Jak zlepšit zvuk hybridního komba

Lampy, tranzistory, technické problémy, ...
Kinx
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Re: Jak zlepšit zvuk hybridního komba

Příspěvek od Kinx »

zvuk jinak u tranzistorovych komb vylepsi nejaka lampova krabka - radial (ted nevim jestli plexitone nebo kterej to byl s lampou, je mozny ze jich bylo vic typu), nebo treba cesky lamped 2LS - ten jsem pouzival nekolik let s tranzistorovym kombem nevalne kvality a mnohokrat mi lidi neverili ze nemam celolampu :) hodne se osvedcil na tyhle veci i h&k tubeman (ta novejsi verze). naopak bych nedoporucoval boss DS1 ktery sam o sobe ma dost tranzistorovy charakter, nebo jine polovodicove krabky, ty se podle me hodi vylozene pred celolampu.

EDIT: jediny co se mi kdysi pred hybridnim laney TF200 (coz je neco jako AVT, mozna o chlup lepsi) libilo z polovodicovejch krabek byl RAT, ta nova standard. verze (oficialne RAT2).

dynamika boosteru pred celolampou je diskutabilni, protoze si myslim ze tam moc nebude tak jako tak - komprese imho vzroste s kazdym takovymhle nakopavacem. koule a uzasny zvuk uz jsou pak ciste subjektivni vjemy :)
termyx

Příspěvek od termyx »

samozřejmě, že lampovej efekt ti trochu zlampovatí zvuk přes tranďák/hybrid...

ale PROČ to dělat, když za ty peníze můžeš mít dvoukanálovou lampu..?

diskutabilní asi jak pro koho..germaniovej booster (2,5tis. kč), kterej boostuje celý spektrum a ne jen "treble" je při slepý zkoušce k nerozeznání od samotnýho vyhulenýho jtm45..

a jestli vyhulená lampa nemá dynamiku a koule, tak nevim, co má :)
to a to a za chvíli zas tohle
bubucci
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bubucci »

Už jsem to tu někde psal, stačí sledovat bazar a dá se sehnat dobrá lampa za pár kaček, atˇ už se to týká V33H s origo boxem, což jsem kupoval onehda já a nebo Laney LC50 II, pro které jsme byli před týdnem a 6.500,- mi příjde jako směšná cena. Pak lidi kupují za 15.000 tranzistory a čekají od toho zázraky a opravdu jediné výrazné zlepšení zvuku je prodej a koupě nového.
S tou C90 do openbacku máš pravdu, ale CL80 mi moc nevoní, nevím proč...
panedge

Příspěvek od panedge »

Berte v potaz,že tazateli je 18,dejme tomu má kombo nový a už vidím rodiče,jak je převědčuje,že kluci na fóru říkali,že to je na prd a že by potřeboval nový repro a nebo to prodat a koupit lampu :idea: Takže jestli to je tenhle případ,furt vidím jako nejsnažší řešení buď nějakej lampvej pedál,nebo Boss SD1 :wink:
Gibson LesPaul Goldtop Traditional,Fender Stratocaster Eric Clapton sig., Gretsch G 5122 DC ,Fender Stratocaster,Epiphone Les Paul Standard,akustika Ashton,pololubovka Fokus,VOX AC 30 CC2,Laney TF300
Predator

Příspěvek od Predator »

Vyhulená lampa má práveže dynamiku menšiu ako nevyhulená, technicky vzaté ... problém je práve v pochopení pojmu dynamika väčšinou gitaristov, ktorí tento pojem chápu takpovediac obrátene. Dynamika je veličina udávajúca rozsah, v ktorom sa pohybujú výstupné úrovne obvodu, pri definovanom rozsahu vstupu. A práve pri prebudenom obvode (lampa, tranzistor, čokoľvek ...) je tá dynamika podstatne nižšia. Výsledkom je, že "to hraje samo", lebo aj ten najjemnejšie zahraný tón sa zosilní tak, že je výrazne počuteľný, pričom silnejšie zahrané tóny ostávajú hlasitosťou na takmer rovnakej úrovni, lebo obvod "už nevie ísť so signálom silnejšie", dosiahne svoj limit, a mení sa vlastne iba ich farba. Práve túto reakciu (gitara reaguje aj na jemné hranie, silnejším hraním sa ale mení ostrosť a prieraznosť tónov ) veľa gitaristov označuje za "dynamickú", pričom ale skutočným dôvodom tohto správania je potlačenie dynamiky. Pri obvode s naozaj vysokou dynamikou by "hladkanie strún" nebolo skoro počuť a plný úder by trhal uši :D

