Úpný začátečník - Jak hrát

Tabulatury, noty, školy, kytarové techniky, cvičení ...
D-Fox

Úpný začátečník - Jak hrát

Příspěvek od D-Fox »

Kytaru mám doma asi 3 dny. Sem tam sem si zkoušel podle tabů zahrát nejakou písničku. Ale potřeboval bych vědět jakým způsobem jste se naučily chápat, jakým prstem kdy hrát jakou strunu a jak se pohybovat po hmatníku. Zatím hraju taby totiž poměrně chaoticky a nechci se naučit nějaký neohrabaný zlozvyky. Doufám že ste můj dotaz pochopily :)
Dík za odpovědi.
jana
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jana »

jakým prstem jakou strunu - palcem tři basový a zbývající tři ukazovákem (G), prostředníkem (H) a prsteníkem (tenký E), většinou je to tak nejpohodlnější... ale asi záleží i co hraješ :)

a jak se naučit to pohybování se po hmatníku... hm, hraním. furt. 8) časem se to zautomatizuje...

pokud se chceš vyhnout těm zlozvykům, zvaž nějakého učitele nebo kurz, aspoň pro začátek se naučíš co potřebuješ a budeš mít na čem dál stavět - sebelepší video nebo knížka tě neseřvou, když to budeš držet blbě. :)

Obrázek
kytarová škola - pojeďte! :)
týden nebo víkend na horách s kytarama, večírky až do rána, s akustikou i elektrikou
Roman
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Roman »

Ještě bych doplnil, že jana má zřejmě na mysli pravou (brnkající) ruku. Já nejdřív myslel že mluví o levačce a pořádně jsem se divil :-)

Jinak já jsem se učil hrát tak, že jsem se nejdřív učil pár základních akordů a hrál písničky jen akordama. Prsty si tím zvykly se hýbat a roztáhly se. No a časem jsem začal koumat jaký tóny v tom akordu vlastně hraju, to přišlo tak nějak samo. A od toho je už jen krůček k hraní melodií a orientaci na hmatníku.
Epiphone LP Standard + Hocke VMH284
Nějaký efekt mezi to? Děkuji, mně stačí kabel ;o)
Let's Jam Contest
jana
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jana »

jo! :) šmarja, díky. po ránu (no dobře, už moc ráno není, ale pořád funguju jenom tak napůl) jsem chaot a zapomínám upřesňovat :D

...ty prsty na strunách - tím je míněná pravá ruka! :)

Obrázek
týden nebo víkend na horách s kytarama, večírky až do rána, s akustikou i elektrikou
D-Fox

Příspěvek od D-Fox »

Omlouvat bych sem měl spíš já že sem to neupřesnil.
Tim "jakym prstem jakou strunu" sem myslel levačku na hmatníku :)
Jinak dík za odpovědi.
jana
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jana »

aha :D tak je to stejně blbě.

no, třeba se to bude hodit i tak... :oops:

a na tom hmatníku kterej prst kam - no, zrovna jsme v jiným threadu (v tom o cikánským G) řešili, že se vlastně kolikrát i to samý chytne jinak, podle toho, co hraješ předtím a po, aby prstům trvalo co nejmíň se přesunout na další akord / hmat... takže tak nějak...

Obrázek
jenda

Příspěvek od jenda »

Zační několika jednoduchýma akordama a hraj v kadenci. Kadencí se dá zahrát jakýkoli doprovod. Není to žádný zázrak ale je to už hraní.
Podstatné je znát hudební abecedu. Tedy c, d, e, f, g, a, h, c

Kadence je vlastně vzájemný poměr tonů na 1, 4, 5 stupni.
Takže mášli například toninu A dur tak na 4 stupni dle abecedy je D dur (subdominanta) a na 5 stupni E dur (dominanta)
Sám pak uslyšíš jaké poměry mezi tóny těchto akordů jsou.
Začni hrát nejlépe jednoduché písničky třeba pro děti - ovčáci apod.

Přehled akordů se dá sehnat běžné na webu. Zatím si najdi ty základní z hudební abecedy. Akorát bych zatím vynechal F a H. Hrají se většinou barre a to je asi do začátku moc těžky.
Všechny akordy si zkoušej i vybrnkávat dle libosti.
Dark Axel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dark Axel »

Jana: no já bych mu spíš poradil ať ty akordy chytá tak, jak se mu to drží nejlíp. Já se podle toho co hraju před a po nikdy nezařizoval a problémy nemám, učil jsem se fakt podle pohodlí
Jazzmaster/Ibanez RB650 -> Trace Elliot, 15"
Wohma
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wohma »

Ja osobne jsem sice hrdy samouk, ale kdybych mohl vratit cas, vezmu si budto ucitele, nebo aspon reknu nejakymu kamaradovi, kterej hraje na kytaru, at mi pomuze se zacatkama a poradi, co do zacatku. Takhle po internetu se to radi hur nez nazivo, i s nekym ne moc pokrocilym se budes ucit mnohem rychleji :wink:

BTW, mozna jsem to prehlidil (ted jsem vstaval :lol: ), ale nenapsal jsi, jakou ze kytaru vlastne mas? Akustiku nebo elektriku?
PRS CE24, ENGL Blackmore, Orange PPC412, kotel efektů na pedalboardu
‘Men have become tools of their tools.’ ~Henry David Thoreau
Somnus Aeternus
jenda

Příspěvek od jenda »

Wohma píše:Ja osobne jsem sice hrdy samouk, ale kdybych mohl vratit cas, vezmu si budto ucitele, nebo aspon reknu nejakymu kamaradovi, kterej hraje na kytaru, at mi pomuze se zacatkama a poradi, co do zacatku. Takhle po internetu se to radi hur nez nazivo, i s nekym ne moc pokrocilym se budes ucit mnohem rychleji :wink:

BTW, mozna jsem to prehlidil (ted jsem vstaval :lol: ), ale nenapsal jsi, jakou ze kytaru vlastne mas? Akustiku nebo elektriku?

