Klarinet samouk?
Pravidla fóra
Klarinet samouk?
Mám dotaz, jestli je vůbec reálné naučit se hrát na klarinet bez učitele... Samozřejmě nepočítám s žádnou profesionální úrovní. Zkušenosti s dechovými nástroji mám a ráda bych se něco přiučila na další. Předem děkuji za odpovědi.
- Atkins
- Kontaktovat uživatele:
Re: Klarinet samouk?
Měl by sis zaplatit alespoň tři lekce, aby ses naučil správně tvořit tón.
Blues, folk, classic, jazz - nějaké akustiky a semiakustiky, basa a masterkeyboard..
já být tebou, tak bych šel do ZUŠky. Na klarinet chodím už šestým rokem a myslím, že bez učitele bych s tím už dávno sekl a navíc peníze za školné jsou nejlépe utracené peníze. Navíc jako samouk se naučíš něco špatně a už se to neodnaučíš.....
souhlasím s otaforestem - na zobcovku se jakž takž naučíš sám, ale klarinet je těžší - nátisk, přefukovačka,... já se jenom 3 měsíce učil přechod z a1 na h1, učitel mi poradil, jak mám zahrát h2 a c3 - doporučuju zušku....
Klarinet - samouk
Ahoj, chtěl bych se sám naučit hrát na klarinet a chtěl bych poprosit o pár rad 
S klarineterm mám zkušenosti. Hrál jsem na to jako malý asi 7 let na ZUŠce. A byl jsem poměrně dobrý. Každý rodičovský koncert jsem byl zlatý hřeb nebo číslo před zlatým hřebem. Ovšem byl jsem ještě prcek. A i kdybych byl opravdu vyjímečný prcek, pořád je to hodně hodně špatný podprůměrný dospělý.
Koupil jsem si Amati 315 ve výborném stavu po generálce a chci se naučit improvizovat. Chtěl bych umět si jen tak pro radost zahrát nějaký funk nebo lehký jazz. Nátisk mám dobrý, prsty mi po tom lítaj jak blesk, ale jen tehdy, když mám noty v nějaké jednoduché stupnici. Bez not nezaraju nic, co by se příjemně poslouchalo a nevím, jak se zlepšít. Nevíte, kde mám začít? Případně neznátě nějakou dobrou učebnici, která přeskočila držení těla, nátisk a podobné věci?
S klarineterm mám zkušenosti. Hrál jsem na to jako malý asi 7 let na ZUŠce. A byl jsem poměrně dobrý. Každý rodičovský koncert jsem byl zlatý hřeb nebo číslo před zlatým hřebem. Ovšem byl jsem ještě prcek. A i kdybych byl opravdu vyjímečný prcek, pořád je to hodně hodně špatný podprůměrný dospělý.
Koupil jsem si Amati 315 ve výborném stavu po generálce a chci se naučit improvizovat. Chtěl bych umět si jen tak pro radost zahrát nějaký funk nebo lehký jazz. Nátisk mám dobrý, prsty mi po tom lítaj jak blesk, ale jen tehdy, když mám noty v nějaké jednoduché stupnici. Bez not nezaraju nic, co by se příjemně poslouchalo a nevím, jak se zlepšít. Nevíte, kde mám začít? Případně neznátě nějakou dobrou učebnici, která přeskočila držení těla, nátisk a podobné věci?
Naposledy upravil(a) Hendrek dne 11.08.2015 19:50, celkem upraveno 1 x.
Důvod: Sloučeno s existujícím vláknem.
Důvod: Sloučeno s existujícím vláknem.
já hraju JENOM z not... podle sluchu bych nezahrál nic. zkus od Zákosteleckého školu hry na klarinet
- konar
- Bandzone: http://bandzone.cz/fan/konar0
Chce to hrát stupnice, všechny. Nejen dur/moll, ale i chromatiku, pentatoniky, celotónové. A k tomu samozřejmě akordy. Tím je určitě dobré začít.
No a pak si stáhnout nějaký podklady a zkoušet, zkoušet, zkoušet...
Případně, když je člověk hodně na dně (rozuměj inspirace nepřichází), tak se dá najít nějaké oblíbené sólo a opsat si ho do not (z poslechu samozřejmě). Hraním z not se podle mě ještě nikdo nikdy improvizovat nenaučil.
No a pak si stáhnout nějaký podklady a zkoušet, zkoušet, zkoušet...
Případně, když je člověk hodně na dně (rozuměj inspirace nepřichází), tak se dá najít nějaké oblíbené sólo a opsat si ho do not (z poslechu samozřejmě). Hraním z not se podle mě ještě nikdo nikdy improvizovat nenaučil.
Tak jsem si koupil Zákosteleckého dvojku. Pro samouka je poněkud nezáživná, nelíbivá a nudná. Ale nějak se přes to budu muset překousat. Výsledky se musí dycky vydřít, ač je to nuda.
Narazil jsem ale na první problém a to ty stupnice. Už jsem to za roky pozapomínal. Durové a mollové si snad někde z internetu postahuju. Ale zmíněné chromatiky, pentatoniky... to ani nevim co znamená
Je to vážně třeba?
Narazil jsem ale na první problém a to ty stupnice. Už jsem to za roky pozapomínal. Durové a mollové si snad někde z internetu postahuju. Ale zmíněné chromatiky, pentatoniky... to ani nevim co znamená