Lampa má v takomto použití výhodu, že tento proces nasadenia skreslenia je plynulý a nie skokový, tón postupne prechádza z vysokého skreslenia na menšie. U digitálu je toto správanie dané algoritmom imitujúcim túto charakteristiku, a hlavne jeho presným nastavením, stačí dať "prah skreslenia" trošku viac alebo menej a už to nie je ono. Ale dá sa to urobiť. Možno v dohľadnej dobe poskytnem ukážku, ako to viem vymlátiť aj z digitálu :D .

U analógového tranzistoru sa popisované správanie takmer nedá dosiahnuť, buď je to skreslenie príliš veľké a všetko sa zlieva, alebo je príliš malé a tón "vädne, neposlúcha, neťahá, hasne". A hlavne sa to nemení plynule, ale skokom.
Naposledy upravil(a) Predator dne 4.10.2010 20:46, celkem upraveno 1 x.
Momentálne bez kapely, stále hľadám

Vybavenie - upravený biely HB SC-1000, Marshall JVM 215C, nejaké pedály ... :)
bubucci
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bubucci »

Ale jo, taky jsem si v 20. kupoval Spidera 212 za 17.000 a v okolí vlastně nebyl nikdo, kdo by mi poradil, ale tak zase nejhorší kup to nebyl. Ale asi jsme skončili stejně, protože taky teď pasu po tom SD-1 :)
Na bazaru je teď VHRelief za dobré peníze, to by mohlo pomoct...
termyx

Příspěvek od termyx »

Predator píše:
Vyhulená lampa má práveže dynamiku menšiu ako nevyhulená, technicky vzaté ... problém je práve v pochopení pojmu dynamika väčšinou gitaristov, ktorí tento pojem chápu takpovediac obrátene.....
......A hlavne sa to nemení plynule, ale skokom.
ano, toho jsem si vědom..ten stav bych specifikoval jako "přehulenou" lampu..a to je srovnatelné se zapojeným compresorem..a osobně to moc nemusim..

překecávání rodičů k tomuhle patří...o to větší radost pak máš, když je překecáš nebo když si na výbavu začneš vydělávat sám :lol:
Kinx
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kinx »

termyx píše:samozřejmě, že lampovej efekt ti trochu zlampovatí zvuk přes tranďák/hybrid...

ale PROČ to dělat, když za ty peníze můžeš mít dvoukanálovou lampu..?

diskutabilní asi jak pro koho..germaniovej booster (2,5tis. kč), kterej boostuje celý spektrum a ne jen "treble" je při slepý zkoušce k nerozeznání od samotnýho vyhulenýho jtm45..

no ja nevim, nikdy jsem z tehlech vintage holy grailu nadsenej nebyl tak jak by napovidaly recenze nadsencu na internetu :) a co je ten druhej aparat? moc teda nerozeznatelnosti germaniovyho boosteru od vyhuleny JTM neverim...pokud by to byla teda opravdova jtm s dobrym boxem a ne nejakej rozdalloid :)

kazdopadne germaniovej bosoter je na zlepseni zvuku k AVT platnej asi jako mrtvymu zimnik, prodavat aparat a cekat na novej je zas slozity a casove narocny. v tyhle situaci bych to spis resil nejakym tim lampovym preampem na zem popr vymenou repra.

