Jak naladit 12 ti strunnou kytaru

Klasické, westernové, hybridní, elektroakustické, ...
shoooter

Re: Jak naladit 12 ti strunnou kytaru

Příspěvek od shoooter »

Atkins píše:Žádnou ladičku - cvičit sluch! Ladění dvanactky je velmi dobrý domácí úkol
Určitě koupit ladičku. Bez ladičky to uchem naladí stejně jenom relativně. Absolutně bez ladičky naladit nejde.
A hlavně je lepší čas strávit hraním než laděním.
Na tohle demagogické fórum už nechodím.
Pokud by měl někdo dotaz přímo na mne, klidně mi napište email na shoooter@gmail.com
Atkins
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atkins »

Cože? Co to je "absolutně"? Slyšels někdy např. a nuancích v ladění jednotlivých nástrojů?
Blues, folk, classic, jazz - nějaké akustiky a semiakustiky, basa a masterkeyboard..
golf33

Příspěvek od golf33 »

Já osobně používám ladičku, co si budeme nalhávat, je to rychlejší a pohodlnější. Dvanáctku já naladit uchem prostě neumím, nemám tak perfektní sluch, ale hluboce se skláním před těmi, co sluch mají a naladí to bez ladičky.
Moc jsem nepochopil, oč tady jde. Někdo ladí s ladičkou a machři holt bez ladičky. Mi osobně nezbývá, než takovým lidem samozřejmě v dobrém závidět. Ale osočovat se navzájem, co je lepší.... ať si každý ladí, jak mu to více vyhovuje.
Furch D 22 SR 12str.
Furch D 24 SR 6str.

http://www.youtube.com/watch?v=qBnB4H_zJ6U
Atkins
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atkins »

Určitě nejde o osočování ale o fakt že běžná ladička nemá jemné nastavení pro jednotlivé struny-tóny a existuje mnoho nastrojů, které jsou-li naladěny pomocí ladičky - neladí. Připočteme-li k tomu fakt, že na většině akustik nemůžeme seřídit oktávy...Takže se rozhodně (a nejen z tohoto důvodu) nedá hovořit o naladění "absolutním". :lol: Nevím už, zda to byl zrovna tady kolega ale někdo sem postoval zvuk dvanáctky, kde bylo zjevně rozladěné oktávové "g".
Chci tím jenom říci, že ladička není samospasitelná ani dokonalá a už vůbec ne "absolutní".
Blues, folk, classic, jazz - nějaké akustiky a semiakustiky, basa a masterkeyboard..
shoooter

Příspěvek od shoooter »

Atkins píše:Cože? Co to je "absolutně"? Slyšels někdy např. a nuancích v ladění jednotlivých nástrojů?
Relativní ladění = naladění pouze intervalů mezi strunami
absolutní ladění = struny mají správnou výšku, temperování na tom nic nemění

Pokud bude pořád ladit na ucho, může se klidně stát, že časem bude mít kytaru o půl tónu níž.
Pokud má problém 12ku vůbec naladit, pochybuju, že řeší nějaké "nuance", či temperování :-)
Pokud by měl někdo dotaz přímo na mne, klidně mi napište email na shoooter@gmail.com
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

shoooter píše:
Atkins píše:Žádnou ladičku - cvičit sluch! Ladění dvanactky je velmi dobrý domácí úkol
Určitě koupit ladičku. Bez ladičky to uchem naladí stejně jenom relativně. Absolutně bez ladičky naladit nejde.
... pokud nemáš absolutní sluch :wink:
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
shoooter

Příspěvek od shoooter »

Nero píše: ... pokud nemáš absolutní sluch :wink:
A jak přesně to dokáže absolutní sluchař ? +-20centů? Vůbec nemám představu.
jastud

Příspěvek od jastud »

i absolutní sluchař si podle mě to áčko ťukne...
Při tanci nesmiju byt žadne prostoje
a hrať se musi aji na levne nastroje.
Tudy

Příspěvek od Tudy »

jastud píše:i absolutní sluchař si podle mě to áčko ťukne...
Neťukne :)
http://cs.wikipedia.org/wiki/Absolutn%C3%AD_sluch
B.C.Rich Tele (SH-4, RT1n), Yamaha FG-300A, Yamaha APX700-12. Line6 POD 2.3 +Floorboard
shoooter

Příspěvek od shoooter »

Tudy píše:
jastud píše:i absolutní sluchař si podle mě to áčko ťukne...
Neťukne :)
http://cs.wikipedia.org/wiki/Absolutn%C3%AD_sluch
Vhledem k tomu, že výška tónu je analogová veličina, může se k ní z proncipu člověk pouze přiblížit. Tzn. vždy to bude s nějakou odchylkou.
Obráceně pokud slyší jednotlivé tóny stupnice, je to hodnota "digitální" a tóny poznává samozřejmě přesně.
Amid

