mám foukačku od Staggu a chci se naučit hrát nějaký ten blues
Foukací harmonika - začátečník
Pravidla fóra
-
kristynatrochtova
Foukací harmonika - začátečník
Ahoj lidi,
jenže vůbec mi to nejde, neexistuje nějaká internetová škola pro samouky či něco takového?
díky
Re: Foukací harmonika - začátečník
Při tanci nesmiju byt žadne prostoje
a hrať se musi aji na levne nastroje.
-
woro90-1
Zatím hohnerku nepotřebuje, a Sp20 už vůbec ne. Na blues se daleko víc hodí uřvanější, expresivnější foukačky, Sp20 má moc kultivovaný zvuk. Pěkně břitká je Blues Harp nebo úplná klasika Marine Band, potažmo její plastokorpusový MS derivát Big River. Z čínských dobře hrají Golden Cup, ačkoli se do nich člověk musí trochu opřít, při nízkých hlasitostech mají nudný zvuk a kolikrát se ty tóny ani neozvou. Z fabriky totiž chodí s hlásky ohnutými vysoko nad reedplate.
A stagg nezahazovat. Hrát se na to sice moc nedá, ale korpus, plechy a šroubky se vždycky hodí.
Na začátek ladění D, s tím se hraje blues v A. Daleko lépe se na tom učí pořádné bendy, protože nesežere tolik vzduchu jako nenasytné áčko. To pak později, pro opravdu mohutný a expresivní zvuk (na déčku třeba neuděláš pořádný, nepřidušený draw flutter, protože netaháš dost vzduchu), na začátek je to strašný záhul.
A stagg nezahazovat. Hrát se na to sice moc nedá, ale korpus, plechy a šroubky se vždycky hodí.
Na začátek ladění D, s tím se hraje blues v A. Daleko lépe se na tom učí pořádné bendy, protože nesežere tolik vzduchu jako nenasytné áčko. To pak později, pro opravdu mohutný a expresivní zvuk (na déčku třeba neuděláš pořádný, nepřidušený draw flutter, protože netaháš dost vzduchu), na začátek je to strašný záhul.
No o typu foukačky se polemizovat dá, ale Speciáka je Speciálka. Mám i Proharpku - tvrdá, blbě se na ní benduje, ale zase má dobrý ostrý zvuk, taková trochu uřvaná, dobrá v doprovodech. Pak Golden Melody - krásný sametový zvuk, v souzvucích to je, ale moc jemné, taková popovo-jazzová foukačka. Pěkná pro hraní melodií. No a pak speciálku - je to sice trošku kompromisní foukačka, není ani ostrá ani hebká prostě takový univerzál. Hlavní výhoda je u ní krásný náběh tónu, vyrovnaný zvuk a skvělá hratelnost. Narozdíl od jiných typů mi připadá, že hraje sama. Proto jsem ji i doporučil.
Jinak osobně jsem na toho stagga nehrál, ale připadá mi zbytečný se trápit nějakým aušusem když za 400 se dá koupit výborný nástroj (třeba ta speciálka).
A k té tónině: A jsem doporučil kvůli blues v E, je to přeci jen nejběžnější tónina, ale argument, že ubýchat áčko dá zabrat, je přeci jen silnější. V tom přípdě bych do začátku doporučil céčko kvůli tomu že je pro něj psaná většina škol...
Jinak osobně jsem na toho stagga nehrál, ale připadá mi zbytečný se trápit nějakým aušusem když za 400 se dá koupit výborný nástroj (třeba ta speciálka).
A k té tónině: A jsem doporučil kvůli blues v E, je to přeci jen nejběžnější tónina, ale argument, že ubýchat áčko dá zabrat, je přeci jen silnější. V tom přípdě bych do začátku doporučil céčko kvůli tomu že je pro něj psaná většina škol...
