Na kytaru hraju již delší dobu, ale až teď jsem se rozhodnul nacvičit si trochu klasiky. A nevím si rady s jednou věcí - když cvičím drnkání na horních třech strunách (podle školy hry na kytaru) rezonují mi struny basové a to hlavně A. někdy je to tak markantní, že si je palcem pravé ruky přidržím aby ztichly/a. Je to běžný jev, vada kytary, nebo špatná technika
rezonance nehraných strun
Pravidla fóra
rezonance nehraných strun
Zdravím všechny.
Na kytaru hraju již delší dobu, ale až teď jsem se rozhodnul nacvičit si trochu klasiky. A nevím si rady s jednou věcí - když cvičím drnkání na horních třech strunách (podle školy hry na kytaru) rezonují mi struny basové a to hlavně A. někdy je to tak markantní, že si je palcem pravé ruky přidržím aby ztichly/a. Je to běžný jev, vada kytary, nebo špatná technika
Předem diky
- ...EDGE...
Re: rezonance nehraných strun
Je to naprosto prirozene, struny, ktere netlumis, se chytnou sveho tonu ci alikvotniho tonu. Musis proto nehrane struny tlumit.
Jasně to je normální, ale pokud to je opravdu moc, tak to může být kobylkou
- ...EDGE...
Co prosimte myslis tim ze by to melo byt kobylkou?
Např když máš nadzvednutou kobylku
- ...EDGE...
Vysvetluj dal prosim
- Atkins
- Kontaktovat uživatele:
Taky jsem nažhavenej.... 
Blues, folk, classic, jazz - nějaké akustiky a semiakustiky, basa a masterkeyboard..
mě to stačí, díky 
Myslím, že alikvotní tóny jsou vždy násobky frekvencí základního tónu. Tj. basové struny by se pomocí alikvot neměly rozkmitat při hraní na melodických strunách, resp. tónech na nich. Obráceně to samozřejmě funguje - tj. hraní basových strun nebo tónů na nich rozkmitá melodické struny.
- Atkins
- Kontaktovat uživatele:
Ne a raději si to prosím zkus, než něco napíšeš:
Zahrej si tón "a" na "g" struně a sleduj které další struny se Ti rozkmitají.
Zahrej si tón "a" na "g" struně a sleduj které další struny se Ti rozkmitají.
Blues, folk, classic, jazz - nějaké akustiky a semiakustiky, basa a masterkeyboard..
-
woro90-1
A skutečně si myslíš že basové struny nemůžou kmitat na svých alikvotních tónech? A že nemohou vlivem drobné nerovnoměrnosti kmitání zaznít i fundamentály?Jester píše:Myslím, že alikvotní tóny jsou vždy násobky frekvencí základního tónu. Tj. basové struny by se pomocí alikvot neměly rozkmitat při hraní na melodických strunách, resp. tónech na nich. Obráceně to samozřejmě funguje - tj. hraní basových strun nebo tónů na nich rozkmitá melodické struny.
- Atkins
- Kontaktovat uživatele:
Předpokládám, že to Jester asi myslel jinak - no, uvidíme.
Myslel jsem to tak, že tón od kterého vznikají alikvoty, neobsahuje nižší tóny, než je tón základní. Rezonance basových strun může nastat (a nastává), ale nikdy nebude tak silná jako když brnknu basovou strunu a rozezní se mi melodická struna, protože mezi alikvoty je i přímo ten tón.
EDIT.
Respektive si neuvědomuju, že bych měl někdy velký problém s tlumením basových strun na akustice vzniklých rezonancí. Ale možná to bude tím, že už basové struny tlumím automaticky.
EDIT 2
Občas mám pocit, že myslím spíš kolenem než hlavou. Sorry kluci, máte pravdu a ten první příspěvek je samozřejmě nesmysl.
EDIT.
Respektive si neuvědomuju, že bych měl někdy velký problém s tlumením basových strun na akustice vzniklých rezonancí. Ale možná to bude tím, že už basové struny tlumím automaticky.
EDIT 2
Občas mám pocit, že myslím spíš kolenem než hlavou. Sorry kluci, máte pravdu a ten první příspěvek je samozřejmě nesmysl.