Slabý zvuk: Problém nahrávání,poradíte?

Zvukové karty, sluchátka, procesory, software, akustika, ...
Odpovědět
Borek

Slabý zvuk: Problém nahrávání,poradíte?

Příspěvek od Borek »

Zdravím.Hraju si spíš pro radost a používám midi pouštěné z počítače případně dohrávám kytaru ,mám malý mix YAMAHA MG82.Pokoušel jsem si udělat nahrávku přes počítač a pořád to zní slabě co do hlasitosti.Citlivost už nejde přidat pak jeto zkreslený stejný výsledek měl i pokus nahravat na DVD rekordér.Ani běžná sluchátka připojená do mého mixu nehrají dobře, bez dynamiky a výkonu.Co je špatně že to nejde dohnat citlivostí vstupu na nahrávacím zařízení.Díky Borek.
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Re: Slabý zvuk: Problém nahrávání,poradíte?

Příspěvek od pavlii »

"Pořád to zní slabě co do hlasitosti..." - co si pod tím máme představit? Co je referenční nahrávka, která je oproti tvému záznamu slabá?

IMHO to zní jako problém "holý mix" versus "koupené CD". Tam bude rozdíl vždy, protože materiál na CD prošel po míchačce ještě tzv. masteringem, kdy se kromě jiného zvedala i úroveň hlasitosti.

Krom toho nezapomínej na fakt, že i když bude holý mix hrát slaběji než běžné CD, nebude ani bez dynamiky ani bez výkonu - pokud je dobře udělán :lol: na tohle se poslední dobou začíná u "domácích kutilů" dost dojíždět, neumějí dobře smíchat nahrávku. Jenomže pak to nebude hrát dobře nikdy.

P.

home recording: Cubase Pro, WaveLab Pro
Dynaudio BM6 + A500, PSI Audio A21-M, Antelope Discrete 8 Pro SC
Borek

Příspěvek od Borek »

Bál jsem se,že se nebudu umět vyžvejknout a je to tady.Pokusím se jinak,nastavím si na mixu poměr muziky a hlasu do beden to zní dobře.Chci si udělat demo nahrávku připojím k počítači přes aux a nastavím citlivost vstupu na počítači nahraný je to dobře ale potichu.Když to třeba vypálím na cd a chci to přehrát třeba v nějakém přehrávači musím mu přidat volume a to oproti originálum cd asi o 50% no a hnedle je tam parádní šum.Jestli mužeš poradit nějak pro hotentota proč to tak je budu vděčnej.
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

No a je to tu :lol:

Takže: jaký max. peak (špička) je v té nahrávce v počítači? Dá se po nahrání použít tzv. "normalizace" - klidně až do 0 dB.

Co se týče zbytku, tak vysvětlení viz můj příspěvek výše. Aby "to" neznelo slaběji, musí se použít zpracování přes kompresor, případně limiter/maximizer.

Každopádně je to srovnávání docela zavádějící, v honbě za hlasitostí se výse popsané používá ve zbytečné míře a nahrávce to škodí. Osobně bych se tím moc netrápil - koneckonců ovladač VOLUME je tu přece od toho :wink:

Jo a ještě: porovnáváš jeden nástroj/hlas s kompletní muzikou nebo taky svojí kompletní muziku (mix) s kompletní muzikou? V prvním případě je opět srovnávání trošku mimo mísu, sólově ten nástroj nebude znít jako v mixu. A pro sólové pasáže opět viz výše - zpracování masteringovým procesem.

P.

Borek

Příspěvek od Borek »

Tak mám tak vážné a základní nedostatky vědomosti,až z toho mám chuť hodit flintu do obilí.Snažím se nahrávat na jednoduchý program Free sound recorder a vůbec nechápu jak zjistit špičku nahrávky,ale jedno je pravda když tu nahrávku pustím přes svůj aparát tak to zní jak naživo.Chtěl jsem jen aby to bylo zvukově dobrý v jiném dvd přehrávači.Teď vidím,že sám nemám šanci.Dík za trpělivost.
Moleek

Příspěvek od Moleek »