Při tanci nesmiju byt žadne prostoje
-
woro90-1
No, céčko asi spíš nějakému bluegrassákovi, v blues se naučíš pár licků (někdy ani to nemusíš) a hned to jdeš zkusit s kytarou, a shuffle v A je pro kytaristu nejpohodlnější na naučení. To, že E má na kytaře víc možností, je fakt, ale pokud nenajde kytaristu, který blues umí, shuffle v A se případný kotlíkář rychlokvaška naučí rychleji než v E.
Ten Stagg je naprosto příšerný. Hodí se jen na náhradní díly, reedplates jsem zahodil hned jak jsem si koupil novou. Naproti tomu jen o dvacku dražší Hohner Happy Color Harp hraje s covery za Staggu dost dobře, jen ten průhledný barevný korpus vypadá divně
Golden Melody na blues určitě ne, bendy na tom chodí trošku zvláštním způsobem. Proto ji nemám, ačkoli se mi hrozně líbí ten zvuk. Jsou náročnější na přesnost, a přeštelovávat ji aby chodila jako všechny ostatní se mi nechce. Proharpka je strašně fajn, ale proti ní u začátečíka svědčí právě to, že je tvrdá, pro sebe jsem o ní mockrát uvažoval. Ale dávám přednost dřevěnému korpusu. Úžasný je Folkmaster od Suzuki, ale u nás bohužel nesehnatelný. Škoda že jsem jich v Číně nevzal víc, už se mě na to ptal Pepe.Killer a je to výborná foukačka. Jen má klasickou nectnost Suzuki - torzní kmity hlásků (myší pískání při tichých nebo příliš ohulených bendech). Ale na to existují triky.
Ten Stagg je naprosto příšerný. Hodí se jen na náhradní díly, reedplates jsem zahodil hned jak jsem si koupil novou. Naproti tomu jen o dvacku dražší Hohner Happy Color Harp hraje s covery za Staggu dost dobře, jen ten průhledný barevný korpus vypadá divně
Golden Melody na blues určitě ne, bendy na tom chodí trošku zvláštním způsobem. Proto ji nemám, ačkoli se mi hrozně líbí ten zvuk. Jsou náročnější na přesnost, a přeštelovávat ji aby chodila jako všechny ostatní se mi nechce. Proharpka je strašně fajn, ale proti ní u začátečíka svědčí právě to, že je tvrdá, pro sebe jsem o ní mockrát uvažoval. Ale dávám přednost dřevěnému korpusu. Úžasný je Folkmaster od Suzuki, ale u nás bohužel nesehnatelný. Škoda že jsem jich v Číně nevzal víc, už se mě na to ptal Pepe.Killer a je to výborná foukačka. Jen má klasickou nectnost Suzuki - torzní kmity hlásků (myší pískání při tichých nebo příliš ohulených bendech). Ale na to existují triky.
-
kristynatrochtova
Děkuju všem za odpovědi, ale nejspíš jste mě nepochopili.
Momentálně si novou foukačku kupovat nechci - chci se naučit základy a ke koupi bych se mohla dostat později
. A stejně si myslím, že když se naučím něco zahrát na Staggovku, o to jednodušší to bude na nějakou dražší harmoniku
.
P.S. Stáhla jsem si nějaké taby z haaf.cz a nějak tomu nerozumím, neuměl by mi někdo vysvětlit jak se podle těch tabů hraje? U některých těch čísel (ty nejspíš označují otvory, to jsem pochopila) jsou pomlčky a u něčeho jsem viděla R.
P.S. Stáhla jsem si nějaké taby z haaf.cz a nějak tomu nerozumím, neuměl by mi někdo vysvětlit jak se podle těch tabů hraje? U některých těch čísel (ty nejspíš označují otvory, to jsem pochopila) jsou pomlčky a u něčeho jsem viděla R.