btw classic lead 80 je podle vseho vpodstate C90, ale jeste jsem nemel cas to otestovat. jedna C90 mi uz dva roky lezi ve skrini, tak az potkam nejakej CL80 tak bude test :)
termyx

Příspěvek od termyx »

no ja nevim, nikdy jsem z tehlech vintage holy grailu nadsenej nebyl tak jak by napovidaly recenze nadsencu na internetu :) a co je ten druhej aparat? moc teda nerozeznatelnosti germaniovyho boosteru od vyhuleny JTM neverim...pokud by to byla teda opravdova jtm s dobrym boxem a ne nejakej rozdalloid :)
rozďaloid to neni, je to jtm v kombo verzi s greenbackama tzn. marshall bluesbreaker, ale píšu jtm45, protože je to ten samej zesík a lidi hned ví, o co jde(při srovnání se současnou produkcí jtm45 na 4*12 marshall bedně hraje ten bluesbreaker líp, ikdyž je jen 2*12)
kazdopadne germaniovej bosoter je na zlepseni zvuku k AVT platnej asi jako mrtvymu zimnik, prodavat aparat a cekat na novej je zas slozity a casove narocny. v tyhle situaci bych to spis resil nejakym tim lampovym preampem na zem popr vymenou repra.
kdybychom hledali jen jednoduchá a nenáročná řešení...co bys měl za sestavu? já asi hybridní vox a tovární stratocaster za 2500,- :lol:

edit: kinxi, jestli budeš mít někdy o víkendu cestu přes strakonice (jižní čechy), tak dej klidně vědět, můžu tě k tomu pustit, já bych taky projel to tvý PRSo přes mesu, až budu v HK.. :lol:
Kinx
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kinx »

moje jednoducha a nenarocna sestava jeste neni dokoncena protoze chybi vysilacka, ctvrta nahradni kytara a box pod kazdou mesu ;)

jiank sjem mel na mysli spis to ze ten booster nebude s tranzistorem moc hezky spolupracovat a bude to ve srovnani s cenove totoznejma lampovejma krabicema horsi...
Naposledy upravil(a) Kinx dne 4.10.2010 21:58, celkem upraveno 1 x.
woro90-1

Příspěvek od woro90-1 »

Nemůžeš boostovat polovodičový vstup. Jedině že by to byly FETy nebo na vstupu byly ořezové diody proti přebuzení aktivkou.
Predator

Příspěvek od Predator »

Ešte jedna možnosť by tu bola ... dať cez čistý kanál alebo do returnu slučky (treba vyskúšať, čo bude znieť lepšie) nejaký modeler (POD, V-Amp ...). Aparát by sa použil prakticky iba ako zosík a bedňa, a zvuk by sa tvoril v podstate mimo jeho obvody.

Pri správnom poladení by to nemuselo byť márne ... na rozdiel od toho hybridu by sa tak konečne dočkal zvukov znejúcich hodne podobne ako tie lampové.
Momentálne bez kapely, stále hľadám

Vybavenie - upravený biely HB SC-1000, Marshall JVM 215C, nejaké pedály ... :)
termyx

Příspěvek od termyx »

vždyť já mu nedoporučil booster..jen jsem uvedl, že plnohodnotný zkreslení pro mě má jen "booster na celolampě"

kinx: teď nehovoříme a jednoduchosti sestavy samotné, ale o jednoduchosti a nenáročnosti, JAK ZÍSKAT tu či onu sestavu..
woro90-1

Příspěvek od woro90-1 »

Predator píše:Ešte jedna možnosť by tu bola ... dať cez čistý kanál alebo do returnu slučky (treba vyskúšať, čo bude znieť lepšie) nejaký modeler (POD, V-Amp ...). Aparát by sa použil prakticky iba ako zosík a bedňa, a zvuk by sa tvoril v podstate mimo jeho obvody.

