nová kytara - výběr z CORT +-4000

Strat, Les Paul, Tele, SG, semiakustické, ...
Cotouch

nová kytara - výběr z CORT +-4000

Příspěvek od Cotouch »

Ahoj, tak zase další téma o výběru kytary :-)
Jsem nováček, ale nechci si kupovat žádnou šunku v setu. Má to bejt na tvrdší hudbu, chci určitě 2xHB.
Předvýběrem a pročítáním kde čeho jsem došel k následujícím tipům, všechno je to CORT:

les paul:
http://kytary.cz/cort-zenox-z40/HN103300/
http://kytary.cz/cort-zenox-z42/HN103299/

superstrat:
http://kytary.cz/cort-kx5/HN102519/

Hlavně mi nepište ať si koupím bazarovou, to si radši těch 1500 nebo 2000 fakt přidám, bojím se že se někdo snaží prodat zrovna nepovedenej kus. Taky se mi nechce jezdit přes celou republiku jen abych si ji ošahal, stejně na to zatím neumím tak ani nepoznám jestli mi pak sedne.

Nejsem si jistej co mi víc sedne tvarově, jestli les paulka nebo superstrat, nebo je to jedno? Co se týče zvuku - bude ta kx5 znít víc heavy?
Jinak mám velký pracky a hodně dlouhý prsty - hraje to roli při výběru? Proto asi nechci žádnou ibanezku o kterejch se všude píše že maj spíš subtilnější krk.
Máte někdo zkušenosti s kvalitou snímačů a obecně zvukem těchto 3 kousků? Taky jak drží ladění atd.

Díky za tipy,
Aleš
Epiphone Les Paul Custom / Cube 15X
XtreMmmmoooo

Re: nová kytara - výběr z CORT +-4000

Příspěvek od XtreMmmmoooo »

nejsem zadnej odbornik.. ale kx5 do zacatku z cortu muzu jen doporucit.. protoze z procitani fora uz vim mel jsem ji v rukach.. drzi se nadherne.. ale mam male prsty takze nemuzu rict xD co bys chtel hrat.. kx5 je spise heavy ale vse zalezi take na kombu a na tom jak do toho praskas xD pokud jdes do muziky tvrdsiho razeni nemuzes udelat chybu ani s jednou z nich.. ale vice bych se priklanel prave k kx5 a jeste k tomu je fakt pekna xD ale mnou se nerid az napise Nero nebo nekdo z tech zkusenejsich tak uvidis xD kdyz vymenis snimace na kx5 tak by nemusela byt vubec zla xD
Bummer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bummer »

Cotouch píše:Ahoj, tak zase další téma o výběru kytary :-)
Jsem nováček, ale nechci si kupovat žádnou šunku v setu. Má to bejt na tvrdší hudbu, chci určitě 2xHB.
Předvýběrem a pročítáním kde čeho jsem došel k následujícím tipům, všechno je to CORT:

les paul:
http://kytary.cz/cort-zenox-z40/HN103300/
http://kytary.cz/cort-zenox-z42/HN103299/

superstrat:
http://kytary.cz/cort-kx5/HN102519/

Hlavně mi nepište ať si koupím bazarovou, to si radši těch 1500 nebo 2000 fakt přidám, bojím se že se někdo snaží prodat zrovna nepovedenej kus. Taky se mi nechce jezdit přes celou republiku jen abych si ji ošahal, stejně na to zatím neumím tak ani nepoznám jestli mi pak sedne.

Nejsem si jistej co mi víc sedne tvarově, jestli les paulka nebo superstrat, nebo je to jedno? Co se týče zvuku - bude ta kx5 znít víc heavy?
Jinak mám velký pracky a hodně dlouhý prsty - hraje to roli při výběru? Proto asi nechci žádnou ibanezku o kterejch se všude píše že maj spíš subtilnější krk.
Máte někdo zkušenosti s kvalitou snímačů a obecně zvukem těchto 3 kousků? Taky jak drží ladění atd.

