordove postupy a castecne i teorii, rytmus mi je jasny, mam to zadane i od ucitele, snazim se jak si psal, vkladat akcenty kdekoliv v taktu, jenom proste hraju par hmatu porad dokola a uz nevim co dal:D ok diky az tipy :)
filo01

Příspěvek od filo01 »

Squier Affinity Strat Junior HSS, Jet JS-300Mini, NuX Mighty Plug Pro, Mooer GWU4, Focusrite 2i2 3rdgen, Zoom AMS-22, Shure SRH-840A, JBL LSR 305P MKII, iLoud, iPad + pluginy
Dark Axel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dark Axel »

Hodně zajímavá videa třeba vydal Dave Weiner (doprovodný kytarista Steva Vaie, sólový umělec, podle mého jeden z nejlepších online instruktorů kytary na youtube)

pokud máte čas, zkuste se na to kouknout alespoń pro počáteční inspiraci
McKozias
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od McKozias »

fine, vdaka
Dark Axel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dark Axel »

a ještě - funky kytara není jen o akordech :wink: na to je taky třeba nezapomenout
McKozias
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od McKozias »

no to prave,jenze sem i chaby ve stupnicich tak sem potreboval nejakou teorii :D
Dark Axel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dark Axel »

tohle je sice zaměřené hlavně na sóla, ale přecejen si z toho můžeš poskládat i nějaké doprovodné linky a akordy :)
Prejdák
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Prejdák »

Koziáš: Jak bylo řečeno, není to jen o akordech (největší klišé jsou devítky).
Na akordový song bych doporučil třeba Cosmic Girl od Jamiroquaie.
Hrávají se i samotné intervaly, oktávy asi nejčastěji.
Až si začneš být trochu jistější v pravačce, tak kombinuj s více fígly v levačce, jako jsou příklepy a odtahy (dobře zní příklepy a odtahy intervalů).
Taktéž- není pravačka jen o "ČAka-čaka-TOtě-kaká...", ale to je základ, který se nauč jako první... Šestnáctky hrát rytmicky správně.
Dále- jen pro jistotu, pravačku neměj opřenou na kobylce, jinak hodně štěstí... :mrgreen: Ta musí lítat, naprosto uvolněná musí být. Máš-li nějaké dotazy, na které bych ti mohl odpovědět, tak se ptej.

Když už máš zmáklé nějaké základy, tak pak se začneš časem rozvíjet dál, ale je to běh na delší trať než heavy metal.
McKozias
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od McKozias »

Prejdak: cakakaka rytmy uz mam trosicku podkuzi,nehraju to jen na prvni neboj (teda snazim se:D )
prave vim ze to neni jen o akordech, spise me zajimalo, jestli je ktomu primo nejaka teorie, neco jak bluesova dvanactka pro blues :D ale chapu co se snazis rict, diky za pomoc :)

Dark Axel: jo, neco takoveho jsem potreboval, diky :)
Mast3r

Příspěvek od Mast3r »

Vyborny video od Rosse Boltona:

Je to na 2 casti
Ibanez S520EX :: Roland Cube 30X :: M-Audio FT MK2
Obrázek
Odpovědět

Zpět na „Hraní na kytaru, tabulatury“