-
woro90-1
Jenže to se to na ni musíš naučit, a to je u téměř nehratelné harmoniky problém. Ta stovka (nebo tři, čtyři, podle typu) za to stojí.kristynatrochtova píše:Děkuju všem za odpovědi, ale nejspíš jste mě nepochopili.Momentálně si novou foukačku kupovat nechci - chci se naučit základy a ke koupi bych se mohla dostat později
. A stejně si myslím, že když se naučím něco zahrát na Staggovku, o to jednodušší to bude na nějakou dražší harmoniku
.
Na těch stránkách jsou vysvětlené i techniky a čtení tabulatur.kristynatrochtova píše:P.S. Stáhla jsem si nějaké taby z haaf.cz a nějak tomu nerozumím, neuměl by mi někdo vysvětlit jak se podle těch tabů hraje? U některých těch čísel (ty nejspíš označují otvory, to jsem pochopila) jsou pomlčky a u něčeho jsem viděla R.
-
kristynatrochtova
Tak dík, už jsem to našla.woro90-1 píše:Na těch stránkách jsou vysvětlené i techniky a čtení tabulatur.
-
Pepe.killer
- Kontaktovat uživatele:
-
woro90-1
Jéžiš táhněte s těma speciálkama do háje
Sice se na speciálku hraje asi nejpohodlněji, ale klasický zvuk blues byla vždycky Marine Band, z níž se později vyvinula agresivněji znějící bluesrocková Blues Harp MS. Kdyby šlo o folk, country či bluegrass, ani nepípnu, ale na blues mi fakt přijde že má moc jemný a kultivovaný zvuk.
-
Pepe.killer
- Kontaktovat uživatele:
Tak třeba Matěj Ptaszek nedá na Special 20 dopustit a to hraje blues 20. a 30. let....
Prostě za mě Specialka...
Prostě za mě Specialka...
-
woro90-1
Tomu zvuku podle mě něco chybí - prostě je na mě moc uhlazený. Podle mě by to daleko lépe znělo na Marine Band, kde je pořádně slyšet ten dřevěný korpus a výsledný zvuk je proti speciálce barevnější, s chraplavým nádechem. Ale to už zase řešíme naše oblíbené téma "jaký je vlastně klasický zvuk foukačky v blues" 
- Atkins
- Kontaktovat uživatele:
Tak dvacet nebo třicet? Nebo dokonce padesát?a to hraje blues 20. a 30. let....
Blues, folk, classic, jazz - nějaké akustiky a semiakustiky, basa a masterkeyboard..
-
Pepe.killer
- Kontaktovat uživatele:
tak jinak.....
a to hraje blues 20. a 30.
nebo taky
a to hraje blues dvacátých a třicátých let...

a to hraje blues 20. a 30.
nebo taky
a to hraje blues dvacátých a třicátých let...
- Atkins
- Kontaktovat uživatele:
Jejda - velikánská omluva. 
Blues, folk, classic, jazz - nějaké akustiky a semiakustiky, basa a masterkeyboard..
-
Pepe.killer
- Kontaktovat uživatele:
-
woro90-1
On to stejně někdo smázne, kliknul jsem předtím na "Nahlásit", protože jsem si myslel že Atkins požil a vtipkuje kde může
Za to se Atkinsovi omlouvám 
- Nero
- Rádce
- last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1
Hlášení zavřeno, myslím že ani není nutné to mazat, nicméně pokud o to někdo stojí, nechť napíše...
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."
PetrPeter 1975 - 2008
-
kristynatrochtova
No když už tu tak zapáleně diskutujete o těch harmonikách.. Pokud tady pořád jde o mě, tak bych chtěla hrát spíše něco takového (video dole). Ne blues 20. a 30. let
I když vím, že nic takového nikdy nezvládnu zahrát, tak ať jste alespoň v obraze, co si představuju pod slovem blues
I když vím, že nic takového nikdy nezvládnu zahrát, tak ať jste alespoň v obraze, co si představuju pod slovem blues