Díky za tipy,
Aleš
Nevím, jak KX, ale ty Zenoxy (moje EVL je vlastně jinak obarvený Zenox) mají krky docela tenké - rozhodně to není žádná kláda.
Za velký pracky buď rád. :)

Nevím, co si představuješ pod "heavy" zvukem - Z42 by měl být mahagon, KX5 lípa. Tady najdeš, jak které dřevo ovlivňuje zvuk kytary: http://www.cybermuff.cz/2010/02/maly-pr ... ou-kytaru/

Na KX5 jsou tu dobré ohlasy a i na HC má dobré hodnocení (i když těžko říct, nakolik důvěryhodné - přecijen je to levná kytara spíše pro začátečníky). Z42 tu ale taky někdo má (Kamahl?).

A nakonec menší pochvala za slušné formulování dotazu - i když je tu dotazů na podobnou cenovou kategorii nespočetně mnoho, málokterý z jejich autorů je dokáže srozumitelně (a hlavně česky) napsat a rovnou uvést, co by vlastně rád.
Gibson Explorer '76 RI Cort M600 BCS Cort EVL Z4 (R.M. ColorSound, R.M. Custom AlNiCo) Ibanez RG570CT (olše+javor, SD SH-5) DIMAVERY PB-320 Hardwire CM-2 Michalík Wah-Volume Boss GEB-7 Hardwire CR-7 Hardwire TR-7 Hardwire DL-8 Laney VH100R 2x12" DIY bedna s Celestion G12-65 Peavey Bandit 112 Sheffield USA fake Shure SM58 M-Audio MobilePre USB mkII M-Audio Firewire 410

Bias je slovo, ne zkratka.
Cotouch

Příspěvek od Cotouch »

hmm, na to že Gibson je několikanásobně dražší to nezní zle
http://www.youtube.com/watch?v=NqEzS2jrpX8
Bummer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bummer »

No tedy srovnávat tady Cortku za 4 tisíce a Gibsona bych si nedovolil už jen kvůli místní smetánce. :D

Že to může hrát dobře, o tom žádná. Leccos se dá na takové kytaře vylepšit - vybrousit lože krku a pořádně ten spoj dotáhnut, vyměnit snímače, vyhodit plastový ořech a dát tam něco tvrdšího... Stejně ale časem najdeš něco, co tě na ní štve a budeš hledat lepší. :)

Na YT nekoukej. Nic není lepší než osobní zkušenost.
Gibson Explorer '76 RI Cort M600 BCS Cort EVL Z4 (R.M. ColorSound, R.M. Custom AlNiCo) Ibanez RG570CT (olše+javor, SD SH-5) DIMAVERY PB-320 Hardwire CM-2 Michalík Wah-Volume Boss GEB-7 Hardwire CR-7 Hardwire TR-7 Hardwire DL-8 Laney VH100R 2x12" DIY bedna s Celestion G12-65 Peavey Bandit 112 Sheffield USA fake Shure SM58 M-Audio MobilePre USB mkII M-Audio Firewire 410

Disasterpiece
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Disasterpiece »

Cotouch píše:hmm, na to že Gibson je několikanásobně dražší to nezní zle
http://www.youtube.com/watch?v=NqEzS2jrpX8
Asi mame jiny usi, i z toho videa je slyset ze gipsn zni lip....mnohem barvitejsi, zivejsi... kortka jen syci a prska oproti nemu.
Cotouch

Příspěvek od Cotouch »

jo zní mnohem líp, to je jasný, ten zvuk vyloženě řeže vzduch :-)
ale když si člověk uvědomí že to je srovnání high endu a low endu tak mi ten rozdíl nepřipadne tak propastnej, však jsem nepsal že to je nějaká bomba, jen že to nezní zle...
NHK

Příspěvek od NHK »

