CRATE V50 - výměna lamp

Lampy, tranzistory, technické problémy, ...
Odpovědět
Andy1992

CRATE V50 - výměna lamp

Příspěvek od Andy1992 »

V úvodu chci říct, že nejsem "radio-amatér" a tudíž si doma ve volnym čase nevyrábim zesíky, rádia, a nechytám nechytám CNN na podomácku vyrobenej satelit. Můj elektro-technickej level mi umožňuje vyměnit žárovku, ale tim to asi tak končí. A proto se obracim na vás všechny, kteří třeba již zkušenosti (třeba) máte:

2 roky hraju přes kombo CRATE V50 a nastal čas vyměnit oncový lampy. Sou tam 6L6GC. Během těch dvou let už budou měněný podruhý (zas tak tolik nehraju) jenomže poprvé mi je měnili vrámci záruky v obchodě a tudíž sem u toho nebyl, a nevim, jak na to. Jde o to že špatná lapma je jenom jedna (prská), ta druhá je "relativně" v pohodě. A já tudíž nevim jestli koupit a vyměnit obě, nebo jestli stačí jenom jedna. Tady ohledně toho, čemu se tu řiká "BIAS" nemám páru. Dočetl sem se, že pokud tam od výrobce neni žádná možnost nastavení, je BIAS auomaticky přednastavenej a tudíž lze lampu vyndat a dat novou. Je to skutečně tak???
PS: nenmám naprosto chuť vymejšlet takový hovadiny, jako například, že místo původních 6L6GC tam bych tam chtel dát EL34. To i mě je jasný, že to jaksi nepude :-D
Díky za všechny vhodný reakce!
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Re: CRATE V50 - výměna lamp

Příspěvek od Nero »

Když měnit, tak obě, a to rovnou spárovanou dvojici. V50 se myslím biasovat musí, takže by bylo lepší s tím zají k odborníkovi.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
McKozias
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od McKozias »

v 50 je self biased, tudiz staci jen vymenit za sparovanou dvojici ne?
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

Nebo že by tak? Teď si nejsem úplně jistý, jen vím, že Crate v manuálech ke všem V hodně zdůrazňuje nutnost biasingu a odborného seřízení. Ale je to už hodně dlouho, co jsem se v nich hrabal, tak netuším, jaký přesně byl závěr...
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
McKozias
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od McKozias »

nene ja mel V18 a to bylo self-b ated jsem koukal na web crate a v50 to same..oni jen totiz ti experti do vsech manualu pisou kecy ala historie lamp, nutnost nosit to k autorizovanemu servisu a tak...tak mozna si neco zahlidl tam, ze se to doma na kolene nesmi prehazovat
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

Tak to bude možná ono. Já se v tom kdysi dávno hrabal poměrně zevrubně, tak jsem si z toho asi odnesl špatný dojem.

PetrPeter 1975 - 2008
Andy1992

Příspěvek od Andy1992 »

McKozias píše:nene ja mel V18 a to bylo self-b ated jsem koukal na web crate a v50 to same..oni jen totiz ti experti do vsech manualu pisou kecy ala historie lamp, nutnost nosit to k autorizovanemu servisu a tak...tak mozna si neco zahlidl tam, ze se to doma na kolene nesmi prehazovat
Presne tak, v manualu sou asi 4 stranky historie lamp od T.A.Edisona pres lampy, ktery ani v tom kombu nejsou (6v6, el84...atd) a je tam napsany, ze vymenu lamp musi provadet "certifikovanej odbornik" nebo neco na ten zpusob, ale tak to je jasny, ze vyrobsi chtej aby se utracelo co nejvic penez...
No aj estli V18 mel bez-biasovací vymeni lamp, tak si mylsim ze cela serie bude takova... Kazdopadne tam k tomu neni ani zadny nastaveni, takze to asi bude auto-bias.