Pri správnom poladení by to nemuselo byť márne ... na rozdiel od toho hybridu by sa tak konečne dočkal zvukov znejúcich hodne podobne ako tie lampové.
Možná by to také mohl trochu vylepšit předřazený Fetzer Valve, případně dva, tři, za sebou, nastavené na zesílení 1 (0dB) a pod hranici limitace. Jako kdyby měl o preampovou lampu víc. Sice by to nedokázalo napodobit lampový koncák, ale přece jen by to ten zvuk trochu posunulo.
Kinx
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kinx »

termyx píše: kinx: teď nehovoříme a jednoduchosti sestavy samotné, ale o jednoduchosti a nenáročnosti, JAK ZÍSKAT tu či onu sestavu..
tak nejjednodussi je postavit se z boku podia po setu nejake vybavenejsi kapely, v nestrezenem momente pobrat co nejvic a bezet pryc ;)

jinak tezko rict, urcite nejaka levna lampa co umi kreslit preampem (jedno jestli americky ci bristsky zvuk, posledni dobou jsem spis na marshally) ve formatu komba, kytara co nejlevnejsi ale prebrana, takhel se da polemizovat do nekonecna...nebo notes s kradenym amplitube + sirem, sadou dobrejch impulsu a vybranej levnej strat s RMkama ;) ted jsme ale hodne OT
termyx

Příspěvek od termyx »

jj, už konec OT

spoluhráč má právě peavey classic 50 (USA '94) a když vidim a slyšim, jak je to šikovnej aparát, tak řikam, že je prostě škoda utrácet za krabičky k pololampě nebo trandu, když za 8k seženeš classic 30 nebo něco podobnýho..a hraje to už jako dospělej aparát..a je zas na chvilku vystaráno..a i ty rodiče pochopí, až to uslyší..pak už zbývají jen ruce :lol:
kvasna

Příspěvek od kvasna »

Takže po přečtení vašich rad jsem se rozhodl asi tak, že zatím jsi pořídím již zminovaný Boss SD1 a hned až bzüdou naky ty prachy na lampicku tak lampovy aparat přičemž využiji i již zmíněný efekt takže nevyhodím peníze z okna a ted mi docastne snad pomuže zlepsit alespon o tröchu zvuk mého hybridu... Jinak ten hybrid jsem si kupoval asi pred rokem a pul kdyz jsem hrál asi rok na kytaru a to na takovem malem 15 w shitu tranzistoru takze me ten zvuk pak dc stacil ale ted uz po dvou letech hraní mi lehce zvuk prestává stacit a mé ucho zacíná slyset čímdál více nedostatků. Jinak kytaru mam mexicana strata a zdá se mi že mi to moje kombo lehce omezuje jeho zvukové možnosti.... :evil:
kytara:Fender Stratocaster (H-S-S) ,Kombo: E-Wave Ta-50R (celolampa), overdrive: Boss SD1, struny power Slinky, Akustiky: Cort Earth 70 , low end Tenson
panedge

Příspěvek od panedge »

Přesně jak píšeš,až si koupíš lampu,tak to SD využiješ ještě líp.Takže se začni dívat po lampě
Gibson LesPaul Goldtop Traditional,Fender Stratocaster Eric Clapton sig., Gretsch G 5122 DC ,Fender Stratocaster,Epiphone Les Paul Standard,akustika Ashton,pololubovka Fokus,VOX AC 30 CC2,Laney TF300
kvasna

Příspěvek od kvasna »

Tak ten boss SD1 už je doma a musim uznat že to s tim zvukem určitě hnulo k lepsímu, ten Marshall ma docela ucházející čistej kanál a když to člověk kreslí tim bossem přes něj tak se ten zvuk docela nechá poslouchat, lampa to sice neni ale rozhodně se už za ten zvuk člověk stydět snad už nemusí :)
kytara:Fender Stratocaster (H-S-S) ,Kombo: E-Wave Ta-50R (celolampa), overdrive: Boss SD1, struny power Slinky, Akustiky: Cort Earth 70 , low end Tenson
Odpovědět

Zpět na „Komba, zesilovače, reproboxy“