KX5 je rozhodně dobrá volba, její kvality jsou tady už omílaný milionkrát.
Sám jí mám skoro rok a za tu dobu si nemůžu stěžovat, dobře se mi drží (individuální věc-určitě vyzkoušet v shopu), ladění drží v pohodě, pokud chceš zahrát něco měkčího, tak HB jsou rozepinatelný, jako je jasný že to neni jako singly , ale.....
Jo a určitě bych sáhl po verzi bez tremola.
Za ty peníze jedna z nej kytar 8)

ESP LTD EC-401 BK LANEY TI15-112 MONSTER Rock-12
ObrázekObrázekObrázek
Cotouch

Příspěvek od Cotouch »

díky za komentář,
určitě chci bez tremola, to jsem nenapsal, ale i ty Z verze jsou bez,

máte někdo přímý srovnání Z42 a KX5? co se týče zvuku, kvality snímačů, tloušťky krku, kvality zpracování atd.?
NHK

Příspěvek od NHK »

Řekl bych, že v nich až zas tak velkej rozdíl nebude- stejná cenová kat., stejnej výrobce, stejný materiály
ObrázekObrázekObrázek
Bummer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bummer »

NHK píše:stejný materiály
Mahagon vs. lípa - rozdíl ve zvuku rozhodně nějaký bude.

NHK

Příspěvek od NHK »

Jo jo máš pravdu, sem to poplet stejnej je akorát krk(javor) a hmatník(palisandr), takže mahagon bude určitě znít jinak, než lípa.
ObrázekObrázekObrázek
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

U kytary za tyhle prachy bych to zas tak neřešil - on ten mahagon nebude pravý mahagon a ta lípa nebude zas o tolik odlišná. Samozřejmě, že ty dvě kytary nehrajou úplně stejně, ale jsou si hodně podobné.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
Cotouch

Příspěvek od Cotouch »

čím víc toho poslouchám tím víc miluju Gibson LP zvuk :-)

Ani bych ale neřekl že epiphone je nějak významně blíž než kx5, i když trochu jo:
http://www.youtube.com/watch?v=IrZpxgz7Dwk
Co udělá epiphone když se z něj sundaj kryty pick-upů? nebo to jde jen u custom verze?

existujou nějaký další rozumný alternativy LP kytar?
jde mi o ten pronikavej nabroušenej zvuk, ale nelíbí se mi single pick-up prskání :-P
woro90-1

Příspěvek od woro90-1 »

Ten "pronikavej nabroušenej zvuk" dělá aparát. To "prskání" singlů také. Pořiď si Marhalla a bude ti na něm takhle hrát každá kytara s HB. Pořiď si Fendera a kytaru se singly a neuslyšíš žádné prskání.
Cotouch

Příspěvek od Cotouch »

s tím prskáním jsem si dělal trošku srandu :-) vím že kvalitní singly maj dobrej zvuk, ale mně se prostě víc líbí zvuk z HB, to i třeba ve srovnání Malmsteen x Slash

přijde mi, že i se stejným aparátem je ten rozdíl mezi HB kytarama pořád velkej, teď myslím třeba i to video s epiphone vs gibson

už jsem si rozmyslel ten cenovej strop 4-5 tisíc, protože jak to tak poslouchám tak i přes blbej YT je ten zvuk prostě hodně jinej, ale zase gibsona si kupovat fakt nebudu :-)
teď bych koukal spíš asi v rozmezí 10-12 tisíc,

tak se snažím najít jestli existuje LP alternativa která zní třeba i líp než epiphone
určitě si to půjdu vyzkoušet do prodejny, ale asi by neměli pochopení kdybych chtěl naslepo zkoušet spoustu kytar

přes mp3 mi dobře zní i epiphone slash signature, ale jednak se to asi neprodává a hlavně to nový stálo asi 1100 dolarů :-)

proto jsem se ptal co udělá epiphone lp standard (nebo custom) když se ze snímačů sundají krytky
Anvil

Příspěvek od Anvil »

