Nahrávání písně - tipy, triky? ...

Zvukové karty, sluchátka, procesory, software, akustika, ...
Morty

Nahrávání písně - tipy, triky? ...

Příspěvek od Morty »

čaute,
nerad zakládám nové vlákno, ale opravdu jsem našel jen útržky, které mi sice daly nějaké informace, ale ještě mi to nestačilo :-)

Chtěli bysme nahrát naši první písničku ve slušné kvalitě. Jde o něco jako folk, ale těžko to charakterizovat :-) .

Co máme k dispozici: notebook (SW: WinXP32bit verze, PAudacity/ HW:jednojádro 1,6 MHz, 3GB RAM, nic moc...), externí zvukovku M-audio fast track (tu starší NEpro verzi), uzavřená sluchadla KOSS a KOSS Portapro, Mikrofon SHURE SM58, pak ještě nějaký horší mikrofony.

Nikdy jsem nic nenahrával jinak, než stojánkovým mikrofonem do Audacity na zkoušce. To nám stačilo pro zaznamenání nápadu, vokální linky atd... Teď máme ale půjčenou tu zvukovku a za předpokladu, že ji rozjedu ve svym kompu, bysme mohli stvořit i něco co by šlo pustit mezi lidi.

Můj plán (budeme mít tu zvukovku jen na jeden den, takže musím mít vše rozmyšlené):

*nahrávat budem po jednotlivých stopách, zvukovka to jinak neumožňuje...
1. stopa - doprovodná akustika - asi tim shurem přímo snímaná a do MIC vstupu zvukovky. (nebo piezzo mic na ozvučné desce (pasiv)?)
2. stopa - baskytara - do nástrojového vstupu zvukovky (přímý odposlech do sluchátek s mixem kytary - co latence?)
3. stopa - solová akustika - snímač v díře. káblem do nástrojového vstupu
4. stopa - klávesy - stejně jako basa, neumím s midi, a myslím, že ani ta zvukovka to neumí. Mix všeho ve sluchátkách,
5. zpěv s odposlechem a mixem všeho ve sluchátkách do mic vstupu zvukovky
6. to stejný jak 5.

Co myslíte, půjde to takhle? je to dobré pořadí? A co ta latence, nebude tak vysoká, že by nešlo použít odposlech? Co se týče nastavení úrovně vstupu - je rozumnější vše nahrávat na nejvyšší možnou hlasitost vstupu(do hranice přebuzení) a pak ubírat u jednotlivých stop na hlasitosti než naopak?

Co se týče následných softw. úprav, tak to už můžu udělat pokus omyl, na to čas mám. Ovšem stopy musíme nabrat za to odpoledne...

Díky moc za rady a tipy...
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Re: Nahrávání písně - tipy, triky? ...

Příspěvek od pavlii »

Postup zní OK. Zvukovka má Direct Monitoring, takže s latencí by problém neměl být - ale při nahrávání nebudou v odposlechu efekty, což ale někdo stejně preferuje.

Nahrávat zásadně tak, aby se v maximální možné míře využil A/D převodník, tzn. cca -4dB PEAK. Ale obecně řekněme, že v rámci možností co nejhlasitěji na vstupu, ale NESMÍ docházet k přebuzení!

Tak ať se to povede :-) Pak se nezapomeň pochlubit do fóra (nejlépe ve formě článku "Jak jsme natáčeli za jedno odpoledne..."), aby to mělo i nějaký poučný výsledek pro okolí :)

P.

home recording: Cubase Pro, WaveLab Pro
Dynaudio BM6 + A500, PSI Audio A21-M, Antelope Discrete 8 Pro SC
Morty

Příspěvek od Morty »

Díky moc :-) pevně věřím, že to dopadne a bude se s s čím pochlubit :-). Plánuju si vše podrobně zaznamenat, nafotit atd... aby pak bylo snažší identifikovat chyby :-D.