Sežeň si minimálně Audacity nebo jiný free mutitrack, jestli to s tím myslíš vážně...
Tam maximální Peak zjistíš tak, že celý track přehraješ a u měřiče na master šavli se ti to číslo ukládá
:Apollo LP junior::Molk telecaster::Dimavery Precision Bass::Cort AD810 NS::Bugera 6262::Molk custom box 412:
:Mapex Voyager(22",10",12",14",14")::Anatolian, Paiste, Zildjian a Amati činely::HW Mapex, Sonor::Vater 5A

http://bandzone.cz/fadetogrey
http://last.fm/user/Moleek
Borek

Příspěvek od Borek »

Díky jdu do toho.
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Borku, hlavně to nevzdávej :wink: za pochodu se douč teorii a termíny a ono to půjde (nebo třeba ne, ale to zjistíš).

P.

pupack
Bandzone: pupack
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pupack »

Borek píše:Díky jdu do toho.

Když už s tím začínáš :) s nahráváním, pořid hlavně nějakou lepší externí zvukovou kartu určenou pro nahrávání. Pak nebudeš mít problém se šumem při zvýšení volume na přehrávacím zařízení.

Druhá věc je to, že jak se masterují dnešní CD je ke zvracení (ve většině případů). Honba za hlasitostí a kompresí k nule (decibel) totálně zabíjí dynamiku a "hloubku" , "rozsah" nahrávky. A to vše jen pro to, aby uživatel nemusel přidat volume (pohodlnost). Co zní hlasitě, zní lidskému uchu jakoby dobře.

Ale když postavíš moderní mastering (hlasitý, hodně komprese, bez dynamiky) vedle nahrávky staršího data, kterou sice musíš trošku ohulit na přehrávacím zařízení, uslyšíš ten rozdíl. Uslyšíš každý nástroj tak jak máš, uslyšíš čistotu, lepší stereobázy a hlavně to uslyšíš reálně.

Když zpěvák šeptá, nemůže to být přeci stejně nahlas jako když řve refrén... atd atd...

Pro tohle téma je dokonce i takové dogma.. zastavit tuhle masteringovou hlasitostní válku, a já sem jedině pro. Muzika má být dynamická, neplochá... to je pak krása ;)

P.S. jinak flintu do žita neházej, je to učení se a zdokonalování se na celý život (recording) internet je dneska parádní věc a zdroj informací, a ve spojení se samoučením (pokus, omyl) se budeš jen a jen zlepšovat a poznávat co a jak ;)
"Everybody’s going to remember your songs, it’s just that nobody’s gonna be able to play them" - Bob Dylan talking to The Edge
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Já souhlasit maximálně!

P.

Borek

Příspěvek od Borek »

Já všem moc děkuji za podporu,ale moc v tom zvuku plavu asi to bude tím,že jsem měl dlouhou pauzu v muzice naposledy jsem nahrával na kotoučový magnetofon z mono mixu a bylo to v poho.Dnes mám Yamahu mix,ext.zvukovku Creative Extigi,Tc helicon double,Tc helicon voice live,virtualizer dsp1000p,ultrafex,mikrofon Shure celý to pouštím do PA a přesto nejsem schopnej mít dobrý zvuk.Hlavně ten harmonizer voice live2 ,ten by měl být dobrý,ale já z něj nemůžu dostat ani dobrý natož výborný zvuk.Pořád ZNÍ PŘEBUZENĚ nebo neladí.Když píchnu mikrofon do mixu tak je to o50% lepší než live2
boolocks

Příspěvek od boolocks »

Borek: ta zvukovka co máš je na přehravání muziky, ne na nahravání....
Na co ten TC chceš používat??? Co z toho taháš za efekty?
Borek

Příspěvek od Borek »

Chtěl jsem další hlasy jeden hlas je nudnej,voicelive2 má mít dobrej předzesilovač ,compresor a ds až ve studiové kvalitě funkcí to má milion ale mě to hraje blbě koupil jsem to proto,že to prý umí harmonizovat i s mp3 přes line.MĚ TO PROSTĚ NELADÍ ,S KYTAROU ANO ALE AUDIO NIC MOC.
Borek

Příspěvek od Borek »

Vzkaz pro pupack jsem si poslechl tvojí nahrávku,ano tak to má znít.To kdybych uměl zahrát,zaspívat a nahrát tak bych byl týden v lihu fakt dobrý.
Odpovědět

Zpět na „Studio a recording“