Cotouch píše:s tím prskáním jsem si dělal trošku srandu :-) vím že kvalitní singly maj dobrej zvuk, ale mně se prostě víc líbí zvuk z HB, to i třeba ve srovnání Malmsteen x Slash

přijde mi, že i se stejným aparátem je ten rozdíl mezi HB kytarama pořád velkej, teď myslím třeba i to video s epiphone vs gibson

už jsem si rozmyslel ten cenovej strop 4-5 tisíc, protože jak to tak poslouchám tak i přes blbej YT je ten zvuk prostě hodně jinej, ale zase gibsona si kupovat fakt nebudu :-)
teď bych koukal spíš asi v rozmezí 10-12 tisíc,

tak se snažím najít jestli existuje LP alternativa která zní třeba i líp než epiphone
určitě si to půjdu vyzkoušet do prodejny, ale asi by neměli pochopení kdybych chtěl naslepo zkoušet spoustu kytar

přes mp3 mi dobře zní i epiphone slash signature, ale jednak se to asi neprodává a hlavně to nový stálo asi 1100 dolarů :-)

proto jsem se ptal co udělá epiphone lp standard (nebo custom) když se ze snímačů sundají krytky
Cotouch, Cotouch...btw, nehrál jsi Ultima Online? :)
Jinak, mám na prodej velmi málo hranou Cort EVL Z4, za ty 4 by se to dalo.
Fender American Standard Strat / Cort MMP-3 / Taylor GS Mini/ HOT Amps Stormy Blues, HOT Amps 212 box, Fender Hot Rod
Cotouch

Příspěvek od Cotouch »

hrál, to už musíš bejt taky docela pamětník, může to bejt už tak 10 let, nechápu že si to pamatuješ :-D

jinak za tu kytaru to je určitě dobrá cena, ale nakonec jsem se rozhodl že pro začátek si pořídím něco s trošku kulatějším zvukem,
přece jenom budu hrát sám a ne moc nahlas tak na naučení to bude nejspíš epiphone LP custom :-)

ještě si ho v obchodě poslechnu a jestli se mi bude líbit půjdu do toho
termyx

Příspěvek od termyx »

sundání krytek neudělá, víceméně, nic..lehoučká změna může být v ostrosti zvuku, ale to by se mělo projevit spíš až na na lepších kytarách a aparátech (jestli vůbec)..takže je to, kromě vzhledu, spíš irelevantní téma

třeba mně osobně přijdou víc sympatické LPčka od fy vintage..ty epiny nevim..zatim jsem nepotkal nějakou, za kterou bych se "otočil"..(kromě "hluchoty" mě naprosto odpuzují provedení hmatníků a pražců - asi nějaká moje úchylka nebo co :lol: )

ať už jsi zkušenej nebo ne..když chytneš pár kytar do ruky, poznáš, která ti víc sedne..

a pochvala za věcnost topicu s hlavou a patou je opravdu oprávněná..kéž by takových hledajících bylo víc.. :)
to a to a za chvíli zas tohle
Cotouch

Příspěvek od Cotouch »

díky za komentáře,
kovbojka pokračuje :-P

od Epi LP jsem ustoupil, ten zvuk se mi nakonec zdál moc jednostrannej.

"Nakonec" mi z hlediska univerzálnosti a poměru cena/výkon nejvíc sedí cort zenox z44.
Mám ale (snad už poslední) dotaz - týká se barev.

Oficiálně se vyrábí už jen arctic white (AW) a nějakej typ sunburstu.
Na audioteku maj ještě black stone satin (BSS).
Na obrázku to vypadá jako když se na černý kytaře rozsype mouka, takže celkem hnusně :-)
http://www.audiotek.cz/product-28388-cort-z44-bss

Na youtube jsem našel video, kde má týpek celkem hezkou matnou černou:
http://www.youtube.com/watch?v=mo4fViEWIJE

Takže dotaz - viděl jste někdo na vlastní oči tu BSS? Je to fakt tahle normál černá? Díky za info :-)
Odpovědět

Zpět na „Elektrické kytary“