Určitě koupit ladičku. Bez ladičky to uchem naladí stejně jenom relativně. Absolutně bez ladičky naladit nejde.Atkins píše:Žádnou ladičku - cvičit sluch! Ladění dvanactky je velmi dobrý domácí úkol
A hlavně je lepší čas strávit hraním než laděním.
Určitě koupit ladičku. Bez ladičky to uchem naladí stejně jenom relativně. Absolutně bez ladičky naladit nejde.Atkins píše:Žádnou ladičku - cvičit sluch! Ladění dvanactky je velmi dobrý domácí úkol
Relativní ladění = naladění pouze intervalů mezi strunamiAtkins píše:Cože? Co to je "absolutně"? Slyšels někdy např. a nuancích v ladění jednotlivých nástrojů?
... pokud nemáš absolutní sluchshoooter píše:Určitě koupit ladičku. Bez ladičky to uchem naladí stejně jenom relativně. Absolutně bez ladičky naladit nejde.Atkins píše:Žádnou ladičku - cvičit sluch! Ladění dvanactky je velmi dobrý domácí úkol
A jak přesně to dokáže absolutní sluchař ? +-20centů? Vůbec nemám představu.Nero píše: ... pokud nemáš absolutní sluch
Neťuknejastud píše:i absolutní sluchař si podle mě to áčko ťukne...
Vhledem k tomu, že výška tónu je analogová veličina, může se k ní z proncipu člověk pouze přiblížit. Tzn. vždy to bude s nějakou odchylkou.Tudy píše:Neťuknejastud píše:i absolutní sluchař si podle mě to áčko ťukne...
http://cs.wikipedia.org/wiki/Absolutn%C3%AD_sluch
myslim ze presneji, 20 centu uz je docela palkashoooter píše:A jak přesně to dokáže absolutní sluchař ? +-20centů? Vůbec nemám představu.Nero píše: ... pokud nemáš absolutní sluch
Absolutní sluchaři třeba ladí piana. Takže ti to umí opravdu přesně...shoooter píše:A jak přesně to dokáže absolutní sluchař ? +-20centů? Vůbec nemám představu.Nero píše: ... pokud nemáš absolutní sluch
To je samozřejmě nesmysl, protože jakmile máš absolutní sluch, tak máš samozřejmě i perfektní relativní sluch.Amid píše:V některých případech, podle mého názoru, je lepší mít relativní(vycvičený) sluch, než ten absolutní...
"Opravdu přesně" = pouze s malou odchylkouNero píše:Takže ti to umí opravdu přesně...
+- 20 centu dokaze i hluchej clovek jako treba ja (musim nekdy otestovat jak moc presne dokazu naladit bez ladicky).shoooter píše:+-20centů? Vůbec nemám představu.
Jasne. A sluchari maji tu odchylku natolik nizkou, ze beznej clovek tu odchylku v radech desetin Hz proste nepozna...shoooter píše:Vhledem k tomu, že výška tónu je analogová veličina, může se k ní z proncipu člověk pouze přiblížit.
On myslel +- 20 centů když tomu člověku řekneš na ulici "zazpívej jednočárkované déčko" a měříš ho, jak přesně to trefil. Pokud předtím nějaký tón slyšel, přizpůsobí se jeho ladění a trefí to tak přesně, jak jen člověk dokáže. Jen by mě zajímalo jak je to s absolutním sluchem a temperovaným laděním. Podle mě člověk s absolutním sluchem trefí přesně nějaký tón, který si jaksi pamatuje, a od něj se pak odráží, ale přirozené je odvozovat to v čistých intervalech. Rovnoměrně temperovaný sluchař podle mě neexistuje.SUK píše:+- 20 centu dokaze i hluchej clovek jako treba ja (musim nekdy otestovat jak moc presne dokazu naladit bez ladicky).shoooter píše:+-20centů? Vůbec nemám představu.
Myslíš tu Wikipedii, kam může napsat kdo chce co chce?Tudy píše:Kdybyste nebyli líní přečíst si ten odkaz na Wikipedii, neměli byste tady co řešit