Varitone přepínač

Elektronika, mechaniky, struny, ladičky, ...
termyx

Re: Varitone přepínač

Příspěvek od termyx »

na originálu bb king lucille od gibsonu jsem zatim nezkoušel, ale u epi je naprosto na prd..už ho mam vyhozenej..kompletně vyměněná elektronika a zapojení, který používam teď, je jako nebe a dudy v porovnání s původní elektronikou+varitone a gibson snímačema..hárdkór

prostě je to k ničemu :lol:
to a to a za chvíli zas tohle
Kamahl

Příspěvek od Kamahl »

Byl jsem na koncertě B.B. Kinga a mám pocit, že by se bez toho obešel. :lol: Občas jsem postřeh', že s tím zavrtěl, ale ve zvuku to byly jen nuance... Pokud se teda nepřepnul do toho jeho berserk módu, kdy to připomínalo zvýšení gainu o 357 % a kdy to nechal znít tak čtvrt minuty a dělal, že spí. :mrgreen:
termyx

Příspěvek od termyx »

:lol:

prostě varitone je k ničemu...když máš pořádný poťáky (gotoh/fender), dáš si na volumka správný kondíky na neztrácení vejšek, máš tónový clony, a přepínač na úplnej bypass potenciometrů a ještě killswitch, jak to mam já, tak se ti kytara rozehraje jako blázen..prostě berserker-mode a ne nějakej lamerskej vari-tone :mrgreen:
Naposledy upravil(a) termyx dne 17.09.2010 19:17, celkem upraveno 1 x.
Atkins
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atkins »

hm, hm, lamerskej - velmi zajímavé až poučné - od ehm, rádce...
Blues, folk, classic, jazz - nějaké akustiky a semiakustiky, basa a masterkeyboard..
termyx

Příspěvek od termyx »

dobře, tak asi takhle:

za celou dobu jsem to nepoužil ani jednou cíleně - (přibližně vždy jednou za dva měsíce jsem projel všechny polohy, zda mě náhodou nyní nezaujmou a pak se zas v klidu vrátil na polohu 1 - bypass)

ten zvuk z jakýkoliv jiný než první polohy pro mě prostě neměl šťávu a byl nepoužitelnej..tomu neřikam všestrannost..opravdu si radši dejte kondíky na volumka, nechte zapojený tónový clony a push-pull poťáky na rozepínání snímačů (ikdyž po zkušenosti ani tohodle nejsem moc velkej fanda)..než vari-tone přepínač..

možná na originálu od gibsonu je to zázračný, už jsem psal, že jsem nezkoušel, ale na kopii stojí za prd..a za tim si stojim a klidně vezmu svojí lucille(bez varitone) do kytar.cz na děkance a můžeš jí tam porovnat s původní tovární (s varitone)..a udělat si názor o všestrannosti sám, ty, atkinsi, i ostatní..

a že jsem napsal lamerskej neznamená, že se mě na ten přepínač nemůže kdokoliv zeptat a že mu to nemůžu rozvézt do podrobnějších detailů..víc k tomu asi nemam co říct..prostě jsem ho vykuchal a bez sebemenšího náznaku lítosti, nebo černýho svědomí, vyhodil do koše..to asi hovoří za vše :mrgreen:
dalabo

Příspěvek od dalabo »

termyx píše::lol:

prostě varitone je k ničemu...když máš pořádný poťáky (gotoh/fender), dáš si na volumka správný kondíky na neztrácení vejšek, máš tónový clony, a přepínač na úplnej bypass potenciometrů a ještě killswitch, jak to mam já, tak se ti kytara rozehraje jako blázen..prostě berserker-mode a ne nějakej lamerskej vari-tone :mrgreen:
Prosimtě jaký vliv mají na zvuk pořádné poťáky na rozdíl od nepořádných: nemyslim teď že vydrží 5 roků nebo dva. A k čemu je kill switch a úplný bypass. To neumíš malíkovou hranou udělat bleskový kill ? Za mýho mládí se i sustainor nahrazoval malíkovou hranou: kdo neuměl tremolovat potíkem byl retard :-).
Atkins
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atkins »

On je tam výrazný rozdíl ve zvuku, i když zatáhneš poťák, byť seberychleji, vždycky to bude mít obálku, narozdíl od killswitche, kde se signál přeruší hned. Přestože "tremolovat potíkem" celkem umím, to co předvádějí lidi na trubce s killswitchem, bych rozhodně poťákem neudělal - notabene budu-li mít zapojené oba snímače (to bych musel vrtět oběma "potíkama" :lol: :lol: ) .
Ale ještě k varitonu - ten otočný přepínač (pokud je správný) má mnoho možností, např. při bypassu korekcí, může při správném zapojení dojít i k bypassu hlasitostí a navíc nemusím jím řešit jenom potlačování výšek ale také středů a basů - nezávisle. Je samozřejmě logické, že kvalita výsledných kombinací se bude odvíjet od zapojených hodnot.
Proto mne velmi zarazilo, páně "rádcovo" šmahem odsouzení...
prostě varitone je k ničemu
Z čehož se nám tak nějak odvýjí zamyšlení se, nad významem slova "rádce"...
Blues, folk, classic, jazz - nějaké akustiky a semiakustiky, basa a masterkeyboard..
woro90-1

Příspěvek od woro90-1 »