Kdyz sem brouzdal ve vsech moznejch diskuzich abych o tom neco zjistil, nasel sem tam, ze nejaky aparaty po vyndani poloviny vykonovejch lamp hrajou na polovicni vykon. Je to pravidlo, nebo lze provest jenom u tech, u kterejch to vyrobce deklaruje (Mesa Tripple...) ? Jelikoz hraju hlavne doma, 50W je fakt moc....vlastne ono i tech 25 by bylo stejne porad hodne, ale precejenom.... Nevite o tom nekdo neco? Dik za vase odpovedi, necekal sem to tak rychle :-) O.
Dubla
last.fm: http://www.last.fm/user/janvondra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dubla »

Nevím jak s tim biasem - obvykle mám takový pocit bývaj self-biasovaný jen lampy v (pseudo)A třídě a A/B maj fixed, ale možná se mýlím... Každopádně s ubíráním výkonu vytáhnutím půlky konce - je to možné, ale musíš vyndavat páry a protože V50 má jen dvě lampy tak bys vytáhl všechno :) A provozem na jednu lampu bys zcela změnil zapojení aparátu, což by mu určitě nedělelalo dobře ;) Jediným řešením bude brzda...
Cort KX5 (RM Pickups RH+ & RH-) * Jolana Galaxis (2x Kent Armstrong P90)
Zoom G1Xon * EHX Double Muff * Behringer DD400
VHT Special 6
* home made 212 box (Celestion Classic Lead & Celestion V30) * kabel ProCo
McKozias
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od McKozias »

tu zmenu vykonu bys mozna nai nezaregistroval...a jo, je to taky selfbiased, pisou to primo na webu u modelu crate v50
Dubla
last.fm: http://www.last.fm/user/janvondra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dubla »

A tos našel prosimtě kde? Já tam u V50 vidim fixed bias -> je potřeba ho naštelovat trimrem...
V18/33 maj cathode -> selfbiasing

viz http://www.marshallforum.com/marshall-a ... aning.html
Fixed bias means that bias voltage is applied from an extenral source, usually a negative bias supply, and remains constant throughout the flow of signal or with different valve samples.
Most Marshalls use this bias technique, with the exception of the 18 watters and a few others.
Fixed bias is usually adjustable, as in you can set the "fixed" voltage by adjusting a pot. Mesa Boogies are one exeption to this. You cannot adjust the bias voltage on a Mesa because they want you to buy their valves which are known to operate well with their fixed bias voltage level.
Remember the term "fixed bias" comes from the fact that the bias voltage remains fixed no matter what valve is there or whether there's signal or not.

Cathode bias produces it's bias voltage supply itself. The cathode resistor produces a voltage by virtue of the current flowing through the valve from cathode to plate. Notice that this puts the cathode at a more positive voltage than the grid, this is effectively the same as having the cathode at ground potential and putting a negative voltage on the grid, like in fixed bias.
Even with a by-pass capactitor in place the "bias" voltage will fluctuate with signal and different valves will produce different bias voltages as they naturally draw different currents. In this way the circuit bias' itself but it's certainly not "fixed" bias voltage.
Cort KX5 (RM Pickups RH+ & RH-) * Jolana Galaxis (2x Kent Armstrong P90)
Zoom G1Xon * EHX Double Muff * Behringer DD400
VHT Special 6
* home made 212 box (Celestion Classic Lead & Celestion V30) * kabel ProCo
McKozias
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od McKozias »

aha OMYL! omlouvam se, zamenil jsem si self a fixed...sory za mystifikaci..snad tma ty lampy jeste nestihl narvat
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

Tak jsem měl nakonec pravdu - já si fakt myslel, že ty 50 se biasovat musí :mrgreen:

Nicméně kdyby tam ty lampy narval, tak se nemohlo stát nic moc zásadního, pokud tam dal odpovídající spárovaný typ. Maximálně kdyby byl bias hodně jiný, tak se zkrátí životnost a teoreticky to bude hrát malinko jinak.

PetrPeter 1975 - 2008
Odpovědět

Zpět na „Komba, zesilovače, reproboxy“