V sousedním vlákně čtu něco ve smyslu, že nekomunikuje ideálně Audacity s M-audio zvukovkou... má to pro mě nějakej význam? Opravdu se v tom nevyznám (alespoň ne tak, jak bych chtěl). Podle všeho je na cedu ke zvukovce (kterou jsem ještě živě neviděl) i nějajakej soft. Můžu použít ten, ale na Audacity jsem si už tak nějak zvykl :-) ...
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Mno - upřímně mi nepřijde, že by se zvukovka (a tedy vlastně její ovladač, o nic jiného tu vlastně nejde) měla výrazaně chovat jinak mezi různými DAW, případně dalšími programy na muziku. Ale pozor, Audacity není DAW (multitrack), alespoň jsem to nikde explicitně nenašel. Jedná se o zvukový editor.

Možná mě uživatelé Audacity opraví, ale zatím z pár popisů, co jsem projel, bych na tento způsob nahrávání Audacity nevolil, protože mi nepřijde, že by to uměl.

P.

Paris
Rádce

Příspěvek od Paris »

Morty píše:A co ta latence, nebude tak vysoká, že by nešlo použít odposlech?
latence prehravanych stop se da kompenzovat (v nastaveni. proste si neco nanahraj postupne do dvou stop. idealne treba k metronomu sejmutemu mikrofonem) ... a v kombinaci s direct monitorem se s tim da docela pracovat (prave nahravanou stopu nepustis do vystupu, misto to v monitoru primo primichas vstup).
Naposledy upravil(a) Paris dne 14.10.2010 11:56, celkem upraveno 1 x.
Morty

Příspěvek od Morty »

http://www.siliconindia.com/videos/Auda ... -1338.html

tady to vypadá, že jo. Rozdíl mezi multitrack a editorem je v tom, že multitrack dokáže nahrávat samostatně více stop a editor ne? Jestli je to tak, tak to audacity umí...
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Přesně tak, to je ten rozdíl - a pokud to Audacity umí, tak je to OK.

P.

aivn86
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od aivn86 »

Postup který jsi tu znínil je v pricipu správně a není na něm v zásadě nic špatně. Sám jsem měl doma tuhle zvukovku a nahrál jsem s ní první album naší kapely. Přesně tímhle způsobem. Nějaké mp3 z toho alba bych ti klidně poslal ať máš představu co se z toho dá dostat. A rozhodně toho dokáže mnohem víc. Neměl jsem tenkrát žádné zkušenosti a učil se to za pochodu.

Akustika-doprovod:
Doporučil bych nahrávat jak piezzo linkoku tak i mikrofonní vstup. Potom máš dvě stopy, kde každá zní trochu jinak a vzájemným mícháním můžeš dostat lepší zvuk. Co se víc blíží realitě.

Baskytaru jsem nahrával taky do linkového vstupu zvukovky. Nebyl v zásadě problém, ale u pasivu jsem měl trochu problém s tím, že předzesilovač ve zvukovce nedokázal pasivní basu zesílit tak jak bych si to představoval. Nicméně to šlo nahrát v pohodě i tak.

Sólová akustika:
Taktéž bych doporučil nahrát jak linkou tak i mikrofonem.

Klávesy nejsou problém. Tam by neměla nastat zásadní chyba. Prostě do linkového vstupu a je to.

Zpěv by taky neměl být v zásadě problém.

Co se týká softwaru. Tak já ji provozoval s Adobe Audition 1.5. A osobně můžu určitě doporučil. Popřípadě můžeš použít Cool Edit pro. To je to stejné, ale z doby kdy to ještě neměl pod křídly Adobe.
Je poměrně jednoduchý na učení a se zvukovkou si to rozumělo.
Fender Jazz Bass American Special, Fokus Jazz bass fretless+RM, Markbass Mini CMD121P, Makrbass Mirkomark 801
Morty

Příspěvek od Morty »

pokud bych chtěl nahrávat zároveň mikrofonem a linkou, nevím, jak se bude chovat ten soft, jestli audacity umí nahrávat současně dvě stopy odděleně nejsu schopnej zjistit... každopádně zkusím to Adobe... určitě to chci zkusit u doprovodné kytary... sólová zní tak nějak elektricky, což hezky vyniká, takže to tak asi nechám (ale i tak to zkusím nahrát i mikrofonem pro zajímavost).