Tak se do toho vloží další, novopečený nositel této fukce, a termyxe se rozhodně moc nezastane. Dá za pravdu Atkinsovi, že záleží jen na tom, jak se to zapojí. Mít víc než jeden průběh tónové clony je pro mě velké plus, kolikrát by se mi třeba hodilo s výškami ubrat i spodky, aby to nezvonilo a přitom nehuhlalo. Zvlášť u humbuckerů se to musí hodit. Některé z raných elektrifikovaných jazzovek měly tónové clony dvě - jednu shora a jednu zdola. V zájmu jednoduchosti se ale toto řešení současnosti nedožilo. Dále právě to, co klasický switching neumožňuje - přepnutí na "full blast", oba snímače natvrdo do výstupu. Některá zapojení telecasterů to umožňují ale jen pro jeden snímač, tady by to šlo formou bypassu pro jakýkoli.

Ale abych trochu podržel kolegu, po důkladném přečtení zjistíš, že se dopustil jen toho, že své zkušenosti s varitone přepínačem na kopii Lucille zobecnil pro všechny varitone, což je sice trestuhodné, ale aspoň se netváří jako že zkoušel všechny varianty varitone a že ta koncepce samotná je špatná.
termyx

Příspěvek od termyx »

první věta prvního mého příspěvku
na originálu bb king lucille od gibsonu jsem zatim nezkoušel, ale u epi je naprosto na prd..atd
nebudu svoje slova vracet zpět, protože jsem názor nezměnil, jen se pro příště poučím a budu lépe specifikovat své názory..

ad vyměněné potenciometry(na ostatní odpověděl atkins)...pro někoho, kdo nevěří, že to má cenu: zkuste si někdy výstup ze snímače napájet rovnou na výstupní jack z kytary..pak uvidíte, jakej je rozdíl mezi potenciometry nekvalitními/kvalitními/žádnými

a atkinsi..vim, že si hodně zkušenej a znalej(bez ironie), protože tvé příspěvky napříč fórem jsou vždycky dost relevantní, ale kvůli neshodnému názoru nemusíš hned házet uvozovky..nevim proč ta náhlá zaujatost..navíc, kdybys chtěl, tak jsi mohl vidět souvislost s konkrétním modelem kytary resp. přepínače

já bych prostě doporučoval jiná řešení na zvýšení zvukové flexibility kytary..a pokud někdo přesně ví, co chce, tak ať má varitone.. :)

¨edit: ad úplný bypass..když máš nastavený volumko a tónovou clonu přesně jka potřebuješ(případně 2xvol. + 2xtone) a pak potřebuješ okamžitě plnej zvuk (tzn vol. 10, tone 10), tak jen přepneš bypass a máš..true story 8)
woro90-1

Příspěvek od woro90-1 »

termyx píše:¨edit: ad úplný bypass..když máš nastavený volumko a tónovou clonu přesně jka potřebuješ(případně 2xvol. + 2xtone) a pak potřebuješ okamžitě plnej zvuk (tzn vol. 10, tone 10), tak jen přepneš bypass a máš..true story 8)
Vždyť ano - a pokud by člověk používal víc než jeden typ tónové clony, nejlogičtější je dát to na stejný ovládací prvek jako volbu typu tónové clony. To znamená minimálně třípolohový přepínač, a pokud by se hodil ještě jiný průběh, čtyř- a vícepolohový varitone. Třeba polohy:
Hi-pass
Lo-pass
Mid-cut
Mid-boost
Bypass
(zní to jako newspeak nebo druhoválečná němčina, fuj :lol: )

Když potřebuješ všechno naplno, jen otočíš varitonem z (například) lo-pass na bypass, a není problém to prodrátovat tak, aby ve všech módech volume fungovalo a v bypass módu ne. Pak nepotřebuješ další ovládací prvek pro bypass, protože v bypassu je stejně jedno jaký typ tónové clony obcházíš, takže to můžeš hodit na stejný ovladač jako výběr typu clony. Naproti tomu na přepínač snímačů to dát nemůžeš, protože by ses připravil o možnost výběru símačů nebo jejich kombinace, odkud ten neupravovaný signál půjde.
termyx

Příspěvek od termyx »

já jsem si to vymyslel takhle..naštěstí mi stačí jeden typ tónové clony.. :lol:
zapojeni.jpg
Hi-pass
Lo-pass
Mid-cut
Mid-boost
Bypass
pěkná básnička btw :lol:
woro90-1

Příspěvek od woro90-1 »

To tam máš stejný počet ovládacích prvků jako kdybys měl místo bypass s/w varitone. Já bych si radši namontoval otočný přepínač nebo aspoň třípolohový páčkový a na jedné poloze bych měl bypass, na druhé normální ovládání a na třetí normální ovládání s nějakou výrazně jinou tónovkou. Ostatně tohle je podstatou varitone - místo jednoho jediného možného kondíku natvrdo připájeného k tone potu můžeš kapacitní či indukční prvek měnit, kondík za kondík s cívkou nebo jenom cívku. A mimo jiné si na stejný ovladač můžeš dát i ten bypass. Když ti stačí jedna jediná lo-pass tónovka a bypass, logicky přepínáš jen mezi lo-pass a bypassem.
Odpovědět

Zpět na „Snímače, hardware, příslušenství, údržba“