Příspěvek od Amid »

V některých případech, podle mého názoru, je lepší mít relativní(vycvičený) sluch, než ten absolutní...
McKozias
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od McKozias »

shoooter píše:
myslim ze presneji, 20 centu uz je docela palka
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

shoooter píše:
Absolutní sluchaři třeba ladí piana. Takže ti to umí opravdu přesně...
Amid píše:V některých případech, podle mého názoru, je lepší mít relativní(vycvičený) sluch, než ten absolutní...
To je samozřejmě nesmysl, protože jakmile máš absolutní sluch, tak máš samozřejmě i perfektní relativní sluch. :wink:
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
shoooter

Příspěvek od shoooter »

Nero píše:Takže ti to umí opravdu přesně...
"Opravdu přesně" = pouze s malou odchylkou :D
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

Bez odchylky. Znám osobně jednoho vlastníka absolutního sluchu a ten byl schopný na kytaře slyšet i rozladění v úrovni 2 centů (přesněji jsem ho vyzkoušet nemohl, to už mi ladička nedovolila).

PetrPeter 1975 - 2008
SUK
last.fm: last.fm/user/sukcz
Bandzone: http://bandzone.cz/fan/sukovec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od SUK »

shoooter píše:+-20centů? Vůbec nemám představu.
+- 20 centu dokaze i hluchej clovek jako treba ja (musim nekdy otestovat jak moc presne dokazu naladit bez ladicky).
shoooter píše:Vhledem k tomu, že výška tónu je analogová veličina, může se k ní z proncipu člověk pouze přiblížit.
Jasne. A sluchari maji tu odchylku natolik nizkou, ze beznej clovek tu odchylku v radech desetin Hz proste nepozna...
Hodně budem někde...
woro90-1

Příspěvek od woro90-1 »

SUK píše:
shoooter píše:+-20centů? Vůbec nemám představu.
+- 20 centu dokaze i hluchej clovek jako treba ja (musim nekdy otestovat jak moc presne dokazu naladit bez ladicky).
On myslel +- 20 centů když tomu člověku řekneš na ulici "zazpívej jednočárkované déčko" a měříš ho, jak přesně to trefil. Pokud předtím nějaký tón slyšel, přizpůsobí se jeho ladění a trefí to tak přesně, jak jen člověk dokáže. Jen by mě zajímalo jak je to s absolutním sluchem a temperovaným laděním. Podle mě člověk s absolutním sluchem trefí přesně nějaký tón, který si jaksi pamatuje, a od něj se pak odráží, ale přirozené je odvozovat to v čistých intervalech. Rovnoměrně temperovaný sluchař podle mě neexistuje.

Jinak co se týče ladění podle ucha, já ladičku téměř nepoužívám. Protože mi to za tu dobu, kdy neladím podle ničeho, ujede jen o pár (desítek) centů, pak zase ladím podle harmoniky, podle nahrávky nebo podle druhé kytary. A ta malá odchylka ničemu nevadí. Pokud budu hrát s někým, kdo nemůže tak snadno přelaďovat, doladím podle něj. Uchem. A pochybuji že by si někdo nevšiml že mu po dvou měsících ty struny nějak plandají, případně jsou strašně tvrdé. O víc jak o tón to neujede ani poustevníkovi. A když, tak se dá ladit "podle telefonu" - prostě podle něčeho, co má vždy stejnou výšku tónu a odpovídá to nějakému tónu ve standardním ladění. Někde jsem dokonce viděl jak ladit podle zářivky (stroboskopické ladění).

Ladičku používám jen po výměně strun, v opilosti a v tak hlučném prostředí, že není pořádně slyšet co ladím. Což znamená to samé, jako v opilosti, protože jinde než v hospodě v takovém kraválu nehraju.
Tudy

Příspěvek od Tudy »

Kdybyste nebyli líní přečíst si ten odkaz na Wikipedii, neměli byste tady co řešit :)
B.C.Rich Tele (SH-4, RT1n), Yamaha FG-300A, Yamaha APX700-12. Line6 POD 2.3 +Floorboard
Atkins
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atkins »

Ale od toho ta fóra máme - abychom řešili :lol: Uznávám, že v mnohých případech voloviny. :lol:
shoooter

Příspěvek od shoooter »

Tudy píše:Kdybyste nebyli líní přečíst si ten odkaz na Wikipedii, neměli byste tady co řešit :)
Myslíš tu Wikipedii, kam může napsat kdo chce co chce?
Odpovědět

Zpět na „Akustické kytary“