Budu rád když mi nějaký ukázky pošleš :-) morthy.krejci(kyselaryba)centrum.cz .

Díky moc :-)
Paris
Rádce

Příspěvek od Paris »

Morty píše:jestli audacity umí nahrávat současně dvě stopy odděleně nejsu schopnej zjistit...
umi napriklad nahrat jednu stereo a pak ji rozdelit na dve mono.
Morty

Příspěvek od Morty »

á super, to mě nenapadlo, to by šlo tím pádem snadno. A ještě otázka, při snímání akustiky tím shure mikrofonem - pomůže sundat tu síťku? nebo to tam mám nechat... někde jsem na fotce viděl, že komba se zvučí se sundaným krytem...
Paris
Rádce

Příspěvek od Paris »

to jde nejak jednoduse sundat?
ta "sitka" je tam, aby zastavila vitr a retovky, na kytaru tam potreba asi nebude. teoreticky by to bez toho mohlo mit o malicko jasnejsi zvuk, ale ne o moc. spis by se to vyplatilo pri snimani solo nastroje. pro mix do pisnicky to nebude tak podstatny.
a jestli to neni sundavaci od vyrobce, tak bych to nedelal.
shoooter

Příspěvek od shoooter »

Morty píše:někde jsem na fotce viděl, že komba se zvučí se sundaným krytem...
A nebyl tek kryt sundaný takhle?
Obrázek
:D :D :D
Na tohle demagogické fórum už nechodím.
Pokud by měl někdo dotaz přímo na mne, klidně mi napište email na shoooter@gmail.com
Morty

Příspěvek od Morty »

:-D já vim, že SM57 je nástrojovej a že podle toho i vypadá. Ale dobrej vtípek :-). Je fakt, že bez krytu vypadá SM58 dost podobně :-). Jinak ta kula je šroubovací a jde sundat naprosto nenásilně...
shoooter

Příspěvek od shoooter »

Morty píše::-D já vim, že SM57 je nástrojovej a že podle toho i vypadá. Ale dobrej vtípek :-). Je fakt, že bez krytu vypadá SM58 dost podobně :-). Jinak ta kula je šroubovací a jde sundat naprosto nenásilně...
Koule je šroubovací, ale používat to bez ní nebude dobrej nápad, je to docela zranitelné.
Na tohle demagogické fórum už nechodím.
Pokud by měl někdo dotaz přímo na mne, klidně mi napište email na shoooter@gmail.com
Morty

Příspěvek od Morty »

ok, radši to nebudu sundávat.
aivn86
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od aivn86 »

Kouli nesundávej. ono na nahrávání akustických nástroje se stejně víc hodí kondenzátorový mikrofon. U dynamického bych rozdíl v sundané a nandané kouli nehledal. Jinak bych ti opravdu doporučil to Adobe protože tam můžeš nahrát i VST pluginy pro výslednou mixáž. Tzn. určité reverby, efekty apodl. S výsledným zvukem nahrávky to udělá hodně. A nejsem si jist jestli audacity podporuje VST. Audacity bych použil při nahrávání něčeho přes klasickou interní zvukovku z počítače. Když mi nejde o kvalitu. Ale pokud mám nahrávací zvukovku tak k tomu použiju i adekvátní software. Jinak MP3 pošlu.
Fender Jazz Bass American Special, Fokus Jazz bass fretless+RM, Markbass Mini CMD121P, Makrbass Mirkomark 801
Morty

Příspěvek od Morty »

díky za ty mp3, psal jsem mail, ale nevím, jestli přišel, nějak to blbne... Adobe si stáhnu, bohužel to teda není freeware, ale trial verze snad poslouží... Taky přestávám věřit, že audacity mi stačí při následné práci s reverbem apod.
Paris
Rádce

Příspěvek od Paris »

audacity ma snad nejaky doplnek pro VST, ne? (z freeware kdyztak jeste muzes zkusit ten Kristal, je starsi, ale umi i asio, i vst..)
aivn86
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od aivn86 »

to Morty. MAil mi zatím nedošel, žádný tak ho když tak pošli znovu nebo použij SZ tady na fóru.
Odpovědět

Zpět na „Studio a recording“