Myslel jsem to ze srandy, kytaru ani neleštím - nemá to cenu, když je černá.
Jak snadno vyčistit hmatník?
Pravidla fóra
Re: Jak snadno vyčistit hmatník?
Jo sorry, tohle je hmatník. Jsem jinde než doma a ty tlaky ve vzduchu jdou poznat
-
woro90-1
No... Akustik, které na sobě mají francouzskou polituru, je už dnes minimum - byla vytlačena nitrolakem, tenkovrstvým polyuretanem a voskem. Nicméně ani nitrolaku nedělá alkohol moc dobře. [OT]Ty šelak používáš?[/OT]Manus píše:U elektriky je to asi jedno, ale u akustiky bys mohl narazit. Dobrá akustika má na sobě polituru. Pokud bys ji čistil lihem, můžeš jí vzít ke kytaráři, aby ti lak opravil, poněvač ten humus (rozmydlený šelak do matných tahů a stékance), který tam lihem vytvoříš, si doma na koleni neopravíš. Tak s lihem opatrně. Ne na vše je vhodný.Bummer píše:Když jsem čistil bráchovu basu od nánosů (bez přehánění - někde té špíny byl víc jak milimetr do tloušťky) špíny od původních majitelů, použil jsem zubní kartáček a líh.
woro90-1 : prosímtě a k čemu je dobré naimpregnovat si hmatník citronovým olejem nebo tím dunlopem ? Ptám se jak debil, protože jsem to nikdy nedělal
Stratocaster : Čína, Mexiko HSS
Akustika : jedna od táty z roku 1974, druhá je Nylonka od Schneidera
Kombo: VOX AD60VT
Hele, vyčisti hmatník kartáčkem na zuby s jarovou vodou a poznášRJ píše:woro90-1 : prosímtě a k čemu je dobré naimpregnovat si hmatník citronovým olejem nebo tím dunlopem ? Ptám se jak debil, protože jsem to nikdy nedělal
Ale doporučuju mít něco z toho po ruce
ne že jsem nikdy nečistil hmatník, ale že jsme na něj nedávanil nic extra kromě jaruSadam.S píše:Hele, vyčisti hmatník kartáčkem na zuby s jarovou vodou a poznášRJ píše:woro90-1 : prosímtě a k čemu je dobré naimpregnovat si hmatník citronovým olejem nebo tím dunlopem ? Ptám se jak debil, protože jsem to nikdy nedělal
Ale doporučuju mít něco z toho po ruce
Stratocaster : Čína, Mexiko HSS
-
woro90-1
Protože suchý hmatník je hrubý a chlupatý, naimpregnovaný má daleko příjemnější povrch a tolik se na něj nechytá humus (sorry, Johnny, nemohl jsem si to odpustit).
Citrónový olej třeba Martin vysloveně nedoporučuje.woro90-1 píše:pak to můžeš naimpregnovat citronovým olejem
"We do not recommend using lemon oil on our fingerboards. The acids in lemon oil break down the finish of our guitars. It may also aid the corrosion of the frets and lessen the life of the strings."
Hmatníky mám palisandrové a ebenenový, a oba napouštím FastFretem - funguje to dobře.
Na tohle demagogické fórum už nechodím.
Pokud by měl někdo dotaz přímo na mne, klidně mi napište email na shoooter@gmail.com
Pokud by měl někdo dotaz přímo na mne, klidně mi napište email na shoooter@gmail.com
-
Teorge
Mám ebenový a napouštím občas lemon oilem a jinak to přejíždím fast fretem. Že by ten lemon oil dělal nějaké problémy jsem si nevšim.

No já mám dost suchou kůži a když jsem ho neměl naimpregnovaný, tak jsem těmi prsty mohl o hmatník vrzatworo90-1 píše:Protože suchý hmatník je hrubý a chlupatý, naimpregnovaný má daleko příjemnější povrch a tolik se na něj nechytá humus (sorry, Johnny, nemohl jsem si to odpustit).
