Struny trochu jinak
Pravidla fóra
Struny trochu jinak
Už se tu hodně nadiskutovalo o používání různých značek, tlouštěk, materiálů i povrchových úprav strun, ale ten základní pohled se vždy jakoby soustřeďuje na průměr tenkého éčka a od toho se vše odvíjí a ostatní struny jako by nebyly. Zrovna teď jsem porovnával tloušťky jednotlivých strun u sad D´Adddario .12 Fosfor bronze a .11 American bronze. Měřil jsem mechanickou šuplerou s ukazatelem setin mm. Výsledky jsou zajímavé :
E1 - struny se liší cca o 0,02 mm, což odpovídá udávanému rozdílu na obalu
H - struny se liší cca o 0,02 mm, což odpovídá udávanému rozdílu na obalu
G - struny mají zcela stejný průměr a tak je i uváděno na obalech
D - struny mají zcela stejný průměr a tak je i uváděno na obalech
A - struny mají zcela stejný průměr a tak je i uváděno na obalech
E6 - jedenáctkové éčko má správný průměr 1,32 mm, ale dvanáctkové má místo 1,35 mm jen 1,33 mm
Z toho plyne, že konkrétně mezi těmito sadami sadami je minimální rozdíl a je tedy třeba při výběru hodnotit každou jednotlivou strunu v sadě, protože dělení na desítky, jedenáctky, dvanáctky apod. prostě nestačí.
E1 - struny se liší cca o 0,02 mm, což odpovídá udávanému rozdílu na obalu
H - struny se liší cca o 0,02 mm, což odpovídá udávanému rozdílu na obalu
G - struny mají zcela stejný průměr a tak je i uváděno na obalech
D - struny mají zcela stejný průměr a tak je i uváděno na obalech
A - struny mají zcela stejný průměr a tak je i uváděno na obalech
E6 - jedenáctkové éčko má správný průměr 1,32 mm, ale dvanáctkové má místo 1,35 mm jen 1,33 mm
Z toho plyne, že konkrétně mezi těmito sadami sadami je minimální rozdíl a je tedy třeba při výběru hodnotit každou jednotlivou strunu v sadě, protože dělení na desítky, jedenáctky, dvanáctky apod. prostě nestačí.
- ...EDGE...
Re: Struny trochu jinak
Presne tak, nestaci, proto uz se to tak cela desetileti dela..konspirace
Akusticke jedenactky a dvanactky maji prakticky stejne basove struny, ale presto je v celkovem tahu znat rozdil (a to casto nemaly)
Akusticke jedenactky a dvanactky maji prakticky stejne basove struny, ale presto je v celkovem tahu znat rozdil (a to casto nemaly)
Teda, tohle moc nechápu.
Snad když člověk kupuje struny, tak není blbec a podívá se na velikosti všech strun, a né jenom jedné, aby mu to vyhohovalo. Pochybuju, že si někdo řekne "áá tohle je jedenáctka e, na všechno ostatní kašlu". Tak nevím, co řešíš,,.
Snad když člověk kupuje struny, tak není blbec a podívá se na velikosti všech strun, a né jenom jedné, aby mu to vyhohovalo. Pochybuju, že si někdo řekne "áá tohle je jedenáctka e, na všechno ostatní kašlu". Tak nevím, co řešíš,,.
:DDDDDD Si vytlemenec máš velkej hrtan víš kdo sem ale nepiš to sem :DDDDDD SI MRTĚ HUBENEJ JES JOGURTY
- Nero
- Rádce
- last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1
Tak samozřejmě, že při diskuzi se silně zjednodušuje, když se říká "devítky", "desítky", "jedenáctky" atd. Je to jen přibližná orientace, odlišní výrobci používají odlišné sady, další struny jsou jinak silné. Pokud by člověk měl být přesný, musel by řešit tloušťky všech strun, materiál, z kterého jsou vyrobeny, poměr jádra a ovinu u upletených strun, typ jádra, a nakonec i výrobce. To všechno má vliv na zvuk a feeling daných strun. To že někdo koupí desítky A a desítky B neznamená, že se na ně bude hrát stejně.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."
PetrPeter 1975 - 2008
Při tanci nesmiju byt žadne prostoje
a hrať se musi aji na levne nastroje.
a hrať se musi aji na levne nastroje.
-
woro90-1
Přesně tak, a proto si i technomaniak jako já koupí sadu podle toho, jaké s ní má zkušenosti, ne podle čísel. Tloušťka tenkého E je údaj víceméně orientační, třeba Martin dělá i dráty bronzové, zatímco třeba DADI mají jak dráty, tak jádra ovinutých strun z nerez oceli. Takže se chovají trošku odlišně.Nero píše:Pokud by člověk měl být přesný, musel by řešit tloušťky všech strun, materiál, z kterého jsou vyrobeny, poměr jádra a ovinu u upletených strun, typ jádra
- ...EDGE...
Pozor, Martinky maji draty jen pobronzovane, jinak je to porad ocel.
-
woro90-1
Tak to sorry, to jsem nevěděl. Rozhodně to dává smysl, vzhledem k (ne)tvrdosti bronzu....EDGE... píše:Pozor, Martinky maji draty jen pobronzovane, jinak je to porad ocel.
Prvně že tu první sadu musíš koupit podle čísel, pak teprv jsou zkušenosti.woro90-1 píše:Přesně tak, a proto si i technomaniak jako já koupí sadu podle toho, jaké s ní má zkušenosti, ne podle čísel.
Pokud už máš zkušenosti, nebudeš se ptát v diskusích a koupíš podle zkušeností!
Na tohle demagogické fórum už nechodím.
Pokud by měl někdo dotaz přímo na mne, klidně mi napište email na shoooter@gmail.com
Pokud by měl někdo dotaz přímo na mne, klidně mi napište email na shoooter@gmail.com
-
woro90-1
Áno. Orientační údaj znamená to, že ti pomůže najít správný směr, když ještě nemáš zkušenost; když ji máš, nehledíš na něj, protože už se v tom orientuješ sám. Nebo ne?shoooter píše:Prvně že tu první sadu musíš koupit podle čísel, pak teprv jsou zkušenosti.woro90-1 píše:Přesně tak, a proto si i technomaniak jako já koupí sadu podle toho, jaké s ní má zkušenosti, ne podle čísel.
Tady se nikdo neptal, Šíma jen píše, že nejsou jedenáctky jako jedenáctky.shoooter píše:Pokud už máš zkušenosti, nebudeš se ptát v diskusích a koupíš podle zkušeností!
- Nero
- Rádce
- last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1
Stejnak prvních pár měsíců nebo i let, jak u koho, budeš struny kupovat naslepo na ozkoušení a až pak zjistíš, jaká tlouštka a jaká značka ti sedí. Je to prostě alchymie...shoooter píše:Prvně že tu první sadu musíš koupit podle čísel, pak teprv jsou zkušenosti.woro90-1 píše:Přesně tak, a proto si i technomaniak jako já koupí sadu podle toho, jaké s ní má zkušenosti, ne podle čísel.
Pokud už máš zkušenosti, nebudeš se ptát v diskusích a koupíš podle zkušeností!
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."
PetrPeter 1975 - 2008