Souhlasím. Někoho si sežeň. Alespoň pár hodin do začátku. Jinak budeš zhnusenej, že ti to nejde a kytaru hodiš do popelnice
mata911
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mata911 »

Na prvním pražci držíš strunu ukazováčkem, na druhém prostředníčkem, na třetím prsteníčkem a na čtrvtém malíčkem (pátý ukazováček,... :wink: ). U akordů to drž, jak ti to vyhovuje :wink:
Twenty-twenty-twenty-four hours to go
I wanna be sedated
Nothing to do, no where to go-o,
I wanna be sedated
KIWI
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od KIWI »

Myslím že to jak hrát ti na žádném foru neporadí :roll: Buď ať ti to nějakej kamoše ukáže nebo si najdi učitele...tady tohle radění přes internet je podle mě na prd...
Fender 51 RI PB, Trace Elliot 715 SMC, Hocke BN110, EHX Q-Tron, COG Effects Green Tarkin, EBS Unichorus, Digitech Hardwire HT-2, TC Electronic Ditto Looper, Barber Linden EQ, EHX Headphone Amp, kabely Hendrex + Planet Waves + Vox,...

Petrpeter *1.5.1975 +1.8.2008 Odpočívej v pokoji...
tear

Příspěvek od tear »

Já jako samouk bych ti poradil otevřít si zpěvník: Já, písnička - prostě tu klasiku. U každé písničky akordy, vzadu ve zpěvníku rytmy --> cvičit a hrát
Podle mě nejlepší začátek. Každopádně učitel je učitel...
mata911
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mata911 »

Aagrble, fuj, ty rytmy, to mi ani nepřipomínej, to bylo nahoru, dolu, dolu, nahoru, pak mi to najednou vycházelo jen nahoru, dolu a byl jsem v koncích :x
I wanna be sedated
I wanna be sedated
tear

Příspěvek od tear »

mata911 píše:Aagrble, fuj, ty rytmy, to mi ani nepřipomínej, to bylo nahoru, dolu, dolu, nahoru, pak mi to najednou vycházelo jen nahoru, dolu a byl jsem v koncích :x
ale naučil ses, ne? :roll:
mata911
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mata911 »

tear píše:
mata911 píše:Aagrble, fuj, ty rytmy, to mi ani nepřipomínej, to bylo nahoru, dolu, dolu, nahoru, pak mi to najednou vycházelo jen nahoru, dolu a byl jsem v koncích :x
ale naučil ses, ne? :roll:
ne, začal jsem si to hrát podle sebe :twisted:
I wanna be sedated
I wanna be sedated
Dark Axel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dark Axel »

jo, to je nejlepší

učit se předurčené rytmy je jako šprtat se sex :roll:
Jazzmaster/Ibanez RB650 -> Trace Elliot, 15"
rasomaso

Příspěvek od rasomaso »

tear píše:Já jako samouk bych ti poradil otevřít si zpěvník: Já, písnička - prostě tu klasiku. U každé písničky akordy, vzadu ve zpěvníku rytmy --> cvičit a hrát
Podle mě nejlepší začátek. Každopádně učitel je učitel...
Jj Já, písnička je dobrá. Na tom sem začínal i já, akorát sem teda nikdy neměl učitele, ale platit se mi za to nechtělo a ještě abych někam musel jezdit. :roll: :lol:
A s těma rytmama teda, no nevim jestli je to to pravý ořechový se je takhle učit z knížky. To prostě musíš mít a cejtit jestli to hraješ do rytmu nebo ne a pokud se snažíš o nějakej složitější ale nezvládáš to, tak prostě hraj nějakej rytmus co zvládneš uhrát správně, vono to časem přijde. Mimochodem jestli děláš nebo aspoň máš sklon k beatboxu či bubnování, tak to ti určitě pomůže. Moje první rytmy co sem hrál vycházely při akordový hře z beatboxu (beaty co jsem už znal dřív než sem začal hrát - netvrdim že dělám do beatboxu a ani to nedělám správně, ale na hubu dokážu mym speciálním stylem tuc tuc zahrát i nějakej ten jungle :wink: :lol: ). No a doteď když hraju akordy tak by se to dalo převíst v pohodě na nějaký beaty - ať už hraný bubnama nebo beatbox, akorát už je mám trochu složitější. 8) :lol:
Petře, byl jsi nejlepší. Sbohem...

"When the power of love overcomes the love of power the world will know peace."
tear

Příspěvek od tear »

a k tomu šprtání sexu... ono když tě někdo učí sexu, je to lepší než když tě učí rytmy, pravda...
trochu OT, že? se nezlobte :wink:
mata911
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mata911 »

tear píše:a k tomu šprtání sexu... ono když tě někdo učí sexu, je to lepší než když tě učí rytmy, pravda...
trochu OT, že? se nezlobte :wink:
Když je mladá, hezká a preferuje praxi.....
I wanna be sedated
I wanna be sedated
Odpovědět

Zpět na „Hraní na kytaru, tabulatury“