A děláš to tak už 30 let, nebo jak dlouho?Teorge píše:Mám ebenový a napouštím občas lemon oilem a jinak to přejíždím fast fretem. Že by ten lemon oil dělal nějaké problémy jsem si nevšim.
Jestli ano, počkal bych ještě 10 a když to bude v pohodě, napsal bych to do Nazarethu, ať to přehodnotí a opraví na webu.
http://www.martinguitar.com/services/fa ... tar%20CareTeorge píše:Můžu poprosit o odkaz, rád si o tom přečtu.
-
Teorge
Díky, ale špatně jsem se vyjádřil. Myslel na ty zkušenosti od Nazareth.
To že má může mít lemon oil vliv na pražce a lak jsem četl. Já myslel, že problém má být v tom, že to nějak ničí dřevo.
To že má může mít lemon oil vliv na pražce a lak jsem četl. Já myslel, že problém má být v tom, že to nějak ničí dřevo.
- Atkins
- Kontaktovat uživatele:
Mám ebenové i palisandrové a nenapouštím ničím. Čistím velmi slabounkým jarovým roztokem.
Blues, folk, classic, jazz - nějaké akustiky a semiakustiky, basa a masterkeyboard..
Firma Martin & Co. sídlí v Nazarethu v PennsylvániiTeorge píše:Díky, ale špatně jsem se vyjádřil. Myslel na ty zkušenosti od Nazareth.
Úplně obecně se v souvislosti s napouštěním hmatníku, vždy mluvilo o lněném oleji.
- ...EDGE...
Vidite ja si dojdu do kuchyne pro olivovy olej a mam vystarano.
No já na své mandošce používám techničák, když jsem ji dostal, musil jsem použít špachtličku, tj. hodně tupý nůž nebo zabroušený šroubovák. K mému potěšení jsem zjistil, že pražce nejsou poškozené ale zahumu.ené. Pak jsem na to dal ten nejjemnější olej, třeba pro šicí stroje atp. Napoprvé několikrát, a nechal 15-20min vsáknout a vytřel dosucha. Příště stačí jen přeleštit hadříkem s kapkou oleje, a případně zase vytřít dosucha.
Jedlý olej je fajn. Třeba ten olivový - ale může časem žluknout a začít smrdět. Na to je lepší kosmetický olivový olej, takový extrakt. Ale asi je to drahé a doma to k líčení, nebo k péči o pleť nebo na co to je nikdo nepoužívá.
Jedlý olej je fajn. Třeba ten olivový - ale může časem žluknout a začít smrdět. Na to je lepší kosmetický olivový olej, takový extrakt. Ale asi je to drahé a doma to k líčení, nebo k péči o pleť nebo na co to je nikdo nepoužívá.
za případné chyby v gramatice se omlouvám
-----
-
Johanna Tuřínová
Ahoj. Budu měnit potah na el. kytaře a chci vyčistit pořádně hmatník. Mám palisandrovej. Máčet jarovou vodou ho nechci, líh nemám, bude stačit alpa... Ovšem i ta ho vysuší. Můžu použít dětskej olejíček s azulenem? Zajímá mě hlavně, jestli s tim nic neprovede ten azulen, nebo bude-li naopak prospěšný? Dík za odpověď. J. T.
-
Johanna Tuřínová
hm, teď mi vlastně došlo, azulen je modrej.. hmm.. to by asi nebylo dobrý?
-
woro90-1
Vysušení se nelekej, na množství nehleď, musíš ho pak napustit. Lněný olej se dá sehnat jako doplněk stravy, není nic moc, ale jsou lidé, kteří věří jeho blahodárným účinkům. A stejně je nejlepší jarová voda, nevyluhuje z toho pryskyřice.
Používám různé oleje na nábytek, a to i na čištění. On ten čerstvý olej dobře rozpouští ten humus. Vodou jsem na to šel jednou, a nikdy víc, je to vražda na holé dřevo. Teď mám toto: http://www.paulin.cz/import/obrazky/mobelreiniger.jpg